Nijaz Hastor je osnivač i vlasnik kompanije “Prevent Group”, koja od svog osnivanja uspješno posluje. Zahvaljujući uspješnom poslovanju Prevent grupacije porodica Hastor je najbogatija u Bosni i Hercegovini.

Porodica Hastor je daleko od svjetla medijske scene i ostaju nepoznati široj javnosti u zemlji. Njihovi životi nisu tema vijesti o ovdašnjem visokom društvu. Politički su gotovo neprimjetni i do sada nisu pokazivali interes za medijsko eksponiranje. Poznato je da im je prebivalište izvan Bosne i Hercegovine, tačnije u Wolfsburgu, odakle upravljaju kompanijom. Zaposlenici na ključnim pozicijama Prevent grupacije posvećeni su brizi o odnosima s javnošću.

nijaz hastor

Počeci uspjeha

Nijaz Hastor je bio direktor u Tvornici automobila Sarajevo (TAS), gdje su se proizvodili VW automobili za vrijeme Jugoslavije. Nijaz Hastor se 1989. godine preselio u Njemačku i osnovao kompaniju koja je postala ključni partner Volkswagena i drugih istaknutih njemačkih proizvođača automobila.

Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, Nijaz se vratio u domovinu i osnovao “Prevent”, kompaniju specijalizovanu za proizvodnju auto presvlaka. U narednoj godini kompanija “Prevent” kontinuirano širi svoje proizvodne kapacitete, otvara nova radna mjesta i jača izvoz raznovrsnog asortimana na svjetska tržišta. Ova kompanija je postala izuzetno uspješna u proizvodnji i izvozu, a preuzela je i druge slične kompanije širom svijeta. Prevent Group je investirala u obnovu Bosne i Hercegovine više od 600 miliona KM.

Gospodin Nijaz Hastor je istaknuti član Vijeća bošnjačkih intelektualaca. Ovo priznanje mu je dodijeljeno kao izraz zahvalnosti za njegov stalni doprinos ekonomiji, obrazovanju, nauci te promociji Bosne i Hercegovine.

Gospodin Hastor, osim što podržava obrazovanje, neprestano ulaže u razvoj sporta, kulture i umjetnosti. Bio je među prvima koji su prepoznali važnost Sarajevo Film Festivala u promociji bosanskohercegovačke filmske industrije. Priznanje Počasno srce Sarajeva dodatna je potvrda predanosti i opredjeljenja ove grupacije i njenog lidera za podršku Bosni i Hercegovini, te za promociju zemlje na međunarodnoj sceni, kako u ekonomskom, tako i kulturnom segmentu. Gospodin Nijaz se povukao iz komapnije da bi poslove Prevent Group preuzeli njegovi sinovi Damir i Kenan Hastor.

Prevent Group

Prevent Group je 1999. godine pokrenula svoje proizvodne pogone u Bosni i Hercegovini, počevši od proizvodnje presvlaka za sjedišta u gradu Visokom. Od tada je Prevent grupa izrasla u najveću kompaniju privatnog sektora u zemlji i postala jedan od vodećih industrijskih proizvođača u centralnoj i istočnoj Evropi.

Proizvodni sistem Grupacije je orijentisan na model just-in-time, koji zahteva kontinuiranu i precizno koordiniranu isporuku dijelova. Ovakav pristup omogućava smanjenje zaliha i optimizaciju brzine i kvalitete proizvodnje, što se odnosi i na vlastite proizvode Preventa i isporuku dijelova kupcima unutar Grupe.

Prevent grupa se ističe po dokazanoj posvećenosti ekonomskom i društvenom razvoju Bosne i Hercegovine. Njihov zavidan uspjeh u proizvodnji čini ih uzorom najbolje prakse i čini ih atraktivnim centrom za strane investicije. S obzirom na njihov angažman i uspjeh, Prevent postaje ključni akter u podsticanju ekonomskog rasta i razvoja regije.

Prevent spada u 100 najboljih industrijskih kompanija na svijetu, a posluje u 7 zemalja svijeta. U Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Rumuniji, Tuskoj, Španiji i Brazilu posluju firme kćerke Prevent Group. Ukupan broj zaposlenih Prevent Group iznosi više od 10000, dok je u Bosni i Hercegovini zaposleno više od 7000 radnika. Neto vrijednost Prevent Group je procijenjena na 771,1 miliona KM.

Prevent Group kontinuirano proširuje svoj portfolio proizvoda i prisustvo na tržištu. Trenutno prednjači kao ključni dobavljač u automobilskoj industriji i ističe se kao industrijski lider u centralnoj i istočnoj Evropi u sektorima automobilske industrije, namještaja, mode i tekstilnoj industriji, kao i proizvodnji metalnih i plastičnih komponenti.

Društveno odgovorno poslovanje

Kao globalni ugovorni proizvođač sa izuzetnom stručnošću u prodaji i logistici, Prevent Group integriše sveobuhvatno znanje i iskustvo sa ekološki prihvatljivim proizvodnim procesima koji su isplativi. Naše prisustvo u visoko konkurentnim tržišnim segmentima, uključujući mobilnost, dom, modu i posebne ponude, rezultat je kombinacije stručnosti i kvaliteta.

Ključ uspjeha ove kompanije je u stalnom dokazivanju i unapređenju kvaliteta njihovh proizvoda. Istinska vještina se manifestuje u prilagodljivom ispunjavanju zahtjeva kupaca, uz istovremeno smanjenje negativnih utjecaja na okoliš, uključujući smanjenje otpada različitih vrsta. Naša posvećenost visokom kvalitetu omogućava nam da se istaknemo na tržištu i doprinesemo smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

Smanjenje negativnog uticaja na okoliš u cijelom lancu vrijednosti predstavlja jedan od ključnih ciljeva koje grupacija postavlja. Prevent je prva kompanija koja je implementirala sistem upravljanja kvalitetom prema ISO TS 16949, posebno prilagođenom za zahtjevnu automobilsku industriju. Osim toga, kompanija je usvojila i ISO 14000 standard, koji precizira zahtjeve za sistem upravljanja okolišem.

Fondacija Hastor

Porodica Hastor je dokazala svoju filantropsku stranu osnivanjem svoje Fondacije Hastor koja djeluje od Aprila 2006. godine.

Ova neprofitna organizacije ima za cilj pružanje podrške djeci i mladima u razvoju samosvijesti, sa akcentom na edukaciju kao ključnog faktora uspjeha. Fondacija vjeruje da poboljšano obrazovanje dugoročno doprinosi rješavanju društvenih problema u bosanskohercegovačkom društvu, kao što su siromaštvo i nezaposlenost. Krajnji cilj Fondacije je da podstakne djecu i mlade da razviju vještine neophodne za suočavanje sa izazovima modernog doba iskorištavanjem sopstvenih potencijala.

Tokom svog postojanja i aktivnosti, Fondacija Hastor je dodijelila gotovo 24000 godišnjih stipendija i zajedno sa svojim stipendistima ostvarila više od 1700000 sati volontiranja.