Grafički dizajn igra ključnu ulogu u oblikovanju identiteta brenda i izgradnji dublje veze s kupcima. Jak brend odmah izaziva asocijacije svojim bojama, logotipom i stilom, koji su ključni elementi brendiranja. S pojavom umjetne inteligencije, dinamika grafičkog dizajna prolazi kroz promjene. Bez obzira na ove promjene, ljudski aspekt i autentičnost i dalje zadržavaju svoju važnost. U Business2Communityu pretražili smo izvještaje o industrijskim istraživanjima i članke kako bismo sastavili listu statističkih podataka, stručnih uvida i trendova u industriji grafičkog dizajna u 2023. godini.

Grafički dizajn – ključni trendovi

Grafički dizajn je bio najtraženija kreativna vještina u 2023., s čak 90% profesionalaca za brendiranje koji su koristili Adobe alate.

Pored Adobe alata, među popularnim alatima za grafički dizajn izdvojili su se Canva, Corel, Figma, Procreate, Webflow, Sketch i Affinity.

Broj ljudi koji su Canvu naveli kao vještinu na svojim LinkedIn profilima porastao je za 104% tokom 12 mjeseci do Aprila 2023.

U svom radu, 70,4% dizajnerskih profesionalaca izrazilo je interesovanje za integraciju alata umjetne inteligencije kao što su ChatGPT, Adobe i Midjourney. Također, 61% nedizajnerskih uloga zahtijevalo je od kandidata različite dizajnerske vještine, uključujući kreiranje grafika, GIF-ova ili prezentacija.

Koji su trendovi u grafičkom dizajnu za 2023. godinu?

Upwork, platforma za freelancing, istakla je grafički dizajn kao najtraženiju kreativnu vještinu u 2023. godini. Sa tržištem koje dostiže 16,6 milijardi dolara, industrija grafičkog dizajna raste zahvaljujući inovativnim alatima za dizajn, integraciji tehnologija umjetne inteligencije i praćenju najnovijih trendova.

1. Grafički dizajn kreiran umjetnom inteligencijom

U području grafičkog dizajna, umjetna inteligencija uključuje korištenje generativnih tehnologija umjetne inteligencije kao što su DALL-E 2, Adobe Firefly i Runway, ili alata za pretvaranje teksta u slike.

grafički dizajn

Alati s umjetnom inteligencijom dramatično ubrzavaju procese za koje su prije bili potrebni sati da se završe za nekoliko minuta.

Profesionalci u industriji brendiranja sve više prihvataju umjetnu inteligenciju u 2023. Prema istraživanju JUST Creative-a, 70,4% ispitanika izrazilo je interesovanje za rad sa alatima umjetne inteligencije kao što su ChatGPT, Adobe i Midjourney.

Ovi alati omogućavaju dizajnerima da automatiziraju rutinske zadatke, pojednostave rad i generiraju nove kreativne ideje. Umjetna inteligencija donosi ne samo uštedu vremena i automatizaciju, već i podršku u kreativnim zadacima, kao što je stvaranje slike.

2. Maksimalizam

Prema Canvi, pastelni maksimalizam s živopisnim paletama boja, slojevitim slikama i zamućenim gradijentima, ističe se kao jedan od ključnih dizajnerskih trendova za 2023.

Katie Klencheski, osnivačica i kreativna direktorica SMAKK-a, vjeruje da je prijelaz s Millennialsa na Generaciju Z značajno utjecao na ovaj trend. “Dok su se Millenijalci orijentirali prema minimalizmu, dizajnerski trendovi koji definiraju Generaciju Z naglašavaju teoriju kaosa i maksimalizma”, izjavila je Klencheski.

3. Pismenost u grafičkom dizajnu

S pojavom društvenih medija, potreba za vizualnim sadržajem raste, što dizajnersku pismenost čini ključnom vještinom na tržištu rada. Ovo nije važno samo za grafičke dizajnere. Čak 61% nedizajnerskih poslova sada zahtijevaju razne dizajnerske vještine, uključujući kreiranje grafike, GIF-ova i prezentacija.

pismenost u grafickom dizajnu

Osim toga, hibridni ili udaljeni timovi imaju koristi od dizajnerske pismenosti. Prema Canvinom izvještaju o vizualnoj ekonomiji, 90% globalnih poslovnih lidera redovno koristi digitalne bijele ploče, dok 89% vjeruje da vizualna komunikacija olakšava povezivanje udaljenih timova. Uz to, 85% njih vjeruje da takva komunikacija ima veći autoritet od drugih metoda.

Primjena dizajnerskih alata i poboljšanje dizajnerske pismenosti zaposlenih nije samo trend, već i strategija za uštedu novca i povećanje produktivnosti. Dizajnerska softverska kompanija Canva unajmila je Forrestera da analizira efekte Canve za timove, paketa za vizuelnu saradnju. Studija je pokazala da je Canva za timove pomogla kompanijama da postignu impresivan povrat na investiciju od 438%, ostvare beneficije od 1,7 miliona dolara tokom tri godine i povećaju produktivnost zaposlenih za 26%.

4. Vrhunski alati za grafički dizajn

U 2023. Adobe je i dalje bio lider na tržištu grafičkog dizajna, a Adobe Photoshop, InDesign i Illustrator su istaknuti kao najtraženiji alati. Prema istraživanju agencije za brendiranje JUST Creative, Adobe Creative Suite je zadržao status najpopularnijeg dizajnerskog alata, jer je čak 90% profesionalaca za brendiranje koristilo Adobe alate. Pored Adobe-a, drugi preferirani alati među stručnjacima su: Canva, Corel, Webflow, Figma, Procreate, Sketch i Affinity.

vrhunski alati za graficki dizajn

Ovi alati su formirali raznolik ekosistem koji je odražavao potrebe i preferencije dizajnerskih profesionalaca, nudeći različite mogućnosti i funkcionalnosti.

5. Trendi boje

Izbor deset najboljih Pantoneovih boja za 2024. odražava emocionalnu vezu s prošlim vremenima, naglašavajući osjećaj nostalgije, pozitivnosti i inovativnosti. Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Pantonea, ističe da su boje za New York Fashion Week proljeće 2024. donijele novu interpretaciju modernosti, kombinujući sjećanja na prošlost s nagoveštajima budućnosti kako bi unaprijedili nadu u sadašnjosti.

trendi boje u 2023

Adobe je, koristeći svoju globalnu mrežu i interne i eksterne podatke, istraživao grafički dizajn i kreativne trendi boje. Rezultati pokazuju nekoliko ključnih trendova. Površine koje mijenjaju boje kao izraz duhovnosti i bijega. Ova funkcija istražuje duboke emocionalne slojeve, pružajući prostor za introspekciju i bijeg od stvarnosti kroz boju.

Palete boja inspirisane dugom koje otkrivaju unutrašnje dete. Inspirirane raznolikošću duginih nijansi, ove palete boja dočaravaju igru, radost i često zaboravljenu bezbrižnost iz djetinjstva. Uzorci boja iz 90-ih sa živopisnim ilustracijama teksta. Ovaj trend donosi povratak u prošlost, crpeći iz bogatstva boja i dezena karakterističnih za decenije poput 90-ih, ističući ih kroz modernu prizmu i tekstualne ilustracije koje privlače pažnju.

Ova kombinacija Pantoneove palete boja i Adobeovog istraživanja stvara dinamičan vizuelni pejzaž za 2024. godinu, naglašavajući emocionalnu vezu s prošlošću, radost trenutka i inovativne perspektive budućnosti.

6. Trendovi u fontovima za 2023. godinu

U svom godišnjem Izvještaju o trendovima tipografije za 2023., Monotype je identificirao nekoliko ključnih stilova i trendova u fontovima grafičkog dizajna. Evo pregleda nekih od tih trendova:

graficki dizajn trendovi u fontovima

6.1. Valovita, uskovitlana slova

Valoviti i uskovitlani fontovi dodaju dašak razigranosti i živosti dizajnu. Ovi fontovi mogu komunicirati dinamiku i kreativnost, čineći tekst vizualno privlačnijim.

6.2. Razigrani fontovi u stilu stripa

Fontovi inspirisani svetom stripa donose razigranost i neformalnost. Ova vrsta fonta može se koristiti za komuniciranje nekonvencionalnosti i mladalačkog duha.

6.3. Oštri fontovi

Oštri fontovi stvaraju utisak ozbiljnosti i moderne sofisticiranosti. Mogu se koristiti za privlačenje pažnje i stvaranje snažnog vizualnog dojma.

6.4. Visokotehnološke vibracije i pikselizirani fontovi

Fontovi koji evociraju visoku tehnologiju i pikseliziranu estetiku odražavaju suvremeni pristup dizajnu. Ova vrsta fonta može se koristiti za komuniciranje inovacija i tehnološkog napretka.

6.5. Napuhana slova velikog obima

Velika i napuhana slova se često koriste za naglašavanje riječi i stvaranje snažnog utiska. Ova vrsta fonta može dodati dramu i energiju dizajnu.

6.6. Ilustracije koje dočaravaju kretanje umjesto statičnih slika

Korištenje ilustracija koje prikazuju kretanje može dodati dinamiku tekstualnom sadržaju. Ova tehnika može pomoći u stvaranju živopisnih i privlačnih vizuala.

6.7. 3d modeliranje

Korištenje 3D modeliranja u fontovima može dodati dubinu i dimenziju. Ova tehnika omogućava da fontovi izađu iz ravni, stvarajući utisak prostranosti.

Ovi trendovi ukazuju da fontovi nisu samo sredstvo komunikacije, već i moćan alat za oblikovanje percepcije brenda i stvaranje emocionalne veze s publikom. Kombinacija stilova se može prilagoditi specifičnostima brenda i ciljanom dojmu koji se želi postići.

7. Hiper-stvarnost

“3D reklamni panoi izvan doma pružaju hiperrealna i impresivna brend iskustva, istrebljujući granice između tehnologije i stvarnosti”, izjavila je Holly Karlsson, kreativna direktorica Bulletproof-a. Ona naglašava da dizajneri trebaju omogućiti nove medijske tehnologije poput generiranja slika pomoću umjetne inteligencije i strojnog učenja.

Karlsson je koristila radove umjetnika Refika Anadola kao primjer. Anadol se bavi umjetničkim stvaranjem pomoću umjetne inteligencije od 2016. godine. Anadol nikada nije bio inspiriran idejom oponašanja stvarnosti. Ako umjetna inteligencija može postići stvarne stvari, to ga ne motivira iskreno.

8. Y2K dizajn i retro

Y2K označava prijelaz u 2000. godinu. Na TikToku, hashtag #y2kfashion privukao je više od 2,4 milijarde pregleda. Osim što su 2000-te bile u fokusu, dizajneri su također snažno odabrali boje i geometrijske oblike iz 60-ih, 70-ih, 80-ih i 90-ih godina.

Retrofuturizam je postao značajan trend, kombinujući retro dizajn sa tehnološkim napretkom. Andenew Ayele, pomoćnik kreativnog direktora u ThoughtMatteru, naglašava da su Web3, umjetna inteligencija i 3D umjetnost također doprinijeli korištenju fontova s dozom nostalgije, dinamičnih retro šara u boji i mogućnosti da se poštuju ranije grafičke tehnike uz vidljivu autentičnost i jednostavnost.

9. 3D dizajn

Canvin izveštaj o trendovima dizajna za 2023. identifikovao je ekspresivni 3D dizajn kao trend koji pomera granice tradicionalnog grafičkog dizajna.

Monotypeov izvještaj o trendovima tipografije za 2023. postavlja pitanje da li su 3D modeliranje i animacija postali sastavni dio grafičkog dizajna. Prema izvještaju, porast upotrebe 3D modeliranja mogao bi proizaći iz činjenice da grafički dizajneri sada imaju pristup boljim alatima i naprednijim tehničkim vještinama u odnosu na prethodne decenije.

Ovladavanje 3D tehnikama i dodavanje volumena dizajnu posebno je važno za nove tehnologije kao što su proširena stvarnost i virtuelna stvarnost.

Grafički dizajn u budućnosti

Autentičnost će dobiti na važnosti

Sa sve većim uticajem umjetne inteligencije u oblasti dizajna, autentičnost će postati ključna karakteristika koja će izdvajati dizajnere. Prema istraživanju brendiranja koje je proveo JUST Creative, čak 74% ispitanika smatra da je autentičnost najvažniji faktor u budućnosti brendiranja.

Refik Anadol, umjetnik novih medija, naglasio je u intervjuu za Deezen da emocije igraju ključnu ulogu u dizajnu. Smatra da je duboko razumijevanje ljudske prirode mnogo složenije od bilo kojeg algoritma. Ova perspektiva naglašava važnost ljudskog razumijevanja i empatije u dizajnu, naglašavajući da se umjetnički izraz i autentičnost ne mogu zanemariti u digitalnom dobu sve više vođenom tehnologijom.

Umjetna inteligencija neće zamijeniti grafičke dizajnere

Ashley Still, viši potpredsjednik za digitalne medije u Adobeu, kaže da je napredak u digitalnim fotoaparatima omogućio više ljudi da se bave fotografijom, ali je naglasila da to ne zamjenjuje potrebu za profesionalnim fotografima. Na pitanje da li će umjetna inteligencija zamijeniti grafičke dizajnere, Still je izrazila uvjerenje da će umjetna inteligencija preuzeti neke rutinske zadatke, poput generiranja različitih formata datoteka za slike.

Što se tiče generativne umjetne inteligencije, ona je naglasila da će kompanijama i dalje trebati dizajneri koji će usmjeravati umjetnu inteligenciju kako bi osigurali postizanje željenih rezultata. Naglasila je važnost da dizajneri razumiju kako pravilno postaviti instrukcije umjetnoj inteligenciji. Prema njenim riječima, dizajneri će uvijek postići bolje rezultate od prosječnih korisnika jer imaju mogućnost konstruiranja ideja, čak i putem tekstualnih upita.

Alati potaknuti umjetnom inteligencijom i dizajnerski alati nastavit će rasti

Iako umjetna inteligencija neće u potpunosti zamijeniti grafičke dizajnere, ona će nesumnjivo promijeniti dinamiku rada u sektoru. Prema istraživanju koje je proveo JUST Design, mnogi vjeruju da umjetna inteligencija predstavlja značajnu prijetnju različitim industrijama, uključujući kreativni sektor. Filozofija koja se čini neophodnom je ili prihvatiti alate zasnovane na umjetnoj inteligenciji ili riskirati da postane stvar prošlosti.

alati potaknuti umjetnom inteligencijom i dizajnerski alati nastavit će rasti

Nadalje, primjena generativnih alata umjetne inteligencije kao što je ChatGPT nije ograničena na zadatke dizajna. Stručnjaci za brendiranje koriste različite alate umjetne inteligencije kao što su Adobe, Midjourney i Figma kako bi poboljšali svoje procese dizajna. Zanimljivo je napomenuti da utjecaj alata za grafički dizajn osjećaju zaposleni izvan same dizajnerske industrije, s obzirom na potrebu za dizajnerskim vještinama u različitim poslovnim ulogama, na primjer, u velikim kompanijama kao što su LEGO, TikTok i Amazon.

Canvin Izvještaj o vizualnoj ekonomiji za 2023. godinu ukazuje na značajan porast (čak 104%) ljudi koji su istakli svoje Canva vještine na svojim LinkedIn profilima u periodu od 12 mjeseci do Aprila 2023. Međutim, više od polovine poslovnih lidera navodi da platforme za vizualni dizajn također smatraju platforme za vizualni dizajn svojih kompanija suviše složenima.

S obzirom na ključnu ulogu dizajna čak i na nedizajnerskim pozicijama, očekuje se sve veća prisutnost umjetne inteligencije i alata za dizajn koji su jednostavni za korištenje. Njihova prilagodljivost bit će ključna za ispunjavanje rastućih zahtjeva poslovnog svijeta.

Očekuje se nastavak procesa digitalne transformacije

Dok tehnološki napredak olakšava posao dizajnerima, 38,6% stručnjaka za brendiranje izražava zabrinutost da bi mogli poremetiti tradicionalne usluge dizajna. Postoji bojazan da će tehnologija zahtijevati od dizajnera da stalno poboljšavaju svoje vještine i usluge.

Osim umjetne inteligencije, proboj u oblasti grafičkog dizajna nastavit će se kroz proširenu stvarnost i virtuelnu stvarnost. Prema Tamari McLean, instruktorici grafičkog dizajna i studentu na UW-Madisonu, proširena stvarnost predstavlja ključnu budućnost grafičkog dizajna.

Godine 2023. McLean je predložio četveronedeljni ljetni kurs kako bi studente grafičkog dizajna upoznao s poljem proširene stvarnosti. Njen kurs pokriva historiju i najbolje prakse stvaranja iskustva proširene stvarnosti prilagođenih mobilnim uređajima.

Često postavljana pitanja

Kakve se promjene mogu očekivati u području dizajna do 2023. godine?

Je li grafički dizajn i dalje ključan i relevantan u ovom brzo mijenjajućem okruženju?

Kako će se grafički dizajn vjerovatno razvijati u narednih 10 godina?