Jedina dobra stvar koju je donela pandemija COVID-19 je uvođenje fleksibilnosti u tradicionalni radni prostor. Pandemija je primorala kompanije, male i velike, da usvoje rad na daljinu, što je istovremeno dovelo do freelance poslova. Prema nedavnom izveštaju, 2020. godine došlo je do povećanja zarade Freelance radnika za 22% u odnosu na 2019. Dalje, druga studija je pokazala da frilenseri više vole svoj posao od zaposlenih sa punim radnim vremenom. Imajući to na umu, evo najbolje plaćenih Freelance poslova u 2024. za sve one koji traže dobro plaćene alternative tradicionalnom zaposlenju.

Razvoj softvera i programiranje

Ako ste vešt koder, možete očekivati da zaradite oko 35 USD po satu kao frilens koder. Usred pandemije, sve kompanije su morale da pređu na digitalni okvir, čineći programiranje jednim od najtraženijih poslova na svetu. Ako ste vešti u SKL-u, C+, Javi, JavaScript-u, Pithon kodiranju, itd., trebalo bi da razmislite o odlasku u frilensere.

Programeri aplikacija

Programeri aplikacija su traženi iz skoro istog razloga kao i koderi i programeri. Sva preduzeća koja idu na digitalno tržište moraće da optimizuju svoju veb stranicu za mobilne uređaje, uključujući kreiranje i razvoj mobilnih aplikacija. Možete očekivati da ćete zaraditi oko 80 USD po satu radeći kao programer mobilnih aplikacija.

Menadžeri projekata

Kada preduzeća pređu na rad na daljinu, potrebni su im kvalifikovani menadžeri projekata koji mogu da nadgledaju fazu tranzicije i obezbede nesmetan napredak i obuku svakog udaljenog zaposlenog. Odvajanje od tradicionalnog kancelarijskog prostora nudi freelance projektnim menadžerima nove mogućnosti za posao. Možete očekivati da ćete zaraditi oko 26 USD po satu.

freelance poslovi menadzeri projekata

Video marketing

Pomislili biste da bi video marketing potpao pod digitalni marketing, ali ne, to je niša kategorija koja se smatra zasebnom veštinom. Video marketing je zapravo prilično komplikovan jer uključuje optimizaciju videa za različite platforme; zahtevi za svaki mogu biti prilično izazovni za imati na umu. Trgovac će takođe morati da ga optimizuje za pretraživač jer može pomoći preduzećima da steknu vidljivost i razviju prednost nad svojom konkurencijom. Videografi i trgovci zarađuju oko 30 USD po satu.

Administrativni asistenti

Administrativni asistenti imaju odgovornost da obezbede neometano funkcionisanje svih sistema. Kako sve ide na internet, njihov posao postaje još složeniji, ali i apsolutno neophodan za preduzeća. Dakle, velika potražnja i visoka plata. Kao administrativni asistent, moraćete da vodite računa o svakodnevnim poslovnim aktivnostima, upravljate klijentima, upravljate društvenim medijima, između ostalih aktivnosti. Možete očekivati da ćete zaraditi oko 21 USD po satu.

Konsultanti

Promena paradigme u korporativnoj kulturi širom sveta ostavila je mnoge u šoku u pogledu toga kome da se obrate. Znatan broj ljudi je ostao bez posla i zaglavio se u tome šta dalje. Online konsultanti za karijeru i menadžment priskočili su u pomoć mnogima koji su im pomogli da pronađu stabilne i održive izvore zarade kroz freelance poslove. Vaša zarada po satu će se razlikovati u zavisnosti od oblasti, ali IT stručnjaci mogu zaraditi do 75 USD po satu ili čak više. Tako je porasla i potražnja za onlajn konsultantima, što ga čini jednim od najzarađivanijih freelance poslova u 2024. godini.

Završna napomena

Sve brojke koje se ovde pominju su okvirne brojke za profesionalce koji rade u industriji. Stvarna zarada po satu zavisi od broja klijenata i koliko naplaćujete svojim klijentima. Ako želite da počnete kao freelancer, počnite u pravom smeru. Ovo su neki od najboljih freelance poslova u 2024. koji će Vam pomoći da zaradite značajan iznos čak i za vreme kriza.