Nedavno je finski telekomunikacioni gigant Nokia objavio svoje finansijske rezultate za treći kvartal, koji su otkrili značajan pad prihoda. Da bi odgovorila na ovaj izazov, kompanija uvodi opsežan plan smanjenja troškova. Ovaj potez će rezultirati ogromnim otpuštanjem, uključujući do 14.000 radnih mesta, što predstavlja više od 16% ukupne radne snage.

Ogromno smanjenje profita kompanije Nokia

U analizi finansijskog izveštaja za treći kvartal 2023. godine, Nokia je istakla neophodnost hitne reakcije i smanjenja troškova kako bi se povećala operativna efikasnost. Kompanija je pripisala loše rezultate izazovnom tržišnom okruženju, što je rezultiralo daljim otpuštanjem radnih mesta.

nokia

Neto prodaja kompanije u trećem kvartalu zabeležila je pad od 20% u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši ukupno 4,98 milijardi evra. Istovremeno, dobit je zabeležila drastičan pad od 69 odsto, sa iznosom od svega 133 miliona evra.

Zbog toga kompanija planira da smanji svoje troškove na bruto osnovi za iznos između 800 miliona evra (842,5 miliona dolara) i 1,2 milijarde evra (1,26 milijardi dolara) do kraja 2026.

Uprkos planiranom otpuštanju radnih mesta, očekuje se da će sadašnji broj od 86.000 pasti na između 77.000 i 72.000 nakon sprovođenja mera.

Nokia tvrdi da, uprkos otpuštanju radnih mesta, značajno ulaže u jačanje svoje tehnološke izvrsnosti, stvarajući osnovu za prevazilaženje izazova na tržištu.

Povećane ekonomske poteškoće dovele su do povećanja broja otpuštanja

Telekomunikaciona industrija se suočava sa ozbiljnim izazovima zbog slabe implementacije 5G tehnologije, što posebno pogađa kompanije poput Nokije. Nokijin izveštaj otkriva značajan pad performansi. Pri tome su najviše pogođeni rezultati u Severnoj Americi, iako kompanija izveštava o opštem padu na globalnom nivou. Prodaja na ključnim tržištima kao što je Indija pokazuje umerene rezultate, dok se primena 5G smatra normalizovanom.

Nokia nije jedina telekomunikaciona kompanija koja pati u Sjedinjenim Državama. Glavni operateri kao što su AT&T i Verizon su primorani da preduzmu korake za smanjenje troškova kako bi se suočili sa izazovima trenutnog tržišta. Uprkos velikim očekivanjima, 5G se još nije pokazao u najboljem svetlu koju su mnoge od ovih telekomunikacionih kompanija očekivale. Čini se da su izazovi u usvajanju ove tehnologije globalni fenomen i kompanije se moraju prilagoditi kako bi ostale konkurentne u dinamičnom sektoru telekomunikacija.

Koji su dalji planovi za Nokiju?

Prema najnovijem izveštaju Nokije, očekuje se da će neto prodaja za celu godinu dostići 24,6 milijardi evra, čime se zadržava starija prognoza. Važan aspekt je upravljanje prodajom kako bi se dostigao ovaj cilj. Izvršni direktor Lundmark je takođe izrazio poverenje u ključne pokretače njihovog poslovanja. On ističe da rast saobraćaja podataka nastavlja da raste, dok je implementacija 5G tehnologije završena samo oko 25 odsto, sa izuzetkom Kine. Pored toga, on je naglasio da će mreže nastaviti da ulažu. Napominje da revolucije u računarstvu u oblaku i veštačkoj inteligenciji zahtevaju značajna ulaganja u mreže sa poboljšanim kapacitetima.

Izveštaj kompanije Ericsson ukazuje na slične izazove

Ericsson je ove nedelje objavio svoje rezultate za treći kvartal, samo dan pre nego što će Nokia. Švedska kompanija je zabeležila sličan pad prihoda i istakla slične poteškoće u Severnoj Americi kao Nokia.

Borje Ekholm, generalni direktor kompanije, izjavio je da fundamentalna neizvesnost snažno utiče na poslovanje kompanije u oblasti mobilnih mreža. On očekuje da će ovaj trend trajati do kraja 2023. godine, možda čak i do 2024. godine, izražavajući sumnju u oporavak tržišta telekomunikacione opreme.

Slično Nokiji, Erikson je upozorio da će prodaja verovatno značajno pasti u drugoj polovini 2023. Kompanija je takođe navela izazovno okruženje i makroekonomsku neizvesnost kao glavne uzroke slabih performansi.