Senad Džambić je poznato ime u svijetu biznisa već od 1993. godine kada je osnovao najpoznatiju firmu u Bosni i Hercegovini, Bingo doo. Senad Džambić zajedno sa top menadžmentom kompanije Bingo uspješno vodi ovu trgovačku kompaniju. Osim pomenute kompanije, Džambić je vlasnik još 13 uspješnih kompanija. Ono što ga izdvaja od ostalih preduzetnika je konstantno ulaganje u nove preduzetničke poduhvate, uključujući i proizvodnju, čime doprinosi ekonomskom prosperitetu Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući njegovim preduzetničkim poduhvatima i akvizicijama, grupacija Bingo zapošljava direktno više od 9000 radnika.

Senad Džambić na početku uspješne priče

Osnivanju firme je prethodio dobitak pozamašne svote novca na nagradnoj igri u inostranstvu, koju je gospodin Senad Džambić investirao u pokretanje prve Bingo trgovine u Tuzli. Ovo je bio jedan od ključnih trenutaka gospodina Džambića u poslovnom smislu. Bingo se ubrzo pozicionirao kao lider u svojoj industriji.

senad dzambic

Njegova poslovna vizija, kombinovana s strategijskim odlukama, omogućila mu je da prevaziđe izazove i ostvari značajan rast. Recept za poslovni uspjeh Bingo grupacije je zasnovan na principu da se investira sve što se zaradi.

Senad Džambić nije samo preduzetnik. On je vizionar koji je prepoznao potrebu za prilagođavanjem u dinamičnom poslovnom okruženju. Cilj Bingo grupacije je biti lider na tržištu u oblasti maloprodaje i postati najpoželjnije mjesto za kupovinu, što je ova kompanija i uspjela.

Revitalizacija privrede u Bosni i Hercegovini

Senad Džambić zajedno sa svojim timom stručnjaka prepoznao je važnost investiranja u profitabilne niše. Odličan primjer je investiranje u Ditu 1977, čime su ovaj nekadašnji gigant spasili od stečaja, te sačuvali radna mjesta. Ova kompanija danas bilježi uspješne rezultate u regiji i Europskoj Uniji, te izvozi 35 % proizvoda od ukupne proizvodnje.

Osim Dite 1977, investirali su u fabriku Corn Flipsa Majevica dd Srebrenik, zatim u fabriku sušenog povrća, začina i ljekovitog bilja “Semberka”. Također i firmu za iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup TPDC Sarajevo d.d. Sklopljena je i akvizicija sa firmom namještaja Duka iz Brčkog i drugim firmama iz različitih industrija.

Bingo Grupacija kao najveća domaća poslovna grupacija posvećena je unapređenju domaće privrede i podršci lokalnim kompanijama. Tokom 30 godina svog postojanja Bingo Group je dosad investirao više od 850 miliona KM u Bosni i Hercegovini, čime se etablirao kao najveći domaći investitor.

Prema najnovijim dostupnim informacijama neto vrijednost Bingo grupacije iznosi preko 741,381 miliona KM.

Senad Džambić i filantropija

Ono što čini Senada posebnim nije samo poslovni uspjeh, već i njegova snažna posvećenost društvenoj odgovornosti. Aktivno se angažira u različitim humanitarnim inicijativama i projektima koji imaju pozitivan uticaj na zajednicu. Njegova filantropija nije samo odraz poslovnog uspjeha, već i želje da doprinese boljitku društva u kojem živi.

Grupacija Bingo na više načina doprinosi podršci socijalno ugroženim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući svom doprinosu SOS dječijim selima, kompanija Senada Džambića je stekla titulu “Najbolji prijatelj SOS Kinderdorf BH”, a tu predanost nastavlja i dalje.

U saradnji s Zavodom za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, Bingo grupacija duži vremenski period provodi projekte s ciljem unaprjeđenja uslova za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju.

Osim toga, aktivno djeluju u podizanju svijesti o važnosti ekologije. Sa ponosom je suosnivač neprofitnog društva za upravljanje ambalažnim otpadom pod nazivom “Eko život”. Podržavaju i provode projekte usmjerene na podizanje ekološke svijesti te očuvanje i poboljšanje životnih uslova u lokalnoj zajednici.

Zaključak

Senad Dzambic predstavlja inspiraciju za mlade preduzetnike u Bosni i Hercegovini, ističući da se sa strašću, radom i inovacijama može postići izuzetan uspjeh. Njegova priča podsjeća nas da su poslovna etika i društvena odgovornost ključni elementi uspješne karijere. Senad Džambić nije samo preduzetnik. On je simbol uspjeha, posvećenosti i društvene odgovornosti. Njegova priča je poput vodilje za sve one koji teže postizanju izuzetnih rezultata u poslovnom svijetu i istovremeno žele doprinijeti zajednici i društvu u cjelini.