Brendiranje igra ključnu ulogu u stvaranju prepoznatljivih i uspešnih brendova koji se izdvajaju na tržištu i privlače potrošače. Dobar brend može imati veliku vrednost za kompaniju ili organizaciju, jer može pomoći u postizanju konkurentske prednosti i izgradnji dugoročnog uspeha.

Šta je brendiranje, a šta brend?

Brendiranje je proces stvaranja, razvoja i održavanja identiteta ili imidža proizvoda, usluge, kompanije ili organizacije kako bi se postigla prepoznatljivost i pozitivna percepcija kod ciljne publike. Brendiranje uključuje niz strategija i aktivnosti koje se koriste kako bi se proizvod ili usluga razlikovali od konkurencije i stvorila emocionalna veza sa potrošačima.

brendiranje

Brend je termin koji koristimo da opišemo izgled i osećaj kompanije. Ovo je sve, od logotipa, do toga koje boje koriste, do toga kako govore o sebi, svog glasa, tona i stila komunikacije. U suštini brend je sve.

Brend se ponekad može osećati kao popularna reč koju trgovci koriste i koja ne znači mnogo, ali nemojte da Vas zavara. Vaš brend je Vaša najvrednija imovina. Možda mislite da je brendiranje postalo popularizovano sa porastom komercijalnog oglašavanja, ali zapravo reč brend postoji vekovima. Prvi put je korišćena u poljoprivredi kao način razlikovanja stoke tako što se „brendira“ svojim jedinstvenim simbolom.

U suštini, ako uradite nešto što je zaista dobro, želeli biste da ljudi znaju za to, zar ne? Ovde dolazi brendiranje. Vaš brend je ko ste i šta radite.

Zašto je brend važan?

Brend je važan da biste se razlikovali od konkurencije, da biste stvorili vezu između Vaših proizvoda i Vaše kompanije i da biste razvili lojalnost kupaca. Pedesetih godina prošlog veka, baš kao u Mad Men, reklamne agencije su razvile moderan digitalni marketing kakav danas poznajemo. Sa porastom robe široke potrošnje koja je dostupna javnosti, svakoj kompaniji je bio potreban način da se razlikuje od svojih konkurenata. Ovde je došao brend. Sidetrack: Hajde da na trenutak razgovaramo o asocijaciji na brend. Asocijacija na brend je razlog zašto kada čujemo BA BA BA BA BA znamo da je to reklama za McDonalds.

Ili zašto kada vidimo ovu sliku, znamo da je to Coca Cola. Ipak, ne morate biti kompanija od milijardu dolara da biste izgradili asocijaciju na brend. Ako ste lokalni kafić, mogli biste da koristite jarko zelene šoljice za poneti umesto običnih dosadnih belih – tokom vremena, kad god neko koristi jarko zelenu šolju u javnosti, besplatno reklamira Vaš brend. Svetlo zelena možda nije najbolja boja za Vas, jer morate da razmislite o svojim.brend bojama.

Boje brenda

Trebalo bi da izaberete između 5 i 7 boja koje se međusobno dopunjuju i koje želite da predstavljate svoj brend. Ovo se zove paleta boja Vašeg brenda. Koristite ovo za sve svoje proizvode, sajtove društvenih medija i štampane materijale.

Lični brend

Ovih dana čujemo internet uticajne ljude koji govore o svom „ličnom brendu“ koliko i kompanije. Lični brend je fensi način da se kaže „kako se predstavljate svetu“. Isti principi važe bez obzira da li brendirate sebe, svoj rad ili svoj posao. Možda razmišljate, da li mi treba brend? A odgovor je da! Ako pokušavate da promovišete sebe ili svoj rad. Ako ste frilenser, na primer, verovatno Vam nije potreban logo, ali ako se uverite da su boje Vašeg brenda dosledne na celoj web lokaciji, samo ćete izgledati mnogo profesionalnije.

Kako razviti brend?

Postoji mnogo načina da razvijete svoj brend. Možete otići u marketinšku firmu ili to možete učiniti sami kod kuće. Jedan od mojih omiljenih načina da razvijem brend je da uzmete veliki komad praznog papira i napišete listu svega što želite da Vaš brend bude. Ako ste porodična pekara, možda biste želeli da budete prijateljski raspoloženi ili otvoreni i domaćinski.

Ukoliko ste advokatska firma, možda biste želeli da budete korporativni profesionalni i autoritativni. Na primer, mi u Venngage želimo da budemo korisni, prijateljski raspoloženi, pristupačni i stručnjaci za dizajn. Zato smo uzeli te reči i razvili logo, paletu boja i web stranicu koja je bila „na brendu“.

Najbolji saveti za brendiranje

Znajte šta želite da postignete pre nego što počnete. Ako želite da budete butik agencija visoke klase, to bi trebalo da se odrazi na Vaš brend. Ako ste porodična pekara, Vaš brend bi takođe trebalo da odgovara tome.

Neka bude jednostavno, nemojte preterano komplikovati svoj brend. Izaberite jednu ili dve glavne stvari koje želite da budete.

Doslednost. Boje Vašeg brenda treba da budu dosledne na svim platformama. Način na koji govorite o sebi treba da se podudara. Napravite prazan dokument i zapišite ove stvari i vraćajte se na njih svaki put kada pišete o sebi. Proverite boje svaki put kada objavite nešto novo.