Produktivnost kompanije u velikoj mjeri zavisi od njenog tima. Prema američkoj studiji, 92% zaposlenih vjeruje da saradnja na radnom mjestu može poboljšati produktivnost. Ako želite postići ciljeve kompanije, ključno je osigurati da svi članovi tima budu svjesni očekivanja. Drugim riječima, pobrinite se da svi budu na istoj talasnoj dužini. Bez obzira na to što je izazovan zadatak, postoje aktivnosti koje možete preduzeti da poboljšate situaciju.

Produktivnost značenje

Produktivnost ili proizvodnost označava odnos između proizvedenih dobara i korištenih faktora proizvodnje pri izvršavanju određenog zadatka u odnosu na resurse koji su uloženi. U poslovnom kontekstu, stopa produktivnosti odnosi se na količinu uloženih resursa u odnosu na rezultate izlaznih aktivnosti. Percepcija stepena angažovanja korištenih resursa u odnosu na ekonomske aktivnosti, kao što su proizvodnja dobara i usluga, također je važna.

produktivnost

Kao ekonomski pokazatelj, produktivnost odražava omjer efekta korištenja faktora proizvodnje. Ti faktori uključuju prirodne resurse, radnu snagu, kapital, novac, informacije, podatke, intelektualni kapital i znanje. Produktivnost se stoga može sagledati kao mjerilo učinkovitosti u iskorištavanju različitih sredstava potrebnih za proizvodnju dobara i pružanje usluga.

Metode za povećanje produktivnosti

Postoji mnogo različitih metoda koje možete koristiti kako biste povećali svoju produktivnost. Odabir određenih metoda može zavisiti od toga kakvo je Vaše radno mjesto i od vaših ličnih preferencija. U nastavku smo naveli nekoliko važnih savjeta.

1. Vaš tim treba da razumije potrebe i preferencije vaših kupaca

U zavisnosti od veličine kompanije, možete organizovati odjel za korisničko iskustvo. Ova grupa će stvarati izmišljeni lik koji reprezentuje određenu grupu kupaca na temelju specifičnih kriterija. Zatim će pažljivo analizirati ovu ličnost kako bi vizualizirali njen put kroz proces kupovine. Ti podaci će se zatim pojednostaviti i predstaviti radnom timu u obliku štampanih materijala, linkova ili sličnih resursa. Nakon postavljanja, ovi materijali se mogu kontinuirano poboljšavati.

Razvoj personifikacije i mapa puta korisnika pomaže u identifikaciji praznina u korisničkom iskustvu. Ova personifikacija i put kupovine služe kao trenutna referenca za vaš tim. Oni omogućavaju timu da bolje razumije, analizira i poboljšava korisničko iskustvo, počevši od prepoznavanja problema pa sve do same kupovine. Svaki član tima može se poistovjetiti s izmišljenim likom koji je ili oduševljen svojim iskustvom ili razočaran. Saosjećanjem s kupcem, vaš tim doživljava emocionalnu nagradu kada unaprijedi vašu uslugu ili proizvod. Ovaj pristup motiviše tim da se posveti svojoj misiji.

Razvijena personifikacija i mapa puta korisnika čine i proces zapošljavanja novih članova tima efikasnijim. Novopridošlice se brže prilagođavaju i postaju integralni dio tima. Možda ćete čak primijetiti da je efikasnije prilagoditi nove zaposlenike tokom uvodnog perioda, umjesto čekati da se stvari same razvijaju.

Na ovaj način, svi članovi tima ulaze u pozitivan krug. Ostvarujete prednosti jasne i efikasne saradnje, uz veće uključivanje na društvenim medijima, pozitivne recenzije i povećanu stopu ponovnih kupovina.

2. Uključite ih u proces planiranja

Saradnja sa kolegama predstavlja ključni faktor za uspjeh projekta. Njihovo uključivanje i aktivno praćenje, posebno u okviru tromjesečnog planiranja, neophodni su za postizanje optimalnih rezultata. Iako lider planski razmišlja dugoročno i čvrsto drži uzde, prepoznaje važnost hitnih problema koje radnici mogu primijetiti i koji zahtijevaju brzu reakciju.

uključite ih u proces planiranja

Osim toga, lider provodi vrijeme u mapiranju putovanja klijenata kako bi pomogao timu da stvori korisne uvide. Raznolikost perspektiva unutar tima omogućava sagledavanje korisničkog iskustva na različitim nivoima i potiče razmjenu sjajnih ideja.

Kroz dijalog i zajedničko planiranje sa timom postižu se brži uspjesi u rješavanju trenutnih izazova. Istovremeno se radi na ostvarivanju dugoročnih ciljeva za narednu godinu.

3. Organizirajte svoj tim korištenjem softverskih alata

Na tržištu postoje različiti alati dizajnirani da olakšaju saradnju među članovima tima. Ovi alati su korisni za praćenje zadataka, upravljanje projektima, delegiranje odgovornosti, održavanje odnosa s klijentima i koordinaciju kalendara i e-pošte. Semrush, Slack, Trello, Jira, Confluence, Asana, G Suite, Salesforce i mnogi drugi čine neizostavni dio našeg radnog okruženja.

organizirajte svoj tim korištenjem softverskih alata

Istovremeno, svjedoci smo rasta rada na daljinu. Na primjer, udio udaljenih pozicija u digitalnom sektoru porastao je sa 13% u 2011. na impresivnih 75% u 2021. godini. S pandemijom, potreba za korištenjem alata za daljinsku suradnju postala je još izraženija. Bez obzira na specifične zahtjeve situacije, ovi alati omogućavaju vama i vašem timu, ili barem njegovom dijelu, da bez poteškoća pređete na rad izvan kancelarije.

4. Upravljajte tokom rada

Svi cijenimo kreativnost i slobodu u radu. Međutim, izbjegavanje haosa i njegovih posljedica ključno je za uspješno poslovanje. Fantastično je ako vaša djelatnost može funkcionisati bez čvrstog okvira. Međutim, postoje situacije u kojima povećanje produktivnosti i pojednostavljenje upravljanja radnim zadacima može donijeti značajne prednosti. Umjesto da se ističe haos ili kritizira nedostatak reda, neke kompanije bi mogle profitirati od efikasnijeg sistema upravljanja zadacima.

upravljajte tokom rada

Aplikacije za upravljanje zadacima mogu pružiti podršku u automatizaciji individualnih to-do lista, praćenju rokova, usponima i padovima projekata, kao i analizi obrazaca i neuspjeha. Ovo nije usmjereno na kritiku, već na proaktivnost i pravovremeno prepoznavanje eventualnih praznina u radu. Sposobnost praćenja i organizacije može značajno poboljšati produktivnost, bez narušavanja kreativnosti ili slobode u procesu rada.

5. Zabilježite sve informacije na jednom mjestu

Dolaze izazovi koji mogu ozbiljno zakomplicirati upravljanje podacima. Jedan od tih izazova je poznat kao „silosi podataka“. Javlja se kada određeni podaci unutar tima postanu teško dostupni drugima. Ova situacija može utjecati na organizacije u raznim fazama razvoja, bez obzira jesu li tek u početnoj fazi ili već dosegli zrelost.

Kako biste izbjegli ovakve poteškoće, preporučljivo je konzultirati se s IT stručnjacima. Rješenje može ležati u pravilnom konfiguriranju softvera ili prilagodbi korisničkih prava. Važno je osigurati da svaki novi softver bude kompatibilan s postojećim sistemima. Na taj način, organizacija može uspostaviti jasne prioritete ciljeva, postaviti strategije, analizirati korisničko iskustvo, izgraditi centralnu bazu znanja te učinkovito voditi svoje zaposlenike, sve na jednom mjestu. Ova pristupačnost i integracija pomažu u prevazilaženju problema “silosa podataka“ i stvaranju koherentnijeg okvira za upravljanje podacima unutar organizacije.

6. Planirajte kvartalna okupljanja

Preuzmite aktivnu ulogu u stvaranju mjesta za okupljanje vašeg tima. To može uključivati interna okupljanja, konferencije ili manje, fokusirane sastanke. Održavanjem tromjesečnih sastanaka, poznatih kao “gradske vijećnice”, pružate strukturiranu platformu za razmjenu ideja, razmjenu uspjeha i rješavanje izazova. Ova praksa ne samo da jača timsku dinamiku, već podstiče članove da bolje razumiju i posvete se općim ciljevima kompanije.

Zaključak

Ključno je razumijevanje i zadovoljavanje potreba vaše ciljne publike. Imajte jasnu predstavu o svom korisničkom profilu. Morate se fokusirati na njihova očekivanja i način na koji stupaju u interakciju s vašim proizvodom ili uslugom. Kada tim to shvati, lakše je ići naprijed i donositi informisane odluke koje ne samo da koriste kompaniji, već i jačaju odnosa s kupcima.

Održavanje sinergije između vašeg tima i klijenata predstavlja ulaganje koje će se višestruko isplatiti. To ne samo da će rezultirati povećanom lojalnošću vaših kupaca, već će i ojačati internu kulturu obilježenu međusobnim razumijevanjem, suradnjom i zajedničkim težnjama ka postizanju uspjeha. Ovaj harmoničan odnos će, s druge strane, generirati pozitivne recenzije, preporuke koje se šire “od usta do usta” te angažman na društvenim medijima, stvarajući lančanu reakciju uspjeha za vaše poslovanje.

Često postavljana pitanja

Koje su metode navedene za povećanje produktivnosti tima?

Kako se može razviti personifikacija i mapa puta korisnika radi poboljšanja korisničkog iskustva?

Koji su alati navedeni za organizaciju tima i olakšavanje saradnje među članovima tima?

Reference

  1. Produktivnost – Wikipedija (wikipedia.org)
  2. What Is Productivity? Definition and Ways to Improve (betterup.com)
  3. How to Increase Business Productivity