Nakon ogromne ekspanzije NFT tokena, prodaja NFT-ova je skočila na preko 25$ milijardi prema statistici, pa se još više ljudi počelo da zanima kako kupiti NFT token i gdje kupiti NFT.

Trenutno je potražnja ogromna. Uzmimo za primjer jednog NFT-ja pod nazivom “Ocean Front” koji je prodan po vrtoglavoj cijeni od 6 miliona dolara.

Ovaj vodič je namijenjen svima koji žele da nauče proces i sve korake do kupovine vašeg prvoj NFT tokena. Prije nego što krenemo sa detaljnim uputama, navest ćemo neke najpopularnije NFT tokene, koji se i danas dan holdaju u portfolijima investitora.

Kako kupiti NFT token – Brzi vodič

Ukoliko ste u potrazi za kupovinom NFT tokena, te time želite zaraditi novac, morate znati gdje i kako kupiti NFT tokene.

kako kupiti nft

 • Korak 1: Kupite Ethereum putem provjerene mjenjačnice ili brokera – mi preporučujemo eToro
 • Korak 2: Napravite i podesite svoj Metamask novčanik i prebacite ETH na svoj Metamask novčanik sa mjenjačnice
 • Korak 3: Povežite svoj Metamask novčanik sa NFT prodavnicom (marketom) – preporučujemo NFT Launchpad.
 • Korak 4: Kupite svoj NFT putem Ethereuma koji je na vašem Metamask novčaniku.

U nastavku ovog članka, detaljno smo objasnili cijeli proces kupovine NFT tokena.

Kupovina Vašeg prvog NFT tokena

Prije kupovine NFT-jeva kao i prilikom kupovine kriptovaluta, morate napraviti svoj digitalni novčanik. Na tržištu imate bezbroj kripto novčanika, među najpoznatijim i najpouzdanijim je Metamask. Po fabričkim postavkama, podešen je na Ethereum mrežu, što nam ide u prilog pri kupovini NFT tokena.

Ethereum je nakon Bitcoina drugi po veličini najveći i najpoznatiji coin, odnosno kriptovaluta u svijetu, trenutno je dominantan na polju blockhain mreže na NFT marketima, jer prije svega daje vam pristup kupovini bilo kojeg NFT-ja koji je mintovan.

Podesite svoj novčanik i kupite Ethereum

Da biste kupili NFT token na najvećim svjetskim marketima kao što je Crypto.com i Binance, potreban vam je ETH za kupovinu, naravno povezan sa Ethereum mrežom na novčaniku.

Većina današnjih kripto novčanika podržava ETH, ali kao što smo i naveli, najpouzdaniji i veoma jednostavan novčanik za početnike jeste Metamask.

U nastavku ovog vodiča kao i u prethodnim vodičima gdje smo pričali kako kupiti kriptovalute i koje su to nove kriptovalute za kupiti, i u ovom vodiču možete naći tri lagana koraka kako kupiti ETH i prebaciti ga na svoj novi MetaMask novčanik.

Kako kupiti Ethereum pomoću eToro mjenjačnice?

Ukoliko ne posjedujete u svom portfoliu Ethereum, trebate da ga kupite pomoću neke mjenjačnice koja je sigurna i pouzdana.

Na Internetu možemo naići na razne mjenjačnice i brokere, i po našoj preporuci za brzu i pouzdanu kupovinu tu je eToro, koji je regulisan od FCA institucija i minimalni iznos za kupovinu ETH-a iznosi samo 10$.

Došli smo i do 3 lagana i brza koraka o prvoj kupovini ETH-a pomoću eToro mjenjačnice:

Korak 1 – Napravite i verifikujte nalog kod eToro brokera

Na njihovom sajtu možete pronaći dugme “Buy Crypto” koji će vas odvesti na formu za kreiranje novog računa gdje je potrebno da unesete svoje personalne podatke – email adresu, username i lozinku za vaš novi račun. Nakon uspješne registracije potrebno je da završite KYC verifikaciju uz pomoć identifikacijskog dokumenta kao što je lična karta, vozačka dozvola, pasoš, račun od struje, izvod iz banke i slično.

Korak 2 – Izvršite uplatu sredstava

Nakon potvrde o verifikaciji računa koju ćete dobiti mailom od eToro-a, možete pristupiti uplati sredstava. Minimalni depozit koji ova mjenjačnica zahtijeva je samo 10$, a uplatu depozita možete izvršiti putem raznim metodama plaćanja kao što su:

 • Kreditna/Debitna kartica,
 • Direktan transfer putem Banke,
 • PayPal,
 • Skrill,
 • Neteller,
 • Klarna

Korak 3 – Kupite ETH

Na eToro platformi pronađite pretraživač u koji upisujete “ETH” i time otvarate nalog za kupovinu, upisujete iznos u dolarima za koji želite da uzmete Ethereum i kliknete na “Open Trade”.

kako kupiti nft kupite eth

Kako preuzeti MetaMask novčanik?

Korak 1 – Preuzmite MetaMask

Posjetite MetaMask zvaničnu stranicu na kojoj imate dugme za preuzimanje ekstenzije za vaš pretraživač.

Korak 2 – Podesite svoj novčanik

Nakon što otvorite MetaMask ekstenziju kliknite na “create a wallet” dugme i slijedite instrukcije kako bi završili ovaj proces uspješno.

Korak 3 – Vaša Ethereum adresa

Pronađite svoju Ethereum mrežu tako što ćete kliknuti na “View Account” i nakon toga dugme “Buy”. Vaša adresa od novčanika za wallet mrežu će biti u jednom velikom alfanumeričkom stringu.

kako kupiti nft token vaša ethereum adresa

Kako prebaciti ETH na MetaMask novčanik?

Postoje dva koraka u kojem možete jednostavno prebaciti ETH na MetaMask uz pomoć eToro Money aplikacije. Prije svega, preuzmite eToro Money aplikaciju i prebacite ETH. eToro Money je novčanik za kriptovalute. Nakon preuzimanja upisujete vaše podatke kao sa eToro glavne mjenjačnice. Nakon toga pojavit će vam se prozor gdje će vam pisati “Transfer to Wallet”. Odaberite tu opciju kako bi poslati ETH na vaš eToro kripto novčanik.

kako kupiti nft token prebaciti eth na metamask novčanik

Nakon toga, vratite se na eToro mjenjačnicu, izaberete “Crypto” tab i pronađete Ethereum. Kliknite na “Send”, unesete vašu lozinku od novčanika i MetaMask adresu od ETH mreže i ponovo kliknete na dugme “Send”. Nakon toga dobijate SMS poruku od eTora za potvrdu transakcije. Nakon što upišete dobijeni kod iz SMS poruke vaša ETH će biti prebačen na MetaMask novčanik.

Nakon uspješne transakcije, sada imate određeni iznos Ethereuma na vašem MetaMask novčaniku i vi ste spremni da kupite svoj prvi NFT token. Jedino što preostaje jeste da odaberete najbolju NFT mjenjačnicu odnosno NFT marketplace. Postoji više razloga zašto da prilikom kupovine NFT-a izaberete NFT mjenjačnice:

 • Jednostavne su za korištenje: NFT mjenjačnice i marketi su tako jednostavni za prodaju i kupovinu u svega par klikova, nema komplikovanih koraka i sve ide veoma brzo i transparentno
 • Sigurnost: Mnogi marketi su uradili ozbiljan posao i brinu se za sigurnost svojih klijenata.
 • Ogromna ponuda: Ogromna ponuda i izbor raznih NFT projekata pa i onih najpopularnijih.

Kako povezati novčanik sa NFT mjenjačnicom i kako kupiti NFT token?

Kada ste prebacili Ethereum na vaš MetaMask novčanik, vrijeme je da povežete novčanik sa NFT mjenjačnicom. U nastavku članka možete pročitati koje su to najbolje mjenjačnice sa kupovinu NFT tokena, mi ćemo u ovom vodiču kupiti naš NFT token preko NFT LaunchPad mjenjačnice koja u svojoj ponudi ima bezbroj raznih NFT kolekcija za kupovinu.

Dijeli nas samo par korak kako kupiti NFT token po prvi puta putem NFT LaunchPad mjenjačnice:

Korak 1 – Zamijenite Ethereum sa Wrapped BNNB (WBNB)

Cijene NFT tokena na NFT Launchpad mjenjačnici su izražene u WBNB valuti, pa ćete morati zamijeniti svoj ETH u ovu digitalnu valutu prije nego što kupite NFT token. Zamjenu, odnosno konverziju kriptovaluta možete uraditi na nekim od najboljih DeFi mjenjačnicama, kao što je PancakeSwap.

Korak 2 – Povežite MetaMask novčanik sa NFT Launchpad trgovinom

Na početnoj stranici NFT Launchpad trgovine, kliknite na ikonicu novčanika. Izaberite “MetaMask” od ponuđenih opcija i slijedite upute na ekranu kako bi uspješno povezali vaš novčanik.

Korak 3 – Pronađite vaš NFT token

Jednostavnim klikom “Explore” tab, možete odabrati kategoriju za koju ste zainteresovani. – NFT Launchpad vam nudi kartice za trgovanje, sport, AI umjetnost, digitalna umjetnost, videe, i mnogo toga. Nakon što ste pronašli potencijalni NFT token kojeg želite kupiti, kliknite na njega kako bi vam se otvorila listing stranica.

Korak 4 – Kupite NFT

Ukoliko želite da znate kako kupiti NFT token po izlistanoj, tj. tržišnoj cijeni ili da budu uključeni u aukciju za taj NFT token postavljajući neku početnu cijenu kako bi pristupili aukciji, možete to učiniti pomoću NFT Launchpad. U bilo kojem slučaju, kada ste kupili vaš NFT token, biće automatski prebačen na vaš MetaMask novčanik sa kojim ste povezani.

kupite nft

Najbolji NFT token za kupiti u 2024. godini?

Gledajući NFT kalendar, svakim danom izlaze u prodaju nove NFT kolekcije tokena, ali koja od tih kolekcija nosi najbolji potencijal za dobar profit? Obavili smo i detaljnu analizu pa i pronašli smo jednu zanimljivu kolekciju iz Lucky Blocka pod nazivom Platinum Rollers Club koja bi mogla imati najbolje NFT token za kupiti u 2024. godini.

najbolji nft token za kupiti

Kolekcija iz Lucky bloka nosi sa sobom čak 10000 unikatnih NFT tokena, koji su bazirani na Binace Smart Chain-u. Kao što pominjali i u prošlim člancima kako kupiti kriptovalute i koje su najbolje kriptovalute za kupiti u 2024. godini. Pomenuli smo i da Lucky Block omogućava vlasniku kupljenog NFT tokena iz njihove kolekcije, ulazak u nagradnu igru za izvlačenje NFT džekpota, za koji se procjenjuje da ima nagradni fond od 10000 dolara.

Svaki od ovih NFT tokena će biti mintovan po cijeni od 1500$ dolara, s obzirom da imaju preko 43000 vlasnika LBLOCK-a, primarnog tokena Lucky Block-a. Iz tog razloga očekujemo ogroman potencijal porasta cijene na marketu, i kao njihova ogromna podrška zajednice može dovesti do brze rasprodaje kolekcije Platinum Rollers Club-a. Prilikom lansiranja LBLOCK tokena u Januaru 2024. godine, inicijalna cijena tokena je narasla preko 50x u samo par sedmica!

Predlažemo da se učlanite na službenu Telegram grupu Lucky Block-a, kako bi primali najnovije novosti vezanu za ovu kolekciju, tako možete saznati na vrijeme kada ova kolekcija bude lansirana, i ne propustite priliku za zaradu putem NFT flipovanja.

Koja NFT trgovina je najbolja za vas?

Sigurni smo da ste do sad saznali dosta informacija kako i gdje kupiti NFT, međutim morate i odabrati NFT mjenjačnicu ili trgovinu preko koje bi ste kupovali NFT tokene. Preporučujemo da obratite pažnju na sledeće stvari prilikom odabira:

 • Koju vrstu NFT tokena tražite?
 • Da li mjenjačnica naplaćuje proviziju?
 • Je li tržište prilagođeno korisnicima?
 • Da li je NFT mjenjačnica sigurna?

U nastavku članka pogledajte ova dva tržišta za koja vjerujemo da će ispuniti vaše kriterije:

1. NFT LaunchPad

Naš izbor prema analizi NFT trgovina je NFT LaunchPad. NFT LaunchPad je po brzini rasta postao najveća trgovina koja korisnicima omogućava kupovinu, prodaju i mintovanje NFT tokena. Ova mjenjačnica podržava NFT-ove koje su izgrađene na Binance Smart Chain-u (BSC) i prebačene u WBNB, što ima za rezultat veliku dostupnost svim investitorima i ulagačima.

kako kupiti nft tokene nft launchpad

NFT Launchpad je lansiran u Februaru 2022. i već je privukao brojne vrhunske umjetnike i kreatore na platformu. Kako smo spominjali u prijašnjem tekstu ovog članka NFT-ove dijelimo na kategorije pa tako i na ovoj platformi možemo naći NFT tokene pod raznim kategorijama kao što su igre, muzika, fotografija, AI umjetnost, digitalna umjetnost, kartice za razmjenu i slično.

NFT Launchpad je takođe jedina mjenjačnica i platforma na kojoj možete kupiti NFT tokene iz Lucky Block kolekcije, pa je samim time još više postala popularnija.

Holdanje ili čuvanje Lucky Block NFT tokena vlasnicima nudi specijalan i ekskluzivan pristup NFT džekpot nagradnoj igri u kojoj vlasnici već postojećih NFT tokena mogu osvojiti razne vrijedne nagrade.

Na NFT LaunchPad platformi možete naći i razne vrste NFT kolekcija kao što su Walruses, Crazy Angry Greedy Pandas, Calamity, kao i CryptoPunks.

Specijalno za kreatore koji žete mintovati svoj NFT projekat ili kolekciju, NFT Launchpad čini taj proces veoma laganim za napraviti. Novopečeni kreatori mogu birati više formata i stvarati više NFT-ova istovremeno (kolekcije).

Takođe, nakon izrade NFT-ova, kreatori mogu birati svoje cijene, nivoe rijetkosti, aukcije, oglase i cijenama u opadanju ili fiksne cijene.

NFT LaunchPad ima odličnu podršku za svoje korisnike gdje korisnici mogu slati upite za neku vrstu pomoći i rješavanju svih problema.

2. Crypto.com NFT tržište

Crypto.com iako je najpopularnija mjenjačnica za kupovinu kriptovaluta jer do sad broje preko 10 miliona korisnika, Crypto.com je uveo u svoju ponudu i NFT mjenjačnicu. Sa radom je startala u Martu 2021. godine i nudi NFT-ove iz raznih kategorija.

kako kupiti nft tokene crypto com nft

Odlična vijest je da Crypto.com NFT platforma ne uzima nikakvu naknadu na kupovinu NFT-ova. Naknade za prodaju iznose svega 1,99%, što je privuklo velike kreatore kako bi na ovoj platformi mogli da mintuju svoje NFT tokene. Sjajna stvar koju ova platforma nudi jeste kupovina NFT tokena putem kreditne ili debitne kartice s Crypto.com, što je izazvalo veliki udarac ostalim NFT mjenjačnicama koje prihvataju samo kupovinu uz pomoć kriptovaluta.

3. Binance NFT mjenjačnica

Binance je među svjetskim i vodećim mjenjačnicama za kriptovalute. Nakon što znate šta je NFT i uvidjeli ste šta trebate da gledate prilikom kupovine, tu je i Binance NFT mjenjačnica. Sama platforma počinje sa radom u junu 2021. I podržava Binance Smart Chain i Ethereum Blockchain. Korisnici ove platforme mogu kupiti svoje NFT tokene iz raznih kategorija umjetnosti, igara, kolekcija, poznatih ličnosti i slično.kako kupiti nft token binance nft mjenjačnica

Ono što Binance nudi nakon kupovine NFT tokena je otvaranje njihovog “Mistery Box-a” koji će dodijeliti neki potpuno nasumični NFT kupcu nakon otvaranja.

Binance uzima naknadu od 1% za svaku transkaciju koja se izvrši na platformi. U suštini to je jako mala provizija i jednaka je i za kupce i za prodavače. Binance NFT mjenjačnica podržava kupovinu i čuvanje NFT tokena putem MetaMask i WalletConnect. Jako jednostavna platforma za korištenje i obavljanje transkacija. Platforma je prilagođena početnicima jer je tržište integrisano sa Binance ekosistemom, pa su i same transkacije veoma brze.

4. OpenSea

OpenSea, dobro poznata i među vodećim tržištem specijalizovana samo za NFT tokene. OpenSea je najveća NFT mjenjačnica s velikim volumenom trgovanja koji prelazi milione dolara svake sedmice.

kako kupiti nft token opensea

Popularnost ove platforme uvidjeli su i neke od najvećih NFT kolekcija kao što su CryptoPunks i Mutant Ape Yacht CLub. Sa ogromnom ponudom od preko 100.000 NFT tokena za prodaju, svako može pronaći nešto za sebe.

Jako jednostavna za početnike, sve što trebate je da povežete svoj novčanik sa platformom i krenete da trgujete NFT tokenima.

Još jedan od razloga zašto je među favoritima u svijetu NFT-ova je, jer je decentraliziran što ga čini sigurnim od njegovih ostalih konkurenata. Naknada za kupovinu preko OpenSea platforme je 2%, a za prodavače iznosi 2.5%. Kupovinu možete obavljati sa ETH i MATIC kriptovalutom.

5. Rarible

Vrhunsko tržište sa ogromnim volumenom trejdovanja, odnosno trgovine gdje se preko ove platforme prebaci preko million dolara u NFT trgovini svaki dan.

kako kupiti nft token rarible

Rarible ima ogroman izbor NFT tokena uključujući razne vrste i kategorije NFT-ova. Rarible odlično radi sa MetaMask novčanikom što ga čini jako jednostavnim za nove korisnike i one nove u svijetu NFT-ova. Naknade za usluge kupovine i prodaje iznose 2.5%, a kupovina je moguća samo u ETH kriptovaluti.

6. Nifty Gateway

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim umjetničkim djelima, i da je to i NFT, kao i da bude premium, onda ste na pravom mjestu jer Nifty dopušta samo visokokvalitetnu umjetnost na aukciji njihove platforme.

kako kupiti nft token nifty gateway

Na Nifty-u postoji veliki izbor visokokvalitetnih i impresivnih umjetničkih djela koja će se svidjeti kolekcionarima i investitorima, kao i zaljubljenicima u umjetnost. Nifty dozvoljava plaćanje kreditnim i debitnim karticama, kao i u ETH kriptovaluti.

Nifty je ipak centraliziran, i sigurnost mu nije na velikoj razini kao kod konkurenata. Iako pruža fantastičnu uslugu, Crypto.com je najbolji izbor sa ogromnom ponudom i kolekcijama raznih NFT tokena. U nastavku članka možete naći detaljne upute kako kupiti NFT na Crypto.com

Kako kupiti NFT token na Crypto.com sa ETH-om?

Nakon što ste uspješno postavili i kreirali svoj kripto novčanik, prebacili ETH u novčanik i odlučili ste kupiti svoj prvi NFT token na Crypto.com mjenjačnici.

U sljedećim koracima to ćemo i uraditi.

Korak 1 – Kreirajte račun na Crypto.com NFT mjenjačnici

Nakon što ste ušli na Crypto.com NFT mjenjačnicu, kliknite “Prijava”. Uredno popunite svoje personalne podatke uključujući i korisničko ime i lozinku za svoj račun.

Korak 2 – Verifikujte svoj nalog

Nakon što ste uspješno kreirali svoj novi nalog, potrebno je i da ga verifikujete, ili ako već imate nalog na Crypto.com mjenjačnici možete ga jednostavno povezati sa računom od NFT mjenjačnice.

Ukoliko nemate račun na Crypto.com mjenjačnici možete potvrditi svoj nalog putem svog telefona. Kliknite na “Uredi profil” i unesite svoj telefonski broj u prozor. Nakon toga stići će vam tekstualna poruka sa sigurnosnim kodom u vidu SMS poruke. Sve što trebate je da unesete sigurnosti kod na stranici sa postavkama kako bi potvrdili svoj račun.

Korak 3 – Pretražite Crypto.com NFT tržište

Nakon uspješne verifikacije možete se baciti u pretragu NFT tokena koji vam se sviđaju. Kada naiđete na NFT koji vam se sviđa, kliknite na njega kako bi vas platforma odvela na njegovu stranicu sa listingom.

Korak 4 – Kupite NFT

NFT mogu biti izlistani po fiksnoj cijeni ili početnoj cijeni koja će biti na aukciji. Ako je NFT token izlistan po fiksnoj cijeni, sve što trebate učiniti je kliknuti “Kupi po X cijeni” i vaša kupovina će biti završena. Ako želite da učestvujete u aukciji možete kliknuti na dugme “Ponudi” i sudjelovati u aukciji.

kako kupiti nft token 2

Nakon što ste kupili svoj NFT, i transakcija se uspješno završi, svoj NFT možete vidjeti u portfoliu na vašem računu.

Čestitamo! Ukoliko ste pomno slijedili sve korake, kupili ste svoj prvi NFT token koristeći ETH.

Kada kupujete sa ETH kriptovalutom, proces nije isti kao što bi bio kada biste kupovali direktno sa svoje kreditne ili debitne kartice.

Ethereum mreža ima svoje prednosti kao što su:

 • Ethereum je decentralizovana mreža
 • Nakon što se ETH transakcija izvrši, ne može se poništiti.
 • Transakcije na Ethereum mreži nisu besplatne pa ćete morati platiti transakcijsku naknadu poznatu kao gas fee.
 • Ethereum mreža može biti spora zbog zagušenja i ponekad su transkacije otežane

Raznovrsni svijet NFT-ova

U svijetu NFT tokena postoje razni NFT-ovi kako u oblicima tako i veličinama. Za svakog postoji barem po nešto od digitalne umjetnosti pa sve do hobija, memea.

Trenutno imamo i NFT igre. U nastavku članka možemo naći one najpopularnije.

Beepleov ‘ The First 5000 Days’

Beeple je kreirao i stvarao novi NFT svaki dan od maja 2007. Kako bi završio svoj projekat “5000 Days”. Njegovo djelo je postalo najskuplji NFT ikad prodat, sa cijenom od 69 miliona dolara na aukciji u aukcijskoj kući Christies. Vrlo suludo, zar ne!

“Ringer #109” Dmitrija Cherniaka

NFT kolekcija “Ringer”, kanadskog umjernika i progamera Dimitrija Cherniaka uzburkala je cijelu NFT zajednicu. Zaista unikatno djelo koje stvara pomalo hipnotičke oblike djela. Ringer #109 je prodan za nevjerovatnih 6,9 miliona dolara na OpenSea tržištu.

‘Prvi tweet’ Jacka Dorseyja

Ovaj NFT nas uvjerava da ni umjetnost nije jedina branša u NFT svijet, u što nas je zapravo i uvjerio bivši izvršni direktor Twittera, Jack Dorsey, koji je prodao NFT svog prvog tvita za 2,9 miliona dolara.

Meme ‘Nyan Cat’ Chrisa Torresa

Za memeove smo uvijek govorili da oni nemaju nikakvu vrijednost, iako su uvijek zabavljali i donosili radost na samom Internetu. Nyan Cat je profitirao od memea kada je prodan kao NFT za cifru od 600.000 dolara.

kako kupiti nft token meme nyan cat chrisa torresa

Alternative za ETH

Ukoliko ne želite posebno kupovati Ethereum ili ga čuvate na vašem portfolio, uvijek postoji nekoliko alternativa za Ethereum kao što su Polygon (MATIC), Solana (SOL), Binance (BNB, BUSD). Ipak, mi preporučujemo kupovinu NFT tokena Ethereumom iz razloga sigurnosti, jer jer Ethereum mreža i dalje najsigurnija opcija i njegov blockchain se ipak najbolje pokazao kao najotporniji na napade.

Polygon (MATIC)Solana (SOL)Binance (BNB,BUSD)

Polygon (MATIC) je decentralizirani blockchain koji djeluje kao transakcijski sloj u ekosustavu Ethereum. Polygon ima za cilj interakciju s Ethereumom kako bi smanjio naknade za obradu i povećao brzinu transakcija.

Polygon i njegov token MATIC su jeftinija i brža alternativa nego ETH, budući da MATIC ima kontrolu nad bridgeom Ethereum blockchain, daje vam pristup brojnim tržištima kao što su: OpenSea, Zesty Market i TreasureLand.

Polygon je jako dobar projekat brz i stabilan, ali nije previše dostupan, te ga ne možete nači na svim NFT mjenjačnicama.

Solana (SOL) je blockchain projekt koji je u više navrata hvaljen kao ogromna konkurencija Ethereumu zbog blistavog TPS-a i niskih naknada. Solana se kreće u sferi NFT-a dok nastoji pomaknuti Ethereum s prvog mjesta.

Korištenje Solane za kupovinu NFT-ova je brže i jeftinije od Ethereuma i Polygona. Međutim, Solanu ne podržavaju neka od najvećih tržišta kao što su OpenSea ili Rarible. Srećom, počinje se pojavljivati ​​sve više tržišta kompatibilnih sa Solanom, a najznačajnija su Sol Sea, Magic Eden i Metaplex.

Transakcijski troškovi Solane i brzina su impresivni i predstavljaju jasnu prijetnju Ethereuma, ali sigurnost ostaje problem za mrežu. U zadnjih godinu dana imali smo veći broj proboja i hakiranja sistema i napada na mrežu gdje su se izvlaćila ogromna sredstva novca.

Binance (BNB,BUSD) stvorio je vlastito NFT tržište na kojem možete kupiti NFT pomoću BNB, BUSD i ETH. Binance je najveća kripto mjenjačnica na svijetu i pokrenula je NFT tržište 2021. Godine.

Tržište na Binanceu je ekspandiralo velikom brzinom i ima ogroman izbor NFT-ova.

Unatoč velikom broju rasta kriptovaluta koje možete koristiti za kupovinu NFT-ova, možda biste trebali otići korak dalje i u potpunosti izbjeći kupovinu kriptovalutama. Neka tržišta omogućavaju kupovinu NFT-ova putem kreditne ili debitne kartice.

Za one koje izbjegavaju kriptovalute

Možda se oduševljeni i potpuno zainteresovani da kupite svoj prvi NFT token, no međutim ne želite da se bavite kriptovalutama, da ih kupite, da pravite novčanik i sve ostale korake.

Srećom, postoje mjenjačnice koje prihvataju plaćanje direktno putem kreditnim ili debitnim karticama.

Vaše mogućnosti za kupovinu jesu ograničene, ali srećom imamo dva tržišta koja prihvataju takva plaćanja, tako da ćemo istražiti kako da kupite NFT kod Mintable i Known Origin mjenjačnica.

Mintable je jedno od najpopularnijih NFT mjenjačnica koji nudi sasvim solidan izbor NFT-ova iz raznih kategorija.

Kupovina NFT tokena na Mintableu pomoću bankovne kartice je veoma jednostavna, uz par kratkih koraka koje morate uraditi:

 • Povežite MetaMask novčanik sa Mintable mjenjačnicom
 • Pronađite svoj odgovarajući NFT token
 • Izaberite kupovinu putem kreditne kartice prilikom naplate
 • Verifikujte svoj identitet pomoću lične karte
 • Unesite podatke o kreditnoj kartici
 • Završite proces transakcije i pronađite svoj NFT u svom novčaniku

Kupovina NFT tokena kreditnom karticom nije decentralizovana, odnosno nije anonimna, kao što je to kod ETH-a, tako da očekujte da vam vaša banka dodatno uzme naknadu za plaćanje karticom.

Known Origin, manje poznato tržište koji ima cilj i fokusira se na vrhunsku digitalnu umjetnost, pa ako tražite NFT-ove iz drugih kategorija, ovo ipak nije mjesto za vas.

Kupovina putem kreditne kartice na KnownOriginu je identična kao i na Mintableu.

Sve što trebate je da:

 • Povežite MetaMask novčanik s KnownOriginom.
 • Pronađite NFT.
 • Odaberite kupovinu pomoću kreditne kartice.
 • Baš kao i s Mintableom, morat ćete potvrditi svoj identitet.
 • Unesite podatke o kartici.
 • Dovršite transakciju i NFT će biti prebačen u vaš novčanik.

Generalno gledajući, kupovina kreditnim karticama jeste moguća ali ograničena za sad. Međutim kako NFT-ovi svakim danom dobijaju na važnosti i ubrajaju se u mainstream, vjerovatno će ostale mjenjačnice da dodaju opciju kupovine NFT tokena putem kreditnih kartica.

Ukoliko vam je teško odabrati koji NFT token da kupite a sada znate kako kupiti NFT, i želite okušati sreću, možete se prepustiti kolu sreće da odluči koji će NFT pripasti upravo vama kupovinom Mystery Box-a.

Kako kupiti NFT token sa Mystery Boxom?

Mystery Box se mogu kupiti na OpenSea, Rarible, SuperRare i Binance NFT mjenjačnicama, postupak je isti kao i kad želite kupiti NFT.

U ovom slučaju nikada ne znate šta ćete dobiti, ali moguće je da se u vašoj kutiji nalazi neki super rijedak NFT što znači priliku za velikom zaradom.

Kako se uvjeriti da ste kupili autentične NFT-ove?

Iako su NFT tokeni sami po sebi osigurani od krivotvorenja, još uvijek je moguće kreirati lažne NFT-ove i prodati ih. Kupovina lažnog NFT-a znači da je original već registrovan na blockchainu, a onaj u vašem novčaniku kopija bez ikakve vrijednosti.

Evo nekoliko savjeta kako izbjeći lažiranje:

 • Hisorija blockchaina: Nekoliko mjenjačnica uključujući OpenSea olakšavaju provjeru histroje adresa NFT-a. (trag od mintovanja pa sve do poslednjeg vlasnika)
 • Google je vaš prijatelj: veoma jednostavno možete pretražiti pomoću Google Images NFT kojeg želte kupiti i provjerite da li se još gdje nalazi vaš NFT.
 • Socijalne/društvene mreže: Provjerite umjetnikove stranice društvenih medija i provjerite jesu li pričali o NFT-u koji planirate kupiti.
 • Previše dobro da bi bilo istinito: ako je NFT u nekoj poznatoj kolekciji , a cijena mu je vrlo niska, trebali biste dobro razmisliti o kupovini tog NFT tokena .
 • Izuzetno je važno da prije kupovine NFT-a provjerite autentičnost istog, jer ako pronađete nešto vrlo zanimljivo, znati ćete kako da ga prodate, kao što je primjera radi NFT pod imenom “HAPE #5113”

Najbolji način za prodati NFT

Nakon što ste naučili kako kupiti NFT, i gdje kupiti NFT, kada budete prodavali svoje NFT tokene, to neće biti nikakav problem. Najlakši način za prodati NFT je korištenje NFT mjenjačnica kao i za kupovinu. U našem primjeru, mi bismo gledali da prodamo naš NFT token na OpenSea tržištu jer pruža ogromnu bazu kupaca, ali i ostale mjenjačnice rade na vrlo sličan način.

najbolji način za prodati nft

Kako bi prodali svoj NFT token na Crypto.com tržištu slijedite ove korake:

 • Posjetite web stranicu Crypto.com i povežite svoj kripto novčanik.
 • Izaberite NFT iz svoje kolekcije
 • Pritisnite dugme za prodaju koji će se pojaviti odmah iznad vašeg NFT-a.
 • Odaberite želite li postaviti aukciju s fiksnom cijenom ili na određeno vrijeme.
 • Postavite cijenu i vremenski okvir aukcije.
 • Kada ste završili pritisnite dugme za kraj aukcije kako bi izabrali potencijalnog kupca

Nakon što platite proviziju za aukciju, vaš NFT će biti postavljen na prodaju. Platforme vam nude da podijelite svoju aukciju klikom na dugme “Share”, pa možete to podijeliti na vašoj društvenoj mreži.

A ukoliko ipak imate dušu umjetnika i želite više da kreirate i mintujete svoje NFT tokene, nego da se bavite kupoprodajom, trgovanje NFT-ovima vas i neće toliko zanimati.

Izradite svoj NFT token

Najbolji pristup izradi vlastitog NFT-a je korištenje mjenjačnica poput Crypto.com, Mintable, OpenSea ili Rarible. U našem primjeru koristit ćemo Crypto.com zbog njegovog izgleda i veličine koji je jednostavan za korištenje. U sljedećim koracima opisali smo šta je potrebno za mintovanje vašeg NFT tokena:

izradite svoj nft token

 • Na početnoj stranici Crypto.com mjenjačnice kliknite na dugme “Kreiraj”
 • Povežite kripto novčanik kao što je MetaMask ili Coinbase novčanik na OpenSea.
 • Dodajte odnosno priložite fajlove (može u raznim formatima) da bi izradili NFT
 • Ispunite polja s informacijama.
 • Nakon svih ispunjenih uvjeta, pritisnite dugme “Završi” kako bi završili proces kreiranja NFT tokena

Jedna mala napomena- pobrinite se da imate dovoljno ETH-a u svom novčaniku prije samog mintovanja jer će vam platforma uzeti naknadu za izradu vaših NFT tokena. (Minting fee).

Nakon što transkacija uspješno prođe, vaši mintovani NFT tokeni će se pojaviti u kolekciji.

Zaključak

Došli smo do samog kraja ovog članka, te možemo zaključiti da NFT-ovi nude za svakoga ponešto, bilo da ste umjetnik koji želi nešto zaraditi od prodaje svojih NFT-ova ili trgovac koji želi da proda svoje NFT tokene po većoj cijeni kako bi ostvario profit. Ulaganje i investicija u NFT-ove je veoma jednostavnija nego što ste očekivali, te se nadamo da vam je ovaj vodič odgovorio na sva vaša pitanja šta je NFT, kako kupiti NFT, gdje kupiti NFT, ali i dao veliko samopouzdanje da uđete u svijet NFT tokena i započnete svoju karijeru.

Ukoliko tražite najbolji i sigurno najpopularniji NFT za ulaganje u 2024., preporučujemo Lucky Block, pa ako želite da saznate nešto više o samom projektu, to možete učiniti odlaskom na njihov sajt ili se pridružiti njihovoj Telegram grupi.

Često postavljana pitanja

Koji su neki od primjera NFT-ova?

Sa kojim kriptovalutama možete kupiti NFT?

Kako kupiti NFT token putem mjenjačnica?

Kako funkcionišu Ethereum transakcije?

Kako provjeriti da li je NFT autentičan?

Reference:

 1. OpenSea NFT trading volume 2023 | Statista
 2. U.S. most popular NFT marketplaces 2022-2023 | Statista
 3. CEE: NFT market revenue by country 2027 | Statista
 4. How to buy an NFT | Step-by-step instructions | Get Started with Bitcoin.com