Pero Gudelj je bio osnivač i suvlasnik trgovačkog lanca Fis Vitez, jedne od najvećih kompanija u zemlji s oko 4000 zaposlenih. Pero Gudelj je samostalno gradio svoju kompaniju od njenog osnivanja osamdesetih godina. Njegova kompanija nije sarađivala sa državom, nije učestvovala u privatizaciji i nije bila uključena u sumnjive aktivnosti. Gudelj se ističe kao biznismen koji je svoj uspjeh postigao napornim radom. Unatoč smrti, Pero Gudelj ostavlja neizbrisiv trag kao čovjek iz naroda, preduzetnik i vizionar.

Pero Gudelj biografija

Pero Gudelj rođen je 26.5.1955. godine u selu Gornja Večerska u Vitezu. Tu je i odrastao sa roditeljima koji su imali skromna primanja. Nakon završene hemijske škole, počeo je da radi u Vitezitu sa prvom platom od 300 tadašnjih dinara. Uprkos niskim primanjima, istakao se kao muzičar sa sopstvenim orkestrom, često svirajući i pjevajući do kasno u noć.

pero gudelj

Nakon 4-5 godina rada u Vitezitu shvatio je da privatnim poslom može zaraditi više. Postao je taksista kako bi stekao iskustvo dok je u isto vrijeme nastavio svirati vikendom. Nakon toga otvara prvi kafić, zatim videoteku, jednu od najvećih u Bosni i Hercegovini, te vodi prvu privatnu televiziju u regionu. Gudelj ističe da se razvoj njegovog poslovnog carstva odvijao spontano, jedan za drugim, a nije ni sanjao da će postići takav uspjeh.

Osnivanje Fisa je rezultat zajedničkog rada sa njegovom suprugom Snežanom, počevši od male radnje u njihovoj kući. FIS je dobio ime po fis-duru, kako je Pero Gudelj počinjao nastupe na harmonici sa svojim orkestrom. Proširili su se izgradnjom veće robne kuće, a Gudelj je hrabro investirao u impresivnu zgradu od 86000 m2. Danas taj prostor ima površinu od 300000 m2, uključujući maloprodaju, skladišta i proizvodnju.

Uprkos prijedlozima za prodaju kompanije, Pero Gudelj je insistirao na proširenju poslovanja, naglašavajući važnost zapošljavanja ljudi. Njegova radna etika i sposobnost prepoznavanja poslovnih prilika bili su ključni faktori u izgradnji uspješnog poslovnog carstva.

Gudelj je posljednjih godina života bio suvlasnik Fis-a i planirao je prodati svoj udio kako bi se posvetio ambicioznim investicijama preko svoje nove kompanije Mali Fis, posebno na planini Vlašić.

Pero Gudelj je preminuo 24.11.2020. godine u bolnici u Zagrebu. Danas FIS-om upravlja Perina bivša supruga Snežana Gudelj, koja je suvlasnica ove kompanije.

FIS d.o.o.

FIS d.o.o., sa sjedištem u Vitezu, ističe se kao jedan od vodećih maloprodajnih lanaca u Bosni i Hercegovini. Svojom snažnom ekspanzijom na tržište i dugogodišnjim poslovanjem od 27 godina, FIS zauzima istaknuto mjesto među vodećim trgovačkim brendovima u regionu.

fis doo vitez

Ova kompanija, u vlasništvu porodice Gudelj, prešla je dug put od male porodične firme do moderne i moćne kompanije. Vizija i ambicija porodice Gudelj bili su ključni u razvoju modela koji je omogućio postizanje istaknute pozicije na tržištu.

FIS danas predstavlja modernu bh. kompaniju sa fokusom na stabilan i održiv razvoj poslovanja, koja zapošljava oko 4000 ljudi. Njihov poslovni uspjeh proizlazi iz razvoja trgovine kao primarne djelatnosti, uz istovremeno pokretanje i razvoj vlastite proizvodnje i brendova.

Kompanija ima 17 prodajnih centara lociranih u ključnim gradovima Bosne i Hercegovine, među kojima su Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Brčko, Bugojno, Cazin, Čelinac, Doboj, Gračanica, Livno, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Vitez i Žepče.

Osim toga, FIS je proširio svoje poslovanje u Republici Hrvatskoj otvaranjem prodajnih centara u Slavonskom Brodu i Splitu. Sve ove lokacije čine važnu mrežu trgovačkih centara koja doprinosi uspjehu kompanije.

U njihovim centrima, osim upravljanja prodajom, dostupni su i brojni prateći sadržaji koji omogućavaju što ugodnije i potpunije iskustvo kupovine. Motivirani su motom “najbolji kvalitet po najboljoj cijeni”.

Nagrade

Kompanija za proizvodnju namještaja Ambyenta, u okviru FIS grupe, nagrađena je medaljom QUDAL za kvalitet, na osnovu stvarnih iskustava kupaca. Nastavak prilagođavanja Ambyenta namještaja potrebama i željama potrošača rezultirao je osvajanjem Best Buy nagrade za 2019/2020. zbog najboljeg omjera cijene i kvaliteta na domaćem tržištu.

FIS i Ambyenta ponosni su dobitnici Best Buy nagrade za 2023/2024, prestižne nagrade koju dodjeljuje švicarska organizacija ICERTIAS na osnovu istraživanja tržišta. FIS je nagrađen u kategoriji trgovačkih lanaca za uređenje doma, vrta i dvorišta, dok je Ambyenta proglašena za najboljeg proizvođača namještaja. Ovo priznanje potvrđuje njihovu apsolutnu lidersku poziciju na bosanskohercegovačkom tržištu kada je u pitanju odnos cijene i kvaliteta. Best Buy Award 2023/24, međunarodno priznati simbol kvaliteta i pristupačnosti, zasniva se na stvarnim mišljenjima i ocjenama kupaca, što dodatno naglašava stratešku posvećenost FIS-a i Ambiente-a pružanju odličnih proizvoda i usluga po fer cijenama.

Ambyenta se također ponosi ostalim svojim nagradama i certifikatima, među kojima se ističu:

FCMTM sertifikat, koji potvrđuje njihovu trajnu posvećenost društveno odgovornom poslovanju i očuvanju prirodnih resursa.

Certifikat za upravljanje kvalitetom prema ISO 9001:2015, koji svjedoči o njihovoj posvećenosti visokim standardima kvaliteta u poslovanju.

BestBuy nagrada – Ambyenta namještaj je prepoznat kao najbolji u kategoriji omjer cijene i kvaliteta za 2019/2020. godine.

Preporuke Pere Gudelja

”Uglavnom, gdje god je bilo posla, ja sam taj posao osjetio i brzo sam reagovao. I to je i moja osnovna preporuka: treba primijetiti posao, onda naći ispravan put kako doći do tog posla… A kada se uđe u biznis, onda on nalaže da se širite jer konkurencija ne čeka”, govorio je Pero Gudelj.