Kako se kompanije šire izvan svojih domaćih tržišta, međunarodni poslovni bonton postaje imperativ. S ciljem ostvarivanja uspešne saradnje ključno je uspostaviti komunikaciju sa predstavnicima različitih kultura. Razumevanje običaja, manira i poslovnog bontona zemlje ili regiona u koji kompanija ulazi je ključno za izgradnju trajnih odnosa sa lokalnim partnerima i dobavljačima. Uspeh poslovnih sporazuma može zavisiti od suptilnosti poslovnog protokola. U nastavku smo naveli neke kulturne aspekte međunarodnog poslovnog bontona koje treba imati na umu kada poslujete globalno.

međunarodni poslovni bonton

Kina

Kinesko tržište postaje sve privlačnije zapadnim kompanijama od kasnih 1970-ih kada je zemlja otvorila svoja vrata stranim investicijama. Kina je trenutno druga najveća svetska ekonomija i nastavlja da raste sa impresivnih više od 7% godišnje.

Povećanjem broja imućnih kineskih kupaca i srednje klase, i rastućom potražnjom za proizvodima i uslugama iz zapadnih zemalja, mnoge zapadne korporacije žele da osvoje kinesko tržište. Međutim, važno je shvatiti da se kineska kultura i tradicija značajno razlikuju od zapadnih. Evo nekoliko ključnih aspekata koje treba imati na umu.

Sastanak i pozdrav

  • Izbegavajte kontakt očima
  • Razmenite vizit karte sa obe ruke

Jelo i piće

  • Neka posao i druženje budu odvojeni
  • Nikad ne reci „ne“ piću

Pregovaranje

  • Izbegavajte upotrebu reči „ne“
  • Ostanite potcenjeni i smireni

Nemačka

Nemačka ima najveću ekonomiju u Evropi i četvrtu po veličini u svetu po nominalnom bruto domaćem proizvodu. Od vremena industrijalizacije, Nemačka se istakla kao lider u inovacijama i ostvarila značajne prednosti u globalnom ekonomskom okruženju. Imajući ovo na umu, Nemačka često privlači multinacionalne korporacije iz cele Evrope i sveta.

Iako Nemačka deli određene sličnosti sa drugim zapadnim zemljama u pogledu običaja i tradicije, dublji pogled otkriva mnoge jedinstvene karakteristike Nemaca. Ispod su neki od aspekata koje treba uzeti u obzir kada poslujete sa nemačkim dobavljačima ili klijentima.

Sastanak i pozdrav

Rukujte se sa svima kada uđete u sobu

Neka njihova titula bude formalna, osim ako nisu pozvani da koriste imena

Jelo i piće

Koristite escajg kada konzumirate sendvič

Dozvolite svom domaćinu da prvo popije

Pregovaranje

Odbacite svaki jezik koristeći samozatajni humor

Budite na tačni – kašnjenje se ne poštuje

Britansko-američki znak OK (palac i kažiprst spojeni u krug) je nemci smatraju prostačkim

Francuska

Francuska je druga najveća ekonomija u Evropi i ima petu najveću ekonomiju na svetu po nominalnom bruto domaćem proizvodu (BDP). Tokom poslednjih godina, lično bogatstvo u Francuskoj je značajno poraslo, udvostručivši se između 2000. i 2007. godine. Francuska se izdvaja i po prisustvu 31 kompanije među 500 najvećih na svetu prema Fortune Global 500 rang listi za 2013. godinu. Štaviše, Pariz je druga najpopularnija destinacija za sedište Fortune Global 500 kompanija, sa više takvih sedišta nego u Njujorku, Londonu, Minhenu ili Pekingu.

Francuzi imaju bogatu tradiciju i veoma cene dobro ponašanje i poslovni bonton. Važno je napomenuti da ono što se smatra prihvatljivim ponašanjem u Velikoj Britaniji ili SAD može se smatrati nepristojnim u Francuskoj. Evo nekih aspekata koje treba imati na umu.

Sastanak i pozdrav

Pozdravite sa “bonjour” (dobro jutro) ili “bonsoir” (dobro veče), nakon čega sledi njihov zvanični naslov.

Koristite „au revoir“ (zbogom) kada odlazite

Rukovanje treba da bude brzo i lagano

U slučaju da želite da govorite francuski, koristite „vous“ (Vi) umesto „tu“ (ti), osim ako niste pozvani

Jelo i piće

Ne pričajte o poslu za večerom

Pregovaranje

Francuzi ne poštuju ruke u džepovima, zevanje ili grebanje u javnosti

Govorite tihim tonovima

Pokušajte da pokažete da cenite francusku kulturu, politiku i istoriju

Rusija

Tržišne reforme tokom 1990-ih privatizovale su značajan deo ruske industrije, što je rezultiralo izuzetnim ekonomskim rastom u zemlji. Rusija je postala jedno od najvećih svetskih tržišta u razvoju i ključni član grupe zemalja BRIK, koja uključuje Brazil, Indiju i Kinu. To je dovelo do toga da je Rusija postala primarna meta za strane investicije.

Kao posledica toga, zapadne kompanije su se našle u radu sa ruskim kompanijama, često u partnerstvu sa ruskim multinacionalnim kompanijama koje su zabeležile stabilan rast u poslednjih dvadeset godina. Ruski običaji se često značajno razlikuju od onih u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Sjedinjenim Američkim Državama. Evo nekoliko ključnih aspekata na koje treba obratiti pažnju.

Sastanak i pozdrav

Uvek skinite rukavice pre rukovanja

Nikada ne zovi Rusa „drugarom“

Jelo i piće

Umerenost se ne poštuje, pa budite svesni svog kapaciteta za piće

Pregovaranje

Rusi u početku mogu izgledati nepokolebljivi.

Uspostavite poverenje da biste srušili barijere

Razgovor o stvarima osim o poslovanju može izgraditi odnos

Nemojte da vas odvrati upotreba reči „niet“ („ne“). To može biti samo osnova za otvaranje pregovora

Indija

Indija je doživela brz ekonomski rast u poslednjih dvadeset godina, što joj je omogućilo da se rangira kao deseta najveća ekonomija po nominalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) i treća po paritetu kupovne moći (PPP). Ova zemlja, koja je takođe članica BRIC grupe, u velikoj meri duguje svoj ekonomski uspon prosperitetu poslovnih usluga. Indijske kompanije sada su brojne na listi Fortune 500, što je jasno svedočanstvo o napretku ove nekada siromašne nacije.

Iako mnogi indijski poslovni profesionalci govore engleski, jezička barijera nije jedini izazov sa kojim se kompanije suočavaju u izgradnji poslovnih odnosa u ovom regionu. Indija je zemlja duboko ukorenjenih tradicija i običaja koji se značajno razlikuju širom zemlje. Evo nekoliko korisnih saveta da Vaš poslovni bonton održite na visokom nivou u Indiji.

Sastanak i pozdrav

Mahanje rukom u stranu se često pogrešno tumači kao „odlazi“ ili „ne“

Jelo i piće

Uobičajeno je da se na poslovnu večeru kasni oko 30 minuta

Ako vam je vijenac stavljen oko vrata, skinite ga u roku od pet minuta. Ovo označava poniznost

Pregovaranje

Indijci ne vole da izazivaju uvredu govoreći „ne“.

Kada Indijac kaže „pokušaću“ ili ostane neodređen, to često znači „ne“

Nosite čiste čarape bez rupa.

Uljudno je skinuti cipele kada ulazite u dom Indijaca

Latinska Amerika

U Latinskoj Americi možemo primetiti značajne ekonomske uspehe u nekoliko zemalja. Brazil, kao najveća privreda u regionu i članica BRIK-a, ostvaruje izvanredan privredni rast. Takođe, Meksiko, druga po veličini zemlja u regionu, takođe je doživeo značajan ekonomski prosperitet poslednjih godina. Meksiko se takođe svrstava među zemlje MINT (Meksiko, Indonezija, Nigerija i Turska), koje se smatraju perspektivnim tržištima sa očekivanim rastom u bliskoj budućnosti.

Uprkos raznolikosti jezika, Brazil koristi portugalski, dok se španski koristi u većini drugih zemalja, Latinska Amerika deli mnoge zajedničke kulturne karakteristike. Uzimajući u obzir ove regionalne kulturne nijanse i poslovni bonton, možemo ponuditi nekoliko korisnih saveta.

Sastanak i pozdrav

Latinoamerikanci su topli i angažovani ljudi, ali se očekuje određeni stepen formalnosti.

Ne zovite klijenta po imenu osim ako niste pozvani da to učinite

Nemojte biti iznenađeni iskazivanjem naklonosti, kao što je zagrljaj, i ne očekujte da svi stignu na vreme

Jelo i piće

Hrana u Latinskoj Americi je društven događaj, pa očekujte određeni stepen neformalnosti

Uljudno je prihvatiti hranu ako se ponudi

Pregovaranje

Simbol za OK (palac i kažiprst spojeni u krug) je uvredljiv gest u Brazilu

Ne očekujte da ćete pregovarati na engleskom, već razmislite o angažovanju prevodioca

U Meksiku je status važan, pa osigurajte da član višeg menadžmenta bude deo diskusija.