Kako da koristite Google Ads

Ako razmišljate o tome da potrošite deo svojih marketinških sredstava na oglase kako biste dosegli svoju ciljnu publiku, poželećete da potrošite novac na pravom mestu kako biste postigli najbolje rezultate. Google ima preko 4,8 milijardi interakcija i 259 miliona jedinstvenih posetilaca dnevno, a sa takvim saobraćajem, teško je zamisliti bolje mesto za oglašavanje vašeg preduzeća.

Možda se pitate da li Google oglašavanje funkcioniše? Kao što Google navodi, „Gugl je mesto gde ljudi traže šta da rade, gde da odu i šta da kupe. Vaši digitalni oglasi mogu da se pojave na Google-u u trenutku kada neko traži proizvode ili usluge poput vaših. Bilo da ste na računaru ili mobilnom uređaju, pravovremeni oglas može da pretvori ljude u vredne klijente.“ Čitajte dalje da biste saznali kako da koristite Google Ads za promociju svog preduzeća.

Šta je Google Ads PPC (ranije poznat kao Google Advords)?

Google Ads

Google Ads, ranije poznat kao Google Advords, je, kako HubSpot navodi, „platforma za oglašavanje koja potpada pod marketinški kanal poznat kao plaćanje po kliku (PPC), gde vi (oglašivač) plaćate po kliku ili po prikazu ( cene za hiljadu prikaza) na oglas.“ Platforma je pokrenuta u oktobru 2000. godine, samo dve godine nakon što je Gugl izbio na internet scenu. U 2018. godini, platforma za oglašavanje je preimenovana u Google Ads. Uz detaljna uputstva o tome kako da koristite Google Ads koju platforma pruža, Google Ads postaje sve popularniji kao mesto za digitalno oglašavanje za preduzeća u svim industrijama.

Google Ads PPC vam omogućava da kreirate i delite pravovremene oglase za računare i mobilne uređaje svojoj ciljnoj publici, što znači da možete da se oglašavate na stranici rezultata Google pretraživača (SERP) kada vaši idealni klijenti traže vaše proizvode i usluge. Oglasi sa Google Ads platforme nisu ograničeni samo na SERP-ove. Takođe se prikazuju na Blogger-u, YouTube-u i Google mreži multimedijalnog oglašavanja, što može „da vam pomogne da dosegnete ljude ciljanim multimedijalnim oglasima dok pretražuju svoje omiljene veb-sajtove, pokazuju prijatelju YouTube video, proveravaju svoj Gmail nalog ili koriste mobilne uređaje i aplikacije.”

Kako da koristite Google Ads

Google Ads je model plaćanja po kliku (PPC), što znači da trgovci ciljaju određene ključne reči na Google-u i daju ponude za ključne reči, nadmećući se sa drugim preduzećima koja takođe ciljaju te ključne reči. Ponude za ključne reči su „maksimalne ponude“ ili maksimalne ponude koje ste spremni da platite za oglas. Na primer, ako date maksimalnu ponudu od 5 USD i Google utvrdi da je vaša cena po kliku 3 USD, onda ćete dobiti to odredište za plasman oglasa. Ako Google utvrdi da je oglas veći od 5 USD, nećete dobiti odredište za plasman oglasa za koje licitirate.

Kada koristite Google Ads, možete da izaberete da podesite dnevni maksimalni budžet za oglas umesto da postavljate maksimalnu ponudu. Sa ovom opcijom, nikada nećete morati da brinete da ćete potrošiti više od navedenog iznosa za svaki oglas dnevno. Ova opcija za licitiranje vam može pomoći da bolje procenite koliko bi trebalo da imate budžet za svoje digitalne oglasne kampanje.

Postoje tri tipa opcija za licitiranje koje marketinški stručnjaci mogu da biraju kao deo podešavanja Google Ads-a kada koriste Google Ads, uključujući:

 • Cena po kliku (CPC). Koliko plaćate kada korisnik klikne na vaš oglas.
 • Cena po angažovanju (CPE). Koliko plaćate kada korisnik izvrši određenu radnju na vašem oglasu (prijavi se na listu, pogleda video itd.).
 • Cena po promilu (CPM). Koliko plaćate za 1000 prikaza oglasa.

Google uzima iznos ponude i uparuje ga sa procenom vašeg oglasa koja se zove ocena kvaliteta, koja prema Google-u predstavlja „procenu kvaliteta vaših oglasa, ključnih reči i odredišnih stranica. Kvalitetniji oglasi mogu dovesti do nižih cena i boljih pozicija oglasa.” Ocena kvaliteta se kreće od 1 do 10, pri čemu je 10 najbolji rezultat — dakle, što je vaš rezultat veći, manje ćete morati da potrošite na svoje oglase. Kada koristite Google Ads, ocena kvaliteta u kombinaciji sa iznosom vaše ponude stvara rang vašeg oglasa, što predstavlja poziciju na kojoj će se vaši oglasi pojaviti na stranici rezultata pretraživača (SERP). Kada korisnik vidi i klikne na oglas, prodavac će platiti malu naknadu za klik na oglas, dakle plaćanje po kliku.

Uslovi koje treba zapamtiti kada koristite Google Ads

U nastavku su navedeni neki uobičajeni termini koji će vam pomoći da razumete, podesite, optimizujete i pokrenete svoj Google Ads. Dok su neki od termina specifični za korišćenje Google Ads-a, neki su uopšteno povezani sa PPC oglasima.

 • AdRank. AdRank određuje plasman vašeg oglasa kada koristite Google Ads. Što je viši vaš oglasni rang, to će se vaš oglas više prikazivati korisnicima. Ovo povećava verovatnoću da korisnici kliknu na vaš oglas. Vaš oglasni rang je određen vašom maksimalnom ulogom za oglas pomnoženom vašom ocenom kvaliteta.
 • Ključne reči. Kada Google korisnik izvrši pretragu, Google vraća niz rezultata koji odgovaraju nameri pretraživača. Oni sprovode ove pretrage preko ključnih reči, koje su reči i fraze koje su u skladu sa onim što tražilac želi da zadovolji svoj upit. Za svoje oglase izaberite ključne reči na osnovu tipova upita za pretragu uz koje želite da se vaši oglasi prikazuju.
 • Negativne ključne reči. Ovo je lista ključnih reči za koje ne želite da se rangirate. Uopšteno govoreći, negativne ključne reči su polu-povezane sa vašim nameravanim terminima za pretragu, ali nisu ključne reči po kojima želite da se rangirate.
 • Vrsta kampanje. Kao deo procesa podešavanja Google Ads-a, moraćete da odlučite koji tip Google Ads-a želite da pokrenete:
 • Oglasi na Mreži za pretragu su tekstualni oglasi koji se prikazuju na Google SERP-ovima.

Kako da koristite Google Ads za oglašavanje u Google pretrazi

 • Prilagodljivi oglasi na Mreži za pretragu vam omogućavaju da napravite više verzija naslova i kopija oglasa (15 verzija naslova oglasa i 4 varijacije kopije oglasa) kada koristite Google Ads kako bi Google mogao da izabere oglase sa najboljim učinkom za prikazivanje korisnicima. Sa tradicionalnim oglasima na Mreži za pretragu, pravite samo jednu verziju svog oglasa. Međutim, oglasi za pretragu odgovora vam daju priliku da testirate komponente oglasa da biste razumeli koji oglasi ostvaruju najviše klikova.
 • Video oglasi su oglasi od 6-15 sekundi koji se prikazuju na YouTube-u.

Kako da koristite Google Ads kampanje sa video oglasima

 • Multimedijalni oglasi su obično zasnovani na slikama i prikazuju se na veb stranicama u okviru Google mreže multimedijalnog oglašavanja.
 • Google mreža multimedijalnog oglašavanja (GDN) je mreža veb-sajtova koji dozvoljavaju prostor na svojim veb stranicama za Google Ads. Ovi oglasi mogu biti slike ili tekstualni i prikazuju se sa sadržajem koji odgovara vašim izabranim ključnim rečima. Obično su najpopularniji multimedijalni oglasi Google Kupovina i oglasi za kampanje za aplikacije.

Kako koristiti Google Ads kampanje sa multimedijalnim oglasima

 • Stopa učestalosti klikova (CTR). Stopa učestalosti klikova je broj klikova koje vaši oglasi ostvaruju kao proporcija broja pregleda koje vaš oglas dobija. Visoka stopa učestalosti klikova pri korišćenju Google Ads-a ukazuje da je vaš oglas imao odjek kod vaše ciljne publike i da se podudara sa pretragama koje su obavljali.
 • Stopa konverzije (CVR). CVR prati broj slanja obrasca kao procenat ukupnih poseta odredišnoj stranici vašeg veb-sajta obično pomoću Google Ads-a. Visok CVR znači da vaša odredišna stranica predstavlja besprekorno korisničko iskustvo koje odgovara nameri vašeg oglasa.
 • Ekstenzije. Dodaci za oglase vam omogućavaju da uključite dodatne informacije u svoje oglase kada koristite Google Ads bez dodatnih troškova. Postoji pet tipova ekstenzija: poziv, aplikacija, veza do sajta, lokacija i ponuda.
 • Dodaci za pozive vam omogućavaju da uključite svoj broj telefona u svoje oglase kako bi korisnici imali drugi način da vas odmah kontaktiraju.

Kako da koristite Google Ads dodatke za poziv

 • Dodaci za aplikacije pružaju vezu do preuzimanja aplikacije za korisnike na mobilnim uređajima. Ova proširenja sprečavaju korisnike da moraju da izvrše još jednu pretragu da bi pronašli aplikaciju u svom AppStore-u.

Kako da koristite dodatak za aplikaciju Google Ads

 • Dodaci za veze do sajta vam omogućavaju da obezbedite dodatne veze do vaše veb lokacije kako bi korisnici imali više razloga da kliknu na vaše oglase.

Kako da koristite Google Ads dodatke za linkove do sajta

 • Dodaci za lokaciju obuhvataju lokaciju vaše prodavnice/poslovanja i broj telefona u okviru oglasa kako bi Google mogao da pokaže pretraživačima gde da pronađu vaše preduzeće. Ovo proširenje zaista dobro funkcioniše sa upitima za pretragu za preduzeća „…u blizini“.

Kako da koristite Google Ads dodatke za lokaciju

 • Dodaci za ponudu su idealni ako vodite promotivnu kampanju kada koristite Google Ads. Može da podstakne korisnike da kliknu na vaš oglas u odnosu na slične oglase vaših konkurenata.

Kako se koristi Google Ads dodatak za ponudu

Kako da koristite Google Ads za promociju svog preduzeća

Početak korišćenja Google Ads-a može da bude brz i lak. Google Ads platforma vas vodi kroz svaki korak i pruža savete na tom putu. Kliknite na Počni odmah da započnete kreiranje Google oglasa. Ako imate kopiju oglasa i prateće slike (ako pravite multimedijalni oglas), podešavanje svakog oglasa bi trebalo da traje oko 10 minuta. Preporučujem da razvijete naslove oglasa i kopirate unapred, tako da možete da kopirate i nalepite sadržaj direktno u odgovarajuća polja.

Kada koristite Google Ads, evo nekoliko najboljih praksi kako biste bili sigurni da je Google Ads pravilno podešen.

 • Povežite Google analitiku. Ako ste podesili Google analitiku za svoj veb-sajt, možete da povežete nalog Analitike sa svojim Google Ads nalogom da biste pratili i analizirali svoje kampanje zajedno sa saobraćajem na veb-sajtu, konverzijama i ciljevima na jednom mestu kada koristite Google Ads.
 • Dodajte UTM kodove i podesite praćenje kampanje. Kodove modula za praćenje Urchin (UTM) koristi Google za praćenje bilo koje aktivnosti povezane sa određenom vezom. Da biste na najbolji način iskoristili svoje UTM kodove, trebalo bi da ih dodate u svoje oglase na nivou kampanje kada koristite Google Ads tako da ne morate ručno da ih pravite za svaki URL oglasa.
  Pogledajte moj najnoviji post na blogu o tome kako da podesite praćenje kampanja u Google analitici za detaljnija uputstva.

Pogledajte moj najnoviji post na blogu o tome kako da podesite praćenje kampanja u Google analitici za detaljnija uputstva.

 • Izaberite svoju ciljanu lokaciju. Tokom procesa podešavanja Google Ads-a, moraćete da izaberete geografsku oblast na kojoj želite da se vaši oglasi prikazuju. Ako želite da koristite Google Ads za oglašavanje fizičke lokacije preduzeća, treba da izaberete razuman radijus oko lokacije prodavnice. Ako promovišete proizvode i usluge vašeg preduzeća koji služe za određenu oblast, vaša lokacija treba da sadrži gradove, okruge, države i/ili zemlje koje želite da ciljate. Vaše odabrane lokacije će takođe igrati ulogu u postavljanju vaših oglasa. Ako imate prodavnicu u Njujorku, neko ko traži istu vrstu prodavnice u Kaliforniji neće videti vaš oglas jer je Google-ov cilj da prikaže najrelevantnije oglase korisnicima koji pretražuju.
 • Izaberite Vaše ključne reči. Kao što je ranije rečeno, da biste uspešno koristili Google Ads, vaše ključne reči moraju da odgovaraju nameri korisnika što je više moguće kako bi se vaši oglasi prikazivali za relevantne pretrage. Google povezuje vaše oglase sa upitima za pretragu za koje smatra da su primenljivi na osnovu vaših izabranih ključnih reči. Svaka oglasna grupa koju napravite u okviru svoje oglasne kampanje će ciljati skup ključnih reči. Google će prikazivati vaše oglase na osnovu tih izbora.
 • Uključi tipove podudaranja. Kao deo podešavanja Google Ads-a kada koristite Google Ads, moraćete da odredite tipove podudaranja da biste rekli Google-u da li želite da tačno podudarite upit za pretragu ili da li bi vaš oglas trebalo da se prikaže svima koji obavljaju upit za polu-povezane termine. Postoje četiri tipa podudaranja koje možete da izaberete kada koristite Google Ads:
 1. Široko podudaranje. Ovo je podrazumevana postavka za ključne reči i koristi sve reči unutar fraze ključne reči bilo kojim redosledom. Dakle, ključna reč „kozja joga u Ouklandu“ će se podudarati sa „kozja joga“ i „joga Oukland“.
 2. Modifikovano široko podudaranje. Ovo vam omogućava da zaključate određene reči unutar fraze ključne reči dodavanjem znaka +. Na primer, „joga sa ciljevima u Ouklendu“ će se podudarati sa „koze“, „koze vole hranu“ i „koze i joga“.
 3. Podudaranje fraze. Ovaj tip podudaranja će se podudarati sa upitima koji uključuju vaše ključne reči u tačnom redosledu, ali ne i dodatne reči pre ili posle njega. Na primer, „joga koza“ će se pojaviti za „joga sa pegavim kozama“ i „joga sa kozom sa štenadima“.
 4. Tačan meč. Ovo održava frazu ključne reči onako kako je napisana u tom tačnom redosledu. Na primer, „koza joga“ se neće prikazati korisnicima koji pretražuju „koza joga“ ili „čas joge koza“.
 • Naslov i kopija oglasa. Jedan od glavnih aspekata koje ćete morati da savladate dok koristite Google Ads je pravljenje naslova i teksta oglasa koji utiču na to. Vaši naslovi i kopija oglasa mogu da naprave razliku između toga da li neko klikne na vaš oglas ili na oglas vašeg konkurenta. Tekst oglasa mora da odgovara nameri vaše ciljne publike, da bude u skladu sa vašim ključnim rečima i da se pozabavi bolnim tačkama vaše publike.