Proces odabira najbolje hosting usluge za Vaše malo poduzeće je vitalni korak kojem se često posvećuje premalo vremena i truda. Razlika između savršenog web hostinga i mnogih najjeftinijih usluga je ogromna. Pronalaženje najbolje usluge web hostinga za Vašu malu tvrtku može izgledati izazovno jer postoji previše usluga koje možete izabrati.

Postoji veliki izbor metrika, karakteristika i drugih faktora razlikovanja koje biste trebali uzeti u obzir prilikom odabira. Na primjer, neke usluge web hostinga mogu se pohvaliti bržim vremenom učitavanja, a druge nude vrhunsku sigurnost u slučaju cyber napada. Mala preduzeća općenito imaju jedinstvene zahtjeve, često zahtijevaju više sigurnosne standarde i robusnije metrike performansi, a Vaše poslovanje može imati i druge specifičnije zahtjeve.

Najbolji web hosting za mala preduzeća ukratko

Dostupno je nekoliko usluga web hostinga, ali svaka od njih zadovoljava različite poslovne potrebe.

hosting

Evo nekoliko dobavljača koji će Vam pomoći da donesete mudru odluku:

 • Najbolje za namjenski serverski hosting: HostGator
 • Najbolje za brzinu: TMD hosting
 • Najbolje za početnike: Bluehost
 • Najbolje za skalabilnost: SiteGround
 • Najbolje za pristupačnost: DreamHost

Nakon što smo razmotrili snimak najboljih usluga, hajde da se udubimo u to zašto je odabir pravog web hostinga ključan.

Zašto je važno koristiti najbolju uslugu web hostinga?

Web hosting igra ključnu ulogu u uspjehu svih vrsta poslovanja. Sa ograničenim budžetom, mala preduzeća i dalje mogu ostaviti značajan trag koristeći vrhunske web hosting usluge za mala preduzeća.

Kupci će se brzo odvratiti od web stranice koja ne reaguje ili je neefikasna, tako da su rješenja za poslovni hosting koja pružaju sigurnost i brzinu od vitalnog značaja za održavanje povjerenja klijenata. Studije i jednostavno testiranje su pokazali da web lokacija sa sporim učitavanjem ima izuzetno veće stope posete početne stranice i mnogo niže stope konverzije od brze.

Sigurnost je još jedan vitalni faktor zbog kojeg je odabir odlične web hosting usluge toliko važan. Razlika između odlične usluge i loše usluge mogla bi biti razorna s pravim sajber napadom u pogrešno vrijeme.

Razumijevanje značaja web hostinga je samo početak. Hajde da sada istražimo kako odabrati pravi.

Kako odabrati najbolji web hosting za Vaše malo preduzeće?

Prilikom odabira najbolje usluge web hostinga za Vaše malo preduzeće, postoji nekoliko važnih faktora koji zahtijevaju pažljivo razmatranje.

 1. Performanse

Brzina

Kao što je već spomenuto, brzo vrijeme učitavanja je nevjerovatno važno za glatko korisničko iskustvo, što dovodi do nižih stopa napuštanja stranice i viših stopa konverzije.

Skladištenje

Uvjerite se da usluga i plan koji odaberete imaju dovoljno prostora za pohranu za ispravno funkcioniranje Vaše web stranice. Možda ćete željeti da ostavite dodatni prostor za proširenja kasnije.

 1. Vrijeme rada

Pristupačnost

Pristupačnost Vaše web stranice je ključna u svijetu poslovnog hostinga. Važno je odabrati uslugu koja garantuje odlično vrijeme rada, omogućavajući posjetiteljima da pristupe Vašoj web stranici u bilo kojem trenutku.

 1. Sistem podrške

Pomoć u izazovima

Služba treba da pruži brzu podršku kada se pojave problemi.

Besplatne dodatne usluge

Besplatne dodatne usluge mogu biti nevjerovatno vrijedne za mala poduzeća. Na primjer, provajderi koji nude funkcije poput alata za prevlačenje i ispuštanje čine upravljanje web stranicama mnogo lakšim, posebno za one koji su novi u digitalnom svijetu.

 1. Razmatranje budžeta

Finansijsko usklađivanje

Pronalaženje poslovnog web hosta koji se uklapa u Vaš budžet je očigledno ključno. Važno je istražiti i uporediti cijene između različitih hosting usluga kako biste bili sigurni da ćete pronaći najbolju opciju za svoje potrebe.

Vrijednost

Pokušajte pronaći najbolju uslugu web hostinga koja zadovoljava (ili prevazilazi) sve Vaše želje i potrebe unutar vašeg budžeta.

 1. Skalabilnost

Prilagodljive usluge

Kako se Vaše poslovanje širi, važno je imati web server ili hosting provajdera koji može zadovoljiti Vaše potrebe u razvoju. Odaberite provajdera koji nudi fleksibilna rješenja kako biste osigurali nesmetan rast.

 1. Sigurnosne karakteristike

Opšta sigurnost – Uvjerite se da usluga ima postavljene zaštite kako biste spriječili proboj podataka ili hakovanje bilo koje vrste

SSL certifikati – neophodni za zaštitu Vaše web stranice i ulijevanje povjerenja posjetiteljima.

Redovne sigurnosne kopije – čuvajte podatke svoje web stranice i budite spremni na sve neočekivane probleme tako što ćete redovito praviti sigurnosnu kopiju svojih datoteka.

Pregled najboljih web hosting usluga za mala preduzeća

Odabir savršenog rješenja za web hosting za mala poduzeća može biti neodoljiv s toliko opcija koje možete izabrati. Ipak, pronalaženje idealne usluge hostinga web stranice je od vitalnog značaja za postizanje uspjeha na mreži. Istražimo neke od vodećih kandidata u svijetu poslovnog hostinga:

 1. HostGator: pristupačna opcija

HostGator se ističe kao ekonomičan i pouzdan izbor među dobavljačima web hostinga za mala preduzeća. Nudeći i pouzdanost i skalabilnost, zadovoljava potrebe web stranica sa značajnim sadržajem bez ugrožavanja radnog vremena. Iako bi njegova cijena mogla biti neznatno viša u usporedbi s drugim opcijama, i dalje je izuzetno jeftina, a povišeni trošak je praćen nizom rješenja za hosting i raznolikim planovima.

hostgator hosting

Široki spektar hosting usluga HostGator-a obuhvata dijeljeni hosting, WordPress hosting, namjenski hosting, VPS hosting, hosting u oblaku, pa čak i hosting za preprodavače. Ova sveobuhvatna pokrivenost osigurava da kompanije različitih razmjera mogu pronaći odgovarajuće hosting rješenje koje je u skladu s njihovim jedinstvenim zahtjevima.

Za one koji traže korisničko iskustvo izrade web stranica, HostGator nudi planove prilagođene za postizanje ovog cilja. Stručnjaci koji su ispitali ponudu HostGator-a pohvaljuju kvalitet alata koji se pružaju za kreiranje web stranice. Ova funkcija može biti posebno korisna za blogere i mala preduzeća koja teže da poboljšaju svoje prisustvo na mreži.

Iako se cijene mogu malo povećati, širok raspon opcija i uključivanje praktičnih alata značajno obogaćuju put izgradnje web stranice. HostGator se zaista izdvaja na dva načina:

Isplativost

HostGator se ističe po tome što je visoko isplativ poslovni web hosting provajder, idealno prikladan za mala preduzeća koja traže rješenja s obzirom na budžet.

Pouzdanost i skalabilnost

Posebno povoljan za web stranice sa intenzivnim sadržajem, HostGator osigurava nepokolebljivo vrijeme rada, podižući svoju poziciju kao preferirani izbor za web hosting za mala preduzeća.

U okruženju web hostinga za mala preduzeća, HostGator se pojavljuje kao optimalan spoj pristupačnosti, svestranosti i postojanih performansi.

 1. TMD Hosting: Brzina i sigurnost u kombinaciji

TMD Hosting se ističe po tome što nudi robusnu brzinu i sigurnosne atribute, zadovoljavajući zahtjeve savremenog onlajn okruženja. U današnjem digitalnom marketingu koji se brzo razvija (gdje svi imamo kratak raspon pažnje), besprijekorne performanse web stranice i neprekidno vrijeme rada postali su neophodni. TMD Hosting se također ističe po sigurnosti sa svojom pouzdanom odbranom od DDoS-a, robusnim zaštitnim zidovima i budnim nadzorom servera.

tmd hosting

Iskoristite prednosti poboljšane sigurnosti putem besplatnog SSL certifikata, koji jača vaše prisustvo na mreži. Uz to, dobijate prednost personalizirane domene i svestranosti za kreiranje više web stranica unutar TMD Hosting okvira.

Evo nekih od najvažnijih prednosti, nedostataka, karakteristika i još mnogo toga što biste trebali razmotriti prije nego što odaberete TMD Hosting:

Maksimizirajte svoju online prisutnost

Prilagođavanje e-pošte – Prilagodite svoje iskustvo na mreži pomoću prilagođenih naloga e-pošte, podstičući profesionalni identitet.

Weebly Builder – Kreirajte svoju web stranicu bez napora uz pomoć Weebly Builder-a koji Vam omogućava da oživite svoju jedinstvenu viziju.

Tehnička stručnost – TMD Hosting nudi napredne funkcije, ali pojedinci sa jakom tehničkom pozadinom možda će morati dalje istraživati kako bi pristupili određenim aspektima, poput SSH pristupa i preuzimanja podataka.

Angažman tima za podršku – Dobijte podršku koja Vam je potrebna za implementaciju složenih funkcionalnosti za Vaše malo preduzeće tako što ćete angažovati iskusan tim za podršku TMD Hostinga.

Razmatranja o preuzimanju podataka i sigurnosnoj kopiji

Proces preuzimanja podataka – U slučajevima gubitka podataka, proces preuzimanja može biti malo težak. Možda ćete morati poslati poruku timu korisničke podrške u procesu.

Značajka sigurnosne kopije – Značajno je da redovni plan ne obuhvata funkciju sigurnosne kopije; njegovo uključivanje zahtijeva posebnu kupovinu.

Brzo vrijeme učitavanja i vrhunska sigurnost

Brza vremena učitavanja – TMD Hosting ističe se u brzom učitavanju, usklađujući se s očekivanjima brzine današnjeg digitalnog pejzaža.

Povišena sigurnost – Inkorporacija funkcija kao što su DDoS odbrana, zaštitni zidovi i budno praćenje servera pozicionira TMD Hosting kao vrhunski izbor za mala preduzeća koja traže robusna sigurnosna rješenja.

U digitalnom ekosistemu koji karakteriše potreba za brzinom i postojanom sigurnošću, TMD Hosting se pojavljuje kao ubjedljiv izbor, zadovoljavajući složene zahtjeve modernih onlajn operacija.

 1. Bluehost: WordPress specijalista

Bluehost nudi specijalizovane usluge hostinga prilagođene malim preduzećima koja posluju u WordPress domenu. Sa planovima koji počinju od samo 2,95 USD mjesečno, Bluehost nudi niz povoljnih opcija za različite potrebe.

bluehost hosting

 

Pogledajte neke od najhitnijih razmatranja kada odlučujete da li je Bluehost pravi za Vaše malo preduzeće:

Jednostavno podešavanje domene

Pomoć za domenu – Bluehost olakšava odabir naziva domene. Ako već imate domenu, oni je mogu neprimjetno integrirati s Vašim hosting planom. Alternativno, kada kupite njihov hosting, Bluehost nudi besplatnu domenu za prvu godinu, čineći početni proces podešavanja lakšim.

Automatsko obnavljanje domene – Sa Bluehost-om možete biti mirni znajući da je obavljena obnova Vaše domene. Oni nude usluge automatske obnove kako bi osigurali da Vaša domena nikada ne istekne.

WordPress-friendly

Jednostavna instalacija – Jedan od razloga zašto mnogi korisnici WordPress-a preferiraju Bluehost je njegova funkcija instalacije jednim klikom. Ovo čini postavljanje web stranica lakim i bez muke.

Pozitivna reputacija – Bluehost je dobio pozitivno priznanje kao najbolja preporuka za WordPress hosting od strane Forbes Advisora. Poznat je po svojoj besprekornoj integraciji i velikom zadovoljstvu korisnika.

Službe za migracije

Besplatna migracija WordPress-a – Bluehost nudi jedinstvenu prednost pružanja besplatne usluge migracije za jednu WordPress stranicu. Ovo čini proces prelaska sa drugih hosting provajdera mnogo praktičnijim i lakšim.

Opcija premium migracije – Ako imate više web lokacija, Bluehost nudi vrhunsku uslugu migracije koja Vam omogućava prijenos do pet web lokacija i 20 naloga e-pošte. Ova zgodna opcija pruža fleksibilnost za one koji prelaze na Bluehost.

Pouzdano rješenje za hosting

Neograničeni propusni opseg – Bluehost nudi neograničenu propusnost, omogućavajući malim poslovnim web stranicama da obrađuju različite razine prometa bez ikakvih ograničenja.

Integracija WooCommercea – Za one koji koriste WooCommerce, Bluehost nudi posebnu funkciju integracije. Kao dodatni bonus, daju besplatno ime domene za prvu godinu, što ga čini atraktivnom opcijom za online prodavnice.

Iako je Bluehost svakako odlična opcija, on ima nekoliko nedostataka koje je važno napomenuti, uključujući visoke stope obnavljanja, stalne pokušaje da Vas više prodaju, donekle ograničenu pohranu i ograničene mogućnosti na nekim planovima.

Bluehost je pouzdana opcija za različite potrebe web hostinga. Nudi intuitivno sučelje, isplative planove i specijaliziran je za WordPress hosting. Bilo da Vam treba jednostavno podešavanje domene, hosting posebno za WordPress ili neometani proces migracije, Bluehost ima rješenja koja će zadovoljiti Vaše zahtjeve.

 1. SiteGround: višenamjenski sa dodacima

SiteGround je izuzetan igrač u domenu web hostinga, koji nudi mnoštvo izvanrednih usluga. Poznat je po svojim besplatnim uslugama e-pošte, pomoći pri migraciji web lokacije i uključivanju besplatne domene za početnu godinu u većini svojih hosting ponuda.

siteground hosting

Unatoč tome što nudi toliko dodatnih funkcija i dodataka, web hosting SiteGround-a je njegova nevjerovatna brzina s prosječnim vremenom učitavanja od 1,8 sekundi za potpuno izgrađene web stranice. To postiže eliminacijom dodatnih troškova za mrežu za isporuku sadržaja (CDN), funkciju koja značajno povećava vrijeme učitavanja. Replicirajući web stranice na brojne servere širom svijeta, CDN optimizira brzine učitavanja, osiguravajući besprijekorno korisničko iskustvo.

Ako ste zabrinuti zbog štete po okolinu koju web hosting nanosi ili ako želite da Vaše malo preduzeće bude ugljično neutralno (ili negativno), SiteGround je lako jedan od Vaših najboljih izbora. Koristi Google servere koji se napajaju obnovljivom energijom, a čak ima i alat koji Vam omogućava da procijenite utjecaj Vaše web stranice na okoliš.

Ponuđena rješenja za hosting obuhvataju tri različita tipa: Web Hosting, WordPress Hosting i WooCommerce Hosting. Svaka kategorija sadrži niz planova prilagođenih različitim zahtjevima.

Ključni aspekti SiteGround ponude

Poboljšane karakteristike – SiteGround je poznat po svojim sveobuhvatnim dodatnim uslugama, uključujući besplatnu e-poštu, pomoć pri migraciji i integraciju mreže za isporuku sadržaja (CDN) bez dodatnih troškova.

Poboljšanje performansi – SiteGround-ova upotreba CDN-a za distribuciju podataka web stranice na više servera globalno osigurava brzo vrijeme učitavanja, pozicionirajući ga kao glavni izbor za hosting poslovnih web stranica koji cijeni optimizaciju performansi.

Višestrani pristup SiteGround-a hostingu, zajedno s njegovom posvećenošću ekološkoj održivosti, čini ga uvjerljivim izborom za kompanije koje traže ravnotežu naprednih funkcija, robusnih performansi i svjesnog korporativnog etosa.

SiteGround je fantastičan za dijeljeni web hosting, ali nažalost, nema mnogo opcija osim toga. Ne nudi nikakve namjenske, Windows, pa čak ni VPS planove servera.

Ako SiteGround ima sve funkcije, sigurnost i performanse koje su potrebne Vašem malom preduzeću (i nije izvan Vašeg budžeta), možete ga isprobati jer ima 30-dnevnu garanciju povrata novca.

 1. DreamHost: Fleksibilnost u svom najboljem izdanju

DreamHost je još jedan glavni kandidat u domenu web hostinga. On stavlja u centar pažnje isplativost i prilagodljivost – ključnu kombinaciju za mala preduzeća. Nudeći ekonomski atraktivan mjesečni plan, DreamHost se ističe kao odličan izbor za preduzeća koja računaju na budžet. Čak Vam daje slobodu da otkažete u bilo kom trenutku bez dodatnih troškova, pružajući malim preduzećima prijeko potrebnu fleksibilnost.

dreamhost hosting

DreamHost se ponosi svojom posvećenošću osiguravanju neprekidne usluge, uz impresivnu 100% garanciju neprekidnog rada.

DreamHost je odličan izbor za WordPress web stranice, jer nudi prilagođena rješenja koja zadovoljavaju specifične zahtjeve platforme. Dodatno, dostupan je niz opcija za hosting, uključujući dijeljeni hosting, VPS hosting, hosting za namjenski server i hosting u oblaku.

DreamHost također nudi veliku garanciju zadovoljstva za neke planove, omogućavajući Vam da vidite da li je usluga prava za Vas bez novčanog rizika. Za dijeljeni ili WordPress hosting, korisnici imaju slobodu da se predomisle u roku od 97 ili 30 dana i dobiju puni povrat novca. Njegove druge vrste hostinga nemaju istu garanciju, ali im se daje poseban token za buduću upotrebu sa DreamHostom u slučaju prijevremenog prekida.

Bez obzira da li je Vaš afinitet prema WordPress-u ili tražite raznovrsnu pomoć za web stranicu, DreamHost nudi mnoštvo izbora kako bi osigurao da Vaša web stranica radi optimalno. Njegov raspon planova zadovoljava različite preferencije, a njegova politika otkazivanja, zajedno s posvećenošću besprijekornom vremenu neprekidnog rada, učvršćuje DreamHost kao najbolju opciju za potrebe hostinga malih poduzeća.

Ključni detalji DreamHost ponude

Planovi prilagođeni budžetu – Nudeći isplativ mjesečni plan web hostinga, DreamHost je izuzetan izbor za mala preduzeća koja traže ekonomična, ali pouzdana rješenja za hosting.

Sloboda otkazivanja – DreamHost-ova fleksibilnost da otkaže bez dodatnih naknada (za neke planove), uparena sa nepokolebljivom 100% garancijom neprekidnog rada, pozicionira ga kao preferiranog provajdera hostinga za male poslovne poduhvate.

DreamHost je odlična opcija, ali mu nedostaje nekoliko funkcija koje možda ne želite da zaboravite. Naime, ne nudi usluge e-pošte sa svojim zajedničkim hostingom pokrenutim planom i ne nudi Windows servere.

Procjenom ovih specifičnih karakteristika i prednosti, vlasnici malih preduzeća mogu donijeti informisanu odluku u skladu sa svojim operativnim preduslovima i finansijskim razmatranjima.

Nemojte štediti na usluzi web hostinga Vašeg poslovanja

Kada su u pitanju mala preduzeća, ključan je odabir brze, pouzdane usluge web hostinga sa svim potrebnim stvarima. Jaka platforma za hosting pruža osnovu za uspostavljanje prisustva na mreži, kretanje u konkurenciji i napredovanje sa samopouzdanjem.

Tokom ovog istraživanja, naglašavali smo važnost faktora kao što su sigurnosne mjere, prilagođene poslovne potrebe i finansijska razmatranja. Ovi aspekti zajedno uspostavljaju osnovu za digitalno putovanje malog preduzeća, garantujući otpornost i širenje u online carstvu.

Baš kao što voće koje konzumiramo hrani naše tijelo, odabir pravog hostinga za mala poduzeća ključan je za podsticanje rasta i vitalnosti online preduzeća. Pažljivo procjenjujući dostupne opcije i usklađujući ih sa specifičnim poslovnim ciljevima, mala preduzeća mogu krenuti putem digitalnog uspjeha.