Fibi Novakovic istaknuta je figura u poslovnom svetu, sa značajnim doprinosom u odbrambenoj industriji. Kao američki izvršni direktor, svojom impresivnom karijerom od obaveštajne službe do vođenja General Dynamics-a, ističe se kao lider sa strateškim vizijama i etičkim vođstvom. Njeno poslovno dostignuće nije samo rezultat profesionalnog uspona, već i pokazatelj njenog značajnog doprinosa kako korporativnom svetu, tako i širem društvu. Fibi Novaković predstavlja pravog giganta u svojoj oblasti. Forbes ju je od 2014. godine redovno pozicionirao među 65 najmoćnijih žena na svetu.

Fibi Novakovic biografija

Fibi Novakovic, odnosno Phebe Novakovic, rođena je 9. Oktobra 1957. godine, u Mičigenu u Sjedinjenim Američkom Državama. Njen otac, poreklom Srbin, hrabro je započeo život u SAD-u s tek 50 dolara u džepu kada je imao samo 17 godina. Posedovao je izuzetan talenat za jezike. Pričao je šest svetskih jezika, osim engleskog. Karijeru je gradio u američkom vazduhoplovstvu, obavljajući odgovornu ulogu obaveštajnog oficira.

fibi novakovic

Njena majka, koja je ispunjena ponosom zbog postignuća svoje kćerke, naglašava važnost razvijanja dobrote kao ključnog elementa ličnog uspeha. Njihovi domovi nalaze se u pitoresknom Vilanovi u Pensilvaniji, gde uživaju u mirnom životu.

Bila je u braku sa Majklom G. Vikersom, bivšim zamenikom ministra odbrane zaduženim za obaveštajne poslove i bezbednost. Majkl je takođe bio vojni specijalac, paravojni oficir CIA-e i stručnjak u svojoj oblasti. Drugi Fibin suprug Dejvid Morison je napustio poziciju glavnog lobiste u Boingu i krenuo na studije teologije na Prinstonskoj teološkoj bogosloviji. U oba braka zadržala je devojačko prezime.

Iako skromna u medijima, Fibi deli ljubav prema operi s svojom bakom, koja je bila zaljubljenik u tu umetničku formu.

Fibi Novakovic karijera

Stekla je diplomu na Smith koledžu u Northamptonu, Massachusetts, 1979. godine. Magistarsku diplomu stekla je na Vorton školi Univerziteta Pensilvanije u Filadelfiji 1988. godine. Njeno prvo zaposlenje bilo je u Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA) od 1997. do 2001. godine, nakon čega je prešla da radi za Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

fibi novakovic karijera

Phebe Novakovic pripisuje svoj profesionalni put ocu, koji ju je inspirisao da posveti svoju karijeru služenju naciji. Nakon što je prihvatila posao u vladi, kasnije se pridružila radu u dobavljaču odbrane. Iako nije imala prethodno inženjersko iskustvo niti dugotrajnu povezanost sa kompanijom, uspela je da dostigne poziciju generalnog direktora u odbrambenoj industriji. Ona smatra da je njen put nekonvencionalan.

Pridružila se kompaniji General Dynamics 2001. godine i postala predsednik i glavni operativni direktor 2012. godine. Od januara 2013. godine, obavlja funkciju predsednika odbora i glavnog izvršnog direktora kompanije General Dynamics.

Bila je član Upravnog odbora Abbott Laboratories od 2010. godine, a 2020. godine imenovana je za direktora J.P. Morgan Chase-a.

Prethodno je, od 2010. do 2012. godine, bila na čelu Marine Systems kao izvršna potpredsednica. U periodu od 2005. do 2010. godine, usmeravala je tim za planiranje i razvoj kompanije kao starija potpredsednica.

Fibi ima karakteristike uspešnih preduzetnika, te je prepoznatljiva po svojoj direktnoj i odlučnoj rukovodećoj strategiji. Njena reputacija počiva na insistiranju na visokim standardima izvršenja i poznata je po hrabrim odlukama koje donosi kako bi održala performanse kompanije.

Iako zauzima visoku poziciju moći, Novaković više voli održavati distancu od očiju javnosti i čuvati svoju privatnost. Retko se pojavljuje u medijima ili javno istupa, preferirajući da njen rad govori umesto nje.

Fibi Novakovic neto vrednost

Fibi Novaković ima procenjenu neto vrednost od najmanje 224 miliona dolara od 11. avgusta 2023. godine. Gospođa Novaković je vlasnica preko 33.230 jedinica akcija General Dynamics, čija ukupna vrednost iznosi preko 197.985.509 dolara. U poslednjih 20 godina, prodala je 77,15% svojih akcija General Dynamics. Pored toga, kao predsednica odbora i glavna izvršna direktorka kompanije General Dynamics, ostvaruje prihod od 18.313.200 dolara.

Phebe je sprovela preko 25 transakcija s akcijama General Dynamics od 2006. godine, prema obrazcu 4 popunjenom sa SEC-om. Nedavno je prodala 33.230 jedinica General Dynamics akcija u vrednosti od 7.575.111 dolara 11. Avgusta 2023. godine.

Najveća transakcija koju je ikada izvršila obuhvatala je prodaju 733.000 jedinica General Dynamics akcija 21. Juna 2019. godine, čija je vrednost prelazila 49.624.100 dolara. U proseku, Fibi obavlja trgovinu sa oko 24.787 jedinica svakih 62 dana od 2004. godine. Kako stoji na dan 11. Avgusta 2023, i dalje poseduje najmanje 778.092 jedinica akcija General Dynamics.

Šta možemo naučiti od Fibi Novakovic?

Izuzetni lideri poseduju izvanrednu sposobnost inspirisanja i ojačavanja pojedinaca koji rade pod njihovim vođstvom. Shvataju da prava veličina nije samo u postizanju ciljeva, već i u razvoju karaktera, veština i talenata svojih radnika. Prepoznajući jedinstvene snage i sposobnosti svakog pojedinca, motivišu ih da istraže svoj puni potencijal, prevazilazeći sumnje i prihvatajući svoje istinske sposobnosti. Kroz svoje vođstvo, oni oslobađaju kolektivnu snagu izvrsnosti, podstičući kako lični uspeh članova svog tima, tako i ostvarenje zajedničkih ciljeva.

šta možemo naučiti od fibi novakovic

Uspeh nije ograničen na akumulaciju bogatstva, već se sastoji od uticaja koji ostvarujemo na druge. U ovom duboko promišljenom izrazu, Fibi Novaković naglašava suštinu uspeha. Iako mnogi greše identifikujući uspeh isključivo sa materijalnim prosperitetom, Novaković podseća da prava merila leže u pozitivnom uticaju koji ostavljamo na okolinu. To podrazumeva stvaranje promene, doticanje života i ostavljanje dugotrajnog pečata. Bilo da je reč o činima ljubaznosti, inspirativnim dostignućima ili jednostavnom pružanju ruke pomoći, uspeh bi trebalo ocenjivati kroz pozitivne promene koje uvodimo u svet oko nas.

Ključ postizanja uspeha leži u sposobnosti da okružimo sebe talentovanim pojedincima i pružimo im prostora da pokažu svoj puni potencijal. Ova ideja, koju Fibi iznosi, naglašava značaj timskog rada i saradnje u postizanju izvanrednih rezultata. Prema Fibi, ključ je stvaranje stimulativnog okruženja u kojem talentovani pojedinci mogu razvijati svoje veštine i sposobnosti. Kroz okruženje koje podržava raznolike perspektive i stručnosti, moguće je iskoristiti bogatstvo ideja i doprinosa, što doprinosi sveukupnom uspehu projekta ili zadatka. Ova perspektiva ukazuje na važnost liderstva koje podstiče rast i podržava druge, stvarajući atmosferu izvrsnosti u kojoj svaki pojedinac može napredovati i pridoneti zajedničkom cilju.

Fibi Novaković naglašava važnost prilagodljivosti sebe i poslovnog modela u današnjem dinamičnom poslovnom okruženju. U brzo evoluirajućim tržišnim uslovima, preduzeća se suočavaju s izazovima koji zahtevaju brze reakcije i prilagodbe strategija. Novaković ističe da je ključno da organizacije budu sposobne prilagoditi se kako bi napredovale i ostale konkurentske.

Za kraj

Važno je zadržati skromnost i nikada ne zaboraviti svoje korene. Ovo je ključna poruka Fibi Novakovic koja nas podseća na važnost povezanosti sa svojim počecima. Njen citat nas podseća da ostanemo vezani za vrednosti, iskustva i ljude koji su igrali ključnu ulogu u našem putu ka uspehu. Ovaj savet je konstantna podsetnik da se ne izgubimo u sopstvenim dostignućima i materijalnom napretku. Očuvanje skromnosti omogućava nam da cenimo podršku, prilike i lekcije koje smo stekli tokom svog puta, istovremeno gajeći zahvalnost i empatiju. Ova poruka postavlja temelj za mudro upravljanje izazovima koji dolaze, prepoznavanjem i povezivanjem sa sopstvenom prošlošću kako bismo izgradili smirenu i poniznu budućnost.