Nebojša Matić je osnivač i direktor preduzeća Mikroelektronika d.o.o. sa sedištem u Beogradu. Ovaj harizmatični čovek uspešno vodi biznis koji je specijalizovan za proizvodnju hardverskih i softverskih alata za rad sa mikrokontrolerima. Mikroelektronika d.o.o. je osnovana 2001. godine i jedna je od najvećih u svetu koje se bave proizvodnjom kompajlera.

Većinu kupaca čine preduzeća i pojedinci čija svakodnevica je usko povezana s elektronikom. Ponosni su vlasnici bogate kolekcije koja dokumentuje globalnu primenu razvojnih sistema srpske kompanije, obuhvatajući različite delove sveta.

Nebojša Matić ističe svoje zaposlene kao najvredniji resurs, te mnogo ulaže u njihov razvoj. Zahvaljujući posvećenosti zaposlenima stekao je titulu najboljeg direktora u Srbiji.

Kako je Nebojša Matić započeo biznis?

Nebojša Matić je 1997. godine stigao u Beograd sa nešto malo novca, ali s ambicijom da pokrene privatan biznis u Srbiji i ostvari uspeh. Došao je u Beograd jer je njegov cimer počeo da živi s devojkom, pa je Nebojša morao da napusti stan. Interesovanje za izdavaštvo rodilo se kada je razgovarao s čovekom koji mu je obećao članak o mikrokontrolerima. Međutim, taj tekst nikada nije bio objavljen. Tada je Nebojša odlučio: “Ako ti to nemaš gde da objaviš, ja ću da napravim časopis.”

nebojsa matic

S 180 nemačkih maraka u džepu, krenuo je po firmama koje su se bavile industrijskom elektronikom. Ubrzo je pronašao dovoljno kompanija koje su bile zainteresovane za reklamu. S istim početnim kapitalom posetio je i štampare. Treći po redu štampar pristao je da mu odštampa knjigu, s dogovorom da će novac dobiti tek kada se knjiga proda.

Časopis Mikroelektronika, koji je Nebojša pokrenuo nije bio za potcenjivanje. Iako je izgledao siromašno, već u startu je imao sve elemente uspešnog biznisa. Nebojša je sam radio sve, pisao, slikao, i prelamao. Međutim, 2000. godine, poslednji broj je izašao jer ljudi nisu mogli na vreme da pošalju članke, a išlo je teško s reklamama.

Nebojša je napisao svoju prvu knjigu sa 27 godina, želeći da prenese svoje znanje o mikrokontrolerima ljudima. Knjiga je doživela četiri izdanja, prodata u 4.000 primeraka samo u Srbiji, a prevedena je na mnoge jezike. Danas, Nebojšina firma, Mikroelektronika, proizvodi hardverske i softverske alate za rad s mikrokontrolerima. Tvrdi da postaju jedna od najvećih kompanija za proizvodnju kompajlera. Prodaja razvojnih sistema je krenula nakon što se pročulo da Nebojša zna praviti kvalitetne razvojne sisteme. Prvo je pravio jedan u šest meseci, pa jedan mesečno, a danas Mikroelektronika proizvodi 200 komada dnevno.

Nebojša Matić Mikroelektronika d.o.o.

Mikroelektronika je posvećena razvoju, proizvodnji i distribuciji hardverskih i softverskih alata za mikrokontrolere, pružajući inženjerima mogućnost da efikasnije obavljaju svoj posao. Svaki dan u 10 sati, na njihovom sajtu se pojavljuje novi hardverski proizvod, rezultat zajedničkog rada inženjerskog, proizvodnog i marketinškog tima.

Ono što čini Mikroelektroniku posebnom je lokalizovana proizvodnja unutar njihovog razvojnog centra u Beogradu, gde se svakog dana proizvede preko 100 različitih proizvoda, kako za internu upotrebu, tako i za njihove klijente. Pored razvoja vlastitih proizvoda, pružaju i usluge razvoja i proizvodnje za mnoge renomirane klijente širom sveta, među kojima su Toyota, Toshiba, NASA, Grundfos, Infineon, Microchip, i mnogi drugi.

Sa 20 godina uspešnog poslovanja, njihov tim čine entuzijastični juniori, stabilni srednjevekovni stručnjaci i iskusni seniori. Trude se stvoriti izvanredne radne uslove i prijatnu atmosferu za svoj tim, uzimajući u obzir njihove potrebe i podržavajući i sprovodeći njihove ideje. Ponude fleksibilnog radnog vremena, pauza i mogućnosti rada od kuće samo su neki od benefita koje pružaju.