UX dizajn igra ključnu ulogu u osiguravanju da put korisnika ispunjava potrebe korisnika. Prema istraživanju, 88% e-kupaca neće se vratiti na veb lokaciju nakon lošeg iskustva. Da bi se postigao uspeh, ključno je fokusirati se na kvalitet usluge i na proizvod.

Da bismo zadovoljili potencijalne kupce, važno je da im pružimo ono što traže. Centralno mesto treba da zauzme kvalitet usluge. Iako najbolje prakse u veb dizajnu nisu unapred određene, poznavanje najnovijih trendova u UX dizajnu može pomoći kompanijama da zadrže zadovoljne korisnike. Ovo besprekorno iskustvo kupovine, kada se postigne, dovodi do povećanja prihoda i proširenog korporativnog poslovnog dometa.

UX dizajn trendovi za 2024.

Grafički dizajn igra ključnu ulogu u kreiranju veb sajtova i aplikacija, značajno oblikujući korisničko iskustvo i utiske korisnika. Izgradnja doslednog i prepoznatljivog vizuelnog identiteta ima ključni uticaj na percepciju brenda. Kompanije koje su u stanju da razviju atraktivan i funkcionalan UI/UX dizajn imaju veće izglede za napredak, povećanu profitabilnost i zadržavanje lojalnih kupaca.

ux dizajn

Prema najnovijem Izveštaju o istraživanju tržišta globalnog korisničkog interfejsa i dizajna za 2023, očekuje se da će vrednost ovog tržišta dostići 4,1 milijardu dolara do 2028. godine. Ovi podaci svedoče o sve većem prepoznavanju značaja ulaganja u kvalitetan dizajn za postizanje uspeha na tržištu. U 2024. godini treba obratiti pažnju na sledećih osam trendova u ovoj oblasti.

1. Primena elemenata igre za poboljšanje UX dizajna

Princip gejmifikacije uključuje integraciju mehanike igre i elemenata dizajna u kontekste koji inače nisu povezani sa tradicionalnim igrama. Kada se pažljivo primenjuje, ova strategija može biti izuzetno korisna u poboljšanju korisničkog iskustva, dosezanju publike i uspostavljanju interaktivnosti tokom onlajn aktivnosti.

Uvođenjem koncepata i sistema karakterističnih za video igrice, kao što su kvizovi, bonusi, testovi i nagrade, u korporativnu marketinšku strategiju, korisničko iskustvo postaje svojevrsna „igrica“. Korisnici postaju ključni protagonisti u univerzumu brenda, vođeni putem na kome postižu priznanje i nagrade.

Drugim rečima, kroz uključivanje elemenata kao što su konkurencija i osećaj pripadnosti grupi, potrošači postaju aktivni učesnici u komunikaciji sa brendom.

Iz tog razloga, integrisanje elemenata igre u vašu marketinšku strategiju može rezultirati stvarnim i merljivim prednostima. To se ogleda u povećanom angažmanu, poboljšanoj vidljivosti, većoj svesti o brendu i izgradnji lojalnosti kupaca.

2. Iskustva u virtuelnoj i proširenoj stvarnosti

Proširena stvarnost (AR) i virtuelna stvarnost (VR) pružaju preduzećima izvanredne mogućnosti da svoje proizvode ili usluge približe potrošačima. Pri tome stvaraju simulirano fizičko iskustvo kupovine i podstiču veće angažovanje.

iskustva u virtuelnoj i proširenoj stvarnosti

Kompanije koje usvoje virtuelnu stvarnost u svoje usluge u narednim godinama imaće priliku da pruže još bolja impresivna iskustva. Prema procenama Statista, očekuje se da će broj aktivnih AR uređaja dostići 1,4 milijarde 2023. godine. Predviđa se da će ova cifra porasti na 1,73 milijarde do 2024. godine.

IKEA, švedska multinacionalna kompanija za nameštaj, već godinama uspešno koristi AR u procesu kupovine. Kroz ovu tehnologiju, korisnicima je omogućeno da unapred zamisle kako će određeni komad nameštaja izgledati u njihovom domu. Ovo ne samo da smanjuje stope povrata proizvoda, već i pruža pozitivna iskustva potencijalnim kupcima. Omogućava im da istraže specifične karakteristike proizvoda pre nego što donesu odluku o kupovini.

3. Integracija veštačke inteligencije u UX dizajn

Pojava veštačke inteligencije je revolucionirala način na koji živimo i poslujemo, pružajući značajna poboljšanja u svim aspektima naših aktivnosti. S jedne strane, potencijal veštačke inteligencije je transformisao poslovanje unutar kompanija, dok je sa druge strane promenio procese donošenja odluka potrošača.

Algoritmi veštačke inteligencije i tehnike mašinskog učenja omogućavaju analizu velikih količina korisničkih podataka, generišući korisne uvide i pružaju visoko personalizovana iskustva. Praćenjem ponašanja, preferencija i trenutnih interakcija sa kupcima, veštačka inteligencija omogućava dizajnerima da kreiraju dinamičke i prilagodljive interfejse. Takvi interfejsi predviđaju potrebe korisnika i nude relevantne predloge. Pored toga, pomaže u automatizaciji određenih aspekata procesa projektovanja, oslobađajući ljudske operatere od najsloženijih i najčešćih zadataka.

Sa ciljem poboljšanja korisničkog iskustva, mnoge kompanije su implementirale chat botove i pomoćnike sa AI za simulaciju ljudskih razgovora. Ovi botovi su u stanju da razumeju nameru korisnika i pruže personalizovanu podršku koja rešava probleme brzo i efikasno. Pri tome smanjuju opterećenje korisničkih usluga.

Mašinsko učenje omogućava veštačkoj inteligenciji da proučava ponašanje potrošača i donosi odluke sa izuzetnom preciznošću, pružajući dublje i personalizovanije iskustvo koje podstiče pozitivne emocije i povećava prodaju.

Veštačka inteligencija takođe može da pruži vredne povratne informacije timovima za dizajn korisničkog iskustva kako bi kreirali bolje sisteme i optimizovali iskustvo kupovine. Bez obzira da li tražite minimalistički dizajn ili modernu, blistavu veb lokaciju, AI alati mogu predstaviti prilagođena rešenja zasnovana na prethodnim podacima.

4. Prilagođena korisnička iskustva

Mnoge kompanije danas nude širok spektar proizvoda i usluga. Umesto tradicionalnog pristupa pregledanja kataloga, personalizacija sada automatski prilagođava ponude ciljnoj publici prema njihovim željama.

prilagođena korisnička iskustva

Na primer, lideri kao što su Netflix i Amazon koriste personalizovane preporuke da bolje razumeju potrebe kupaca. Prikupljaju relevantne podatke i prilagođavaju korisničko iskustvo na svojim platformama. Takve relevantne preporuke ne samo da privlače pažnju korisnika, već i značajno povećavaju stope prodaje i zadovoljstvo korisnika.

McKinsey-ev izveštaj Next in Personalization 2021 ukazuje da 71% potrošača očekuje personalizaciju tokom online iskustva. 76% frustracija korisnika povezano je sa posetom veb lokacijama koje ne pružaju personalizovane usluge.

Jedan od ključnih faktora koji utiču na odluku o kupovini je prilagođavanje. Čak 76% ispitanika veruje da personalizovana iskustva podstiču njihovu kupovinu, dok 78% njih izjavljuje da su skloniji ponovnoj kupovini ili preporučuju brend koji pruža personalizovana iskustva.

Glavne prednosti prilagođavanja uključuju olakšavanje navigacije po veb sajtu za korisnike, pružanje korisnih preporuka za proizvode, slanje personalizovanih poruka za izgradnju odnosa i pružanje relevantnih promotivnih informacija za poboljšanje angažovanja korisnika.

5. Mobilni uređaji su referentna tačka

Očekuje se da će pametni telefoni u narednim godinama generisati većinu onlajn saobraćaja, prema istraživanju koje je sproveo Similarveb. Mobilni uređaji bi trebalo da doprinesu čak 64,1% ukupnog onlajn saobraćaja 2023. godine.

Google izveštaj ukazuje na zanimljivu dinamiku među korisnicima. 50% korisnika bi verovatno preuzelo aplikaciju brenda zbog poena lojalnosti. Isti procenat korisnika radije posećuje mobilne sajtove umesto preuzimanja aplikacija. Jasno je da postoji potreba za prilagođavanjem strategija kako bi se zadovoljile različite preferencije potrošača.

Kreiranje visokokvalitetnih korisničkih interfejsa koji reaguju za veb lokacije i aplikacije je od suštinskog značaja za pružanje besprekornog korisničkog iskustva. Ovo omogućava korisnicima da kupuju na kanalu po svom izboru. Dizajneri UX-a igraju ključnu ulogu u redovnom testiranju i optimizaciji veličina ekrana kako bi brendovima obezbedili lakoću korišćenja na mobilnim uređajima. Fleksibilnost i prilagodljivost postaju imperativ u digitalnom prostoru kako bi se zadovoljile promenljive potrebe potrošača.

6. Glatki korisnički interfejsi

Estetski prijatan izgled sam po sebi ne zadovoljava potrebe kupaca. Oni traže funkcionalan korisnički dizajn koji pruža efikasno iskustvo. Prema studiji GoodFirms iz 2023. godine, duplo je veća verovatnoća da će posetioci napustiti veb lokaciju zbog sporog učitavanja (88,5%) nego zastareli dizajn (38,5%). Čak 73,1% ispitanika je istaklo da je neodazivost sajta glavni razlog napuštanja.

glatki korisnički interfejsi

7. Ključna je pristupačnost dizajna

Evropski propisi o pristupačnosti zahtevaju od pružalaca usluga da obezbede onlajn platforme koje su dostupne osobama sa invaliditetom. Ovi zakoni ciljaju na različite sektore kao što su e-trgovina, bankarstvo, društveni mediji, maloprodaja i drugi. U doba kada je naglašen značaj inkluzivnosti, kompanije su pozvane da kreiraju pristupačne korisničke interfejse kako bi ispunile očekivanja javnosti i bile u skladu sa mogućim zakonskim zahtevima.

Dok svetska zajednica radi na stvaranju internet prostora koji je dostupan svima, u budućnosti možemo očekivati još rigoroznije propise. Dizajneri korisničkog interfejsa igraju ključnu ulogu u poboljšanju pristupačnosti i mogu usvojiti različite strategije. Tako npr. postoji mogućnost glasovnog pretraživanja, korišćenje svetlih boja, uvođenje tamnog režima i slično kako bi pružili podjednako prijatno iskustvo za sve korisnike.

Kreiranje pristupačnog korisničkog dizajna ne doprinosi samo pozitivnom javnom utisku, već ispunjava moralne i zakonske obaveze prema osobama sa invaliditetom. Ova inicijativa ne samo da čini internet prostor pristupačnijim, već i podstiče raznolikost i inkluzivnost u digitalnom okruženju.

8. Tamni režim

U poslednjem periodu primetan je nagli porast usvajanja „tamnog režima” među raznim veb sajtovima i aplikacijama. Ovaj trend se ne odnosi samo na estetiku, već i na poboljšanje vidljivosti interfejsa i pristupačnosti korisnicima sa vizuelnim oštećenja.

tamni režim

Početnik u implementaciji ovakvog načina rada bile su Meta Platforme (META), koje su u potpunosti transformisale izgled mobilne aplikacije Instagrama. Od tada je ovaj trend postao izuzetno popularan. Predviđa se da će do 2025. godine skoro sve mobilne aplikacije obezbediti opciju tamnog režima. Čak postoji potencijal da se ovaj trend proširi sa mobilnih uređaja na desktop računare, pružajući korisnicima alternative za prikazivanje sadržaja.

Rastuća popularnost tamnog režima proizilazi iz njegove sposobnosti da istakne detalje, čineći čitanje prijatnijim i poboljšavajući neke vizuelne efekte tamnijim nijansama. Pored toga, tamni režim produžava vek trajanja baterije mobilnih uređaja smanjenjem potrošnje energije ekrana na svim uređajima.

Zaključak – Trendovi u UX dizajnu

Uzimajući u obzir nagli porast prisustva veb lokacija, ključni faktori u godinama koje dolaze biće korisnički interfejs i korisnički doživljaj. Veštačka inteligencija postaće neizbežan alat za analizu individualnih potreba korisnika, omogućavajući stvaranje optimalnih resursa. Personalizacija i razvoj pristupačnog dizajna biće ključni elementi korporativnih marketinških strategija, zajedno sa integracijom inovativnih tehnologija kao što su proširena stvarnost i virtuelna stvarnost.

Zbog toga je važno obratiti veliku pažnju na nove trendove u UX dizajnu kako biste uskladili svoje pristupe sa evolucijom navika pretraživanja korisnika i online kupovine.

Često postavljana pitanja

Kako veštačka inteligencija poboljšava korisničko iskustvo (UX)?

Kako gejmifikacija može poboljšati korisničko iskustvo (UX)?

Kako proširena stvarnost (AR) i virtuelna stvarnost (VR) doprinose poboljšanju UX-a?

Zašto personalizacija i prilagođavanje UX-a postaju ključni faktori za uspeh kompanija?

Reference

  1. User experience design – Wikipedia
  2. What is User Experience (UX) Design? — updated 2023 | IxDF (interaction-design.org)