Za mnoga preduzeća, promena na sve udaljeniji i digitalni rad bi mogla da bude način na koji će se njihovo poslovanje voditi u budućnosti. Stoga je sada pravo vreme da intenzivirate digitalne kampanje kako biste svoju kompaniju zadržali u fokusu trenutnih i potencijalnih kupaca. SEO optimizacija dobija na važnosti zbog povećanja organskih pretraga da biste dobili željene rezultate pretrage.

Prema BrightEdge izveštaju, sa promenljivim pejzažom sa pomeranjem ka plaćenim i organskim pretragama kao najznačajnijim faktorima koji doprinose saobraćaju na veb lokaciji, sve je važnije da precizirate svoju SEO strategiju da biste postigli najbolje rezultate za svoje poslovanje. Pokazaćemo vam zašto je SEO važniji nego ikad i podelićemo najbolje SEO prakse u 2024. godini.

seo optimizacija

Glavni razlozi zašto biste se trebali fokusirati na SEO da biste pokrenuli svoje poslovanje

1. Evergreen sadržaj je neophodan

Fokusiranje na evergreen sadržaj u Vašoj industriji će ostati ključno i vremenom će akumulirati preglede. Kao dobra praksa, trebalo bi da kombinujete evergreen sa temama u trendu da biste istovremeno generisali saobraćaj i pripremili se za budućnost. Prema rečima specijaliste za SEO, Jill Vhalen, odličan SEO rad će se vremenom samo poboljšati. Preduzeća treba da prilagode svoje strategije pretraživača samo algoritmima za rangiranje pretraživača.

2. Pretraga će nastaviti da raste

Kao što ste videli, plaćene i organske pretrage dominiraju onlajn platformama i verovatno će to biti u budućnosti. Marketinški stručnjaci takođe veruju da je SEO optimizacija kao najstabilnija i najvažnija strategija za promociju brenda, proizvoda ili usluge. Oni se takođe slažu da je SEO isplativ marketinški kanal koji može dati rezultate. Ovo istraživanje iz 2020. godine pokazalo je da 65% oglašivača veruje da će preduzeća ulagati više u reklamne kampanje za direktnu prodaju. Ovaj rezultat čini SEO ogromnom platformom izbora za većinu marketara u B2C i B2B sektorima.

Drugo istraživanje je pokazalo da je veliki procenat profesionalaca u agencijama i marketingu u SAD zadržao svoje budžete za svoje SEO kampanje u 2020. u poređenju sa drugim naporima kao što su plaćeni društveni mediji, digitalni video i displej reklame. Marketinške kampanje fokusirane na SEO su u porastu.

3. SEO optimizuje rad na daljinu

Pandemija je rezultirala mnogim SEO platformama dok su se preduzetničke kompanije borile da zadovolje potrebe koje je stvorio bum rada na daljinu. Ove platforme su takođe pomogle da se poboljša efikasnost B2B kompanija koristeći SEO u svojim marketinškim naporima. Sve veći uspeh B2B marketinga koji rade kod kuće verovatno će povećati potražnju za SEO platformama.

Prema osnivaču kompanije Orainti i međunarodnom konsultantu za SEO, Alejdi Solis, videćemo sve veći značaj i upotrebu strukturiranih podataka zbog povećanog broja mobilnih pretraga i glasovne kontrole za Google asistenta. Takođe je predvidela rast funkcija prediktivnog pretraživanja i usvajanje tehničkijeg SEO ekosistema.

4. SEO optimizacija pruža konkurentsku prednost

Još jedan razlog da SEO bude neophodan je omogućavanje malim i srednjim preduzećima (MSP) da se takmiče sa svojim većim rivalima. MSP pruža konkurentsku prednost, jer obično imaju samo jedan posao na koji mogu da usmere svoje SEO napore, u poređenju sa svojim većim konkurentima.

Ako ste MSP, SEO je najbolji alat za podizanje svesti o brendu, uspostavljanje poverenja i angažovanje sa svojim potencijalnim tržištem po pristupačnoj ceni. Na osnovu Hubspot studije, brendovi koji objavljuju najmanje 16 puta mesečno generisali su 450% više potencijalnih klijenata od onih koji su objavili najviše četiri posta. Ako želite da iskoristite prednosti SEO-a, kreirajte visokokvalitetan evergreen sadržaj i fokusirajte se na termine za pretragu koji se odnose na Vašu industriju.

5. SEO će podržati buduće poslovne kampanje

Fokusiranje na Vašu SEO strategiju će uroditi plodom kasnije. Služiće kao osnova za izgradnju Vaših kretanja u budućnosti kada će mnoga preduzeća poslovati više kao pre krize. Trebalo bi da uključite načine da pomognete svojim klijentima da ojačaju Vaše odnose i uspostavite njihovu lojalnost Vašem brendu.

Prema rečima potpredsednika za digitalne strategije kompanije Conductor, Patrika Rajnharta, ovo je pravo vreme za rad na SEO, jer će ono pružati rezultate u budućnosti. U svom tvitu, Lane R. Ellis je tvrdio da će im B2B trgovci koji unaprede svoje SEO kampanje pomoći da postignu veći uspeh u pretraživanju nakon pandemije.

Najbolje SEO prakse koje možete koristiti za svoje poslovanje

Efikasnost SEO optimizacije će u velikoj meri zavisiti od Vaše sposobnosti da Vaše ciljne ključne reči dobro rangiraju na Google-u i drugim pretraživačima. Morate težiti da dođete do prvih 10 i da se pojavite na Google-ovoj prvoj stranici da biste postigli rezultate. Zašto? Na osnovu HubSpot studije, 75% korisnika je tokom pretrage pogledalo samo rezultate prve stranice. Evo nekih od najboljih SEO strategija koje možete koristiti da biste svoje postove rangirali na Google-u:

Koristite ključne reči u svom URL-u

Dobro struktuiran URL povećava vidljivost Vašeg sadržaja pretraživačima i Vašim posetiocima. Kreiranje odličnog URL-a čini ga kratkim, lakim za čitanje i uključuje primarne ključne reči. Takođe bi trebalo da izbegavate upotrebu zaustavnih reči da biste ih učinili sažetim i konkretnim.

Optimizujte svoju veb lokaciju da biste zadovoljili svoje korisnike

Google stavlja premiju na kvalitet korisničkog iskustva u rangiranju svojih veb lokacija. Uverite se da Vaše stranice reaguju kako biste obezbedili zadovoljstvo posetilaca i poboljšali svoju reputaciju kod Google-a. Neke strategije za optimizaciju Vaše veb lokacije uključuju postizanje odlične brzine stranice, eliminisanje nametljivih iskačućih prozora i korišćenje podnaslova, snimaka ekrana, slika i video zapisa u Vašem sadržaju. Takođe, koristite beli prostor da poboljšate čitljivost Vašeg sadržaja.

Razvijte sadržaj koji je u skladu sa namerom pretrage

Da biste povećali vidljivost svog sadržaja na Google-u, uskladite ga sa namerom pretrage ili namerom korisnika. Da biste to postigli, upoznajte se sa tipovima namera pretrage i koristite prave reči za radnju kada pišete svoj sadržaj. Uobičajeni tipovi namera korisnika su navigacioni, informativni, komercijalni i transakcioni.

U navigacionoj nameri, motiv korisnika je da traži određene aplikacije ili veb lokacije, dok je u informativnoj cilj traženje određenih podataka ili informacija. Korisnik traži proizvod ili uslugu u komercijalnoj nameri, ali još uvek nema odluku. U transakcijskoj nameri, cilj je kupovina. Kada kreirate svoj sadržaj, uvek ne zaboravite da ga uskladite sa namerom korisnika.

Napravite zanimljive naslovne oznake i meta opise

Google-ov algoritam daje važnost oznakama naslova sadržaja i meta opisima tokom pretrage. Oznake naslova direktno utiču na vidljivost Vašeg sadržaja tokom upita za pretragu, dok meta opisi utiču na stope učestalosti klikova (CTR). Kada kreirate oznake naslova, učinite ih sažetim, ali opisnim. Takođe bi trebalo da uključite svoje ciljne ključne reči i da ih uskladite sa namerom pretrage.

Takođe, uzdržite se od korišćenja istih oznaka naslova i izbegavajte pretrpavanje ključnih reči. Kada pišete svoje meta opise, zadržite ih na maksimalno 160 karaktera i trebalo bi da odražavaju glavnu temu/e Vašeg sadržaja. Takođe, obavezno napravite jedinstven meta opis za svaki post, koristite reči orijentisane na akciju i uključite svoje ciljne ključne reči.

Koristite optimizovane slike

Slike mogu pomoći da se poveća ukupna privlačnost Vaše veb stranice i korisničko iskustvo posetilaca. Međutim, slike mogu negativno uticati na brzinu učitavanja vaše stranice i korisničko iskustvo ako se ne rade ispravno. Da biste postigli najbolje rezultate, potrebno je da optimizujete svoje slike. Da biste optimizovali svoje slike, trebalo bi da koristite JPEG ili PNG formate slika, komprimujte ih da biste ubrzali učitavanje i uključite alternativni tekst da biste ih učinili vidljivim Google-u.

Možete da koristite besplatne alatke kao što su ImageOptim, ShortPikel i TinyPNG za komprimovanje slika. Takođe možete da koristite strategiju lenjog učitavanja za slike i video zapise koji nisu kritični da biste optimizovali vreme učitavanja stranice. Možete koristiti besplatnu alatku a3 Lazi Load dodatak za lenjo učitavanje video zapisa i slika.

Pišite sadržaj dugog oblika

Još jedna najbolja praksa za SEO je objavljivanje dugih članaka (3.000+ reči) na Vašoj veb lokaciji. Na osnovu SEMrush studije, dugi obrasci imaju bolji učinak od ostalih na Google-ovom rangiranju. U studiji, udeo sadržaja dugog formata, saobraćaj i povratne veze su veći za 400%, 300% i 3,5% od članaka prosečne dužine, respektivno. Kada pišete sadržaj dugog oblika, trebalo bi da koristite ciljane ključne reči koje balansiraju između težine ključne reči i obima pretrage. Strateški koristite duge ključne reči i ključne reči srednjeg repa da biste dosegli svoje ciljne klijente.

Koristite autoritativne povratne veze

Još jedan kritični faktor koji koristi Google u rangiranju veb stranica su povratne veze. Međutim, povratne veze sa neželjenih veb lokacija mogu naštetiti rangiranju Vaše stranice. Da biste to izbegli, obavezno napravite autoritativne povratne veze za svoju veb lokaciju. Efikasna strategija za dobijanje visokokvalitetnih povratnih veza je istraživanje i kopiranje tehnika izgradnje linkova Vaših rivala. Možete koristiti alate kao što je SEMrush-ov Backlink Gap Tool da biste ispitali profile povratnih veza Vaših konkurenata i napravili plan za krađu njihovih autoritativnih povratnih veza.

Uključite interne veze

Interne veze igraju ključnu ulogu u poboljšanju Vašeg Google rangiranja ako se pravilno koriste. Ove veze kreiraju hijerarhiju informacija za Vaš sajt i obaveštavaju Google o temama Vašeg sadržaja. SEO optimizacija sajta zahteva da povežete stranice sa lošim učinkom sa onima sa najboljim učinkom. Uverite se da su stranice sa najboljim učinkom relevantne za sadržaj na koji povezujete. Da biste testirali kvalitet svojih internih veza, možete koristiti alate kao što je SEMrush. Ovi alati Vam mogu pomoći da identifikujete i rešite interne greške povezivanja na Vašoj veb lokaciji.

Maksimalno povećajte brzinu stranice

Stranica koja ne reaguje može frustrirati vaše korisnike i primorati ih da napuste vašu veb lokaciju. Trebalo bi da optimizujete brzinu učitavanja stranice da biste zadovoljili svoje korisnike kako biste to izbegli. Da biste proverili svoju brzinu, možete da koristite besplatne alatke kao što su GTMetrik i Google-ov PageSpeed Insights. Ovi alati će takođe preporučiti strategije i ispravke za ubrzavanje vremena učitavanja vaše stranice.

Osim kompresije slika, postoje i druge tehnike koje možete koristiti za optimizaciju brzine sajta. Ovi koraci uključuju brisanje nevažnih dodataka, omogućavanje keširanja pretraživača i smanjenje vremena odgovora servera. Takođe bi trebalo da eliminišete preusmeravanja i minimizirate JavaScript i CSS datoteke. Pored toga, uverite se da Vaša veb stranica dobro funkcioniše na mobilnim uređajima.

Zaključak

Vaša SEO kampanja Vam omogućava da se angažujete sa svojom publikom i pripremite svoje poslovanje za 2021. Uključivanje najboljih praksi SEO u Vašu kampanju povećaće vidljivost Vaših stranica velikom broju korisnika. Međutim, naši SEO stručnjaci su uvek voljni da pomognu ako niste sigurni kako da to uradite.