Umjetna inteligencija je među ključnim faktorima koji su pomogli tehnološkim divovima da prežive pad u prihodima od oglašavanja u posljednjih nekoliko kvartala.

Tehnološke kompanije su nedavno objavile svoje finansijske rezultate u drugom kvartalu, a čini se da se sektor oglašavanja u tim kompanijama oporavlja. Većina njih ovaj pozitivan trend pripisuje umjetnoj inteligenciji, jer sve više i više njihovih proizvoda i usluga, pokretanih ovom tehnologijom, doživljava sve veće prihvaćanje.

Umjetna inteligencija revolucionizira tržište oglašavanja

Tehnološka kompanija Meta, koja zarađuje uglavnom putem oglasa na svojim platformama društvenih medija, ostvarila je 31,5 milijardi dolara prihoda od reklama. Ovo predstavlja povećanje prihoda od oglasa na društvenim mrežama od 12% u odnosu na prethodnu godinu.

evo kako umjetna inteligencija može povećati vaše prihode

Oglašavanje unutar aplikacija činilo je preko 98% ukupnog prihoda kompanije u četvrtom kvartalu, a ukupan prihod kompanije procijenjen je na 32 milijarde dolara. Finansijski direktor kompanije Meta, istakla je da je online kupovina glavni pokretač rasta prihoda od reklama, a slijede ga zabava i mediji i CPG. Online trgovina je posebno imala koristi od povećane potrošnje oglašivača u Kini koji ciljaju kupce na drugim tržištima.

Kompanija je prijavila ogromnu popularnost kampanja Advantage+, koja koristi umjetnu inteligenciju. Iako je alat relativno nov, finansijska direktorica je naglasila da kompanija planira uključiti više oglašivača kako bi iskoristili puni potencijal umjetne inteligencije. Meta je izrazio i optimizam u pogledu buduće upotrebe umjetne inteligencije u oglašavanju, što je njihova osnovna djelatnost, te planira dalje ulaganje u tehnologiju.

Finansijska direktorica je zaključila da su povratne informacije i rezultati oglašavanja veoma pozitivni i da će kompanija nastaviti da ulaže u veštačku inteligenciju kako bi unapredila svoj digitalni marketing, preporuke i mehanizme za rangiranje, što će omogućiti bolje merenje i rezultate za oglašivače.

Meta je nedavno predstavila svoj novi alat pod nazivom Meta Lattice, koji predstavlja inovativnu arhitekturu modela. Ovaj alat ima mogućnost predviđanja performansi oglasa u različitim skupovima podataka i ciljevima optimizacije. U nadi da će povećati prihod od oglasa, Meta planira pomoći oglašivačima da bolje optimiziraju svoje oglase za maksimalnu učinkovitost.

Umjetna inteligencija na Google

S druge strane, Google je također zabilježio impresivan rast prihoda u segmentu oglašavanja. U drugom kvartalu ove godine, Google je ostvario prihod od 42,6 milijardi dolara od Google pretrage, što predstavlja povećanje od 5% u odnosu na prethodnu godinu, kada je prihod iznosio 40,7 milijardi dolara. Također, prihod od YouTube oglasa porastao je 4% u odnosu na prethodnu godinu na 7,3 milijarde dolara. Google ovaj rast pripisuje faktorima kao što su rast brendova, direktan odgovor na oglase i stabilizacija potrošnje oglašivača.

Iako je prihod od Google-ovog online poslovanja opao, Alphabetova reklamna jedinica zabilježila je značajan rast prihoda, s ukupnim prihodom od 58,1 milijardu dolara u poređenju sa 56,3 milijarde dolara godinu dana ranije. Google također naglašava ulogu umjetne inteligencije u njihovom uspjehu u oglašavanju. Više od 80% oglašivača koji koristi barem jedan oglasni proizvod na pretraživačkoj mreži koji se oslanja na umjetnu inteligenciju.

Google koristi umjetnu inteligenciju kako bi oglašivačima olakšao postavljanje svojih oglasa, omogućavajući interakciju s umjetnom inteligencijom putem Google Ads platforme. Osim toga, pomažu oglašivačima da kreiraju optimizirane i kreativne oglase putem alata pod nazivom Performance Max, koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi osigurao da su oglasi atraktivni i optimizirani za najbolje rezultate.

Umjetna inteligencija unutar Snapchat platforme doprinosi rastu prihoda od oglasa

Google i Meta su veliki igrači u reklamnoj industriji i čak i najmanja promjena u pravom smjeru može donijeti značajno povećanje prihoda. Vidimo da promjene i poticaji koje umjetna inteligencija nudi oglašivačkoj industriji imaju pozitivan utjecaj i na manje kompanije poput Snapchata.

Snap, kompanija koja stoji iza Snapchata, zabilježila je značajan rast konverzija kupovine, za 30% više u odnosu na prethodni kvartal, zahvaljujući sve većoj upotrebi umjetne inteligencije u svojim sistemima. Kompanija ističe da je kombinacija poboljšane infrastrukture mašinskog učenja (ML) i sistema za rangiranje i optimizaciju oglasa rezultirala prikazivanjem relevantnijih oglasa, što je rezultiralo većim konverzijama.

Iako kompanija nije objavila tačan broj prihoda od oglašavanja za drugi kvartal, jasno je da je umjetna inteligencija značajno doprinijela povećanju prihoda za Snap. Ova kompaniju gotovo u potpunosti ovisi o prihodima od oglašavanja. Ukupni prihod Snapa u tom periodu iznosio je 1,068 milijardi dolara, iako je manji za 4% u odnosu na isti period prošle godine.