Jozo Bogdan je bio osnivač i vlasnik renomirane aluminijske grupacije FEAL sa sjedištem u Širokom Brijegu. Jozo će ostati zapamćen kao izuzetno uspješan poslovni lider. Mnogi će ga pamtiti i kao predanog radnika te vizionara čije su inovacije oblikovale industrijski pečat regije.

Prvo je poslovao s prijevozom građevinskog materijala, a zatim se proširio na proizvodnju metalnih opruga i trgovinu aluminijem. Unatoč početnom neuspjehu privatizacije kompanije FEAL, uspio ju je revitalizirati i pretvoriti u regionalnog lidera. Njegova iznenadna smrt 2020. godine uzrokovana ubodom pčele i razvojem anafilaktičkog šoka duboko je potresla poslovnu zajednicu i širu javnost.

Jozo Bogdan biografija

Rođen 1954. u Dužicama kod Širokog Brijega u Bosni i Hercegovini, gospodin Jozo Bogdan je prošao kroz životne izazove koji su ga odveli daleko od rodne grude. Nakon Drugog svjetskog rata, 1968 godine, suočen s siromaštvom, odlučio se preseliti u Njemačku, gdje je naučio vrijednost rada.

jozo bogdan

U Njemačkoj je počeo od temelja, doslovno kopajući temelje ručnim alatima, vadeći eksere. Iako su počeci bili skromni, volio je Njemačku zbog njenog reda i naučio je cijeniti rad. Kroz rad na građevinskim projektima, uspio je uštediti dovoljno da kupi svoj prvi kamion od 100000 maraka.

Nakon povratka u Hercegovinu, nastavio je razvijati svoj posao. Prvi ozbiljni kapital stekao je u poslovima gradnje u Crnoj Gori nakon potresa 1979. godine. S novcem zarađenim u Njemačkoj i pozajmicom od svojih stričeva, osnovao je malo preduzeće koje se bavilo prevozom građevinskog materijala. Postepeno je proširio poslovanje, ulazeći u proizvodnju metalnih opruga i posao s aluminijem uvozeći profile iz Italije i Španije.

Godine 2000 privatizirao je propalu kompaniju FEAL, koja je za vrijeme rata bila vojni centar. Uprkos početnim izazovima, ulaganjem u nove pogone i saradnjom s mladim inžinjerima, uspio je transformisati kompaniju u regionalnog lidera. Zahvaljujući tome dobio je priznanje privrednik godine.

Iako je otišao u penziju, nastavio je zadržavati radni ritam koji je naučio na gradilištu. Uvijek je imao nove poslovne planove, ali je ostao čvrsto s nogama na zemlji.

Dobitnik je nagrade Večernjakov pečat za privrednika godine. Iako je otišao u penziju, ostao je angažiran u novim projektima. Nesebično je pomagao drugima, bilo zbog bolesti, obrazovanja djece ili siromaštva, često čineći to diskretno i bez želje za javnim priznanjem.

Ukratko o kompaniji Feal doo

Kompanija Feal doo dugi niz uspješno odgovara izazovima dinamičnog tržišta prilagođavanjem proizvodnih postrojenja za ekstrudiranje aluminija, elektrostatsko plastificiranje i anodno eloksiranje, uz dodatak visokotehnoloških strojeva za obradu aluminijskih profila.

feal

Proizvode ove kompanije čine raznovrsne aluminijske konstrukcije namijenjene građevinskom sektoru i industriji. Temelj razvoja leži u formiranju stručnog tima koji sistemski prati globalne trendove u projektovanju, nudeći kompletnu seriju aluminijskih sistema. Dizajn aluminijskih profila i sistema prilagođava se specifičnim zahtjevima klijenata u području arhitekture i industrije, od samog koncepta do konačnog proizvoda.

Misija Feal doo je pružiti visokokvalitetne proizvode prilagođene individualnim potrebama klijenata u području arhitekture i industrije, vodeći ih kroz cijeli proces od ideje do završnog proizvoda. Vizija ove kompanije je postati značajan subjekt na globalnom tržištu u proizvodnji i obradi aluminija, zadržavajući visoke standarde kvalitete.

Primjenom sistema upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001, osigurava sljedivost proizvoda od sirovina, preko procesa proizvodnje, do isporuke konačnog proizvoda kupcu. Kontrola kvalitete u proizvodnji podržana je specijaliziranom opremom za precizno mjerenje geometrije.

U proteklom periodu od preko 40 godina poslovanja, FEAL je postao prepoznatljiv kao globalni lider u proizvodnji. Uz nedavno otvaranje novog proizvodnog pogona, opremljenog najnovijom tehnologijom, te s bogatim iskustvom stručnjaka, postavljaju čvrste temelje za daljnji proaktivni rast na međunarodnom tržištu.