Interaktivna web stranica koja se lako koristi je ključna za poslovni uspjeh. Dobro dizajnirana web stranica može privući povećan promet korisnika, dok loše napravljena stranica može odbiti korisnike u sekundi. Ako pokušavate razviti svoje poslovanje, želite da vaša web stranica privuče korisnike i poveća svijest o brendu. Dakle, po čemu se efikasna web stranica razlikuje od neefikasne? Pogledajmo od čega zavisi uspješna izrada web stranica.

Pet ključnih komponenti web stranice

Svrha

Prije nego što zapravo počnete graditi svoju web stranicu, zacrtajte svoje ciljeve i svrhu. Pokušavate li navesti korisnike da kupe proizvod na vašoj web lokaciji ili informirati korisnike o vašim poslovnim uslugama? Provjerite je li svrha vaše web stranice jasna. Napravite mapu sadržaja koja opisuje kako će vaša web stranica biti postavljena i uključuje vaše ciljeve i svrhu.

Možete kreirati mapu sadržaja koristeći Microsoft PowerPoint ili Word, ili olovkom i papirom. Koristite bilo koji alat koji vam najviše odgovara da napravite jasnu mapu i dizajnirate web stranicu za svoje poslovanje. Sve stranice na web stranici trebaju pratiti opštu temu.

Izgled dizajna

Očigledno je da će dizajn web stranice koja je vizualno ugodna privući više korisnika. Vaš web dizajn treba da bude jasan i privlačan. Budite savjesni kada koristite boje. Želite da privučete pažnju korisnika, ali pazite da vaša web stranica ne bude prenaglašena. Koristite podebljane boje da naglasite predmete na vašoj web lokaciji, a suptilne boje da biste razlikovali manje važne dijelove.

Upotreba bijelog prostora je još jedna ključna funkcija web dizajna. Korištenje bijelog prostora može usmjeriti fokus na svaku blok komponentu Vaše stranice i učiniti da izgleda čisto. Razmislite o dizajnu web stranice poput prostora za dnevni boravak. Prazna soba bez samo sofe je dosadna i neprivlačna, ali soba s previše namještaja ili nereda (bez jasne teme) je pretrpana, dosadna i nefunkcionalna. Čista soba s pravom ravnotežom namještaja i dekora udobna je i praktična. Vaša web stranica je ista. Kada dizajnirate web stranicu, poigrajte se temama i shemama boja kako biste pronašli balans koji unosi ljepotu i praktičnost Vašoj web stranici.

SEO

Optimizacija za pretraživače (SEO) je kritična za web dizajn, jer je SEO ono što će odrediti koliko posjetitelja stranice ćete dobiti. Želite da korisnici mogu pronaći Vašu web stranicu jednostavnim upisivanjem jedne ili dvije ključne riječi u Google. Da biste pronašli ključne riječi, razmislite šta biste tražili na Google-u.

izrada web stranica seo

Kreiranjem relevantnog sadržaja, korištenjem jakih ključnih riječi, pisanjem meta-opisa i geografskim označavanjem slika, možete značajno povećati rang Vaše web stranice na Google-u i algoritmima drugih pretraživača. To posjetiteljima olakšava dolazak na Vašu web stranicu, što u konačnici donosi više prometa na web stranici koji stvara posao.

Upotrebljivost

Prilikom dizajniranja web stranice, zapamtite da Vaša stranica mora biti jednostavna za korištenje. Korisnici treba da budu u mogućnosti da brzo pronađu ono što traže, bez potrebe da se trude, inače će u trenu napustiti Vašu stranicu. Imate samo oko dvije sekunde da privučete pažnju korisnika svojim web dizajnom, što znači da Vaše stranice moraju imati sadržaj koji se jasno može prepoznati.

Uključite naslove koji govore Vašim korisnicima koja je svrha stranice i dugmad za njihovu navigaciju kroz Vašu stranicu s lakoćom. Vaša početna stranica će biti najvažnija za upotrebljivost. Jasno usmjerite svoje korisnike na ono što želite da rade na Vašoj početnoj stranici.

Na primjer, ako ste kompanija za korporativni softver koja pokušava natjerati više kompanija da kupe vaš softver, na svojoj početnoj stranici postavite dugme koje kaže: „Isprobajte besplatno!“ Ovo dugme bi trebalo odmah preusmjeriti Vaše korisnike na stranicu na kojoj mogu testirati softver. Dizajn Vaše početne stranice i web stranice trebao bi biti jednostavan bez potrebe da korisnici traže stvari. Vaš je posao da ih navigirate kroz Vašu web stranicu do onoga što žele.

Održavanje Vaše web stranice

Zastarjeli sadržaj može biti znatno štetan za vaše poslovanje. Bez obzira na to kako dizajnirate web stranicu, u nekom trenutku sadržaj više neće biti točan i morat ćete ga ažurirati. Koristite platformu kojoj će biti lako pristupiti web programeru koji ne kodira, tako da možete lako napraviti promjene kada je to potrebno.

Web stranice izgrađene u WordPress-u dozvoljavaju izmjene putem uređivača blokova, tako da oni bez stručnosti u kodiranju mogu uređivati sadržaj. Ovo je korisna opcija koju treba uzeti u obzir prilikom izrade Vaše web stranice. Uz web stranicu koja Vam omogućava da bez problema unosite promjene, imate mogućnost pokretanja promocija ili objavljivanja kratkoročnih sadržaja kako biste pomogli u pokretanju poslovanja bez trošenja nepotrebnog vremena i novca.

Uspješna poslovna web stranica

Sada kada razumijemo ključne komponente web dizajna, hajde da razgovaramo o tome šta je web stranicama Vašeg poslovanja posebno potrebno za postizanje uspjeha.

Jasno objašnjenje Vašeg poslovanja

Korisnici traže posao u koji mogu vjerovati. Budite jasni i transparentni o tome šta Vaše preduzeće radi. Koristite sažete formulacije da opišete svoje usluge i misiju i pazite da ne ostavite mjesta za neizvjesnost. Dobra je ideja da Vaše kontakt informacije budu dostupne kako bi Vas korisnici mogli kontaktirati za sva pitanja koja mogu imati.

Pozivi na akciju

Nakon što jasno objasnite svoje poslovanje ili usluge, koristite svoj web dizajn kako biste svojim korisnicima rekli šta želite da urade u pozivu na akciju. Ako vam je cilj ostvariti prodaju, imate gumbe poput “Naručite odmah!” ili “10% popusta!” povezivanje sa proizvodima.

Ako Vam je cilj da dobijete više pretplatnika, imate obrazac za pretplatu s naslovom “Pretplatite se ovdje”. Ljudima su potrebna jasna uputstva koja će ih voditi kroz vašu web lokaciju, stoga dizajnirajte web stranicu s pozivima na akciju koji su snažni i definirani.

Marketing web stranice

Oglašavajte svoju web stranicu na svojim platformama društvenih medija kako biste stekli veću popularnost. Ohrabrite svoje pratioce na društvenim mrežama da podijele Vašu web stranicu, kreirajući marketing od usta do usta. Linkovi na Vaše stranice na društvenim mrežama također bi trebali biti istaknuti u Vašem web dizajnu. Zapamtite, ljudi vjeruju drugim ljudima. Ako korisnici podijele Vašu web lokaciju ili ako Vam je web stranica odobrena od strane poznatih pojedinaca u Vašoj industriji, to će korisnicima pokazati da je Vaša web stranica pouzdana.

Minimalna upotreba Stock fotografija

Stock fotografije mogu biti korisne za pružanje slika i poboljšanje estetike vaše stranice. Međutim, profesionalna fotografija po narudžbi je uvijek najbolja opcija. Prilagođene fotografije Vam omogućavaju da predstavite svoje proizvode i usluge umjesto generičkih zamjena i mogu povećati povjerenje Vaše publike prikazujući tačan prikaz Vašeg poslovanja.

Sistem plaćanja

Ovisno o tome da li Vaše preduzeće prodaje proizvode na mreži, možda će Vam trebati automatizirani sistem plaćanja kojem korisnici mogu vjerovati. PayPal i Square su nekoliko popularnih opcija koje većina korisnika poznaje i na koje se oslanja. Također će Vam trebati platforma za košaricu za e-trgovinu kako biste organizirali odabir proizvoda korisnika prije kupovine. Istražite koja je platforma najbolja za Vaše poslovanje prilikom dizajniranja web stranice.

Bilo da pokušavate sami da napravite web stranicu ili unajmljujete profesionalnog web dizajnera, nadamo se da sada razumijete šta je Vašoj web stranici potrebno da bi bila uspješna i da imate znanje i samopouzdanje da napravite web stranicu kao stručnjak.