Monetizacija na instagramu omogućava influencerima i kreatorima da maksimalno iskoriste potencijal Instagrama u današnjem digitalnom dobu. Sa više od 2 milijarde korisnika, Instagram je evoluirao od jednostavne platforme za deljenje fotografija u moćan marketinški alat i generator prihoda. Sa uvođenjem novih funkcija i alata, razumevanje složenosti monetizacije postaje kritično. Ovaj sveobuhvatni vodič detaljno istražuje zvanične strategije monetizacije na Instagramu, istražujući skrivene mogućnosti i pružajući predviđanja za budućnost. Sve ovo da bi se osiguralo da iskoristite puni potencijal ove gigantske platforme društvenih medija.

Monetizacija na instagramu – direktno na izvoru

Instagram je implementirao različite alate za monetizaciju sadržaja, uključujući bedževe uživo i ekskluzivne pretplate. U ovom segmentu članka istražuju se strategije koje podržava platforma, pružajući detaljna objašnjenja potencijala i preporučene prakse za povećanje prihoda. Ako razmišljate o tome kako da profitirate od Instagrama, ovaj vodič pruža korisne uvide koji su Vam potrebni.

monetizacija na instagramu

1. Instagram pretplate

Ova opcija omogućava autorima da generišu prihod pružanjem ekskluzivnog sadržaja uz naknadu. Iako još uvek nije dostupan svima, obećava poboljšanu interakciju i mogućnosti zarade.

Raznovrsni ekskluzivni sadržaj daje kreatorima mogućnost da objavljuju poseban materijal samo za svoje pretplatnike, uključujući živote, priče i reels prilagođene ovoj grupi. Takođe, kreiraju ekskluzivne postove i dodeljuju bedževe svojim pretplatnicima.

Pored toga, oni kreiraju namenske kanale za emitovanje na društvenim medijima dostupnim samo pretplatnicima. Kada kreator aktivira pretplate, pratioci dobijaju obaveštenje, podstičući ih da se aktivno angažuju. Pretplatnici su dodatno istaknuti posebnom oznakom, čime se povećava njihova vidljivost u komentarima i interakcijama.

Sadržaj je prioritet, osiguravajući da njihove priče imaju prednost nad redovnim pričama. Iako postovi pretplatnika dobijaju podsticaj u personalizovanim fidovima, oni neće uvek biti

Monetizacija pretplate daje kreatorima priliku da izvuku maksimum iz svog sadržaja bez deljenja prihoda sa Instagramom. Naknade za pretplatu omogućavaju kreatorima da u potpunosti zarade, dok ekskluzivni sadržaj i dodatne pogodnosti obezbeđuju stabilan i dosledan prihod. Ovo povećava ukupni potencijal za zaradu platforme.

2. Bedževi na Instagramu

Tokom prenosa videozapisa uživo, koji su dostupni poslovnim i kreativnim nalozima, kreatori imaju priliku da ostvare prihod putem bedževa. Gledaoci mogu da kupe ove značke, koje će biti vidljive pored njihovih korisničkih imena tokom celog videa uživo. Ove značke omogućavaju obožavaocima da se ističu, dajući im pristup jedinstvenim ikonama srca i drugim posebnim karakteristikama. Instagram trenutno ne ostvaruje prihod preko ovog modela, ali Google i Apple naplaćuju 30% za transakcije izvršene preko aplikacije.

Korisnici koji podržavaju kreatore kupovinom bedževa sada će imati svoje bedževe prikazane pored njihovih korisničkih imena. To im daje osećaj ekskluzivnosti i prepoznatljivosti.

Gledaoci sada imaju mogućnost kupovine više bedževa u jednom videu uživo. Ovi dodatni bedževi su prikazani ikonom „+“ pored posebnog srca, što ukazuje na ukupan broj kupljenih bedževa. Isplate od gledalaca koji kupe više znački u jednom videu uživo ograničene su na 250 dolara po gledaocu.

Kreatori mogu da zakače komentare sponzora koji kupuju bedževe tokom svojih videa uživo, čineći te komentare vidljivim svim gledaocima. Štaviše, pitanja pratilaca koji podržavaju sa bedževime se pojavljuju u odeljku “Pitanja i odgovori”, a pitanja onih koji podržavaju sa najviše bedževa imaju prioritet i istaknuta su na vrhu.

Nakon što gledaoci kupe bedževe, doživeće slavljeničku animaciju. Oni koji kupe tri ili više bedževa imaće svoju sliku profila osvetljenu svetlo ljubičastom bojom. Kreatori su obavešteni o broju bedževa koje je kupio svaki sponzor i mogu da identifikuju najaktivnije podržavaoce na osnovu broja bedževa pored njihovih korisničkih imena.

Kreatorima bedževa su obezbeđeni direktni načini za ostvarivanje prihoda. S obzirom na to da Instagram ne uzima udeo u njihovoj prodaji, potencijal za zaradu bedževa ostaje što je moguće više neograničen. Mogućnost obožavatelja da kupe više bedževa dodatno povećava mogućnosti za prihod.

3. Bonusi

Bonusi na Instagramu predstavljaju dodatnu mogućnost monetizacije na instagramu za poslovne profile i kreatore koji stvaraju visokokvalitetan sadržaj i postižu značajan angažman. Kada korisnici ispunjavaju određene uvjete za bonuse, Instagram im šalje obavijest s uputom za aktivaciju.

monetizacija na instagramu bonusi

Vrste bonusa

Reels Play: Program Reels Play samo sa pozivnicom omogućava kreatorima da zarade novac na osnovu performansi svojih video zapisa. Naknade po pregledu mogu da variraju i ne uzimaju se u obzir svi pregledi za bonus. Pored toga, kreatori mogu da generišu prihod u zavisnosti od broja napravljenih reelsa ili kreiranjem tematskih reelsa kao odgovor na specifične zahteve.

Bonusi zasnovani na učinku: Ovi bonusi su povezani sa učinkom vašeg sadržaja. Na primer, u početku možete da zarađujete više. Vremenom se može smanjiti ili ćete možda morati da postignete određene pokazatelje da biste se kvalifikovali.

Bonusi za kreiranje sadržaja: U nekim situacijama Instagram podstiče stvaranje određenog sadržaja, kao što su reels za predstojeće događaje ili praznike.

Bonusi za angažovanje: Ovi bonusi nagrađuju kreatore za stvarni angažman, isključujući neautentična ponašanja poput lažnih pogleda.

Potencijalna monetizacija na Instagramu bonusima

Bonusi na Instagramu pružaju direktnu priliku za monetizaciju. Kada se ispune određeni uslovi, zarađeni iznosi se obračunavaju svakog meseca. Visina zarade varira u zavisnosti od vrste bonusa i uspešnosti sadržaja. Redovno praćenje profesionalne kontrolne table pomaže u praćenju finansijskog uspeha. Određeni sadržaj, kao što su oznake trećih strana ili lažni angažmani, možda neće biti kvalifikovani za bonus.

4. Instagram brendirani sadržaj

Brendirani sadržaj na Instagramu odnosi se na sadržaj za koji su kreatori naknadno plaćeni, bilo u novčanoj formi ili putem drugih vrednih razmena, od strane poslovnih partnera. Ova praksa naglašava transparentnost, pružajući jasne informacije o partnerstvu.

U skladu sa Instagramom, FTC-om i drugim regulatornim organima, od kreatora se traži da jasno identifikuju relevantni brend ili poslovnog partnera kada objavljuju brendirani sadržaj, uključujući situacije u kojima se proizvodi ili usluge pružaju besplatno.

Ekskluzivno za Instagram, oznaka plaćenog partnerstva jasno ukazuje na brendirani sadržaj, pomažući korisnicima da razlikuju redovne objave od plaćenih preporuka. Kada se koriste, gledaoci će videti „Plaćeno partnerstvo sa…“ iznad postova.

Iako brendirani sadržaj otkriva partnerstva, razlikuje se od oglasa koje korisnici obično vide na Instagramu. Partnerski oglasi, u promotivne svrhe, mogu se kreirati preko Meta Ads Manager-a, pod uslovom da kreator dozvoli promociju njihovog sadržaja.

Pre objavljivanja brendiranog sadržaja, kreatori moraju da se pridržavaju Instagram politike o brendiranom sadržaju kako bi osigurali standard autentičnosti i transparentnosti. Politika zahteva od svih korisnika, bez obzira da li koriste profesionalne ili lične naloge, da jasno identifikuju svoje poslovne partnere u brendiranim sadržajima kada dođe do razmene vrednosti.

Brendirani sadržaj omogućava kreatorima da zarade putem preporuka. Jasni postovi održavaju poverenje publike, dok vidljivost može da podstakne angažovanje, otvarajući vrata novim partnerstvima.

5. Oglasi na Instagram reels

Nedavno je Instagram predstavio inovativnu funkciju pod nazivom Ads on Reels, pružajući kreatorima jedinstvenu priliku da svoje intrigantne video snimke pretvore u izvor prihoda. Oglasi na Instagram Reels-u Vam omogućavaju da proširite svoj doseg na novu publiku kroz vizuelno privlačne oglase direktno u sadržaju Reels-a. Oni osiguravaju besprekorno iskustvo gledanja putem slikovnih oglasa, integrisanih u sadržaj Reels-a, bez ometanja korisničkog iskustva.

Umesto tradicionalnih modela monetizacije oglasa, novi sistem isplate nagrađuje autore na osnovu učinka njihovih javnih video snimaka, a ne samo na osnovu prihoda od oglasa u njihovim video snimcima na Reels-u. Ovo omogućava kreatorima da se usredsrede na kreiranje zanimljivog sadržaja, dok Instagram obezbeđuje optimizovano iskustvo oglašavanja za oglašivače i gledaoce.

Početni model isplate je zasnovan na broju pregleda videa. Kako se uticaj video snimaka povećava, tako se povećava i potencijalna zarada autora. Vremenom, drugi pokazatelji učinka mogu da se ugrade u sistem isplate, pružajući autorima dodatne mogućnosti za monetizaciju.

Ovaj model obezbeđuje dosledno i relevantno iskustvo gledanja oglasa, od koristi i kreatorima i oglašivačima. Oglasi na reels su obećavajući način za stvaraoce da ostvare prihod. Fokusiranje na performanse sadržaja umesto na prihod od oglasa čini doslednu zaradu dostižnijom. Za one koji istražuju kako da unovče Instagram, ova inicijativa predstavlja značajan korak napred.

6. Instagram pokloni

Instagram je nedavno predstavio inovativnu funkciju pod nazivom „Instagram pokloni“ koja je isključivo dostupna kreatorima koji ispunjavaju određene uslove u SAD-u. Ova funkcija daje kreatorima mogućnost da monetizuju svoju publiku kroz virtuelne poklone koje pratioci i oni koji ih ne prate mogu da pošalju na svoje reels da pokažu svoju zahvalnost.

Kako bi podržao ovu inicijativu, Instagram je omogućio pratiocima da kupe virtuelne „zvezde” koje potom mogu koristiti za slanje poklona kreatorima. Međutim, samo kreatori mogu da vide poklone koje dobijaju. Za svaku dobijenu zvezdicu, Instagram se obavezuje da će kreatorima obezbediti udeo u prihodu od 0,01 USD, a isplate se vrše na mesečnom nivou.

Kreatori imaju pristup kontrolnoj tabli zarada gde mogu da prate svoju ukupnu i približnu mesečnu zaradu. Povlačenja se obrađuju kada ukupan iznos dostigne 25 dolara, uključujući zaradu od drugih inicijativa za monetizaciju.

Da bi primali uplate, kreatori moraju da podese nalog za isplatu. Važno je napomenuti da ako kreatori ne dodaju nalog za isplatu u roku od 5 meseci, ili ako njihova zarada premašuje 500 dolara, oni gube mogućnost zarađivanja putem Instagram poklona. Ako prođe 6 meseci bez otvaranja računa za isplate, oni gube svu akumuliranu zaradu.

Podešavanja isplate se mogu upravljati dodirom na „Isplate“ na profesionalnoj kontrolnoj tabli. Ova nova funkcija, Instagram pokloni, razlikuje se od prethodno predstavljene funkcije „Instagram bedževi“, koja je dizajnirana da monetizuje video sadržaj uživo. Instagram pokloni pruža kreatorima direktan i transparentan metod monetizacije svojih reels. Ovaj alat olakšava kreatorima da efikasno upravljaju svojim prihodima na Instagramu.

7. Oglasi u feedu Instagram profila

Novi metod monetizacije na Instagramu dolazi u obliku oglasa za feed profila, koji se trenutno testira i dostupan samo odabranim kreatorima. Ova inovacija pruža kreatorima jedinstvenu priliku da monetizuju svoj sadržaj, pošto su oglasi neprimetno integrisani u njihove fidove profila.

Što se tiče integracije oglasa, oni su pažljivo postavljeni u prikaz feeda na Instagram profilu. Dok korisnici pregledaju sadržaj profila, naići će na ove oglase koji su umetnuti između redovnih postova. Kreatori zadržavaju potpunu kontrolu nad procesom monetizacije, imajući autonomiju da izaberu koji će se oglasi pojaviti na njihovom profilu. Mogu čak i potpuno da isključim ovu funkciju, ali važno je napomenuti da će se oglasi i dalje prikazivati u fidu profila čak i ako je funkcija monetizacije isključena.

Ovaj metod monetizacije je kompatibilan sa svim vrstama sadržaja objavljenih na Instagramu, sve dok se pridržavaju pravila monetizacije sadržaja Instagrama i ne krše prava intelektualne svojine.

Da bi bili deo ovog programa, kreatori moraju da ispune određene kriterijume podobnosti, uključujući poštovanje pravila Instagram-ovog partnerstva za monetizaciju, da imaju najmanje 18 godina i da imaju sedište u SAD.

Oglasi za fid profila nude udeo u prihodu od zarade od oglasa, iako je ovaj aspekt podložan promenama jer je još uvek u razvoju. Ipak, ova inovacija predstavlja obećavajući način za monetizaciju već postojećeg sadržaja. Ako razmišljate o tome kako da unovčite svoj Instagram, ova funkcija pruža alat za unovčavanje svog najpopularnijeg sadržaja.

Skrivene mogućnosti monetizacije na Instagramu

Za one koji žele da maksimiziraju svoj prihod, važno je da razumeju skrivene mogućnosti za monetizaciju Instagrama. Ovaj segment će istaći ove dragocene mogućnosti za kreatore i brendove, omogućavajući vam da bezbedno koristite različite načine za unovčavanje Instagrama.

Za kreatore

1. Održavanje virtualnih događaja ili radionica putem Instagram Livea

Održavanje virtuelnih događaja ili radionica putem Instagram Live platforme pruža izvanredne mogućnosti za autentičnu i neposrednu interakciju sa publikom. Instagram Live omogućava korisnicima da emituju video zapise u realnom vremenu svojim pratiocima, pružajući trenutno iskustvo.

Instagram Live se često koristi za održavanje sesija pitanja i odgovora, omogućavajući pratiocima da postavljaju pitanja u realnom vremenu i domaćin može odmah da odgovori. To je odličan način da stupite u direktan kontakt sa svojom publikom, rešite probleme ili podelite korisne informacije.

Brendovi mogu da koriste Instagram Live za predstavljanje novih proizvoda. Ovaj format omogućava reakcije u realnom vremenu, iskustva raspakivanja i trenutne povratne informacije od gledalaca.

Instagram Live može poslužiti kao platforma za održavanje interaktivnih radionica, bilo da se radi o šminkanju, kuvanju ili „uradi sam“ projektima. Gledaoci mogu da prate u realnom vremenu i postavljaju pitanja, stvarajući interaktivno iskustvo.

Pružite uvid u svakodnevno poslovanje brenda ili podelite jedan dan iz života influensera. Ovo stvara ličnu vezu sa publikom.

Obavljanje intervjua sa drugim uticajnim osobama ili stručnjacima može da diversifikuje sadržaj i proširi doseg. Saradnja sa drugim korisnicima može dodatno ojačati zajednicu.

Muzičari, autori i umetnici mogu da koriste Instagram Live za mini-koncerte, čitanja uživo ili prikazivanje svog kreativnog procesa, pružajući raznovrsnost i zabavu.

Potencijalna monetizacija na Instagramu od virtuelnih događaja

Pored angažovanja publike, Instagram Live pruža mogućnosti monetizacije. Brendovi mogu da promovišu proizvode, a uticajni ljudi privlače sponzorstva. Pored toga, dodavanje bedževa omogućava gledaocima da podrže svoj omiljeni sadržaj, stvarajući dodatni izvor prihoda. Redovne sesije uživo mogu povećati angažovanje i vidljivost, doprinoseći dugoročnom uspehu na platformi.

2. Zajedničko kreiranje sadržaja sa brendovima

Kreiranje sadržaja u saradnji između influensera i brenda nije ograničeno na plaćene postove. To je partnerstvo u kojem influenser i brend zajedno učestvuju u kreiranju sadržaja, prilagođenog publici influensera i ciljevima brenda.

Različite vrste saradnje uključuju:

 • Lansiranje ekskluzivnog proizvoda: Influencer i brend sarađuju kako bi stvorili novi proizvod. Na primer, uticajni kozmetičar može da se udruži sa brendom ljepote za nišu kako bi lansirao ograničeno izdanje nekog karmina. Proizvod je zajednički brendiran i promovisan od strane obe strane.
 • Preuzimanje priče: Umesto da samo predstavlja proizvod, influenser može „preuzeti“ Instagram priče brenda na jedan dan, pružajući uvide, poglede iza kulisa ili posebne promocije.
 • Serija sadržaja: Influencer i brend mogu zajedno da kreiraju niz sadržaja, kao što su video snimci sa uputstvima, vodiči ili mini-dokumentari o putovanju brenda, ističući zajedničke vrednosti.
 • Interaktivne kampanje: Angažovanje publike kroz izazove, takmičenja ili sesije pitanja i odgovora gde su i influenser i brend aktivno uključeni u kreiranje sadržaja i angažovanje publike.
 • Obrazovni sadržaj: Ako influenser ima stručnost u oblasti koja se odnosi na nišu brenda, može da sarađuje na kreiranju vebinara, radionica ili obrazovnih postova. Na primer, stručnjak za fitnes može da sarađuje sa brendom sportske odeće kako bi kreirao rutine vežbanja ili savete za zdravlje.
Potencijalna monetizacija na Instagramu od zajedničkog kreiranja sadržaja sa brendovima

Ove saradnje podstiču dublje angažovanje publike pružanjem jedinstvenog sadržaja koji prevazilazi jednostavnu promociju proizvoda. Ovo može rezultirati povećanom prodajom i stvoriti više mogućnosti za obe strane.

3. Online radionice i majstorski kursevi

Instagram je postao izuzetno važna platforma za obrazovanje, omogućavajući stručnjacima iz različitih oblasti da podele svoje znanje i nauče kako da unovče svoje veštine.

Kako se odvijaju onlajn radionice i majstorski kursevi putem Instagrama:

 • Instagram uživo: domaćin sesija u realnom vremenu gde korisnici mogu da učestvuju, komuniciraju, postavljaju pitanja i dobijaju uvid direktno od stručnjaka.
 • Interaktivne priče: Koristite ankete, kvizove i funkcije pitanja i odgovora u pričama da biste angažovali učesnike i učinili učenje interaktivnim.
 • Post promocija: Redovno objavljujte da biste najavili predstojeće radionice, podelili svedočanstva i obezbedili klipove prošlih sesija.
Potencijalna monetizacija na Instagramu od online radionica

Većina prihoda obično dolazi od prodaje karata, gde kreatori mogu da naplate pristup. Oni mogu da koriste platforme za prodaju karata trećih strana i promovišu veze na Instagramu. Takođe postoji potencijal za saradnju sa brendovima; na primer, majstorska klasa kuvanja bi mogla privući sponzorstva brendova kuhinjskog posuđa, pružajući dodatni izvor prihoda. Affiliate marketing je još jedan način – ako radionica ili masterklas uključuju određene alate ili proizvode, kreatori mogu sarađivati sa relevantnim brendovima i zaraditi proviziju za svaku prodaju putem svoje preporuke, dodatno diverzifikujući svoje izvore prihoda na platformi.

4. Affiliate Shopping

Jedan od pristupa koji najviše obećava za preduzeća i uticajne ljude je koncept Affiliate Shopping-a. Ova funkcionalnost vam omogućava da organizujete virtuelni prodajni prozor gde možete da promovišete proizvode različitih brendova i da zaradite provizije od prodaje putem svojih preporuka.

Kako funkcioniše Affiliate Shopping:

Postovi za kupovinu: Koristite Instagram funkciju kupovine da biste označili proizvode u svojim objavama. Kada korisnici dodirnu ove oznake, oni se automatski preusmeravaju na stranicu proizvoda u aplikaciji sa opcijom kupovine.

Priče koje se mogu kupiti: Koristite funkciju prevlačenja nagore u pričama da biste korisnike usmerili na stranice proizvoda.

Instagram prodavnica: Napravite namensku oblast za kupovinu na svom profilu gde korisnici mogu da pregledaju Vašu odabranu kolekciju pridruženih proizvoda.

Partnerske veze u biografiji: Iako nisu direktno povezane sa prodavnicom, mnogi uticajni ljudi koriste svoju biografiju da usmere pratioce na eksterne partnerske izložbe ili određene proizvode.

Potencijalna monetizacija na Instagramu od Affiliate Shopping-a

Affiliate Shopping pruža priliku da zaradite proviziju. Kreatori mogu da zarade od prodaje i sponzorisanog sadržaja. Pregovaranje o poslovima sa brendovima i saradnja sa drugim uticajnim ljudima su takođe mogućnosti. Na primer, pružanje jedinstvenih popusta ili promocija pratiocima može dovesti do većih provizija ili čak paušalne naknade za promociju. Saradnja sa drugim uticajnim ili brendovima u cilju zajedničkog promovisanja pridruženih proizvoda može značajno povećati vidljivost i potencijalni prihod.

5. Dropshipping putem Instagrama

Dropshipping na Instagramu Vam omogućava da prodajete bez skladištenja robe kod sebe. Roba se kupuje od treće strane i šalje direktno kupcu. Instagram je idealna platforma za prikazivanje i promociju takvih proizvoda zbog svoje vizuelne prirode i fokusa na životni stil.

Koristite vizuelnu platformu Instagrama da biste atraktivno predstavili proizvode u okviru životnog stila, čineći ih tako privlačnim potencijalnim kupcima. Sa integracijom Instagram Shopping-a, korisnici mogu da kliknu na proizvod u objavi i da budu direktno odvedeni na stranicu proizvoda za brzu kupovinu. Koristite Instagram priče da promovišete ponude sa ograničenim vremenom, flash prodaju ili delite svedočenja zadovoljnih kupaca. Partnerstvo sa influenserima omogućava da se njihovi pratioci upoznaju sa proizvodima, što povećava vidljivost i kredibilitet.

Potencijalna monetizacija na Instagramu od dropshippinga

Omogućite korisnicima da direktno kupuju proizvode sa listinga, istovremeno obezbeđujući partnerske provizije za prodavce. Kako posao raste, otvara se potencijal za sponzorisane objave, gde drugi brendovi mogu da plate za promociju proizvoda na uspešnim dropshipping profilima, dodatno povećavajući mogućnosti monetizacije na Instagramu.

Za brendove

1. Virtuelna pop-up prodaja preko Instagrama uživo

Instagram Live pruža brendovima odličnu platformu za trenutnu interakciju sa svojom publikom, nudeći idealno okruženje za virtuelnu prodaju u realnom vremenu.

Evo kako da to postignete:

Demonstracije uživo: Prikažite proizvode u akciji u realnom vremenu. Odgovorite na upite gledalaca i odmah rešite probleme. Ova direktna interakcija stvara dublju vezu sa publikom, povećava njeno poverenje i podstiče je na kupovinu.

Ekskluzivni popusti: Stvorite hitnost i povećajte prodaju nudeći ekskluzivne popuste ili posebne ponude samo za gledaoce uživo. Ova taktika podstiče hitnu akciju, podstiče angažovanje i čini gledaoce emotivnim povodom posebne prilike.

Privucite gledaoce: Koristite interaktivnost uživo da biste se povezali sa svojom publikom. Postavljajte pitanja, sprovodite ankete i tražite povratne informacije. Ovo ne samo da stvara prijatno iskustvo gledanja, već i omogućava brendu da prilagodi svoj pristup potrebama svoje publike.

Potencijalna monetizacija na Instagramu od virtuelnih pop-up prodaja

Virtuelna iskačuća prodaja preko Instagram Live omogućava trenutnu konverziju gledalaca u kupce. Brza priroda uživo podstiče impulsivnu kupovinu, posebno kada se nude ekskluzivni popusti ili ograničene ponude. Interaktivne sesije uživo ne samo da generišu prodaju već i grade lojalnost. Direktna komunikacija sa brendom stvara emotivnu vezu sa publikom, što može rezultirati dugoročnim lojalnim kupcima. Redovne sesije mogu da održe interesovanje i angažovanje tokom vremena, obezbeđujući stabilan prihod.

Pretvorite gledaoce u lojalne kupce nudeći visokokvalitetne proizvode i iskustva tokom videa uživo. Održavajte redovne tutorijale da biste održali interesovanje i angažovanje, obezbeđujući dugoročni prihod od virtuelne prodaje na Instagramu uživo.

2. Kampanje sa sadržajem koje generišu korisnici

Korisnički generisani sadržaj (UGC) uključuje fotografije, video zapise i recenzije koje su kreirali stvarni korisnici, a ne sami brendovi. Ova vrsta sadržaja naglašava autentičnost brenda jer dolazi iz stvarnog korisničkog iskustva.

Različiti tipovi UGC-a uključuju:
 • Recenzije proizvoda: Korisnici dele svoja stvarna iskustva sa proizvodom, često ističući njegove karakteristike ili prednosti.
 • Izjave: Zadovoljni kupci garantuju za brend, dele kako su proizvod ili usluga pozitivno uticali na njih.
 • Otpakivanje proizvoda u videu: Korisnici prvi put predstavljaju proizvod, beležeći svoje stvarne reakcije i prve utiske.
 • Uradi sam i vodiči sa uputstvima: Kupci pokazuju inovativne načine korišćenja proizvoda, često otkrivajući trikove ili kreativnu upotrebu.
 • Delite fotografije i video zapise: Korisnici dele vizuelne prikaze kako koriste ili predstavljaju proizvod u stvarnim situacijama.
 • Pomenute priče: Kupci pominju brend u svojim Instagram pričama, često sa preporukama ili oduševljenjem.
Potencijalna monetizacija na Instagramu od kampanja sa sadržajem koje generišu korisnici

Iako UGC ne ostvaruje direktan prihod, ima značajan indirektan potencijal. UGC deluje kao društveni dokaz koji podstiče poverenje potrošača i podstiče kupovinu. Brendovi mogu da plate influenserima da kreiraju UGC. Pored toga, korisnici mogu zaraditi provizije od prodaje proizvoda koji se pojavljuju u njihovom UGC-u. Takmičenja koja podstiču stvaranje UGC-a mogu poboljšati prodaju i generisati sadržaj visokog kvaliteta. Korišćenje UGC-a može značajno povećati prisustvo brenda na mreži, pružajući autentičan sadržaj koji jača veze između brenda i zajednice. Pored toga, algoritmi često favorizuju stvarno angažovanje, što može dovesti do povećanja prodaje i lojalnosti kupaca.

3. Saradnički sadržaj sa influencerima

Influenceri imaju jedinstven glas i angažovane sledbenike. Partnerstvo sa njima daje brendovima novu perspektivu i proširuje njihov doseg.

Različite vrste saradnje uključuju:
 • Pristup iza kulisa: Dozvolite influenserima da preuzmu kontrolu nad Vašim Instagram profilom na jedan dan, dajući pratiocima pogled iza kulisa događaja, lansiranja proizvoda ili svakodnevnog vođenja Vašeg brenda.
 • Uvid u razvoj proizvoda: Saradnja sa uticajnim osobama tokom faze razvoja proizvoda. Njihovi uvidi u perspektivu mogu biti od neprocenjive vrednosti, stvarajući očekivanje među njihovim sledbenicima.
 • Ponude zajedničkog brenda sa ograničenim vremenom: Lansiranje proizvoda ili ponuda u saradnji sa influenserima, kombinovanjem identiteta oba brenda za jedinstvenu ograničenu ponudu.
Potencijalna monetizacija na Instagramu od saradničkog sadržaja sa influencerima

Saradnja sa influenserima može značajno povećati prodaju. Konkretno, zajednička ulaganja, posebno sa ograničenim vremenom, često rezultiraju značajnim povećanjem prodaje. Pored toga, saradnja predstavlja brendove novoj publici, povećavajući vidljivost i dugoročno angažovanje kupaca.

4. Ekskluzivno članstvo ili programi lojalnosti

Članstvo sa ekskluzivnim privilegijama ili programima lojalnosti može transformisati prolazne kupce u lojalne pristalice brenda.

Ključne karakteristike uključuju:
 • Ekskluzivni sadržaj: Omogućite članovima pristup jedinstvenom sadržaju, uključujući vodiče, uvide ili ekskluzivne poglede iza scene.
 • Rani pristup proizvodima: Dajte lojalnim kupcima mogućnost da prvi isprobaju nove proizvode pre drugih.
 • Specijalni popusti: Nagradite njihovu lojalnost ekskluzivnim popustima i ponudama, stvarajući osećaj uvažavanja.
Potencijalna monetizacija na Instagramu od ekskluzivnog članstva

Naplata ekskluzivnog članstva ne može samo da generiše trenutni prihod, već i da stvori atmosferu ekskluzivnosti. Lojalni kupci često kupuju češće, povećavajući prodaju i verovatnoću da će isprobati nove proizvode.

5. Affiliate partnerstva

Uključivanje u partnerstva donosi brojne prednosti za sve uključene strane. Brendovi dobijaju veću vidljivost, dok partneri profitiraju kroz provizije od prodaje.

monetizacija na instagramu affiliate partnerstva

Ključne prednosti angažovanja u partnerstvu uključuju prošireni doseg. Partnerstva sa komplementarnim brendovima ili uticajnim ljudima omogućavaju pristup njihovoj postojećoj publici. Kroz takva partnerstva moguće je dobiti jedinstvene kodove za popust. Ovi specijalni kodovi, koje dele Affiliate partneri, prate prodaju i pružaju kupcima ekskluzivne ponude.

Povećanje faktora poverenja je još jedna ključna prednost. Preporuke pouzdanih uticajnih ljudi ili već uspostavljenih brendova imaju moć da značajno povećaju prodaju. Povećana vidljivost i preporuke partnera stvaraju pozitivan utisak na potrošače, podstičući ih da veruju i aktivno kupuju.

Potencijalna monetizacija na Instagramu od Affiliate partnerstava

Ova partnerstva mogu značajno povećati prodaju, stvarajući sinergiju između kvalitetnih proizvoda ili usluga i kredibilnih preporuka. Zajedničkim marketinškim naporima, partneri mogu privući široku publiku i ostvariti konkretne finansijske dobitke.

6. Instagram izazovi specifične za brend

Organizovanje Instagram izazova specifičnih za Vaš brend može biti odličan način da postanete viralni, povećate vidljivost i povećate angažovanje publike.

Pratite ove korake da biste uspešno pokrenuli takav izazov:
 • Definišite izazov: Zamislite kreativan i zanimljiv koncept koji će privući pažnju Vaše ciljne publike. Vaš izazov treba da odražava specifičnosti Vašeg brenda i da prenese Vašu željenu poruku na način koji podstiče učešće.
 • Promocija: Koristite sve dostupne kanale da promovišete izazov. Objavite ga na svom Instagram profilu, koristite Instagram priče, IGTV i druge društvene mreže. Koristite relevantne hashtagove da povećate doseg izazova.
 • Angažovanje: Kada izazov počne, redovno komunicirajte sa učesnicima. Lajkujte, komentarišite i delite najbolje radove. Podstaknite korisnike da označe Vaš brend i koriste određene hashtagove. Ovo će održati zamah izazova i podstaći dalje učešće.
Potencijalna monetizacija na Instagramu od objavljivanja izazova

Ako Vaš izazov postane viralan, može privući pažnju drugih brendova. Razmotrite mogućnost saradnje ili sponzorstva drugih brendova. Ovo može dovesti do direktnog prihoda za Vaš brend. Viralni izazovi ne samo da povećavaju vidljivost brenda, već i podstiču zajednicu i angažovanje. Saradnjom sa drugim brendovima možete dodatno unovčiti svoj izazov i stvoriti dugoročna partnerstva. Ova strategija ne samo da povećava svest o brendu, već i podstiče rast i lojalnost Vaše publike.

Budućnost monetizacije na Instagramu

Nedavni finansijski izveštaj kompanije Meta za drugi kvartal 2023. pružio je dublji uvid u strategije društvene mreže Instagrama. Kako digitalno okruženje nastavlja da se razvija, platforme poput Instagrama koriste napredak u tehnologiji i inovacijama. U nastavku ćemo analizirati ključne prognoze na osnovu informacija koje su podeljene tokom tog finansijskog izveštaja.

Personalizovana iskustva kupovine vođena veštačkom inteligencijom

S obzirom na značajno ulaganje u veštačku inteligenciju od strane Meta kompanije, možemo očekivati da će Instagram iskoristiti napredne tehnike veštačke inteligencije. Time bi korisnicima pružio još personalizovanije iskustvo kupovine. Konkretno, kao što je pomenuto na nedavnom konferencijskom pozivu, sadržaj koji preporučuje AI je najbrže rastuća kategorija na Facebook-ovom feedu.

Ovaj trend će verovatno proširiti svoj uticaj na Instagram, gde će veštačka inteligencija upravljati feedovima za kupovinu na osnovu korisničkih preferencija, ponašanja i interakcija. Ovo će učiniti iskustvo kupovine intuitivnijim i zanimljivijim za korisnike.

Kupovina uz pomoć proširene stvarnosti (AR)

Sa predstojećim lansiranjem Quest 3 slušalica mešovite realnosti i Meta-inom posvećenošću metaverzumu, možemo očekivati da vidimo proširenu stvarnost (AR) integrisanu u iskustvo kupovine na Instagramu. Korisnici će uskoro moći virtuelno da isprobaju proizvode kao što su nameštaj, odeća ili šminka pre nego što ih stvarno kupe, donoseći revolucionarna poboljšanja u e-trgovini.

Poboljšane alatke za oglase koje pokreće AI

Proizvodi poput Meta Advantage i Meta Lattice uskoro će biti čvrsto integrisani sa platformom za oglašavanje na Instagramu, pružajući oglašivačima napredne alate za predviđanje učinka oglasa u različitim skupovima podataka. Ovi alati dizajnirani od veštačke inteligencije, koji uključuju automatsku varijaciju teksta i generisanje slika, pružiće korisnicima sofisticirane opcije za kreiranje i optimizaciju oglasa.

Poboljšane poslovne poruke

Uvođenje Click-to-WhatsApp oglasa na Fejsbuk i Instagram bez obaveze korišćenja Fejsbuk naloga predstavlja značajan korak ka unapređenju poslovne komunikacije. Ova inovacija će se verovatno proširiti, dajući preduzećima priliku da optimizuju svoje kampanje za konverzije direktno preko aplikacija za razmenu poruka. Ovo će rezultirati povećanjem tokova prihoda kroz poboljšane komunikacijske procese.

Zaključak

Potencijal monetizacije na Instagramu stalno raste i razvija se. Od uvođenja različitih bedževa do mogućnosti brendiranog sadržaja, ova platforma pruža beskrajne mogućnosti za kreatore i preduzeća. Sa sve dubljom integracijom u širi Meta ekosistem, Instagram stavlja do znanja da će budućnost doneti uzbudljivije prilike za monetizaciju.

Ako želite da maksimalno povećate svoje prisustvo na Instagramu, ključno je da budete u toku sa aktuelnim trendovima i da se prilagodite promenama. Zaronite duboko u svet monetizacije Instagrama i možda ćete otkriti potencijal za finansijski uspeh koji samo čeka da bude iskorišćen.

Često postavljana pitanja

Koji načini monetizacije Instagrama su mogući za korisnike iz Srbije?

Koje su skrivene mogućnosti monetizacije na Instagramu za kreatore sadržaja?

Koje mogućnosti monetizacije na Instagramu imaju brendovi?