Dragan Šolak je istaknuti srpski preduzetnik, filantrop i vlasnik raznolikog poslovnog carstva. Šolak je poznat kao poslovni magnat i medijski guru. Njegova uloga osnivača i vlasnika medijske grupe United Group čini ga ključnom figurom u industriji. Svoj trag ostavio je 2000. godine kada je započeo ovaj poduhvat.

Pored poslovnih uspeha, Dragan Šolak gaji i strast prema golfu i trenutno je predsednik Golf saveza Srbije. Njegova posvećenost poslu, sportske inicijative i filantropske aktivnosti čine ga ključnom figurom u savremenom društvu.

Dragan Šolak biografija

Rođen 1964. godine u Kragujevcu, Šolak je karijeru započeo kao student elektronike u Beogradu. Međutim, brzo je promenio kurs i odlučio da se fokusira na poslovne izazove koji su cvetali nakon što je komunistički režim u Jugoslaviji oslabio kasnih 1980-ih. Već 1990. godine pokrenuo je jedan od pionirskih proizvodnih preduzeća u zemlji. Raspadom Jugoslavije 1992. godine i početkom rata u Bosni, Dragan Šolak je doneo odluku da napusti zemlju.

dragan solak

Narednih deset godina proveo je u inostranstvu, istražujući Prag, London i Ljubljanu, gde se uglavnom bavio intelektualnom svojinom i autorskim pravima. Godine 2000. vratio se u rodni grad i pokrenuo lokalnu kablovsku televiziju, koja je uspešno razvijala uz podršku međunarodnih investicija.

Započeo je privatan biznis u Srbiji, kao mali kablovski operater u centralnoj Srbiji. Ova kompanija je brzo evoluirala i danas se ponosi statusom jedne od vodećih medijskih kuća u Jugoistočnoj Evropi. Nudi širok spektar usluga, uključujući širokopojasne, mobilne i TV usluge, prisutne u osam zemalja. Na čelu savetodavnog odbora je predsednik, koji zadržava značajan udeo od 33 odsto u kompaniji.

U Kragujevcu je 2000. godine osnovano preduzeće KDS, koje je četiri godine kasnije transformisano u Serbian Broadband (SBB). Pošto su postali vodeća figura u industriji, proširili su svoje prisustvo kroz niz akvizicija u Sloveniji i Hrvatskoj. Godine 2012. osnovali su United Media Group sa sedištem u Luksemburgu, tačku konsolidacije njihovog rastućeg poslovanja u regionu.

United Group

United Grupa je započela svoje poslovanje kao skromna kompanija za proizvodnju kablova 2000. godine, a tokom proteklih godina proširila se kroz akvizicije i formiranje raznih firmi, uključujući SBB i Telemach u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Telemach Crna Gora se pridružila United Grupi 2014. godine. U aprilu 2015., Telemach Slovenija je preuzela Tušmobil, postavši prva firma u regionu koja pruža sveobuhvatne telekomunikacijske usluge domaćinstvima. Danas je United Grupa vodeća alternativna TV platforma u bivšoj Jugoslaviji, pružajući televizijske, internet, fiksne i mobilne usluge mnogim domaćinstvima i poslovnim prostorima putem kablovskih, DTH i OTT platformi.

United Group, pod vođstvom izvanrednog strateškog vizionara, gospodina Šolaka, doživljava svoj vrhunac kroz značajnu transakciju sa istaknutim američkim investicionim fondom, na čelu sa generalom Davidom Petreusom, bivšim direktorom CIA. Ova spektakularna prilika rezultira prodajom akcija, postavljajući procenu kompanije na impresivnih 1,1 milijardu evra.

United Group ponovo privlači pažnju 2018. godine, ovoga puta britanskog fonda BC Partners, koji prepoznaje ogroman potencijal kompanije. Vrednost ovog posla dostiže neverovatnih 2,5 milijardi evra, što predstavlja drugi ključni trenutak u promeni vlasništva.

Pod Šolakovim strateškim vođstvom, United Group izrasta u industrijskog giganta, koji ostvaruje impresivan godišnji prihod od preko 600 miliona evra. Kompanija postaje ne samo vodeći provajder komunikacionih i medijskih usluga u jugoistočnoj Evropi, već i sinonim za inovacije i poslovni uspeh.

United Group predstavlja vodećeg provajdera multi-play telekomunikacionih i medijskih usluga na području Jugoistočne Evrope. Svojim korisnicima pruža razne telekomunikacione opcije, uz najširu dostupnost mreže u regionu. Pored lokalnog sadržaja, korisnicima nudi ekskluzivne opcije iz celog sveta, pozicionirajući se kao neosporan izbor za sve ljubitelje vrhunskih medijskih iskustava.

Dragan Šolak Southampton

Nedavno je privukao pažnju javnosti svojim ulaskom u svet sporta, kupovinom prestižnog engleskog fudbalskog kluba Southampton početkom 2022. godine. Ovaj potez označava širu Šolakovu posvećenost sportskim projektima i doprinos sportskoj zajednici.

Ovaj potez dolazi nakon što je gospodin Dragan Šolak uspešno kupio 80% udela od prethodnog vlasnika, kineskog biznismena Gao Jišenga, za impresivnih 100 miliona funti.

Nažalost, sezona u engleskoj Premijer ligi završena je razočaranjem za Southampton, koji je nakon prvog punog perioda vlasništva od strane Future Sports Holdingsa ispao iz lige. Gospodin Šolak je, prepoznajući izazove, javno priznao da su vlasnici nedovoljno uključeni u upravljanje klubom i obećao znatno veći angažman u budućnosti.

Pored Southampton, investiciona kompanija je proširila svoj portfolio akvizicijom 70% kontrolnog udela u turskom klubu Goztepe u avgustu 2022. Pored toga, stekli su većinski udeo od 70% u francuskom klubu Valensijen u julu 2023. Ovi potezi označavaju ambicioznu strategiju Future Sports Holdingsa u osvajanju evropskog fudbalskog tržišta.

Dragan Šolak net worth

Prema procenama, Šolakova neto vrednost premašuje milijardu funti, što ga čini jednim od najuticajnijih i najbogatijih pojedinaca u regionu. Prema podacima iz 2021. važio je za najbogatijeg čoveka u Srbiji.