OpenAI je vjerovatno najpoznatija svjetska kompanija za istraživanje i razvoj umjetne inteligencije, čiji je popularni chatbot ChatGPT dosegnuo 100 miliona korisnika za manje od dva mjeseca nakon lansiranja. Kompanija ima čitav niz uspješnih proizvoda sa umjetnom inteligencijom, uključujući DALL·E i GPT-3.5, koji su pomogli OpenAI-u da dostigne tržišnu vrijednost od 20 milijardi dolara 2020. godine.

Brojevi pričaju priču u obliku detaljne OpenAI statistike. Uz pomoć ovih OpenAI podataka, možete steći vrijedan uvid u performanse ključnih proizvoda i usluga, njihovu tržišnu vrijednost i još mnogo toga. Ovaj članak pokriva sve ključne statistike i činjenice koje trebate znati o OpenAI.

OpenAI – Ključna statistika

 • OpenAI ChatGPT dostigao je 100 miliona korisnika manje od dva mjeseca nakon objavljivanja.
 • Proizvodi Open AI dostupni su u 156 zemalja.
 • Više od 30.000 programera uključeno je u obuku algoritamskih modela DALL-E.
 • 99,99% cjelokupnog prometa na OpenAI-u je organski.
 • Vrijednost kompanije je oko 30 milijardi dolara.
 • GPT 4 ima 280 milijardi ML parametara.
 • Industrija umjetne inteligencije će akumulirati 500 milijardi dolara globalnog prihoda 2023.

OpenAI vremenska linija

OpenAI je započeo kao neprofitna organizacija fokusirana na istraživanje umjetne inteligencije.

Kompaniju su 2015. osnovali Sam Altman i Elon Musk, zajedno sa vrhunskim stručnjacima za mašinsko učenje i inženjering kao što su Reid Hoffman i Peter Theil.

Osnivači kompanije, zajedno sa Amazon Web Services (AWS), Infosysom i YC Research, uložili su milijardu dolara za pokretanje OpenAI i finansiranje njegovih istraživanja.

OpenAI je stvorio novu kompaniju sa ograničenom dobiti OpenAI LP kako bi privukao investicije u 2018.

Originalni model „besplatno zauvek“ pokazao se kao neodrživo rešenje za OpenAI. Sa ogromnom potrebnom računarskom snagom, velikim sistemima računarstva u oblaku i superkompjuterima sa vještačkom inteligencijom potrebno je finansiranje preko nove kompanije.

OpenAI je 2018. godine objavio ugovor o partnerstvu sa Microsoftom.

Tehnološki gigant uložio je milijardu dolara u OpenAI kako bi mu dao poticaj za izgradnju umjetne inteligencije nalik čovjeku. Kao dio sporazuma, sve usluge OpenAI bile bi bazirane na Microsoftovom oblaku, a dvije kompanije bi zajedno radile na komercijalizaciji AI tehnologije.

OpenAI vremenska linija

U januaru 2021. godine predstavljen je DALL·E.

To je AI sistem koji stvara realistične slike zasnovane na tekstualnim upitima. Druga iteracija softvera, pod nazivom DALL·E 2, izašla je godinu dana kasnije i sada opslužuje više od 1,5 miliona korisnika, aktivno kreirajući preko 2 miliona slika dnevno.

Kompanija je pokrenula ChatGPT 2022.

Ovaj obučeni model prirodnog jezika generiše tekstualne odgovore na niz upita. Njegovo četvrto izdanje je najnapredniji chatbot koji dolazi iz Silicijumske doline.

Kao dio Microsoftovog dogovora, ChatGPT je integriran sa pretraživačem Bing u martu 2023.

Sistem je dio Edge pretraživača i nadamo se da će pružiti bolje rezultate pretraživanja i iskustvo, potencijalno dovodeći u pitanje nadmoć Google Chrome web preglednika i tražilice.

Početkom 2023., Microsoft je najavio još jednu investiciju od više milijardi dolara u OpenAI za finansiranje budućih istraživanja i razvoja AI sistema.

Prema OpenAI-ju, ova investicija od 10 milijardi dolara od Microsofta omogućit će im prikupljanje kapitala potrebnog za ispunjavanje svoje misije bez žrtvovanja osnovnih uvjerenja.

OpenAI korisnička statistika

OpenAI ChatGPT dostigao je 100 miliona aktivnih korisnika mjesečno samo dva mjeseca nakon lansiranja.

Još 1,5 miliona korisnika DALL·E pokazuje tržišni udeo kompanije. Prema podacima OpenAI koje je objavio Similarweb, ukupan broj mjesečnih posjeta OpenAI web stranici dostigao je 1,6 milijardi, što ga svrstava na 18. mjesto po posjećenosti na svijetu.

OpenAI korisnička statistika

Kompanija tek treba da otkrije koliko se korisnika pretplatilo na premium uslugu od 20 dolara mesečno koja nudi stabilniji pristup.

Jedna od najvažnijih OpenAI statistika odnosi se na brzinu kojom je njegov ChatGPT proizvod dostigao milion korisnika. Tabela prikazuje iste informacije za druge poznate tehnološke platforme.

Stranica Godina osnivanja Vrijeme potrebno da se dosegne 1 milion korisnika
ChatGPT 2022 5 dana
Facebook 2004 10 mjeseci
Instagram 2010 2.5 mjeseca
Dropbox 2008 7 mjeseci
Spotify 2008 5 mjeseci

OpenAI statistika: Promet

Promet OpenAI-a porastao je za 53,2% iz mjeseca u mjesec od oktobra 2022.

Prema Semrush-ovom pregledu, 100% tog prometa pretraživanja je organski, a 0% je plaćeno. Više OpenAI podataka nam govori da 86,93% ukupnog prometa dolazi iz direktne pretrage, a slijede Google (2,23%), YouTube (0,47%) i Bing (0,19%).

OpenAI Promet

Korisnici desktopa čine 47,6% svih posjeta, dok korisnici mobilnih uređaja čine 52,4%.

Ovi korisnici troše u prosjeku 13:23 minuta po sesiji i posjećuju 2,9 stranica po posjeti. Promet u martu 2023. porastao je za 48,3% u odnosu na februar, ali i stopa posete početne stranice, koja je iznosila 38,39%, što znači da više od trećine svih korisnika napusti stranicu bez poduzimanja bilo kakve radnje.

OpenAI korisnička demografija

Upotreba OpenAI-a prema spolu pokazuje da 62,72% publike čine muškarci i 37,28% žene.

Najveća grupa korisnika su oni starosti od 25 do 34 godine i čine 34,77% posetilaca. Ovi posjetitelji prvenstveno pristupaju web stranici koristeći desktop uređaje. Dodatnih 28,86% korisnika su oni između 18 i 24 godine, što znači da više od polovine svih korisnika OpenAI (63,46%) ima 34 godine ili manje.

OpenAI starosna distribucija

Korisnici sličnog weba imaju jači angažman s OpenAI-om.

 • Četvrtina korisnika je između 35 i 54 godine, odnosno 27,24%.
 • Preostalu grupu čine ljudi između 55 i 65+ godina starosti, što čini 5,74% OpenAI korisnika.
 • 15% svih OpenAI korisnika dolazi iz Sjedinjenih Država.
 • Indija je na drugom mjestu, sa 6,24% svih OpenAI korisnika.

Korisnici OpenAI po zemljama

OpenAI je trenutno dostupan u 156 zemalja širom svijeta.

Neki od značajnijih izuzetaka su Rusija, Kina, Venecuela, Bjelorusija i Ukrajina. Osnovna publika za OpenAI dolazi iz pet zemalja: Sjedinjenih Država, Indije, Japana, Kolumbije i Kanade.

Korisnici OpenAI po zemljama

Prvih pet zemalja u kojima OpenAI ima najviše korisnika čini 30,93% ukupnog prometa.

Ostale zemlje šalju preostalih 69,07% prometa. Međutim, Italija je zabranila korištenje ChatGPT-a u travnju 2023., navodeći zabrinutost za privatnost nakon što su poruke i privatne informacije nekih korisnika otkrivene nakon greške servera na OpenAI-u.

U aprilu 2023. zabilježen je porast prometa iz SAD-a za 46,43%.

Najznačajniji porast aktivnosti korisnika bilježi se u Kolumbiji sa porastom od 92,73%, dok Francuska, Njemačka i Velika Britanija više nisu na listi prvih pet zemalja s najviše OpenAI korisnika.

OpenAI poslovna statistika

OpenAI se udružio sa nekim od najvećih kompanija na tržištu, uključujući Salesforce, Bain & Company i druge.

API platforma kompanije već se široko koristi u preduzećima svih veličina i industrija, što omogućava implementaciju svojih masivnih AI modela u svakodnevne operacije.

OpenAI sektori Statista

Snap, Quizlet, Instacart, Shopify i Speak već su implementirali OpenAI ChatGPT i govor u tekst API Whisper u svoje proizvode.

Blizu 1.000 kompanija iz svih sektora koristi OpenAI. Prema HG Insights, postoji samo sedam država u kojima kompanije tek treba da se udruže sa OpenAI. OpenAI proizvodi napajaju 190 kompanija samo u državi Kalifornija.

Shutterstock i OpenAI udružili su snage kako bi omogućili programerima DALL-E da koriste podatke iz Shutterstocka u obuci AI.

Više od 250 tehnoloških kompanija oslanja se na OpenAI u nekim kapacitetima, a kompanije koje imaju preko 10.000 zaposlenih najveći su OpenAI saradnici. Korporacije sa više od milijardu dolara prihoda čine najveću grupu preduzeća koja koriste OpenAI proizvode.

Otvorite AI investicijske podatke

Osnivači OpenAI-a, uključujući Elona Muska, Sama Altmana, Grega Brockmana i druge, donirali su preko milijardu dolara za finansiranje tadašnje neprofitne organizacije.

Kompanija je promijenila svoju strukturu i postala organizacija s ograničenom dobiti kako bi privukla investicije i osigurala dalji rast svojih AI rješenja.

OpenAI je prikupio 11 milijardi dolara finansiranja u šest rundi.

Ukupno devet investitora podržava kompaniju, a prema OpenAI statistikama, kompanije Microsoft i Matthew Brown prednjače.

Vijesti o Microsoft investicijama

Microsoftova početna investicija u OpenAI iznosila je milijardu dolara.

Microsoft je 2023. najavio da će uložiti još 10 milijardi dolara u OpenAI. Kao dio investicionog ugovora koji je prijavio Semafor, Microsoft dobiva 75% OpenAI profita dok ne povrati svoju investiciju.

U sekundarnoj prodaji dionica, OpenAI je procijenjen na 20 milijardi dolara sa procijenjenom tržišnom vrijednošću od procijenjenih 29 milijardi dolara, uključujući ulaganje Microsofta.

Nakon što Microsoft povrati investiciju, trebao bi završiti sa 49% udjela, a drugi investitori, uključujući Khosla Ventures, uzeti 49%, čime bi OpenAI ostao sa 2% kapitala.

OpenAI je ponudio prodaju postojećih dionica u tenderskoj ponudi koja bi stavila tu cijenu od 29 milijardi dolara na kompaniju, prema Wall Street Journalu. Povrati za prvi krug investitora su ograničeni na 100x veći od ulaganja.

OpenAI statistika prihoda

OpenAI očekuje da će unovčiti 200 miliona dolara prihoda u 2023. godini i do milijardu dolara do 2024. godine.

Između 2016. i 2019. godine, OpenAI je bio obavezan da podnese IRS obrazac 990, godišnju prijavu informacija kao i sve druge organizacije koje traže savezni status oslobođene poreza. Prema podacima, najbolja godina za OpenAI bila je 2018., kada je kompanija ostvarila prihod od 49.968.631 dolara.

Sljedeća tabela nudi potpuni pregled prihoda koje je kompanija ostvarila tokom godina:

Godina Prihod
2016 $13,807,074
2017 $33,228,665
2018 $49,968,631
2019 $31,932,729
2020 $3,481,784
2021 $35,000,000
2022 $50,000,000
2023 $200,000,000

Profit OpenAI-a je pretrpio veliki udarac 2020. godine tokom tranzicije sa neprofitnog na profitni.

Međutim, nakon lansiranja GPT-3 i DALL-E, prihod se vratio, u ukupnom iznosu od predviđenih 200 miliona dolara u 2023.

OpenAI statistike i projekcije podataka PitchBook-a pokazuju da je kompanija spremna da ostvari prihod od milijardu dolara u 2024., što je povećanje od 400%.

Što se tiče profita, OpenAI je zabilježio svoj najbolji rezultat u 2019. godini, ostvarivši blizu 29 miliona dolara. Stvari su se pogoršale 2020. godine kada je kompanija zabilježila nešto više od 9,5 miliona dolara profita.

Evo grafičkog prikaza profita OpenAI od njegovog početka.

OpenAI godišnji profit

OpenAI predviđa rast

OpenAI je na putu da postane jedna od najcjenjenijih i najprofitabilnijih tehnoloških kompanija na AI tržištu.

Potražnja za umjetnom inteligencijom dovela je do toga da njegovi vlasnici procijene OpenAI na 29 milijardi dolara, nakon ulaganja od više milijardi dolara od strane Microsofta i drugih ključnih investitora.

Naime, u nedavnom obraćanju OpenAI-ja investitorima, prema izvještaju Reutersa, menadžment je tvrdio da bi kompanija mogla zaraditi čak milijardu dolara prihoda do 2024. godine.

Kompanija je na putu da ostvari 200 miliona dolara prihoda, što je 150% više nego što je zaradila 2022. Analiza Scotta Raneyja, generalnog direktora u Redpoint Ventures, kaže da je strategija OpenAI da bude jaka i nezavisna samostalna kompanija daleko od održivo rešenje. Naglasio je da je dostizanje vrijednosti od skoro 30 milijardi dolara samo korak ka izlasku na berzu i da dolazi IPO OpenAI.

OpenAI podaci o proizvodu

OpenAI-jev portfelj proizvoda uključuje ChatGPT, OpenAI Five, DALL-E, Whisper i GPT.

OpenAI proizvodi

Najpopularniji proizvod je ChatGPT, ali i drugi proizvodi su imali svoj dio uspjeha i značajno su doprinijeli OpenAI statistici.

DALL-E

 • DALL-E je AI sistem koji može uzeti tekstualni unos i opise i pretvoriti ih u originalne fotorealistične slike. kao i ponovno uređivanje i retuširanje fotografija.
 • U januaru 2022. OpenAI je objavio DALL-E 2, još moćnije i naprednije rešenje koje može da generiše slike veće rezolucije i nove opcije.
 • Sistem je kreiran obukom neuronskih mreža i njihovim opisima kroz mehanizme dubokog učenja.

OpenAI Five

 • OpenAI Five je program sastavljen od pet neuronskih mreža obučenih da pobjeđuju ljudske timove u Dota 2.
 • Program je prvobitno osmišljen i objavljen 2017.
 • Sistem je igrao 180 godina vrijedne igre protiv sebe dnevno i uči kroz samoigranje.
 • Njegova obuka se odvija zahvaljujući verziji Proximal Policy Optimization koja se pokreće na 256 GPU-a i 128.000 CPU jezgara.

ChatGPT

 • ChatGPT je jezički model i alat koji pokreće umjetna inteligencija koji je obučen za izvršavanje zadataka prirodnog jezika koristeći dizajnirane tekstualne upite.
 • Model je obučen korištenjem učenja za pojačanje iz povratnih informacija od ljudi (RLHF).

GPT 4

 • GPT 4 je OpenAI-jev najnapredniji AI sistem sposoban za obavljanje zadataka koji zahtijevaju veću logičku sposobnost, napredno rasuđivanje i razumijevanje složenih instrukcija.
 • To je četvrta iteracija proizvoda i kao takva je pouzdanija i kreativnija i pokazuje bolje razumijevanje nijansi u uputama od ChatGPT ili GPT-3.5.
 • Whisper
 • Whisper je obučena neuronska mreža otvorenog koda od strane OpenAI-a koja se smatra najvećim svjetskim sistemom za automatsko prepoznavanje govora (ASR).
 • Obučen je na više od 680.000 sati višejezičnih i multitask OpenAI podataka prikupljenih iz različitih web izvora.
 • Svaki audio ulaz se reže na delove od 30 sekundi koji se zatim konvertuju u log-Mel spektrogram i konačno prosleđuju u koder, a dekoder predviđa odgovarajući tekstualni natpis.
 • Cijena korištenja Whisper API-ja će biti 0,006 USD za svaki minut unosa.

OpenAI Regulatorne činjenice

OpenAI je nedavno ažurirao svoje politike upotrebe kako bi ih učinio jasnijim i usklađenijim sa sigurnosnim propisima.

U politici se navodi da kompanija ne dozvoljava upotrebu svojih alata i proizvoda u nezakonite svrhe, stvaranje sadržaja mržnje i štetnog sadržaja, generisanje zlonamjernog softvera, bilo koju vrstu lažnih aktivnosti, sadržaja za odrasle i mnoge druge visoko rizične aktivnosti.

Takođe navodi da automatizovani sistemi moraju otkriti korisnicima da su u interakciji sa AI sistemom.

Postoje dodatni zahtjevi za industrije koje se suočavaju sa potrošačima da naznače da se AI koristi da ih informiše i da navede svoja ograničenja.

Uspon ChatGPT-a već podstiče promjenu EU-ovog Zakona o umjetnoj inteligenciji, regulative bloka o umjetnoj inteligenciji, predložene 2021.

Prema vodećim zakonodavcima o vještačkoj inteligenciji, sistemi koji generišu složene tekstove bez ljudskog nadzora trebalo bi da budu označeni kao „visoko rizični“, što bi primoralo programere da se pridržavaju strožih pravila transparentnosti, ljudskog nadzora i bezbednosti.

Italija je bila prva zemlja koja je zabranila ChatGPT u martu 2023

Italijanski nadzornik zadužen za zaštitu podataka, Garante, najavio je privremenu zabranu ChatGPT-a za italijanske korisnike, navodeći kršenje podataka 20. marta 2023. Rečeno je da su neki korisnici mogli vidjeti naslove iz historije ćaskanja drugih korisnika, a 1,2% korisnika Korisnicima ChatGPT Plus-a su možda njihovi podaci otkriveni drugom korisniku.

OpenAI do 30. aprila radi ispunjavanja lokalnih i opštih propisa o zaštiti podataka (GDPR) o privatnosti kako bi nastavio sa radom u zemlji.

Međutim, OpenAI je dao uvjeravanja da će postaviti mjere za rješavanje ovog problema, ali službeni lijekovi nisu u potpunosti jasni od maja 2023. Korisnici sada mogu isključiti svoju historiju ćaskanja i sve razgovore koji se vode dok je historija ćaskanja je isključen neće se koristiti za obuku OpenAi modela.

Njemačke vlasti su također pokrenule istragu o politici privatnosti kompanije i usklađenosti s GDPR-om.

OpenAI protiv konkurenata

Očekuje se da će generativno AI tržište dostići zajedničku vrijednost od 98,1 milijardu dolara do 2026. godine, prema PitchBooku.

 • Googleov eksperimentalni konverzacijski AI servis, Google Bard, postavljen je kao najveći konkurent ChatGPT-u. Pokreće ga Googleov jezički model za aplikacije za dijalog, ili skraćeno LaMDA.
 • Anthropic, AI kompanija koju su osnovali bivši čelnici OpenAI-a Dario i Daniela Amodei, objavila je novog chatbot-a nazvanog Claude kao konkurenta ChatGPT-u.
 • Cohere se fokusira na razvoj velikih jezičkih modela koji vode razgovore poput ljudi, automatski dovršavaju rečenice i još mnogo toga.

Pogledajmo kako se OpenAI nosi sa svojim najvećim izazivačima:

AI Rješenje Broj korisnika Godišnji prihod Tržišni udio
OpenAI 100+ milioa $200 miliona 4%
DeepBrain 500,000 $5 miliona n/a
DeepMind 2,5 miliona posjetilaca mesečno £889.4 miliona n/a
IBM Watson 100+ miliona korisnika. n/a 0.06%

OpenAI budući planovi

OpenAI je fokusiran na stvaranje vještačke opće inteligencije — AI sistema pametniji od ljudi kako bi bio od koristi čovječanstvu.

U nedavno objavljenom manifestu kompanije Sam Altman, navedeno je da OpenAI želi da iskoristi AGI i da ga koristi da omogući pristup pomoći u kognitivnim zadacima, produži životni vijek, pokrene globalnu ekonomiju i na kraju izazove granice mašte i mogućnosti.

Prema kratkoročnim planovima OpenAI-a, kompanija želi pomoći ljudima da procijene složene zadatke, kao što su greške kodiranja i sve rezultate složenih AI modela.

Njihovi dugoročni planovi uključuju korištenje umjetne inteligencije kako bi došli do novih ideja i bolje uskladili ljudske vrijednosti s AGI. Neusklađeni AGI sistemi predstavljaju veliki rizik za čovečanstvo, tako da je njihov pristup obučavanju AI sistema zasnovan na povratnim informacijama od ljudi i projektovanju AI sistema koji je usklađen sa ljudskom namerom.

Kompanija je 2023. godine pokrenula OpenAI Startup Fund, rizični fond od 100 miliona dolara za pomoć novim AI proizvodima od ambicioznih startupa.

Prve četiri kompanije u portfelju fonda uključuju softversku kompaniju za uređivanje videa i podcasta sa umjetnom inteligencijom, Descript, učitelja AI jezika Speak i AI advokata Harveya. Za OpenAI može biti efikasnije, kao što pokazuje statistika OpenAI, da kupi ili investira u kompanije koje bi mogle imati proizvod koji bi mogao ugroziti njegovu poziciju lidera u ovoj oblasti nego ulaganje u stvaranje drugih proizvoda.

OpenAI Nagrade

OpenAI tek treba da osvoji nagrade u oblasti vještačke inteligencije, ali čini se da su njegovi proizvodi možda osvojili nešto. Umjetnik Boris Eldagsen prijavio se za svoje djelo koje je generirala umjetna inteligencija “Električar” na Sony World Photography konkurs Svjetske fotografske organizacije i pobijedio.

Eldagsen je odbio da preuzme nagradu, navodeći da želi da pokaže kako je svet umetnosti loše pripremljen za DALL-E, Midjourney i druge tehnologije za generisanje AI slika.

Zabavne činjenice o OpenAI-ju

Postoje brojne uzbudljive OpenAI statistike koje jasno pokazuju uticaj koji je kompanija imala na AI industriju.

 • ChatGPT-u je trebalo samo pet dana da dođe do milion korisnika.
 • GPT-4 pobjeđuje 90% ljudi koji prihvate advokaturu da postanu advokati.
 • ChatGPT je zabranjen u javnim školama New Yorka od januara 2023.
 • OpenAI može pretvoriti naslove filmova u emotikone.