4 V u velikim podacima za digitalni marketing

Stručnjaci za digitalni marketing proglašavaju velike podatke sledećom VELIKOM stvari u digitalnom marketingu. Poslednjih godina, samo nekoliko marketinških stručnjaka je odvojilo vreme da prati velike podatke koji teku kroz različite aspekte njihovih marketinških kampanja.

Ovog puta, ne postoji način da se zaustavi nalet velike eksplozije podataka nakon pojave boljih analitičkih alata za internet marketing, šema mobilnog marketinga, internet tehnologije i platformi društvenih medija. Ako do sada niste barem upoznati sa velikim podacima, onda se ne treba pitati zašto vaša onlajn marketinška kampanja verovatno zaostaje za vašim konkurentima.

Suština velikih podataka u marketinškom konceptu

Krajnje je vreme da se demistifikuje implikacija eksplozije velikih podataka u marketinškom konceptu. Za sažeto razumevanje velikih podataka, to je popularan termin koji se odnosi na mnoštvo informacija u obliku strukture ili nestrukturiranih podataka koje internet marketinški stručnjaci mogu da koriste kako bi predvideli i analizirali poslovne okolnosti koje mogu da dovedu do većeg samopouzdanja.

Proces donošenja odluka. Industrijski analitičari definišu četiri glavna elementa velikih podataka koji se nazivaju 4 V’s na sledeći način:

4 VS velikih podataka

1. Volume

Količina podataka može biti izuzetno velika u slučaju godina prikupljanja podataka. Prikupljanje podataka može biti iz nestrukturiranih izvora kao što su društveni mediji i podaci zasnovani na mašinama koji se mogu prikupiti. Relevantnost količine prikupljenih podataka može se filtrirati pomoću analitičkih alata kako bi se identifikovali važni pokazatelji za koje se utvrdi da su relevantni za vaše poslovanje.

Šta veliki obim podataka znači za vaše poslovanje? Najjednostavnije rečeno, element obima se odnosi na količinu podataka dostupnih za vašu digitalnu marketinšku kampanju. Ovo može uticati na sledeće aspekte vašeg poslovnog tržišta:

 • Podaci za identifikaciju kupaca. Vaš sajt će primati posetioce, ali pitanje je koliko ih dobro poznajete? Koristite analitiku velikih podataka da biste saznali jedinstveni identitet svakog od njih, uključujući izvor saobraćaja koji ih usmerava na vašu veb lokaciju i kanale koje koriste kada posećuju vašu veb lokaciju (bilo da se radi o mobilnim uređajima, desktop računarima, PDA uređajima, itd…). Ovo će vam pomoći da poboljšate pristup dizajnu i razvoju vašeg veb sajta u kreiranju veb sajta koji bolje reaguje i koji može da zadovolji različite potrebe vaših kupaca za gledanje. Takođe možete pojačati svoje marketinške napore na sajtovima sa više upućivanja kupaca na vaše poslovanje kako biste ostvarili profitabilnu prodaju.
 • Opisni podaci vaših kupaca. Ovo će vam pomoći da profilišete svoje klijente. Možete pregledati dostupne podatke da biste saznali njihove demografske informacije kao što su pol, starost, obrazovanje, način života, profesija, bračni status, pa čak i ko su njihova deca. Međutim, ovo su informacije koje vam nisu lako dostupne, ali društveni mediji imaju mnogo toga da vam pomognu u dobijanju podataka koji su vam potrebni. Koristite informacije da vam pomognu da razvijete svoje proizvode i usluge koje su prilagođene vašem profilu klijenata kako biste bili sigurni da će im se dopasti i preferirati vaše poslovanje u odnosu na druge.
 • Kvantitativni podaci o direktnom angažmanu vašeg klijenta u vašem poslovanju. Ove informacije će vam pomoći da razumete istoriju kupovine vaših kupaca, njihovu dolaznu i odlaznu komunikaciju sa vašim preduzećem, interakciju sa društvenim medijima kao što je deljenje ili sviđanje sadržaja vaše veb stranice i druge podatke veb analitike kao što su broj poseta i recenzije proizvoda i komentari vaših kupaca. Možete da koristite podatke da biste restrukturirali način na koji koristite pristup digitalnom marketingu kako biste poboljšali angažovanje klijenata u vašem poslovanju.
 • Kvalitativni podaci. Informacije koje možete dobiti iz analitike putem kvalitativnih podataka pomoći će vam da sledite produktivnije marketinške strategije koje vam mogu pomoći da bolje konvertujete potencijalne klijente u prodaju. Podaci ovde uključuju vaše ponašanje kupaca prilikom kupovine, dobijanje njihovog mišljenja i motivacionih indikatora. Izvucite ove podatke iz razgovora putem e-pošte, komentara, povratnih informacija i putem komunikacije sa korisničkom službom.

2. Raznovrsnost

Prikupljanje podataka može biti iz različitih izvora i oblika. Može se dobiti iz e-pošte, audio i video obrazaca. Upravljanje složenim oblicima podataka je nešto sa čime se digitalni trgovci i dalje bore i treba da pronađu tačniji sistem upravljanja podacima koji će primeniti u svoju poslovnu prednost. Da bismo vam pomogli da upravljate ovim elementom velikih podataka, može vam pomoći sledeće:

 • Koristite analitičke alate da odvojite grupe povezanih podataka kako biste izbegli mešanje organizacije baze podataka.
 • Restrukturirajte način na koji prikupljate i čuvate podatke. Zbog promenljivosti dolaznih podataka koje primate, važno je da odvojite sveže i stare podatke koji dolaze iz različitih izvora kako bi vam pomogli da se povežete i uporedite promene trendova digitalnog marketinga i ponašanja kupaca.
 • Koristite agilnije analitičke alate koji su sposobni da prime i tumače priliv informacija kako dolaze i brzo menjaju vrednost.

3. Brzina

Brzina striminga podataka je prilično brza. Organizacije su često preopterećene prihvatanjem gomile informacija koje su im dostupne i upravljanje njima je veliki izazov među trgovcima u današnjoj eri digitalnog marketinga. Marketinški stručnjaci dobijaju gomilu istorije o svakom kliku i interakciji svojih klijenata sa njihovim poslovanjem i o tome kako brzo reagujete na ovu stvar.

 • Brzo dajte preporuke za slične proizvode prilikom kupovine vaših kupaca.
 • Koristite mobilni marketing da biste dosegli više klijenata. Kupovine putem mobilnih uređaja su u porastu i morate da učinite svoje poslovanje prilagođenijim mobilnim uređajima da biste dosegli više potencijalnih klijenata.
 • Razvijte mobilne aplikacije koje će zadovoljiti brze aktivnosti mobilnog pregledavanja vaših potencijalnih klijenata. Želite da budete sigurni da pokrivate svaku priliku da povežete svoje poslovanje sa klijentima na veoma mobilnom tržištu.

4. Veraciti

Internet minut

Ovo se odnosi na nesigurnost podataka dostupnih trgovcima. Ovo se takođe može primeniti na varijabilnost strimovanja podataka koji može biti nedosledan, što otežava organizacijama da reaguju brže i prikladnije. Generalno, verodostojnost velikih podataka utiče na poverenje koje trgovci polažu svojoj bazi podataka.

Međutim, u promenljivom okruženju velikih podataka, tačnost postaje problem među digitalnim trgovcima u vezi sa prikupljenim podacima za njihovo poslovanje. Evo kako možete da ublažite netačnosti velikih podataka u vašem sistemu:

 • Odmah procenite vrednost podataka čim ih dobijete. Ono što bi danas moglo da bude preferencija kupaca može se brzo promeniti i vaša neaktivnost može dovesti do gubitka potencijalnog potencijalnog klijenta za povraćaj ulaganja.
 • Organizujte informacije o podacima prema grupama, vrednosti ili značaju. Ovo će vam dati bolji fokus na pristup svakom podatku za bolju marketinšku strategiju.
 • Fokusirajte se na korišćenje podataka u skladu sa njihovom svrhom. Nemojte miješati nepovezane podatke jer to može uzrokovati više zabune u prikupljanju podataka i mješovitu interpretaciju.
 • Unajmite poslovne IT stručnjake i konsultante za upravljanje podacima koji će vam pomoći da kontrolišete količinu svežih podataka kako biste se fokusirali na svoju marketinšku kampanju u realnom vremenu.

Marketinška vrednost vođena velikim podacima

strategija velikih podataka

Postoje 4 koraka kako da primenite 4 V’s u velikim podacima da biste dodali vrednost vašim marketinškim naporima. Ovo uključuje sledeće:

 • Steći
 • Organizujte
 • Analiziraj
 • Odlučiti

Dodavanje vrednosti velikim podacima će dati podsticaj vašim naporima u oblasti digitalnog marketinga i proizvesti sledeće poslovne prednosti:

 • Merljivo angažovanje kupaca

Nema sumnje da je infuzija velikih podataka neophodna u digitalnom marketingu. Mogućnost za prikupljanje podataka je svuda, od ažuriranja tvitova, komentara na Fejsbuku, diskusija na društvenim mrežama o aktuelnim temama do ažuriranja statusa korisnika sa različitih platformi društvenih medija. Ove svakodnevne pojave na World Wide Web-u su dobri izvori podataka koje možete istražiti i analizirati da biste ih prikupili za bolje donošenje odluka.

Veliki podaci pružaju informacije koje pružaju bolje razumevanje uvida, pogleda i percepcije kupaca o vašem poslovanju. Na taj način možete pulsirati trenutne i potencijalne potrebe i preferencije kupaca koje mogu pomoći da vaše poslovanje učinite privlačnijim i relevantnijim za njih.

 • Identifikujte kupovine u odnosu na kupce

Kupac se razlikuje od kupca jer je prvi onaj koji zaista kupuje i koristi vaše proizvode. Klijent može biti zainteresovan za vaše proizvode, ali nije kupio, ali ostaje da bude aktivan pratilac vašeg poslovanja. Kupci nisu samo potencijalni potencijalni klijenti, već oni koji već konvertuju i čiju lojalnost morate da zadržite dok su klijenti potencijalni potencijalni potencijalni potencijalni klijenti koje trebate da pomognete da konvertuju.

Korišćenje analitike velikih podataka će vam dati bolji marketinški stav da se uključite u marketinšku kampanju koja će dovesti do boljeg zadržavanja kupaca kod kupaca i konverzije potencijalnih kupaca.

Nabavite besplatnu e-knjigu Big Data ovde.