Ukoliko se pitate kako zaraditi novac od kuće dok još uvek niste pronašli stalni posao na pravom ste mestu. Ako ste u situaciji da ne možete da stignete na posao ili više nemate posao, postoje neke stvari koje možete početi da radite od kuće da biste zaradili novac. Bez obzira na to da li se pitate kako zaraditi novac od kuće ili tražite nešto što biste mogli da radite sa punim radnim vremenom, jedna od ovih pet opcija bi mogla biti dobra za vas.

Virtuelni asistent

Virtuelni asistenti pružaju klijentima širok spektar usluga kao što su uređivanje blogova, korisnička podrška, moderiranje foruma ili Facebook grupa, upravljanje profilima društvenih medija, dizajniranje grafike i još mnogo toga. Zaista nema ograničenja za usluge koje možete ponuditi kao VA.

kako zaraditi od kuće

Kada pomislite na VA poslove, prva stvar koja vam pada na pamet može biti nisko plaćeni posao koji se prebacuje u zemlje u razvoju kao što su Filipini. Međutim, postoje i mnogi VA koji zarađuju veliki prihod.

Većina visoko plaćenih VA je odlučila da se specijalizuje za određenu uslugu, a ne da zauzme opšti pristup koji uključuje ponudu širokog spektra usluga. Specijalisti su u stanju da pokažu stručnost i zahtevaju višu satnicu, neki i do 100 dolara po satu. Rad kao virtuelni asistent je veoma fleksibilan posao. Možete da planirate svoj posao oko svog života, kad god vam to odgovara. To čini veliku gužvu na pola radnog vremena i podjednako je pogodno da postane posao sa punim radnim vremenom.

Freelance pisanje

Još jedan odličan i fleksibilan način da zaradite novac od kuće je da radite kao frilens pisac. Iako postoji mnogo različitih vrsta publikacija koje angažuju frilens pisce (novine, časopisi, časopisi, itd.), većina posla koji je ovih dana dostupan frilens piscima je za onlajn publikacije.

Postoje milioni veb lokacija i blogova koji stalno objavljuju nove članke i većina njih se oslanja na frilensere da proizvode taj sadržaj. Baš kao što radite kao virtuelni asistent, postoje neki nisko plaćeni poslovi, a ima i drugih koje plaćaju veoma, veoma dobro.

Kada prvi put počnete, možda ćete morati da preuzmete neke od manje plaćenih frilens poslova pisanja za početnike da biste stekli malo iskustva, ali trebalo bi da radite na pronalaženju bolje plaćenih poslova kada budete imali malo iskustva.

Postoji veliki broj platformi za posao koje su odlične za pronalaženje prilika za frilens pisanje, uključujući ProBlogger i Blogging Pro. Takođe možete pronaći posao tako što ćete se proaktivno obraćati veb lokacijama i blogovima koji objavljuju sadržaje mnogih različitih pisaca (najverovatnije su oni slobodni).

Dobra je ideja da napravite sopstveni blog tako da imate neke primjere tekstova koje možete da pošaljete kada se prijavljujete za svoje prve poslove. Rad kao frilens pisac je veoma fleksibilan, jer možete birati teme za koje želite da se specijalizujete.

Neki frilenseri pokrivaju širok spektar tema i pisaće o gotovo svemu, ali najbolje plaćeni frilens pisci imaju specijalizovan pristup. Na primer, možete odlučiti da se fokusirate na temu kao što su finansije, posao, zdravlje i velnes, putovanja, moda, lepota ili neka druga popularna tema. Frilens pisanje takođe nudi fleksibilnost u pogledu sati koje radite. Većina vaših zadataka će imati rokove, ali možete raditi na njima kad god to odgovara vašem rasporedu. To je takođe nešto što možete raditi sa skraćenim ili punim radnim vremenom.

Iako očigledno postoji mnogo razloga da razmislite o radu kao frilens pisac, još jedan faktor koji bi mogao biti važan je da možete započeti bez ikakvih finansijskih ulaganja. Dokle god imate računar i internet vezu, imate sve što vam je potrebno. Možete da koristite Google dokumente (besplatno) za većinu svog posla, ili će vaši klijenti možda više voleti da unosite svoje članke u njihov sistem za upravljanje sadržajem, kao što je VordPres. To je jedan od najboljih načina da zaradite novac od kuće.

Menadžer društvenih medija

Mnogi preduzetnici i mala preduzeća koriste društvene medije kao način da generišu saobraćaj na svojoj veb stranici i da steknu izloženost, ali mnogi od njih nemaju vremena da upravljaju sopstvenim društvenim profilima. Ovo je zadatak koji mnogi vlasnici preduzeća više vole da predaju spoljnim poslovima kako bi mogli da usredsrede svoje vreme na ključne aspekte svog poslovanja, što otvara priliku za pružaoce usluga.

Kao menadžer društvenih medija, možete redovno upravljati društvenim profilima svojih klijenata. Na primer, mnogi menadžeri društvenih medija nude pakete sa fiksnom mesečnom naknadom koja uključuje određeni broj postova mesečno.

Klijentu možete naplatiti određenu cenu za pakovanje koje uključuje 3 tvita dnevno i 2 objave na Facebook stranici. Neki menadžeri društvenih medija odlučili su da se specijalizuju za određenu platformu. Pinterest je veoma popularna platforma jer je odlična za generisanje saobraćaja, tako da postoji mnogo Pinterest stručnjaka koji upravljaju Pinterest profilima za svoje klijente. Oni mogu dizajnirati grafiku za korišćenje na Pinterest-u, kreirati pinove i zakazati repin.

Kao menadžer društvenih medija, takođe možete da upravljate reklamnim kampanjama za svoje klijente. Neki menadžeri društvenih medija specijalizovani su za postavljanje i upravljanje Facebook oglasima za klijente, što je usluga koja je trenutno veoma tražena. Većina vlasnika preduzeća prepoznaje potencijal oglašavanja na Fejsbuku, ali nemaju iskustvo potrebno da sami postave i upravljaju uspešnim reklamnim kampanjama. Kao i druge opcije obuhvaćene u ovom članku, rad kao menadžer društvenih medija je nešto što možete raditi sa skraćenim ili punim radnim vremenom. To je takođe idealna prilika ako već imate iskustva sa društvenim medijima.

Knjigovodstvo

Rad kao knjigovođa je još jedna idealna prilika za rad od kuće. Možete raditi kao zaposleni na daljinu ili pokrenuti sopstveni posao. Mnogi knjigovodstveni poslovi su početni i ne zahtevaju prethodno iskustvo. Knjigovodstvo se često meša sa računovodstvom, ali se dužnosti i zahtevi ova dva posla značajno razlikuju. Računovodstveni poslovi obično zahtevaju diplomu računovodstva i određeni nivo računovodstvenog iskustva, ali poslovi knjigovodstva ne zahtevaju ni jedno ni drugo. Kao samozaposleni knjigovođa, možete raditi sa skraćenim ili punim radnim vremenom, u zavisnosti od toga koliko klijenata vodite.

Konsalting

U zavisnosti od vašeg radnog iskustva, možda postoji prilika da radite kao nezavisni konsultant. Postoje konsultanti u svim različitim industrijama, tako da postoji mnogo mogućnosti. Ne samo da je konsalting veoma fleksibilan, već može biti i veoma unosan jer mnogi konsultanti mogu da zahtevaju visoku satnicu. Ako imate veliko iskustvo u svojoj industriji, ovo je nešto što biste trebali razmotriti.