Reklamiranje ima ključnu ulogu u obezbeđivanju održive veze između kompanija i njihove publike. Oglašavanje nije samo sredstvo za promociju proizvoda ili usluga. To je također strategija koja omogućava kompanijama da se autentično povežu sa svojom ciljnom publikom, grade prepoznatljivost brenda i podstiču rast prihoda.

Brz tempo industrije često znači da su informacije o najnovijim i najefikasnijim trendovima digitalnog oglašavanja rasute po različitim izvorima. Prepoznajući važnost koherentnih, pouzdanih i dostupnih informacija, Business2Community je sastavio listu obećavajućih trendova digitalnog oglašavanja za 2023. godinu.

Ključni trendovi reklamiranja u 2023.

  • Očekuje se da će potrošnja na glasovne oglase dostići 10,14 milijardi dolara širom sveta do 2023.
  • Za većinu preduzeća, prosečan povraćaj troškova oglašavanja (ROAS) je između 200% i 300%.
  • Koristeći najefikasnije prakse oglašavanja, kompanije mogu postići povećanje povraćaja ulaganja (ROI) od čak 30%, posebno kroz personalizovana iskustva.
  • 59% odraslih Amerikanaca spremno da gleda video oglase na platformama za striming kako bi postiglo niže cene pretplate.
  • Shodno tome, 63% kompanija planira da implementira veštačku inteligenciju u kampanje uticaja tokom 2023.

Koji su trendovi reklamiranja u 2023.?

Intenzivno oglašavanje pokazuje značajan utjecaj na ključne metrike poput povrata ulaganja (ROI) i povrata ulaganja u oglase (ROAS). Prema istraživanju provedenom od strane tvrtke Nielsen u suradnji s Googleom 2022., poduzeća mogu doživjeti povećanje ROI-ja do 30% kada usklađuju svoje strategije oglašavanja s najboljim praksama.

reklamiranje

Optimizacija izvedbe oglasnih kampanja zahtijeva implementaciju sljedećih najboljih praksi:

Stvaranje oglasa koji odmah privlače pažnju publike putem intrigantnih vizualnih elemenata, zanimljivog sadržaja ili jedinstvenih udica.

Jasno istaknuti robnu marku u oglasu kako bi bila lako prepoznatljiva gledateljima.

Poticanje gledatelja na akciju, bilo da se radi o kupnji, prijavi za bilten ili drugom željenom angažmanu.

Prema Google Adsu, prosječni ROAS za većinu poduzeća kreće se između 200% i 300%, pri čemu varijacije ovog raspona ovise o industriji, godišnjem dobu i učinkovitosti marketinške strategije.

Razvijanje oglasa koji grade osobnu vezu s publikom, adresirajući njihove potrebe, interese i emocije.

Ovi trendovi digitalnog oglašavanja pružaju uvid u kreiranje privlačnog oglasnog sadržaja, optimizaciju potrošnje na oglase te učinkovitiji doseg ciljane publike. U nastavku, istražit ćemo perspektive najizglednijih oglašivačkih trendova za 2023., pružajući vam informacije koje će poboljšati vaše strategije oglašavanja i potaknuti prodaju.

Kontekstualno oglašavanje

Kontekstualno oglašavanje je strategija u kojoj kompanije koriste podatke za prilagođavanje prikaza ciljanih oglasa na osnovu sadržaja veb stranica. Ova vrsta oglašavanja ima potencijal da poveća relevantnost oglasa i poboljša njihovu prihvaćenost.

kontekstualno reklamiranje

Prema Insider Intelligence-u, samo industrija digitalnog oglašavanja u SAD je u 2019. ostvarila 129,34 milijarde dolara, pri čemu je značajan deo pripisan kontekstualnom oglašavanju. Ova tehnika koristi složene algoritme za analizu teksta na stranicama i prilagođava prikaz oglasa koji su relevantni za sadržaj.

Istraživanje u SAD iz 2022. pokazalo je da 81% ispitanika generacije Z preferira personalizovane oglase, dok 57% milenijalaca deli isto mišljenje. Zanimljivo je primetiti da se preferencija personalizovanih oglasa smanjuje sa godinama ispitanika, gde 57% generacije X i samo 43% bejbi bumera preferira personalizovane oglase.

Prema studiji Netvork Advertising Initiative iz 2021. godine, oglasi ciljani na ponašanje bili su više nego dvostruko efikasniji u pretvaranju klikova u kupce. Kontekstualno oglašavanje, usklađeno sa ponašanjem potrošača, povećava verovatnoću klikova i konverzija.

Na primer, YouTube kampanje koje koriste ciljanje zasnovano na nameri na mobilnim uređajima postigle su 50% veće povećanje obaveštenosti o brendu u poređenju sa kampanjama koje se oslanjaju isključivo na demografsko ciljanje. Kontekstualno oglašavanje funkcioniše na osnovu principa relevantnosti, isporučujući oglase u skladu sa sadržajem koji korisnik koristi, što rezultira povećanim angažovanjem korisnika i potencijalno poboljšanjem efikasnosti oglašavanja.

Reklamiranje na platformama za striming

Sa porastom platformi za striming, kao što su Hulu i Peacock, koje nude različite nivoe podržane oglasima, kompanije imaju novi način da dođu do potrošača. Prema predviđanjima, do 2026. očekuje se da će Hulu-ov prihod od oglašavanja u SAD dostići 5 milijardi dolara, nadmašivši druge platforme kao što su Peacock i Netflix, čiji se prihod od oglašavanja na ekranu procenjuje na 2,7 milijardi dolara, odnosno 1,7 milijardi dolara.

reklamiranje na platformama za striming

Istraživanje Hub Entertainment Research-a iz 2022. godine pokazuje da je 59% odraslih Amerikanaca spremno da gleda oglase kako bi dobilo niže cene pretplate. Skoro 40% ispitanika preferira usluge striminga koje nude jasne nivoe bez oglasa i oglasa, dok samo 22% preferira opciju „ograničeno oglašavanje“.

Prema podacima, gledaoci su zadovoljni iskustvom gledanja video oglasa na vodećim platformama kao što su Disney+, HBO Max i Netflix. Na primer, 33% Disney+ pretplatnika smatra da su oglasi bolji u poređenju sa drugim uslugama podržanim oglasima, dok su brojke za HBO Max i Netflix slične sa 32% i 27%, respektivno.

Hub Entertainment Research takođe ukazuje na smanjenje angažovanja gledalaca kada učestalost oglasa prelazi 11 oglasa po polusatnoj emisiji ili kada dužina oglasa prelazi 90 sekundi. Duži i češći oglasi privlače manje pažnje.

Convivinoov izveštaj o stanju strimovanja oglašavanja za 2021. donosi ključne nalaze o video oglasima na platformama za striming. Uprkos nedostatku podataka, 70% prodavaca se oseća sigurnim u svoje izvore podataka, dok samo 39% kupaca smatra da imaju potrebne podatke o klijentima za strimovanje kampanja. Monetizacija putem ciljane publike ostaje izazov, sa manje od polovine kupaca oglasa koji podržavaju ovaj stav.

Reklamiranje na društvenim mrežama

Svedoci smo da se društveni mediji stalno menjaju, pružajući oglašivačima dinamičan prostor da dosegnu svoju ciljnu publiku. U 2023. godini, potrošnja na oglašavanje na društvenim mrežama u SAD bila je 270 milijardi dolara, a predviđa se da će porasti na 300 milijardi dolara do 2024.

Istraživanje kompanije Sprout Social iz 2023. godine istaklo je ključne trendove koji će oblikovati budućnost društvenog oglašavanja:

97% poslovnih lidera deli uverenje da će veštačka inteligencija i alati za mašinsko učenje poboljšati efikasnost analize podataka i pružiti dublji uvid u ponašanje korisnika društvenih medija, što će biti kritično za preduzeća.

90% poslovnih lidera se slaže da uspeh njihovih kompanija zavisi od stručnog korišćenja podataka i analize društvenih medija u oblikovanju poslovnih strategija.

80% poslovnih lidera predviđa povećanje budžeta svojih organizacija za društvene mreže u naredne tri godine, a više od 44% očekuje povećanje od više od 50%.

Influencer Marketing

Globalno tržište marketinške platforme uticaja trenutno vredi 14,27 milijardi dolara i predviđa se da će dostići impresivnih 143,10 milijardi dolara do 2030. godine, sa očekivanim CAGR od 33,4% od 2022. do 2030. godine.

influencer marketing

Prema istraživanju Influencer Marketing Hub-a, 63% kompanija planira da ugradi veštačku inteligenciju u svoje kampanje uticaja. Od ovih kompanija, dve trećine su fokusirane na korišćenje veštačke inteligencije za identifikaciju relevantnih uticajnih ljudi. Više od 83% učesnika ankete ima pozitivan stav prema efikasnosti influenserskog marketinga kao marketinške strategije.

Primećeno je da je 23% anketiranih kompanija spremno da izdvoji više od 40% svog ukupnog marketinškog budžeta za kampanje s uticajnim osobama. Postoji jasna preferencija za rad sa manjim uticajnim osobama, sa 39% preferira nano-influencere, dok 30% naginje mikro-influencerima. Manji procenat kompanija se opredeljuje za skuplje makro-influencere (19%) i poznate ličnosti (12%).

Plaćanje uticajnih (42%) sada je postala standardna praksa, prevazilazeći praksu davanja besplatnih proizvoda (30%). Takođe, TikTok, koji koristi 56% brendova u marketingu uticaja. Preuzeo je vođstvo kao najpopularniji kanal, prestigavši Instagram (51%) po prvi put i značajno ispred Fejsbuka (42%) i Jutjuba (38%).

Video reklamiranje

Kao ključni kanal u digitalnom marketingu, video reklamiranje nastavlja da dominira sa očekivanim globalnim tržištem od 176,6 milijardi dolara do 2023. godine. Pri tome se predviđanja rast na 229,8 milijardi dolara do 2027. godine, postižući impresivnu godišnju stopu rasta od 6,8%. Glavni pokretači ovog rasta su usluge strimovanja videa na zahtev (SVOD), platforme društvenih medija i onlajn video platforme.

video reklamiranje

Prema Wyzowl-ovom izveštaju za 2023., ključni zaključci uključuju da 91% preduzeća smatra video ključnim delom svoje marketinške strategije. Iako se prosečno vreme provedeno u gledanju video snimaka na mreži smanjilo na 17 sati nedeljno, u odnosu na 19 sati u 2022. godini, ukupno 89% pojedinaca je reklo da je gledanje video snimaka igralo ulogu u njihovoj odluci da kupe proizvod ili uslugu.

Naglasak na interaktivnim video oglasima kratke forme takođe raste, sa 31% marketinških stručnjaka koji su prijavili upotrebu interaktivnog videa. YouTube ostaje vodeća platforma za video reklamiranje, odnosno video marketing, sa impresivnih 90% preduzeća koja ulažu u oglase na platformi. Sledi Fejsbuk, sa 86% kompanija koje ovu platformu vide kao ključno mesto za ulaganje marketinških resursa.

Reklamiranje glasovnim pretraživanjem

Upotreba virtuelnih asistenata koji se aktiviraju glasom, kao što su Siri, Google Assistant i Alex, nastavlja da raste. Reklamiranje glasovnom pretragom postaje sve popularnije u reklamnoj industriji. Prema podacima BrightLocal-a za 2018. godinu, 58% potrošača je koristilo rezultate glasovne pretrage za pronalaženje informacija o lokalnim preduzećima u prethodnoj godini. Lokalna preduzeća mogu imati značajne koristi od reklamiranja putem glasovne pretrage. Nedostatak vizuelnog interfejsa predstavlja izazov za oglašivače, zahtevajući kreativne i strateške pristupe za angažovanje korisnika.

Uprkos izazovima, Statista predviđa da bi potrošnja na glasovne oglase trebalo da dostigne 10,14 milijardi dolara na globalnom nivou do 2023. godine. Uspeh reklamiranja glasovnom pretragom zavisi od razumevanja i optimizacije za konverzacijske upite, uzimajući u obzir nijanse govornog jezika u poređenju sa kucanim upitima.

Prema istraživanju PWC-a, 74% potrošača koristi svoje glasovne uređaje kod kuće. Iako mlađa demografska grupa od 18 do 24 godine usvaja glasovnu tehnologiju brže od starijih grupa, oni manje koriste svoje glasovne asistente. Nasuprot tome, ljudi starosti od 25 do 49 godina su najčešći korisnici i statistički je veća verovatnoća da će biti klasifikovani kao „teški“ korisnici.

Ista PWC anketa otkriva da je 90% ispitanika upoznato sa proizvodima i uređajima sa omogućenim glasom, a 72% koristi glasovnog asistenta. Mlađi potrošači, domaćinstva sa decom i oni sa prihodima preko 100.000 dolara podstiču usvajanje ove tehnologije.

Otprilike 74% potrošača koristi mobilne glasovne asistente kod kuće zbog zabrinutosti za privatnost kada ih koriste u javnosti. Oko 50% ispitanika je već obavilo kupovinu pomoću glasovnog asistenta, a dodatnih 25% planira da to čini u budućnosti, najčešće kupujući male, nefizičke stvari. Približno 80% potrošača koji su kupovali sa glasovnim pomoćnicima izražava zadovoljstvo, dok 25% ne veruje svojim glasovnim pomoćnicima da obave kupovinu, uglavnom zbog zabrinutosti za obradu porudžbina i privatnost, uključujući neovlašćene kupovine od strane drugih u njihovom domaćinstvu.

Reklamiranje u budućnosti

Gledajući unapred, dinamična sfera trendova u društvenom, glasovnom i medijskom reklamiranju nastavlja da se razvija. Pri tome je vođena tehnološkim napretkom, strategijama zasnovanim na podacima, povećanim budžetima za digitalno oglašavanje i dubljim razumevanjem navika potrošača. Tri ključne oblasti ističu njihov potencijal za dugoročnu transformaciju marketinga.

Proširena i virtuelna stvarnost

Proširena stvarnost (AR) i virtuelna stvarnost (VR) transformišu iskustveno reklamiranje. Pri tome pružaju neverovatna iskustva koja dizajniraju potpuno novi nivo interakcije između brendova i potrošača. Korišćenjem AR i VR, brendovi mogu da prilagode personalizovane i intrigantne priče. To čine pružajući potrošačima jedinstven spoj stvarnosti i inovativnog digitalnog marketinga.

Primeri kao što su Ikea i Pepsi već su postavili standarde u korišćenju AR i VR u oglašavanju. Ikeina AR aplikacija Ikea Place omogućava kupcima da steknu vizuelni utisak o tome kako bi nameštaj izgledao u njihovim domovima pre kupovine.

S druge strane, Pepsi je vodio izuzetno uspešnu VR kampanju koja je transformisala autobusku stanicu u interaktivni displej. Time je privukao prolaznike u neočekivane scenarije, kao što je glasna rika lava ili NLO napad. Ovakvi inovativni pristupi menjaju dosadašnje paradigme reklamiranja, pružajući potrošačima iskustva koja su i zabavna i privlačna.

5G

Uspon 5G tehnologije će transformisati reklamna iskustva, pružajući brže i besprekorne interakcije. Zahvaljujući smanjenom kašnjenju i povećanim brzinama prenosa podataka, 5G će revolucionisati analizu podataka u realnom vremenu. Pri tome će omogućiti oglašivačima da skoro trenutno prilagode marketinške kampanje, i tako brzo reaguju na najnovije trendove.

Primena 5G tehnologije odigrala je ključnu ulogu u uspešnom lansiranju aplikacije „SuperStadium“ od strane Verizona i NFL-a. Ova inovativna aplikacija je pružila navijačima širok spektar kamera. Takođe, prenos uživo sa različitih delova stadiona i podatke u realnom vremenu tokom utakmica uživo.

Etičko korišćenje podataka

Etičko korišćenje podataka o potrošačima postaće ključni element u svetlu novih pravila o kolačićima trećih strana i promena pristupa podacima bez učešća. Kako potrošači postaju sve svjesniji privatnosti na mreži, oglašivači će morati da se prilagode. Važno je da balansiraju personalizaciju sa poštovanjem privatnosti i transparentnosti u obradi korisničkih podataka.

Očigledno je da kompanije poput Apple-a postavljaju visoke standarde u etičkom korišćenju podataka o potrošačima. Apple je izgradio svoju reputaciju na naglasku na zaštiti privatnosti korisnika, korišćenju anonimizovanih i agregiranih podataka za oglašavanje i davanju korisnicima više kontrole nad njihovim ličnim podacima. Kako potrošači postaju sve svjesniji privatnosti podataka, transparentnost i etička praksa u korišćenju podataka postaće ključna razlika među oglašivačima.

Često postavljana pitanja

Koje su trenutni trendovi u oblasti reklamiranja?

Kako se oblikuje budućnost reklamiranja?

Koji su trenutni trendovi u reklamiranju za 2023. godinu?

Zašto je praćenje trendova ključno u oblasti reklamiranja?