U današnjem digitalnom dobu, online poslovi postaju sveprisutna stvarnost za mnoge pojedince širom sveta. Sa sve većim brojem ljudi koji se okreću internetu kako bi zadovoljili svoje profesionalne ambicije, online poslovi postaju ključni deo savremenog radnog tržišta. Ovi poslovi nude neverovatnu fleksibilnost i priliku za rad sa bilo koje druge lokacije, što znači da se granice tradicionalnog zapošljavanja sve više razbijaju.

Bez obzira da li ste slobodni umetnik, digitalni preduzetnik ili jednostavno želite da proširite svoje profesionalne horizonte, online poslovi otvaraju vrata neograničenim mogućnostima. Donosimo vam pregled nekoliko najzanimljivijih vrsta poslova koje možete da radite iz udobnosti svog doma.

ovi online poslovi donose odličnu zaradu

Kreator/ica sadržaja

Ako vas zanimaju online poslovi, stvaranje sadržaja odličan je početak. Kreator ili urednik sadržaja je osoba koja stoji iza svih vidljivih aspekata vezanih za brend: od postova na blogu, istraživanja, video materijala, do reklamnih tekstova i još mnogo toga. Vaša odgovornost je da razvijete konceptualne ideje za posao, u saradnji sa Vašim timom ili klijentom, a zatim pretvorite te ideje u stvarnost kroz Vašu kreativnost i stručnost.

Kao osobi koja želi da kreira ili uređuje sadržaj, otvara se niz različitih mogućnosti:

 • Samostalna aktivnost kao slobodni kreator ili urednik sadržaja
 • Pridruživanje specijalizovanoj agenciji za sadržaj
 • Rad u startup ili osnovanoj velikoj kompaniji kao interni specijalista za sadržaj
 • Nuđenje vodiča i onlajn kurseva o procesu kreiranja sadržaja kao dodatnog izvora prihoda.

Agent/ica za nekretnine

Rad kao prodavac nekretnina na daljinu je odlična opcija. Iako možda nemate slobodu da budete digitalni nomad i da putujete širom sveta, nećete morati da budete vezani za kancelariju da biste obavili posao. Takođe, u mnogim slučajevima nećete morati da se sastajete sa svojim klijentima lično.

Vaša primarna odgovornost kao agenta nekretnina je da pomognete ljudima da pronađu savršenu nekretninu. Bilo da se radi o porodici koja traži svoj prvi dom, starijoj osobi koja želi da smanji veličinu stambenog prostora ili investitoru koji traži svoj sledeći projekat, Vaša je uloga da ih vodite kroz složeni svet nekretnina.

Ponekad ćete čak pomoći klijentima da pronađu nekretnine koje još nisu na tržištu. Rad kao udaljeni agent za nekretnine zahteva neke specifične pristupe:

 • Virtuelne ture i virtuelni otvoreni domovi postaju Vaša svakodnevna rutina.
 • Koristićete video pozive da potencijalnim kupcima pružite virtuelne obilaske nekretnina umesto da ih fizički vodite na teren.
 • Komunikacija sa klijentima će se odvijati putem telefona, e-pošte i video poziva. Ovo je ključno s obzirom na Vašu udaljenost od klijenata. Elektronski potpisi će zameniti živo potpisivanje dokumenata. Ovo je praksa koju mnogi trgovci nekretninama već koriste. Menadžment primopredaje ključeva može se obaviti lično ili putem bezbedne pošte, u saradnji sa advokatom klijenta.
 • U većini mesta posao posrednika reguliše nadležni organ, a online posao ne menja taj aspekt. Ako planirate da postanete agent za nekretnine, moraćete da dobijete sertifikat od lokalnog sertifikacionog tela.

Preduzetnik/ca

Preduzetnici danas imaju privilegiju da vode svoje poslovanje online uz veću dostupnost nego ikada ranije. Bilo da ste zainteresovani za samozapošljavanje ili ambiciju da kreirate sledeći uspešan startup, online način poslovanja nudi mnoge mogućnosti.

Kada odlučite da vodite online posao, otvaraju se brojne perspektive. Iako određene vrste poslova koji zahtevaju fizički kontakt licem u lice nisu opcija (npr. servis automobila), postoji niz drugih poslova koje možete uspešno da vodite na daljinu:

 • E-trgovina – Prodaja proizvoda preko portala za onlajn kupovinu sa mogućnošću isporuke kupcima.
 • Savetovanje – Pružanje kvalitetnih savetodavnih usluga putem e-pošte ili video poziva, bilo da se radi o poslovnom savetovanju, psihoterapiji ili edukaciji.
 • Digitalni proizvodi – Nudeći digitalne proizvode kao što su onlajn kursevi, e-knjige, softverske aplikacije i drugi digitalni sadržaji.
 • Uvoz/izvoz – Korišćenje Vaše matične baze kao virtuelnog „skladišta“ za uvoz i izvoz robe iz drugih zemalja, bez potrebe za fizičkim prisustvom zaposlenih.

Bez obzira na online način biznisa, i dalje je neophodno poštovati zakonske obaveze i propise i legalno registrovati svoju firmu. Online posao ne bi trebao da bude izgovor za ignorisanje ovih pravila.

Menadžer/ica odnosa s javnošću

Ovaj onlajn posao vam omogućava da obezbedite članak sa poznatog portala za svoju kompaniju ili klijenta. Takav život možete imati kao menadžer za odnose sa javnošću (PR) na daljinu.

Pošto se veliki deo PR-a obavlja korišćenjem tehnologije—pozivi, e-pošta, itd.—to je prilično lako uraditi na daljinu. Vaš rad će se sastojati od:

 • Usklađivanje strategije za razmenu poruka sa Vašim poslovanjem ili klijentima.
 • Slanje predloga putem e-maila ili telefonskog poziva novinarima.
 • Umrežavanje i izgradnja zajednice sa novinarima da Vas pozovu za stručni komentar.
 • Proslavite i promovišete svoje klijente na mreži putem društvenih medija.
 • Posao se može obavljati sa bilo kog mesta sa internet vezom, tako da je prilično lako biti digitalni nomad sa ovim online poslom.

Menadžer/ica zadovoljstva korisnika

Postizanje zadovoljstva korisnika je proces kojim se osigurava da korisnici pretplate ostanu zadovoljni. Iako početak ovog procesa može izgledati jednostavno, otvoren je za svakoga ko ceni izgradnju kvalitetnih odnosa.

U nastavku ćemo vam dati uputstva o tome kako da počnete u oblasti upravljanja zadovoljstvom kupaca, posebno ako ste preduzetnik. Ključna uloga menadžera za zadovoljstvo kupaca je da zadrži kupce, što se postiže na sledeće načine:

Pomaganje klijentima da razumeju Vaš proizvod: Obezbeđivanje da kupci u potpunosti razumeju kako da koriste Vaš proizvod ili uslugu je ključno za njihovu dugoročnu sreću. Dajte im informacije i obuku koja im je potrebna da izvuku maksimum iz proizvoda.

Pomaganje klijentima u rešavanju drugih poslovnih izazova: Pored brige o svom proizvodu, budite partner u rešavanju drugih poslovnih problema koje Vaši klijenti mogu imati. Pomozite im da ostvare dodatnu vrednost koristeći Vašu ponudu.

Slušanje problema klijenata i predlaganje dodatnih proizvoda ili usluga (unakrsna prodaja): Aktivno slušajte potrebe i brige svojih klijenata. Ako prepoznate priliku da pružite dodatne proizvode ili usluge koje nudite, predložite ih na koristan i relevantan način.

Dok se nekada smatralo da je uspeh kupaca nešto što je lako postići, realnost je da to zahteva pažljivo planiranje i kreativnost. Ovaj onlajn posao je idealan izbor za one koji žele fleksibilnost i autonomiju u radu sa klijentima, posebno ako je većina interakcija sa klijentima onlajn i putovanja nisu česta ili čak neophodna.

Programer/ka softvera

Želite da kreirate sledeći softverski proizvod vredan više miliona dolara? Sada to možete postići bez potrebe da budete u kancelariji. Velike kompanije kao što je InVision su već dokazale da možete razviti sjajnu tehnologiju potpuno na daljinu.

Osnovni cilj za programere softvera je kreiranje izuzetno korisnog softvera koji će privući kupce. To može biti mobilna aplikacija, veb lokacija ili čak napredna tehnologija poput veštačke inteligencije. Vaša stručnost određuje tip softvera koji razvijate, ali ključ je biti kreator izvanredne tehnologije.

Ovaj posao se lako može obaviti online, pod uslovom da Vaša kompanija ima:

 • Kvalitetan alat za saradnju koda.
 • Radna metodologija koja podržava razvoj online (tj. ne zahteva fizičko prisustvo kolega za timski rad).
 • Trajni bezbednosni protokoli koji obezbeđuju zaštitu i poverljivost Vašeg rada.

Iako radite na daljinu, i dalje će postojati visok stepen saradnje, jer razvoj softvera zahteva koordinaciju i timski rad. Možda nećete moći da putujete po svetu, što ovaj posao čini pogodnijim za one koji vole da rade od kuće. Međutim, definitivno nije neophodno biti prisutan u kancelariji da biste postigli uspeh.

Ostali online poslovi

Ovi online poslovi su samo početak. Širom sveta postoji rastući trend online poslova za različite uloge, kao što su:

 • Virtuelni asistent/ica
 • Marketing menadžer/ica
 • Menadžeri/ica projekta
 • Stručnjak/inja za upravljanje društvenim mrežama
 • Izvršni direktor/ica, uključujući glavne finansijske službenike i mnogi drugi.

Online poslovi postaju sve popularniji, a ako razmišljate o pridruživanju ovom trendu, postoji odličan izvor resursa za pronalaženje takvih poslova da biste ubrzali proces.