Digitalna transformacija nije samo popularna riječ u današnjoj brzoj poslovnoj klimi. Ona je strateški imperativ. Poznavanje trendova digitalne transformacije ključno je za poduzeća koja žele poboljšati produktivnost, ostvariti rast prihoda i osigurati konkurentsku prednost. Održavanje koraka s novim trendovima strategije digitalne transformacije presudno je za donošenje informiranih poslovnih odluka i integraciju tehnologija koje potiču rast vašeg poslovanja. To vrijedi bez obzira na to gdje se nalazite na svom digitalnom putovanju. U Business2Community, fokusirali smo se na isporuku vrhunskih trendova digitalne transformacije za 2024., osiguravajući da imate uvid u budućnost vašeg poslovanja.

Digitalna transformacija u kratkim crtama

digitalna transformacija

 • Primjenom tehnologije u oblaku, 42% kompanija već je postiglo pozitivne rezultate poput smanjenja troškova, olakšavanja poslovanja i poboljšanja kvalitete usluga.
 • U 2023. godini, planirana ulaganja u digitalnu transformaciju iznose 2,1 bilion dolara, s očekivanjem da će do 2026. godine ta cifra porasti na 3,4 biliona dolara.
 • Potencijalna ekonomska vrijednost umjetne inteligencije procjenjuje se između 17 i 26 biliona dolara.
 • Napore usmjerene na poboljšanje korisničkog iskustva prate povećanje prihoda od prodaje za 6%, povećanje učestalosti narudžbi za 10% te rast prosječne vrijednosti narudžbe za 2,5%.
 • Do 2025. godine, predviđa se da će organizacije izgraditi 70% svojih novih aplikacija koristeći platforme s niskim kodom ili bez kodiranja.

Trendovi digitalne transformacije u 2024.

Kompanije širom svijeta sve više prepoznaju nužnost digitalne transformacije kako bi se uspješno nosile sa složenošću tržišta, intenziviranim nivoima konkurencije i stalnim promjenama u zahtjevima kupaca. Prema statistikama, više od 75% globalnih organizacija već je prihvatilo ovaj proces.

U 2023. godini, ulaganja u digitalnu transformaciju dostigla su iznos od 2,1 biliona dolara. Prognozira se da će do 2026. godine taj iznos porasti na 3,4 biliona dolara.

Pravilno usklađene akcije digitalne transformacije mogu generirati do 1,25 biliona dolara nove vrijednosti. Nepravilna kombinacija mogla rezultirati gubitkom vrijednosti od preko 1,5 biliona dolara.

U nastavku, istražujemo 10 ključnih trendova digitalne transformacije kako biste bili u toku sa promjenama u digitalnom svijetu.

1. Umjetna inteligencija je vodeća digitalna transformacija

Umjetna inteligencija (AI) predstavlja ključni motor inovacija u različitim sektorima, ističući se kao nezaobilazan trend u procesu digitalne transformacije. U 2022. godini, 87% preduzeća prepoznalo je ključnu ulogu AI u ostvarivanju poslovnih ciljeva. To se najviše ogleda u povećanju prihoda, optimizaciji operativne efikasnosti i unapređenju korisničkog iskustva.

umjetna inteligencija je vodeća digitalna transformacija

Istraživanje McKinsey-a za 2023. otkriva da je 25% ispitanika povezalo 5% ili više svojih prihoda s primjenom AI. U istom periodu, prosječan broj AI mogućnosti u poslovanju se udvostručio sa 1,9 u 2018. na preko 3,8 u 2022. godini. To obuhvata oblasti poput generiranja prirodnog jezika, prediktivne analitike i kompjuterskog vida, prema izvještaju McKinsey-a.

Stanfordov AI indeks za 2023. donosi dodatne uvide:

39% preduzeća primjenjuje robotsku automatizaciju procesa (RPA) za automatizaciju rutinskih zadataka.

34% preduzeća koristi kompjuterski vid za analizu vizualnih podataka.

33% preduzeća koristi razumijevanje teksta na prirodnom jeziku za analizu tekstualnih podataka.

33% preduzeća koristi virtuelne agente za interakciju s klijentima.

Predviđa se da će globalno tržište umjetne inteligencije zabilježiti impresivan godišnji rast od 21,6%, sa 515,31 milijarde dolara u 2023. godini do očekivanih 2 triliona dolara do 2030. Istovremeno, potencijalna ekonomska vrijednost AI procjenjuje se između 17 i 26 biliona dolara. To ukazuje na snažan uticaj ove tehnologije na globalnu ekonomiju.

2. Brojni izazovi digitalne transformacije

Svjetske kompanije suočavaju se s izazovima u provedbi svojih strategija digitalne transformacije. Iako 89% njih ima definiranu strategiju, samo je 31% ostvarilo očekivano povećanje prihoda i 25% očekivane uštede. Prema istraživanju KPMG-a iz 2022. godine, ekonomska neizvjesnost dovela je do razmatranja pauziranja ili smanjenja ulaganja u digitalnu transformaciju kod 77% ispitanika. Drugi izvještaj KPMG-a iz 2023. otkriva da 67% tehnoloških lidera očekuje raditi više s manjim budžetima u usporedbi s 2022.

brojni izazovi digitalne transformacije

Bez obzira na to, prepreke kao što su ograničeni budžeti (34%) i otpor kulture (27%) opstuiraju uspjeh digitalne transformacije. Nedostatak transformacije radne snage i nedostatak koordinacije među poslovnim funkcijama također su identificirani kao izazovi prema izvještaju Prophet-a.

U izvještaju Expleo-a iz 2023. godine, 44% kompanija nema jasno postavljene ciljeve za prihvaćanje korisnika i poboljšanje njihovog zadovoljstva. Također, prema izvještaju IBM-a, 56% organizacija suočava se s različitim zahtjevima platformi. 49% njih ima problema s izdvojenim izvorima podataka bez dijeljenja i transparentnosti.

Sve ove činjenice ukazuju na to da digitalna transformacija zahtijeva duboke promjene u poslovnim modelima, organizacijskim strukturama i praksama. S tim u vezi, potrebno je prihvatiti kulturu kontinuiranih promjena. Mnoge kompanije sve više traže pomoć dobavljača usluga digitalne transformacije kako bi izradile uspješan plan puta prema digitalnoj transformaciji.

3. Povećava se poslovni uticaj programa

Implementacije inicijativa za digitalnu transformaciju su često izazovne. Međutim, organizacije koje uspješno savladaju ove izazove doživljavaju značajan porast poslovnih performansi. Prema najnovijem istraživanju KPMG-a za 2023. godinu, čak 63% ispitanih organizacija izvijestilo je o povećanju učinka nakon što su usvojile digitalne tehnologije.

povećava se poslovni uticaj programa

Najveći dio ispitanih organizacija primijetio je izuzetno povećanje performansi od više od 10%. To predstavlja značajan skok u odnosu na prosječni porast od oko 2,5% zabilježen u 2022. godini. U istom istraživanju, identificirane su ključne tehnologije koje su najviše utjecale na profitabilnost i opći poslovni učinak u posljednje 24 mjeseca:

Analitika podataka/donošenje odluka zasnovano na podacima – 66%

Sajber sigurnost – 64%

Javni oblak i XaaS tehnologije – 64%

AI i automatizacija – 63%

VR/AR i metaverzum – 60%

Niski kod/bez koda – 59%

Deloitte je također izvijestio da organizacije koje daju prioritet ključnim faktorima poput digitalne strategije, tehnologije usklađene sa strategijom i digitalnim promjenama, bilježe povećanje tržišne vrijednosti od 5% u usporedbi s njihovim kolegama. Ova istraživanja naglašavaju važnost usklađenosti s digitalnim trendovima kako bi organizacije ostvarile konkurentske prednosti na tržištu.

4. Efikasnost se povećava primjenom Edge Computing-a

Edge computing će postati ključna pokretačka snaga rasta i inovacija. Već 65% tvrtki koje aktivno koriste ovu tehnologiju radi poboljšanja svojih poslovnih procesa i povećanja efikasnosti. Oni koji najbrže usvajaju edge computing tehnologiju bilježe čak 4 puta više inovacija, 9 puta veću efikasnost i gotovo sedam puta veću isplativost.

efikasnost se povećava primjenom edge computing

Prema izvještaju Accenture-a, impresivnih 83% ispitanih vjeruje da će edge computing biti ključan za održavanje konkurentske prednosti u budućnosti. Osim unapređenja poslovnih performansi, edge computing također pridonosi poboljšanju privatnosti i sigurnosti podataka. Smanjuje mogućnost napada, omogućava otkrivanje prijetnji u stvarnom vremenu i nadopunjuje tradicionalne sigurnosne mjere.

Gartner je već 2021. predvidio da će organizacije koje integriraju edge arhitekturu u svoje mreže doživjeti značajno smanjenje cyber napada. U skladu s tim, predviđa se da će potrošnja na edge computing doseći 208 milijardi dolara u 2023. To predstavlja povećanje od 13,1% u usporedbi s 2022. godinom, prema IDC-u. Prognoze idu i korak dalje, očekujući da će do 2026. godine potrošnja na edge computing gotovo doseći 317 milijardi dolara.

Mordor Intelligence procjenjuje da će tržište edge computing-a doživjeti impresivan rast sa CAGR-om od 15,6%. To znači da će se vrijednost tržišta povećati s 13,49 milijardi dolara u 2023. na značajnih 27,85 milijardi dolara do 2028. godine. Ovi trendovi ukazuju na to da će edge computing ostati ključna komponenta tehnološke transformacije i razvoja poslovanja u godinama koje dolaze.

5. Low-code i No-code dobijaju na snazi

Platforme za razvoj softvera sa niskim kodom i bez koda značajno utiču na evoluciju poslovnih procesa. Ove platforme omogućavaju programerima da kreiraju aplikacije kroz intuitivne grafičke interfejse, umjesto tradicionalnog kodiranja.

low code i no code dobijaju na snazi

Prema istraživanju Statiste:

58% starijih sistema prolazi kroz transformaciju putem aplikacija sa niskim kodom.

38% organizacija koristi niski kod za modeliranje i vizualizaciju podataka.

36% organizacija koristi niske kodove za razvoj aplikacija koje poboljšavaju produktivnost.

Platforme sa niskim kodom i bez koda omogućavaju izgradnju aplikacija koje su izvorno u oblaku deset puta brže. Pri tome ostvaruju uštedu resursa od 70%, prema istraživanju Alpha Software-a. Nadalje, 89% IT lidera koji su anketirani od strane Microsoft-a tvrdi da niski kod povećava efikasnost. 87% anketiranih lidera ističe da niski kod doprinosi smanjenju troškova.

Prema prognozama Statiste, tržište niskog koda očekuje godišnji rast od 26,1%. Gartner predviđa da će organizacije do 2025. godine izgraditi 70% svojih novih aplikacija korišćenjem platformi sa niskim kodom i bez koda, u poređenju sa 2020.

Prognoze takođe pokazuju da će do 2026. godine neprogrameri činiti 80% korisnika alata sa niskim kodom bez potrebe za kodiranjem. Očekuje se da će globalno tržište platformi sa niskim kodom dostići 65 milijardi dolara do 2027, naglašavajući transformacionu snagu ove tehnologije.

6. Pretvaranje snage računarstva u oblaku

Oblak računarstva se istakao kao ključni pokretač rasta, agilnosti i konkurentske prednosti. Prema istraživanju koje je sproveo Accenture, 90% kompanija ostvarilo je značajne koristi od oblaka. Od toga, 42% kompanija je u potpunosti ostvarilo ključne rezultate poput smanjenja troškova, optimizacije poslovanja i poboljšanja usluga.

pretvaranje snage računarstva u oblaku

McKinsey-jev izvještaj za 2023. nagovještava da će većina kompanija do 2024. godine alocirati čak 80% svog IT budžeta za usluge u oblaku. S obzirom na rastuću popularnost oblaka i evoluciju potreba organizacija, vodeći dobavljači softvera u oblaku pružaju rješenja za višestruke i hibridne oblak arhitekture. Ova riješenja su prilagođena različitim radnim opterećenjima, unapređenje skalabilnosti i pružanje potrebne fleksibilnosti.

HashiCorp je primijetio da je do 2023. godine čak 76% organizacija usvojilo višestruke oblak arhitekture, s prognozom da će taj broj porasti na 86% do 2024. godine. Za 73% organizacija, implementacija infrastrukture u više oblaka značajno je doprinijela ostvarivanju njihovih poslovnih ciljeva.

7. Komponovanje zauzima centralno mjesto

Komponovanje se odnosi na sposobnost razvijanja poslovnih kapaciteta koji mogu prilagoditi dinamičnim zahtjevima. Ohrabruje agilnost, inovaciju i otpornost u slučaju nepredviđenih promjena.

komponovanje zauzima centralno mjesto

Prema istraživanju Gartnera, komponovanje će postati ključni element poslovne strategije za 60% vodećih organizacija nakon 2023. godine. Ovaj pristup omogućava organizacijama da iskoriste svoje postojeće resurse kako bi stvorile nove vrijednosti za svoje klijente i zaposlene. Organizacije koje usvajaju komponovani pristup mogu prestići konkurenciju za 80% u brzini implementacije novih funkcionalnosti.

Gartner također prognozira da će aplikacije koje se mogu sastavljati ubrzati poslovne inovacije. Konkretno:

Do 2024. godine, polovina dobavljača industrijskih cloud platformi će koristiti sposobnost sastavljanja kako bi prilagodili vertikalne ponude i omogućili prilagodljive implementacije za kupce.

Do 2025. godine, 60% novih SaaS dizajna podržavaće pristup “UI-first” i “API-first”, odražavajući zajedničku karakteristiku sastavljanja u cloud aplikacijama.

U 2026. godini, 20 vodećih provajdera cloud platformi i SaaS pružatelja će ponuditi tržišta komponenti. Na taj način će omogućiti korisnicima da usvoje strategije sastavljanja s posebnim naglaskom na kvalitetu, praktičnost i sigurnost.

8. Popularnost korisničkog iskustva sve više raste

Prema nedavnom izvještaju tvrtke Expleo, istraživanje korporativnih strategija pokazuje da pružanje izvanrednog korisničkog iskustva ostaje ključno fokusirano područje. Prema analizi KPMG-a za 2023., postoji sveprisutna želja za poboljšanom usredotočenošću na klijente kao glavnim pokretačem digitalne transformacije.

popularnost korisničkog iskustva sve više raste

Rezultati ankete otkrivaju da 57% ispitanika vjeruje kako unapređenje prodajnih mogućnosti i unakrsna prodaja igraju ključnu ulogu u poticanju njihovih digitalnih transformacijskih napora. Također, 51% tvrdi da transformaciju pokreće potreba za učinkovitim pretvaranjem potencijalnih klijenata u stvarne kupce.

Dodatno, 60% sudionika istraživanja naglašava da su visoka očekivanja kupaca u vezi s privatnošću podataka i sajber sigurnošću snažan katalizator koji oblikuje njihove strateške prioritete.

9. Internet stvari su sve više popularne

Internet stvari (IoT) predstavlja revolucionaran pristup transformaciji poslovnih praksi, omogućavajući preduzećima da na potpuno nov način oblikuju svoje operacije. Integracijom fizičkih uređaja i sistema, IoT stvara ogroman ekosistem prikupljanja i analize podataka u stvarnom vremenu, pružajući preduzećima širom različitih industrija:

internet stvari su sve više popularne

 • Povećanje operativne efikasnosti.
 • Pristup dragocjenim uvidima.
 • Mogućnost automatizacije ključnih procesa.
 • Otvaranje novih puteva za generisanje prihoda.

Procenjuje se da će do 2023. godine postojati više od 16,7 milijardi povezanih IoT uređaja. Taj broj će se do 2025. godine povećati na impresivnih preko 55,7 milijardi uređaja.

Globalno tržište interneta stvari, koje je već pokazalo značajan rast u proteklim godinama, očekuje se da će dalje rasti. Projekcije sugerišu da će vrednost ovog tržišta skočiti sa 478,36 milijardi dolara u 2022. godini na iznenađujućih 2,4 triliona dolara do 2029. godine. Ove brojke jasno ukazuju na to da će IoT imati dubok i dugoročan uticaj na način poslovanja širom sveta.

10. Napori u domenu sajber sigurnosti odvijaju se paralelno s porastom prijetnji

Sa sve većom posvećenošću kompanija novim tehnologijama i inkorporacijom mobilnih aplikacija u svoje poslovne modele, mogućnosti napada se proširuju. Projicira se da će šteta od sajber napada doseći gotovo 10,5 biliona dolara do 2025. godine. Kao odgovor na rastuće prijetnje, digitalni lideri sve više pridaju prioritet sigurnosti podataka i obuci kako bi podigli svijest korisnika.

napori u domenu sajber sigurnosti odvijaju se paralelno s porastom prijetnji

Okviri s nultim povjerenjem sada čine temelj mnogih sigurnosnih programa. Prema izvještaju CyberEdge-a za 2023. godinu, 80% organizacija usvojilo je pristup mreži bez povjerenja, što je rezultiralo uštedom od skoro 20% u prosječnim troškovima pri kršenjima.

Pristup mreži s nultim povjerenjem (ZTNA), brzo šireći metod mrežne sigurnosti, očekuje se da će do 2023. godine doživjeti rast od 31% i potpuno zamijeniti VPN-ove do 2025. godine.

Takođe, Gartner je prepoznao kontinuirano upravljanje izloženošću pretnji (CTEM) kao ključno sredstvo koje pomaže digitalnim preduzećima u identifikaciji i prioritetizaciji prijetnji. Do 2026. godine, organizacije koje pridaju prioritet CTEM-u mogu očekivati smanjenje incidenata za čak 66%.

Budućnost digitalne transformacije

Budućnost digitalne transformacije označava konvergencija tehnologija koje podržavaju rast, poput umjetne inteligencije, mašinskog učenja, računarstva u oblaku i interneta stvari. Pored automatizacije i donošenja odluka zasnovanih na podacima, digitalna transformacija će podsticati napore u vezi sa održivošću i ukupnim iskustvom. Kompanije će se sve više oslanjati na tehnologije kao što je umjetna inteligencija i računarstvo u oblaku kako bi riješile ključne izazove održivosti.

Ukupno iskustvo (TX) obuhvata četiri oblasti iskustva: korisničko iskustvo (UX), kupčevo iskustvo (CX), iskustvo zaposlenih i višestruko iskustvo (MX), čime se postiže holistički pristup digitalnoj transformaciji.

Sa povećanim očekivanjima u vezi sa korisničkim iskustvom, makro-ekonomske nestabilnosti i neizvjesnostima, kompanije će sve više koristiti TX kako bi optimizovale performanse i povećale zadovoljstvo svih zainteresovanih strana.

Često postavljana pitanja

Koji su trenutni trendovi u oblasti digitalne transformacije?

Koje četiri ključne sfere obuhvataju digitalnu transformaciju?

Kako se očekuje da će se razvijati digitalna transformacija u budućnosti?

Reference

 1. Wayback Machine (archive.org)
 2. Understanding digital transformation: A review and a research agenda – ScienceDirect