Pitanja za intervju igraju ključnu ulogu u pripremi za uspešan intervju za posao. Oni često prave razliku između kandidata i pomažu da se ostavi snažan utisak na poslodavca. Pored istraživanja kompanije, važno je pripremiti odgovore na moguća pitanja. U ovom članku ćemo analizirati najčešća pitanja intervjua, fokusirajući se na različite perspektive – kako ih posmatrati iz pozicije sagovornika i kako ih postaviti kao anketar. Bez obzira na vašu ulogu, preporučujemo da pročitate drugi odeljak da biste dobili sveobuhvatan pregled.

Pitanja za intervju kao vođa intervjua

Počinjemo sa pet često postavljanih pitanja za intervju za posao, posmatrajući perspektivu anketara. Učesnici intervjua često uključuju stručnjake iz oblasti ljudskih resursa, ali i funkcionalne menadžere buduće pozicije ili srodnih odeljenja, što zavisi od veličine kompanije.

pitanja za intervju

1. Zašto želite da napustite svoj trenutni posao?

Ovo je sjajno otvoreno pitanje koje vam može pomoći da procenite komunikacijske veštine potencijalnog zaposlenog i saznate više o njihovoj karijeri nakon njihovog životopisa. To je idealna prilika da se kandidat predstavi i govori o poslu kao prednosti u odnosu na svoju trenutnu poziciju: stručno usavršavanje, pitanja upravljanja itd. Iz vaše HR perspektive, karakter kandidata možete oceniti i po načinu na koji govori o svom trenutno preduzeću: s poštovanjem ili bez poštovanja, kritikovanje ili ne, pominjanje bivšeg šefa itd.

2. Šta znate o kompaniji i zašto želite da radite ovde?

Neko bi pomislio da bi, zahvaljujući internetu i transparentnosti profesionalnih mreža, svaki kandidat razmišljao o istraživanju kompanije, ali to nije uvek tako. U ovom pitanju, cilj je da se vidi da li je kandidat čitao o kompaniji, šta ona radi i druge važne informacije. To je savršena tačka da se utvrdi da li je osoba zainteresovana da se pridruži kompaniji.

Idealan kandidat treba da odgovori na potpun i koherentan način, pozivajući se na misiju ili cilj kompanije, kao i da opiše aspekte koji ga čine smislenim iz perspektive vašeg rada.

3. Koje veštine i snage donosite na ovu poziciju?

U ovom pitanju cilj je da se utvrdi da li je kandidat prezentovao bez razmišljanja ili je pokušao da svoje sposobnosti uskladi sa poslom. Kandidat mora biti u stanju da kritički razmišlja o svom doprinosu timu. U suprotnom, mogli bismo se suočiti sa slučajem koji je teško motivisati tokom vremena.

interview questions

U idealnom odgovoru, kandidat treba da ispriča priču koja pokriva njegovu karijeru, sa dobrim početkom, intenzivnim razvojem i završetkom koji kulminira primenom njegovih najboljih veština na poziciji ili odgovornosti sličnoj ovoj. Bez sumnje, to je jedno od najčešćih pitanja.

4. Gde vidite sebe za pet godina?

Kandidat sa ambicijom u karijeri može biti dragocena imovina kompanije. Stoga, treba tražiti nekoga ko je posvećen svojoj profesionalnoj karijeri i sa jasnim ciljevima. Dobar kandidat bi odgovorio tako što bi potencijalno naveo kako vam organizacija za koju se trenutno prijavljuje može pomoći da ih ostvarite. Pronalaženje kandidata koji je zainteresovan za profesionalni razvoj i koji vidi mogućnosti u kompaniji povećava šanse da će dugoročno biti srećni. Ovo pitanje vam takođe može dati neke naznake o njihovim ambicijama, na primer da li se vide na poziciji sa većom odgovornošću ili da vode tim.

5. Kako se nosite sa stresnim situacijama?

Kao poslodavac, želite da znate da li se kandidat dobro nosi ili je pod stresom, na primer da li postoji pritisak od strane kupaca ili dobavljača. Sposobnost da ostanete smireni pod pritiskom je veoma cenjen talenat, a ovo pitanje će vam pomoći da ga iznesete. To je jedno od često postavljanih pitanja na intervjuima za posao.

Idealan kandidat treba da odgovori na ovo pitanje prepričavanjem slučaja u kojem je ostao miran uprkos previranjima. Ako je to veština koju razvijate, verovatno je priznajte i uključite korake koje preduzimate da biste bolje odgovorili na pritisak u budućnosti.

6. Kako se nosite sa konfliktima na poslu?

Ovo je jedno od najvažnijih pitanja koje možete postaviti sagovorniku, jer će vam dati predstavu o njihovoj sposobnosti da reše konflikt. Ideja je da se sukobi dešavaju u svakoj kompaniji, to je normalno među timovima i važno je učiti od njih i pravilno upravljati njima.

Kako se nosite sa konfliktima na poslu

Zato obratite pažnju na ton koji osoba koristi kada govori o drugim uključenim ljudima (poput bivšeg šefa) ili opisuje situaciju. Da li ste bili u stanju da se adekvatno nosite sa opisanom situacijom? Da li ste znali kako da pronađete način da pregovarate o rešenju? Emocionalna inteligencija je veoma potrebna u skoro svim vrstama poslova i u radnom iskustvu uopšte. Ovo je takođe jedno od najčešćih pitanja u procesu selekcije.

7. Kako se nosite sa kratkim rokovima na poslu?

Projekti u većini preduzeća, čak i u javnom sektoru, imaju tendenciju da imaju veoma kratke rokove. Zato se isplati pitati potencijalnog kandidata da li se dobro snalazi pod pritiskom. U stvari, to je jedno od najčešćih pitanja. Pokušajte da kopate malo dublje tako što ćete ohrabriti kandidata da da primer onoga što su radili u prošlosti kako bi osigurali da projekat ispunjava rokove kada je izgledalo da će propasti. Ili, ako kandidat nije mogao da ispoštuje rok uprkos vašim naporima, kako ste to rešili? Oba odgovora mogu biti interesantna za anketara.

8. Da li više volite da radite sami ili u timu?

Koju vrstu posla će obavljati kandidat ako bude izabran za poziciju? To je ono što želiš da znaš. Stoga, ovo pitanje pomaže da se utvrdi da li je kandidat pogodan za vrstu zadataka koji će mu biti dati. Bez obzira da li radite na daljinu ili u kancelariji, osoba koja uživa da radi samostalno i tokom dugog vremenskog perioda bez prekida možda neće uspeti u ulozi koja zahteva saradnju ili obavljanje više zadataka, ili je deo velikog tima sa jednim šefom.

9. Recite nam nešto što nije u Vašoj biografiji

Ovo je još jedno otvoreno pitanje koje vam može pomoći da otkrijete neke zanimljive stvari o kandidatu. Ponekad može poslužiti kao početak razgovora o hobiju izvan profesionalnog života kandidata, ili čak detaljna priča koja otkriva više o njihovim snagama ili motivacijama. Ovo pitanje vam takođe može pomoći da razumete ne samo šta je kandidat radio, već i zašto je to uradio van radnog iskustva. U svakom slučaju, ne postoji tačan ili pogrešan odgovor. Takođe vam pomaže da stvorite dijalog ili opušteniji trenutak između određenih pitanja.

10. Da li Vi imate pitanja za nas?

Kao anketar, uvek treba da otvorite vrata kandidatu da postavi jedno ili više pitanja. U ovom slučaju prelazimo na pet pitanja koja treba postaviti u intervjuima u sledećem odeljku. Ključno je da to možete oceniti i ovde. Svaki kandidat koji se pripremio za intervju imaće pitanja za postavljanje. Međutim, to neće biti slučajna pitanja, već teme koje zaista pokazuju da su produbili studije i da ozbiljno razmišljaju o svojoj profesionalnoj karijeri.

Pitanja na intervju za posao koja možete postaviti kao kanditat za posao

U nastavku nudimo do 5 mogućih pitanja za intervju za posao koja možete postaviti ako ste kandidat za posao.

1. Kakva su očekivanja kompanije za ovu poziciju u prvim mesecima?

Ovo je važno pitanje za sve koji žele da pokažu da su ozbiljni u pogledu brzog uspeha na novoj poziciji. To takođe pokazuje da ste fokusirani na što brže ubrzanje i da ste orijentisani ka cilju. To jest, zainteresovani ste za posao. Na dinamičnom tržištu rada kao što je današnje, kompanijama su potrebni radnici koji slede svoje kratkoročne ciljeve i ciljeve kompanije čine svojim.

Pitanje u ovom primeru će vam pomoći da detaljno saznate posao koji ćete obavljati. Može vam čak dati nagoveštaje o vrsti orijentacije koju biste mogli dobiti da vam pomogne da se integrišete u tim. Takođe možete da postavite pitanje fokusirano na dugoročna očekivanja. Ovo će pokazati da planirate da ostanete u kompaniji više od nekoliko meseci, što je uvek pozitivna poruka za svakog poslodavca.

2. Koji model rada se primenjuje?

Ovo je jedno od pitanja koja su se postavljala poslednjih meseci, od pandemije. Cilj je da saznate da li kompanija primenjuje politiku rada na daljinu, ili hibridni format između kancelarije i kuće, ili možete da radite 100% na daljinu. Za mnoge kandidate, odgovor na ovo pitanje može odrediti da li će odlučiti da se povuku sa posla.

3. Kako izgleda normalan dan u kompaniji?

Ovo pitanje će vam omogućiti da što bolje upoznate posao i svakodnevni život. Gde radite, da li ima mnogo ili malo sastanaka, koja dinamika i rasporedi se koriste, itd. Odgovor anketara bi trebalo da vam da predstavu o potrebnim veštinama i iskustvu i da vam pomogne da odlučite da li je pozicija prava za vas. Isto tako, možda imate naznake o očekivanjima kompanije za koju želite da radite. Ideja je da se smanji rizik od iznenađenja.

4. Koje mogućnosti obuke se nude?

Pitajući o obuci u kompaniji, moći ćete da saznate neke važne detalje o kulturi kompanije, kompaniji i njenoj posvećenosti zaposlenima. Svaka kompanija ovom pitanju pristupa na drugačiji način: postoje kompanije koje su legitimno posvećene pronalaženju ili plaćanju resursa za svoje zaposlene, a druge kompanije su sklonije da prepuste radniku da to uradi sam.

Ovim pitanjem, jednim od najzanimljivijih, pokazujete da ste profesionalac posvećen učenju i usavršavanju. Postoje kompanije koje ga veoma cene jer daje karakteristike kao što su prilagodljivost i da li želite raditi ili ne.

5. Možete li mi reći nešto o timu sa kojim ću raditi?

Sa ovim pitanjem moći ćete da razumete kako je kompanija strukturisana, kome ćete biti odgovorni i u kom odeljenju se nalazi radno mesto. To su ljudi sa kojima ćete najprisnije sarađivati, pa se isplati upoznati dinamiku tima i način rada.

U zavisnosti od odgovora, možda ćete imati priliku da nastavite sa drugim pitanjem ili možda pomenete bilo koje iskustvo ili uspeh koji ste imali radeći u sličnim timovima. Na ovaj način možete dati intervjueru poslednji primer koliko ćete se dobro uklopiti ako dobije posao.lite da radite ili ne.

6. Kako doživljavate kulturu kompanije?

Postavljanjem pitanja o ličnom viđenju anketara o kompaniji postiže se nekoliko stvari. Prvo, pruža priliku anketaru da priča o sebi, nešto što je većini ljudi prijatno. Drugo, možete saznati važne detalje o ukupnoj kulturi kompanije i svim nedavnim promenama u radnom okruženju. Na kraju, pokažite svoje interesovanje da budete deo te kulture.

Međutim, ako je kompanija za zapošljavanje angažovala regrutera ili konsultanta za ljudske resurse, oni možda neće moći da odgovore na ovo pitanje onako kako biste želeli.

7. Gde vidite kompaniju za pet godina?

Odgovor koji dobijete na ovo pitanje će vam dati predstavu o planovima rasta kompanije i njenom mestu na tržištu, dok će vam dati opštu predstavu o sigurnosti vašeg posla i vašoj profesionalnoj karijeri. Ako budete imali sreće, možda ćete usput moći da prikupite informacije o predstojećim projektima ili vestima. U svakom slučaju, postavljanje pitanja o budućim planovima pokazuje iskreno interesovanje za kompaniju i ponavlja vašu posvećenost svojoj kandidaturi.

8. Koje mogućnosti za napredovanje postoje u preduzeću?

Pitanja o napredovanju u karijeri pokazuje sagovorniku da ste ozbiljni po pitanju svoje karijere i da razmišljate o svojoj budućnosti u kompaniji. Radi se o tome da se vidi da li postoje mogućnosti za napreda ili poboljšanje odgovornosti. Ovo je uobičajeno u velikim kompanijama, ali ne toliko u PIMES-u gde je sve više vertikalno.

S druge strane, izbegavajući odgovor bi mogao da sugeriše da bi ovaj posao mogao imati neka ograničenja u tom smislu. U tom slučaju ćete morati da donesete odluku da li ste zainteresovani da nastavite da se prijavljujete za svoju profesionalnu karijeru.

9. Koje još prednosti ima ovaj posao?

Ovo pitanje možete postaviti pred kraj intervjua. Ideja je da se sazna koje su još beneficije uključene u posao osim plate. Mnogo je kompanija koje svojim radnicima pružaju privatno zdravstveno osiguranje, pored socijalnog osiguranja i drugih interesantnih beneficija. Na primer, životno osiguranje ili privatni penzioni plan koji dopunjuje obavezne doprinose. Ako želite da radite za veliku kompaniju, mnoge od ovih stvari su izvesne.

10. Kako mogu da se pripremim za sledeće korake procesa intervjua i selekcije?

Ovo pitanje treba postaviti na kraju intervjua, ako odlučite da ga uključite. To je efikasan način da pokušate da shvatite šta da očekujete sledeće korake kada prođete kroz vrata. To takođe pokazuje vašu spremnost da pružite dodatne informacije ako je potrebno, istovremeno izražavajući vaše kontinuirano interesovanje za poziciju. Stoga je obično dobra ideja uključiti neku varijaciju ovog pitanja u sve intervjue.

Naravno, postoje neki anketari koji će unapred opisati sledeće korake procesa, tako da možete preskočiti ovo pitanje ako je već odgovoreno.

Još jedan aspekt za pripremu: izračunajte kako da pređete sa bruto na neto platu da biste pregovarali o najboljoj cifri u svojoj ponudi.

Zaključak

Intervju predstavlja interaktivni dijalog između dva učesnika, gde oboje aktivno učestvuju i posmatraju jedan drugog kako bi procenili odgovaraju li posao i kandidat jedno drugom. Bez obzira na to da li se nalazite u ulozi kandidata ili poslodavca, ključna je priprema za ovakav susret. Ovo pravilo se, naravno, odnosi i na pitanja koja se postavljaju tokom grupnih intervjua.

Izbor odgovarajućih pitanja za lični intervju u procesu zapošljavanja može biti presudan korak u vašem traženju posla ili pronalaženju idealnog kandidata. Raspravljane teme često su standardne, ali ključno je formulisati pitanja koja jasno pokazuju vaše kompetencije, naglašavaju legitimni interes i pomažu vam u proceni da li je osoba ili radno mesto ispred vas zaista ono što tražite.

Često postavljana pitanja

Kako pripremiti pitanja za intervju?

Gde pronaći ideje za pitanja za intervju?

Mogu li da pitam za platu?

Da li će mi postavljati ista pitanja u nekoliko rundi?

Reference

  1. 10 Common Job Interview Questions and How to Answer Them (hbr.org)
  2. Human resource management – Wikipedia