Novi posao

Kada su intervjui u pitanju, ovo je jedno pitanje koje će vam najvjerovatnije biti postavljeno ‘zašto tražite novi posao?’ ili ‘zašto ste napustili svoj posljednji posao?’ i definitivno je ono na koje biste se trebali dobro pripremiti.

Detalji ovog odgovora su da otkrijete zašto ste dobrovoljno napustili svoju prethodnu poziciju ili, s druge strane, zašto ste pušteni. Važno je zapamtiti da na koji god način odgovorite na ovo pitanje, ovisno o vašoj situaciji, želite ostaviti pozitivan utisak.

Kako treba da se nosite sa tim

Na kraju, trebalo bi da postavite pitanje na način da se anketar osjeća sigurnim da će vas zaposliti. Samo zapamtite da je isporuka vašeg odgovora jednako važna kao i sadržaj istog. Ključ je da budete direktni i da odgovorite na pitanje kako sebe vidite da napredujete u karijeri, a ne u prošlosti.

Neki primjeri odgovora

– Nema puno prostora za rast na mojoj trenutnoj poziciji i u trenutku sam da želim da nastavim svoju karijeru.
– Zainteresovan sam za posao sa novim obavezama i spreman sam za nove izazove.
– Napustio sam svoju posljednju poziciju jer se tada od mene tražilo da se više posvetim porodici, ali sada sam spreman da se vratim na puno radno vrijeme.
– Kompanija je smanjivala ili angažovala vanjske poslove i nažalost, moj odjel je ukinut/outsourcing.
– Iako sam zadovoljan svojom trenutnom ulogom, kada sam čuo za ovu priliku, pomislio sam da zvuči zanimljivo i da se čini da se dobro uklapa u moje vještine koje trenutno ne mogu u potpunosti iskoristiti na svom trenutnom poslu.
– Svakodnevno sam putovao do grada i voleo bih ulogu koja je bliža kući.

Ne vrijeđajte nikoga

Ako razlog zašto ste napustili svoju posljednju kompaniju ima veze s vašim šefom ili bilo kim drugim u kompaniji, ne bi bilo dobro da ih ružite. Možete dati intervjueru ideju da ćete ga loše izreći ako napustite njihovo društvo ili ako vas puste. Ne zaboravite da po svaku cijenu ostanete profesionalni.

Da li vam je ikada postavljeno ovo pitanje na intervjuu? Šta je bio vaš odgovor? Ostavite svoje komentare ispod.