Kripto novčanik je sintagma koju sve češće možemo čuti u svakodnevnoj komunikaciji. Šta je zapravo kripto novčanik, čemu služi i kako funkcioniše, sve su to informacije koje ćete dobiti ukoliko ostanete sa nama do kraja ovog teksta.

Veliki je broj ljudi koji ne razumeju u potpunosti kako funkcionišu kripto novčanici, zbog čega ćemo vam dati što više informacija i odgovoriti na pitanja kao što su šta je usb kripto novčanik, kako otvoriti crypto wallet Srbija, odnosno kako napraviti kripto novčanik ili šta kažu kripto novčanik forumi. Da biste mogli da koristite neku od kriptovaluta morate imati digitalni novčanik.

Tražite najbolji kripto novčanik? – Lista Top Kripto Novčanika u Srbiji

 1. Best Wallet – Najbolji kripto novčanik u 2024. s AI Chatbotom, NFT integracijom i podrškom za više lanaca
 2. Coinbase – kripto novčanik za početnike u kripto sferi
 3. eToro – najpoznatiji kripto novčanik
 4. Binance – najbolja aplikacija za kripto novčanik za trgovinu
 5. ZenGo – povežite se s NFT i DeFi Dapps
 6. Huobi – najbolja aplikacija za Bitcoin novčanik za zarađivanje kamata na kripto
 7. Trezor – siguran Bitcoin hardverski novčanik
 8. MetaMask – najbolji kripto novčanik za Web3 aplikacije
 9. Trust Wallet – user-friendly novčanik koji podržava NFT-ove
 10. Kraken – popularna kripto mjenjačnica koja služi i kao novčanik
 11. Electrum – izvrstan Bitcoin Wallet račun za viševalutne portfelje
 12. Luno – najbolji Bitcoin račun za jednostavnost korišćenja
 13. Exodus – besplatni Bitcoin novčanik za desktop i smartfon
 14. Ledger Nano X – jedan od najsigurnijih kripto novčanika za kupovinu

Najbolji Kripto Novčanici – poređenje

U nastavku teksta bavićemo se detaljnije kripto novčanicima, odnosno pružićemo vam više informacija o pojedinim kripto novčanicima, o tome kako napraviti kripto novčanik, kao i koji je najbolji kripto novčanik za Vas a na osnovu traženih kriterijuma.

1. Best Wallet – Najbolji kripto novčanik u 2024.

Istraživanje kripto prostora za odabir odgovarajućeg novčanika često može biti dugotrajno, posebno sa novim kripto novčanicima koji se stalno dodaju na tržište.

kripto novčanik

Najbolji novčanik“ pruža decentralizovanu platformu za upravljanje digitalnom imovinom. Iako još nije pokrenut, ovaj Veb3 novčanik već izaziva veliko interesovanje u kripto zajednici.

Pored osnovnih funkcija čuvanja, slanja i prijema kripto i drugih digitalnih sredstava, novčanik omogućava i upravljanje NFT portfeljima. Korisnici će uskoro imati pristup dodatnim funkcijama vezanim za NFT, kao što je pregled istorije NFT-a i razmena ETH unutar aplikacije.

Najbolji novčanik je takođe kompatibilan sa različitim blockchain mrežama, omogućavajući glatku interoperabilnost sa različitim DeFi sistemima. Bilo da obavljate transakcije na Ethereum-u, Binance Smart Chain-u ili Poligon-u, najbolji novčanik može zadovoljiti Vaše potrebe.

Novčanik takođe koristi AI tehnologiju u obliku ChatBot-a koji pruža tačne i ažurne informacije o različitim temama u vezi sa kriptovalutom. Ova tehnologija pruža personalizovani uvid u vaš portfolio i pomaže vam da se krećete kroz platformu. To je kao lični asistent koji vam pomaže da upravljate svojom kripto imovinom pružajući vam uvid u realnom vremenu.

Naglasak novčanika je takođe na bezbednosti, koristeći naprednu kriptografiju, višefaktorsku autentifikaciju i biometrijsku zaštitu.

Razvoj Best Vallet-a počinje primenom bezbednosnih mera u prvoj fazi, sa akcentom na ključne karakteristike novčanika i opcije plaćanja u fiat valuti. Kao korisnik, imaćete pristup kripto vesti i obrazovnom sadržaju koji će Vam pomoći da ostanete informisani.

Izvorni token platforme, $BVAT, pruža nekoliko prednosti kao što su rani pristup pretprodaji, nagrade za ulaganja i druge ekskluzivne funkcije. Iako je novčanik trenutno neaktivan, možete se prijaviti na listu čekanja i biti među prvima koji će probati novčanik.

2. Coinbase – kripto novčanik za početnike u kripto sferi

Reč je o jednoj od najvećih kripto berzi na tržištu koja se može pohvaliti cifrom od preko 70 miliona klijentskih naloga. Kripto novčanik Coinbase ima platformu koja je svu pažnju usmerila na klijente koji imaju veoma malo ili nimalo iskustva u trgovini digitalnim tokenima.

kripto novčanik coinbase

Početnici u korišćenju kripto novčanika najverovatnije će se odlučiti za Coinbase novčanik jer se on može pohvaliti sa izuzetnim bezbednosnim funkcijama. Recimo, kada se prijavite na svoj nalog pored obavezne lozinke koju morate da unesete, moraćete proći i kroz dvofaktorsku autentifikaciju.

To u suštini znači da će kod biti poslat pri svakom pokušaju prijave na vaš mobilni telefon. 

Pored ovoga, Coinbase novčanik u domenu sigurnosti može ponuditi i IP belu listu, odnosno bezbednosnu funkciju, koja podrazumeva da svaki put kada se prijavite na svoj nalog sa nove IP adrese moraćete proći i dodatnu sigurnosnu proveru.

Mada mu se kao najveća prednost pripisuje bezbednost i pojednostavljeno korišćenje, kao nedostatak ne možemo da ne pomenemo visinu provizije za trgovinu kriptovalutama koja iznosi 1,49%. Imajte u vidu da ukoliko koristite debitnu karticu ova naknada će iznositi 3,99%.

3. eToro – Najpoznatiji Kripto Novčanik

Sada ćemo se pozabaviti eToro kripto novčanikom koji je danas najpoznatiji digitalni novčanik na planeti. eToro je najbolji wallet za kriptovalute na svetu koji je ocenjen sa najvišom ocenom od strane svojih klijenata. On nudi sjajan balans između sigurnosti i pogodnosti jer svoje kriptovalute možete unovčiti odmah, bez potrebe da prenosite tokene između novčanika i berzi kriptovaluta. 

kripto novčanik etoro

eToro Money Crypto Wallet je mobilna aplikacija koja vam daje veću kontrolu nad vašim digitalnim sredstvima bez ugrožavanja bezbednosti i veoma je jednostavna za upotrebu. Možete menjati digitalne valute bez napuštanja aplikacije.

Još jedna pogodnost se odnosi na akreditive za prijavu, odnosno, ukoliko ih zaboravite provajder vam može pomoći da povratite pristup. Iz udobnosti svog doma možete kupiti najbolje nove kriptovalute kao što su Graph i Celo sa malim rasponima.

Ovaj digitalni novčanik nudi sjajne pogodnosti za američke klijente. Naime, pomenutim korisnicima omogućava da besplatno deponuju dolare putem e-novčanika, debitnih odnosno kreditnih kartica.

Još jedna karakteristika koju vredi pomenuti jeste da vam eToro omogućava i da se povežete sa drugim eToro investitorima tako što ćete ostaviti komentare ili “lajkovati“ postove.

4. Binance – najbolja aplikacija za kripto novčanik za trgovinu

Ukoliko vam je u fokusu trgovina, onda je Binance verovatno najbolji wallet za kriptovalute za one korisnike koji traže usluge skladištenja i trgovine. Ako se pitate čemu zapravo služi Binance kripto novčanik, objasnićemo vam u narednim redovima.

kripto novčanik binance

Binance stoji iza kripto imovine vredne više milijardi dolara i ima i svoj mrežni lanac koji hostuje hiljade decentralizovanih tokena. Sve to ga čini glavnim igračem kada su kripto valute u igri ali i blokčejn tehnologija. 

Vaš novčanik možete povezati sa Binance aplikacijom i tako pratiti svoja ulaganja u pokretu, što je pravi mamac i za investitore koji će koristiti Binance kripto novčanik za čuvanje svojih tokena. Kao digitalni novčanik bez starateljstva, ovako ćete imati potpunu kontrolu nad svojim privatnim ključevima.

Ipak, budite svesni činjenice da ukoliko izgubite svoje privatne ključeve ili vaš crypto wallet Srbija bude ugrožen, Binance neće moći da vam pomogne da povratite pristup. Ali, Trust wallet vam takođe daje pristup decentralizovanim aplikacijama kao što je Pancakeswap. Ovo će vam omogućiti da pristupite nadolazećim tokenima koji rade na vrhu Binance Smart Chain.

Upravo zbog toga je Binance odlično mesto za kupovinu popularnih altkoina kao što su AAVE, Polkadot i Quant. 

5. ZenGo – Povežite se s NFT i DeFi Dapps

ZenGo je kripto novčanik koji je osnovan 2018. godine i za to vreme je stekao više od pola miliona klijenata u više od 180 zemalja sveta. Ovaj crypto novčanik je izgradio pozitivnu reputaciju tokom ovih nekoliko godina svog poslovanja i može se pohvaliti ocenom 4,78/5 na Google Play-u i App store-u podržava Android i iOS. 

kripto novčanik zengo

Osim čuvanja kriptovalute, moguće je kupovati i trgovati sa bitkoinom i drugim vrhunskim altkoinima u okviru ZenGo novčanika. Pored čuvanja u novčaniku koji kriptovalute drži na bezbednom, korisnici imaju mogućnost i da zarade do 8 % prinosa na svoju imovinu što je veoma korisno. Ljubitelji kripto igara mogu koristiti ZenGo i za povezivanje sa svojim omiljenim Dapovima za igre. 

Nije neophodna komplikovana osnovna fraza jer ZenGo obezbeđuje komplet za oporavak koji je jednostavan za korišćenje i može se preneti na novi uređaj, ukoliko izgubite telefon, kao i autentifikaciju sa 3 faktora i 3D biometrijsko šifrovanje. 

6. Huobi – najbolja aplikacija za Bitcoin novčanik za zarađivanje kamata na kripto

Huobi prvenstveno funkcioniše kao kripto razmena, ali platforma se udvostručuje kao veb i mobilna aplikacija. Ukoliko se odlučite za kripto razmenu, zadržaćete svoje digitalne tokene na vašem glavnom Huobi nalogu, što će reći da nećete imati pristup svojim privatnim ključevima. Umesto privatnog ključa, Huobi će zaštititi vaš novčanik i sredstva u vaše ime.

kripto novčanik huobi

To Huobi čini idealnim kripto novčanikom za one korisnike koji traže trenutni pristup svojim digitalnim fondovima. Druga opcija je da preuzmete aplikaciju Huobi Wallet kompatibilnu sa iOS i Android operativnim sistemom.

U tom slučaju biste samo vi imali pristup svojim privatnim ključevima i zadržali potpunu kontrolu nad svojim kripto tokenima.

Možda je i najzanimljivija stvar vezana za Huobi ta da vam platforma omogućava da zaradite kamatu na svoje investicije. Konkretna kamatna stopa zavisiće od faktora kao što su digitalno sredstvo i da li vam je prihvatljiva situacija u kojoj zaključavate tokene na određeni vremenski period.

Na kraju, ukoliko trgujete na Huobi berzi, plaćaćete proviziju od 0,20% po slajdu.

7. Trezor – siguran Bitcoin hardverski novčanik

Svi kripto novčanici koje smo do sada pregledali dolaze u obliku mobilne aplikacije ili web čuvanja. Trezor je kripto novčanik koji nudi hardverski novčanik što znači da ćete svoju kripto imovinu čuvati ​​na fizičkom uređaju. Za one koji ne znaju, hardverski novčanici daleko su sigurniji način čuvanja digitalnih tokena. 

kripto novčanik trezor

Za početak, hardverski novčanici poput Trezora uvek se drže izvan mreže što čini pokušaje daljinskog hakovanja gotovo ako ne i potpuno nemogućima.

Konkretno, kako bi se Trezor novčaniku moglo pristupiti u svrhu slanja tokena, potrebno je fizički uneti PIN koji ste kreirali prilikom prvog postavljanja uređaja. Nakon određenog broja netačnih pokušaja aktiviraće se oznaka vrmenskog zaključavanja. To znači da će se vreme čekanja između svakog sledećeg pokušaja PIN-a udvostručiti.

Konačno, ako vaš Trezor novčanik bude ukraden, imaćete dovoljno vremena da povratite sredstva sa hardver uređaja. To se može postići unošenjem rezervne šifre Trezora u drugi novčanik. Iako Trezor nudi sigurnosni nivo za ulaganje u kriptovalute, ova opcija neće biti prikladna ako planirate redovito da šaljete i primate sredstva.

To je zato što morate imati fizički uređaj sa sobom da biste obavili transakcije. Da ne zaboravimo, Trezor košta oko 85 dolara za prodaju.

8. MetaMask – Najbolji kripto novčanik za Web3 aplikacije

MetaMask je kripto novčanik koji podržavaju Web3 aplikacije, posebno one koje grade aplikacije za decentralizing finansije (DeFi). Novčanik je kompatibilan sa širokim rasponom kripto razmena, NFT prodavnicama, kripto igrama za zaradu i više.

MetaMask takođe ima više od 21 milion korisnika, što navodi programere koji rade na novim kripto projektima da ugrade podršku za MetaMask novčanike.

kripto novčanik metamask

MetaMask je novčanik s vlastitim hostom, tako da samo vi imate pristup svojim ključevima za šifrovanje. Novčanik možete instalirati na iOS i Android uređaje ili direktno u vaš Chrome, Firefox, Brave ili Edge web pretraživač za jednostavan pristup.

On može čuvati bilo koje ERC-20 tokene, uključujući NFT-ove, i ima ugrađenu decentraliziranu razmenu za olakšavanje zamene tokena. Menjačnica je jednostavna za korištenje i ima nekoliko karakteristika koji vam pomažu da smanjite mrežne naknade i može vas osigurati da dobijete najbolju moguću cenu kada menjate kriptovalute.

9. Trust Wallet – user-friendly novčanik koji podržava NFT-ove

Trust Wallet je kripto novčanik koji je jednostavan za korišćenje i bogat funkcijama koji pruža izuzetnu fleksibilnost. Ovaj novčanik podržava širok spektar sredstava, uključujući ERC-20 tokene, kao i ERC-721 i ERC-1155 NFT, što ga čini kompatibilnim sa preko milion različitih sredstava. Takođe je povezan sa više od 53 različita blok lanca.

kripto novčanik trust wallet

Trust Wallet iskustva potvrđuju još jednu prednost ovog kripto novčanika, a to je mogućnost ulaganja u kriptovalute da biste zaradili kamatu. Možete investirati u različite tokene kao što su BNB, Kava, Cosmos, Algorand i Tezos i zaraditi kamatu do 11% APY. Važno je napomenuti da Trust Wallet nema period zaključavanja i da nema provizija na vaše nagrade za ulog.

Pored toga, Trust Wallet ima ugrađeni dApps pretraživač, koji omogućava da se novčanik koristi za pristup raznim Veb3 aplikacijama. Ovo olakšava povezivanje sa kripto igrama, NFT tržištima, DeFi platformama i mnogim drugim. Trust Wallet pruža pristup dApps-ima iz Binance Smart Chain-a i Ethereuma, proširujući vaše mogućnosti u svetu kriptovaluta.

10. Kraken – popularna kripto mjenjačnica koja služi i kao novčanik

Pokrenut 2013. godine, Kraken je postao popularna razmena kriptovaluta i novčanik koji korisnicima omogućava da lako kupuju, prodaju i trguju sa više od 220 kriptovaluta. Ova platforma se ističe kao jedna od najbezbednijih u kripto prostoru, sa reputacijom nepostojećih ozbiljnih kršenja bezbednosti.

Kraken je dobio priznanje u vidu nagrade CSO50, koja se dodeljuje projektima sa izvrsnošću u bezbednosnim merama. Sa čak 95% sredstava uskladištenih van mreže u hladnom skladištu, Kraken se ističe u sprečavanju velikih onlajn hakova. Takođe nudi korisnicima pristup alatima za kreiranje grafikona i obrazaca u novčaniku pre nego što zaključe nove transakcije.

Preko Kraken Pro naloga, korisnici mogu da učestvuju u trgovanju sa leveridžom do 5x, sa opcijama trgovine fjučersima i marginama. Minimalni depozit je samo 1 američki dolar. Prilikom kupovine ili prodaje kriptovaluta odmah, Kraken primenjuje naknadu od 1,5% po transakciji, dok je za stabilne coin 0,9%.

Standardna naknada za trgovinu Pro računom varira i iznosi 0,26% za račune sa 30-dnevnim obimom trgovanja ispod 50.000 USD. Ova naknada se smanjuje kako se obim trgovanja povećava. Korisnici takođe imaju pristup korisničkoj podršci 24/7 na Kraken platformi.

Šta je Bitcoin novčanik?

Bitcoin novčanik vam omogućava potpunu kontrolu nad vašim bitcoinima. To u praksi znači da niko osim vas ne može da zamrzne ili izgubi vaša sredstva. Međutim, imajte na umu da ste u tom

 smislu vi i dalje odgovorni za sigurnost i rezervu vašeg novčanika. Osnovna funkcija Bitcoin novčanika je ta da vam omogućuje čuvanje vaših ulaganja u digitalnu valutu. Novčanik za koji se odlučite spojiće se na blockchain mrežu, što vam omogućava slanje i primanje tokena jednim klikom. Postoji mnogo vrsta kripto novčanika i svaki od njih nudi različiti stepen sigurnosti i pogodnosti.

U tom smislu, neki novčanici nude dodatne pogodnosti, poput mogućnosti kupovine, prodaje i zamene kripto sredstava. Možda je najpopularnija opcija za čuvanje mobilni novčanik jer se može preuzeti na vaš pametni telefon putem iOS ili Android aplikacije.

Bitcoin novčanici mogu biti custodial ili non-custodial. Ukoliko se odlučite za drugu navedenu opciju, to bi značilo da ste vi jedina osoba koja ima pristup privatnim ključevima i sigurnosnoj šifri novčanika. Zauzvrat, ako vaš novčanik bude ukraden, ukoliko zaboravite svoj PIN ili izgubite svoje privatne ključeve, u tim situacijama nažalost nećete imati kome da se obratite za pomoć.

S druge strane, custodial novčanici ne daju vam pristup vašim privatnim ključevima, pa ćete u tom slučaju svoja sredstva poveriti trećoj strani. To je obično berza ili broker. Ova opcija može biti i praktična i sigurna sve dok koristite pouzdanog zastupnika kao što je eToro koji je reguliran od strane SEC-a i nekoliko drugih tela. 

Zašto vam je potreban kripto novčanik?

Najbolji provajderi Bitcoin novčanika na ovom prostoru ponudiće tri temeljne funkcije, a to su čuvanje, mogućnost slanja i primanja sredstava. Bez novčanika nećete moći da učestvujete u kripto tržištima i to ćemo vam sada i demonstrirati.

zašto vam je potreban kripto novčanik

Ukoliko odlučite da kupite Bitcoin na internet menjačnici, čim završite sa kupovinom menjačnica će dodati tokene u Vaš web kripto novčanik. Zauzvrat, možete ostaviti tokene na berzi ili poslati sredstva u web kripto novčanik koji Vi kontrolišete. Ukoliko želite saznati kako kupiti bitcoin na raspolaganju Vam je članak koji Vam može poslužiti kao odličan vodič.

Ako se odlučite za navedenu radnju, potreban vam je privatni  crypto novčanik za primanje Bitcoin tokena. U tom smislu, kripto novčanici rade poput konvencionalnih tekućih računa. Na primer, otvorićete tekući račun u finansijskoj instituciji koja vam zatim omogućuje uplatu američkih dolara. Možete držati svoj novac na tekućem računu koliko god dugo želite u najvećoj sigurnosti da je vaš kapital siguran.

Recimo ako želite poslati američke dolare drugoj osobi, morate imati tekući račun da biste to mogli učiniti. A da bi osoba primila sredstva od vas, mora imati i tekući račun.

Ključno, ti su procesi gotovo isti kao kod kripto novčanika. Jedina razlika je u tome što čuvate digitalnu imovinu umesto novca i šaljete i primate sredstva u novčanik, a ne na tekući račun.

Kako funkcionišu kripto novčanici?

Ukoliko ste sa nama od početka ovog teksta, bili ste u prilici da se informišete i saznate šta je kripto novčanik i nešto više o samim osnovama rada ovih novčanika u praksi. Međutim, ukoliko želite da se upustite u trgovinu kriptovalutama, biće vam neophodno još dodatnih informacija.

Imajući ovo na umu, u nastavku ćemo govoriti o osnovama onoga šta je kripto novčanik pre nego što nastavite ili eventualno započnete sa čuvanjem i trgovinom pomoću najboljih kripto novčanika.

Privatni ključevi i rezervna šifra

Pre svega, počnimo sa sigurnošću kripto novčanika. Ranije smo spomenuli da su tradicionalni tekući računi i donekle slični kripto novčanicima, što je takođe slučaj i sa sigurnošću. Na primer, da biste pristupili svom trenutnom računu na mreži, morali biste uneti lozinku.

privatni ključevi i rezervna šifra kripto novčanika

U slučaju kripto novčanika, takođe ćete morati uneti neku vrstu PIN-a da biste dobili pristup. Ako biste zaboravili lozinku za internet bankarstvo, trebalo bi kontaktirati svoju banku.

Međutim, s kripto novčanicima nemate koga kontaktirati. Umesto toga, moći ćete oporaviti svoj novčanik unosom privatnog ključa. Ovaj privatni ključ jedinstven je za vaš novčanik i obično dolazi u obliku 64 znaka koji pokriva i mala i velika slova, uz brojeve. Međutim, kako bi olakšali stvari, većina provajdera novčanika pretvara vaše privatne ključeve u rezervnu frazu koja se obično sastoji od 12 nasumičnih reči.

Kad bi neko otkrio koja je vaša rezervna šifra, mogao bi pristupiti vašem novčaniku s bilo kojeg uređaja. Zbog toga vam savetujemo da rezervnu šifru zapišete na list papira i držite je na nekom sigurnom mestu.

Adresa kripto novčanika

Sada kada smo pokrili detalje privatnih ključeva i rezervnih šifara, možemo preći na adrese kripto novčanika. Ukratko, adresa vašeg kripto novčanika omogućuje vam primanje sredstava. Poređenja radi, ako biste želeli primiti sredstva na svoj tekući račun, morali biste proslediti svoj jedinstveni broj bankovnog računa pošiljatelju. 

U slučaju adrese kripto novčanika, ona dolazi u obliku dugog niza znakova, koji nije previše sličan privatnom ključu. Međutim, za razliku od privatnog ključa, možete poslati svoju adresu kripto novčanika drugim ljudima, jer im to jednostavno omogućuje da vam pošalju sredstva.

Evo primera kako izgleda adresa Bitcoin novčanika:

1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa

Zanimljivo, gornja adresa novčanika pripada Satoshiju Nakamotu, koji je anonimni osnivač Bitcoina. Iako na prvi pogled Bitcoin adrese izgledaju previše složene na oko, dobra vest je da najbolji pružatelji Bitcoin novčanika nude jedinstveni QR kod.

To omogućuje pošiljatelju skeniranje vašeg jedinstvenog koda, koji odgovara dotičnoj adresi novčanika.

Naknade

Kada koristite svoj kripto novčanik za slanje sredstava na drugu adresu, neizbežno ćete morati platiti naknadu. To je zato što transakcije proveravaju ‘rudari’, koji dobijaju nagrade u obliku kripto za doprinos svojega vremena i resursa. Konkretna naknada zavisiće od kriptovalute koja se šalje i od opterećenosti dotične mreže. Uprkos tome, kada šaljete sredstva iz svog novčanika, naknada će se oduzeti od vrednosti transakcije.

Vrste Bitcoin Wallet računa

Postoji nekoliko vrsta novčanika koji pružaju različite načine za čuvanje i pristup digitalnoj valuti. Kripto novčanici se mogu razvrstati u tri kategorije, softver, hardver i papir. Softverski novčanici mogu biti desktop, mobilni ili online. U nastavku govorićemo o ove tri navedene vrste kripto novčanika.

Softverski novčanici

Kao što smo rekli, softverski novčanici mogu biti desktop, mobilni ili online. Desktop novčanici se preuzimaju i instaliraju na računaru ili laptopu. Oni su dostupni samo iz jednog računara u kojem se preuzmu. Ovi kripto novčanici nude jedan od najviših nivoa sigurnosti, međutim, ukoliko je vaš računar hakovan ili zaražen virusom, možete izgubiti sva svoja sredstva.

Online novčanici se pokreću na oblaku i može im se pristupiti sa bilo kog računa na bilo kojoj lokaciji. Iako su pristupačniji, online novčanici ipak čuvaju vaše privatne ključeve na mreži i kontrolišu ih treća lica, što ih čini još ranjivijim za hakerske napade i krađe.

Mobilni novčanici pokreću aplikaciju na telefonu i korisni su jer se mogu koristiti bilo gde i u svakom trenutku. Oni su obično mnogo manji i jednostavniji od novčanika na računaru zbog ograničenog prostora na mobilnom uređaju.

Hardverski novčanici

Ovi kripto novčanici se razlikuju od softverskih novčanika jer čuvaju privatne ključeve korisnika na hardverskom uređaju kao što je USB. USB kripto novčanici iako vrše transakcije online, oni se čuvaju offline što povećava sigurnost.

Hardverski novčanici ili USB kripto novčanici mogu biti kompatibilni sa nekoliko web interfejsa i mogu podržavati različite valute i to zavisi samo od toga za koju valutu se vi odlučite. Stvaranje transakcije je jednostavno, korisnici uključuju svoj USB uređaj na bilo koji računar ilil uređaj sa omogućenim internetom, unesu pin, pošalju valutu i potvrde.

USB kripto novčanici odnosno hardverski novčanici  omogućavaju jednostavnu transakciju i drže novac van mreže i dalje od opasnosti.

Papirni novčanici

Papirni novčanici su jednostavni za korišćenje i pružaju izuzetno visok nivo sigurnosti. Izraz “Papirni novčanik” jednostavno može da se odnosi na fizičku kopiju ili štampu vaših javnih i  privatnih ključeva, ali se takođe može odnositi i na deo softvera koji se koristi za sigurno generisanje par ključeva koji se zatim štampaju. 

Korišćenje papirnog novčanika je relativno jednostavno. Prenošenjem Bitcoin-a ili bilo koje druge kriptovalute u vaš novčanik postignut je prenos sredstava sa vašeg novčanika na softver na javnu adresu prikazanu na papirnom novčaniku. Alternativno, ukoliko želite da potrošite valutu potrebno je da prebacite sredstva iz vašeg papirnog novčanika u vaš softver novčanik.

Ovaj proces često nazivan “sweeping” može se i ručno izvršiti unosom privatnih kjučeva ili skeniranjem QR koda na papirnom novčaniku.

Kako odabrati najbolji kripto novčanik?

Za vas smo uradili istraživanje i definisali stavke koje moraju biti ispunjene da bi jedan kripto novčanik mogao da se nazove i najbolji kripto novčanik. 

SigurnostČuvanjeVrsta novčanikaTrgovina i zameneNaknadeUpozorenja i procena portfelja

Ako posedujete hardverski novčanik, možete biti sigurni da on nudi sveukupno najbolju sigurnost za vaša digitalna sredstva. Međutim, ako koristite web novčanik, moraćete malo više kopati. Recimo, pri korištenju eToro web novčanika znate da su vaša sredstva sigurna jer je pružatelj ovlašten i reguliran od strane SEC-a, ASIC-a, FCA i CySEC-a.

Još jedna sigurnosna odrednica na koju treba obratiti pažnju je autentifikacija u dva faktora. To zahteva da unesete kod koji se šalje na vaš registrovani telefon ili adresu e-pošte kada se pokušate prijaviti u vaš potencijalno najbolji kripto novčanik.

Morate biti 100% sigurni da koristite verodostojnog provajdera kripto novčanika, i to ne samo zato što će oni imati puni pristup vašim kripto imovinama. Ako odlučite da koristiti kripto novčanik koji dolazi u obliku usluge bez čuvanja, to znači da ćete biti jedina osoba s pristupom vašim privatnim ključevima i rezervnoj šifri.

Budite sigurni da je neophodno i veoma važno da odaberete najbolju vrstu novčanika za svoje potrebe. U zavisnosti od sopstvenog nivoa interesovanja odnosno iskustva, i ključno, shodno svojim potrebama i namerama pri korišćenju kripto novčanika.

Ukoliko preuzmete eToro Money Crypto Wallet na svoj pametni telefon, možete pristupiti 500 parova digitalnih valuta. To znači da možete zameniti jedan digitalni token za drugi bez napuštanja novčanika. Uz navedeno, ako odaberete kripto novčanik koji ne nudi usluge trgovine i zamene, stvari mogu postati malo izazovnije u nastavku. 

Najbolji kripto novčanici omogućavaju vam slanje sredstava po trenutnoj stopi mreže, što znači da ne dodaju maržu. Neki provajderi, međutim, naplaćuju paušalnu stopu prenosa, bez obzira na naknadu koju zahteva mreža u trenutku transakcije.

Postoji još jedna stavka koju je neophodno proveriti pre nego što odaberete koji je najbolji kripto novčanik za vas. Morate imati informaciju da li taj provajder nudi upozorenja o transakcijama u stvarnom vremenu. Pretpostavimo da ste primili uplatu na Vaš kripto novčanik, zar ne bi bilo sjajno da o tome dobijete obaveštenje na vašem mobilnom telefonu?

Kako otvoriti Bitcoin novčanik?

Tokom ovog teksta posvećenom najboljim kripto novčanicima potrudili smo se da Vam pružimo što više informacija o ovoj temi i pomognemo u donošenju odluke koji je najbolji kripto novčanik za vas. 

U pasusu ispod moći ćete da pročitate sve o tome kako otvoriti Best Wallet, koji se prema našim istraživanjima pokazao kao najbolji wallet za kriptovalute kada su u pitanju sigurnost, bezbednost, praktičnost, korisničko iskustvo i opšte karakteristike. 

Korak 1: Otvorite račun

Kako biste koristili Best Wallet, moraćete prvo registrovati besplatni nalog na Best Wallet.

otvorite račun

Provajder će od vas tražiti da unesete email adresu.

Korak 2: Preuzmite aplikaciju Best Wallet

Sada kada ste potvrdili svoj nalog, možete nastaviti s preuzimanjem aplikacije Best Wallet. Aplikacija je dostupna za besplatno preuzimanje s Google Playa i App Store. 

Korak 3: Dodajte sredstva u kripto novčanik

Best Wallet Logo

Sada kada ste se prijavili u svoju aplikaciju Best Wallet, moraćete dodati neka digitalna sredstva. Ako već imate tokene koje čuvate na nekom drugom mestu, jednostavno kopirajte svoju adresu novčanika putem aplikacije eToro i dovršite prenos.

Kada ste se već verifikovali na svoj Best Wallet račun, možete da kupiti kriptovalute putem aplikacije s debitnom/kreditnom karticom ili e-novčanikom. 

Kako prebaciti kriptovalutu u novčanik?

Pre nego što povučete svoju kriptovalutu sa razmene, morate biti sigurni da znate lozinku i adresu vašeg novčanika. Ako ih zaboravite, nećete moći da pristupite svojoj kriptovaluti. Zatim, na razmeni, izaberite opciju za povlačenje i unesite detalje kao što su adresa vašeg novčanika i lozinke. Nakon toga, morate malo sačekati u zavisnosti od brzine blokčejna.

Kada dobijete svoj novac, možda ćete primetiti da je manje nego što ste podigli, jer će blokčejn ili razmena naplaćivati naknade za transakcije. Važno je da čuvate informacije o svom novčaniku i razmeni bezbedno. Kada birate novčanik, razmenu ili kriptovalutu, važno je sprovesti sopstveno istraživanje kako biste bili sigurni da ste izabrali pravu opciju za vas i vaš portfolio.

Zaključak

Činjenica je da je Bitcoin daleko najpoznatija i verovatno najpopularnija digitalna valuta, ali takođe je i istina da su se pojavile stotine novih kriptovaluta koje se nazivaju altcoini od kojih bi svaki imao prepoznatljive ekosisteme i infrastrukturu. Ukoliko ste zainteresovani da saznate šta je kripto novčanik i za korišćenje različitih kriptovaluta, nije neophodno da postavite poseban kripto novčanik za svaku kriptovalutu.

Umesto da koristite novčanik za određenu kriptovalutu verovatno bi bilo zgodnije da postavite novčanik koji je poznatiji kao multi-valutni novčanik i on bi vam omogućio da koristite nekoliko valuta iz istog novčanika. Opet, ukoliko ste odredili koji je najbolji kripto novčanik za Vas, onda je to sasvim sigurno odličan izbor. 

Često postavljana pitanja

Šta je kripto novčanik?

Koji je najbolji kripto novčanik?

Kako otvoriti kripto novčanik?

Koji je najbolji Novčanik za skladištenje Bitcoina?

Što je hladni kripto novčanik?

Je li Coinbase dobar novčanik?

Koji je najbolji hardverski novčanik?

Koji kripto novčanik ima najniže naknade?

Reference:

 1. The Best Crypto Wallets of August 2023 – Forbes Advisor
 2. Best Bitcoin and Crypto Wallets for August 2023 - CNET Money
 3. Cryptocurrency wallet downloads | Statista