Generacija Z je već pronašla na radno mjesto, čineći oko 44% radne snage u 2023. godini. I ovaj broj će samo rasti u narednim godinama. Moglo bi se pretpostaviti da ova generacija može imati slične potrebe u odnosu na prethodne generacije. Međutim, zahtjevi ove nove radne generacije se razlikuju, pa se postavlja pitanje: da li su poslodavci spremni za ono što generacija Z očekuje od radnog mjesta? Kako bi zadovoljili zaposlenike generacije Z, lideri moraju konkretno razumjeti šta ova nova radna generacija želi od svojih lidera. Šta pokreće ovu generaciju? A koje su pokretačke snage koje ih usmjeravaju na određena mjesta rada u odnosu na druga?

Najstarije osobe iz generacije Z su počele da rade 2020. godine usred pandemije i građanskih nemira. Ovi događaji probudili su želju za etičkim vođstvom, različitošću na radnom mjestu i visokim prioritetom za dobrobit. Da bi odgovorili na ove promjene, liderski timovi moraju započeti razgovore kako bi usmjerili kako će se kultura radnog mjesta razvijati i ispuniti očekivanja ove nove radne snage.

radno mjesto

Ojačati etičko vodstvo

Generacija Z je etičko vođstvo stavio kao glavni prioritet, ali šta to tačno znači? Iako to nije nov koncept, etičko vodstvo je ključno za njegovanje zdrave radne kulture. To je više nego samo moral usredsređen – postavlja jasan primjer idealnog ponašanja za zaposlene.

Organizacije su počele da njeguju kulturu brige, a potencijalni klijenti gledaju kako bi osigurali da ostanu odgovorni, ne samo kada su pod nadzorom medija. A mladi ljudi ne traže samo odgovornost od organizacija. Gledaju na individualne lidere i kako oni donose poslovne odluke na bolje. Biti uzor na radnom mjestu i izvan njega predstavlja primjer zaposlenima za uzor. Držanje odgovornosti i činjenje onoga što je ispravno u trenucima krize ne samo da pokazuje integritet, već odražava i cijelu organizaciju. Vođenje s integritetom i odgovornošću promoviše povjerenje u kompaniju i zdraviju kancelarijsku kulturu.

Raznolikost na radnom mjestu

Prema istraživanju koje je proveo The Pew Research Center, generacija Z je etnički i rasno najraznovrsnija generacija. Ovi mladi odrasli žele da se njihova različitost odražava u svim aspektima radnog mjesta. Ova potreba za različitošću nije ograničena samo na rasu. Raznolikost na radnom mjestu također znači stvaranje inkluzivnog prostora za osobe sa invaliditetom ili različite seksualne ili rodne orijentacije.

HR profesionalci mogu pomoći u poboljšanju inkluzivnosti na radnom mjestu i u samoj kulturi. Započnite stvaranjem kulture inkluzivnosti u zapošljavanju. Ovdje je prava prilika u oblikovanju okruženja u kojem zaposleni mogu vidjeti svoj identitet u ogledalu između ostalih. Osim toga, stvaranje odbora za raznolikost, jednakost i inkluzivnost ili održavanje sesija obuke širom organizacije omogućit će mogućnost povezivanja i izgradnje temelja kulture organizacije. Pružanje više resursa za zaposlene stvara prilike za rast i poboljšava kulturu radnog mjesta.

Fokusirajte se na wellness

Tanka granica između poslovnog i privatnog života počela se brisati tokom pandemije, zbog čega su se mnogi zaposleni osjećali izgorjelo. Generacija Z je pronašla radno mjesto tokom burnog vremena 2020., oblikujući ih u agilne zaposlenike, ali ostavljajući ih da se pitaju o prioritetima dobrobiti na poslu. Lideri su primijetili ovu potrebu za blagostanjem tokom pandemije. Međutim, kako mogu nastaviti taj zamah? I lideri i HR profesionalci mogu pomoći u rješavanju ove krize dobrobiti na svom radnom mjestu.

Jednostavno prepoznavanje stresa zaposlenika i njihove sposobnosti da prevladaju nedavne teškoće može ići daleko. Međutim, istinski su bitni postupci koji prate dobronamjerne misli. U rješavanju bolnih tačaka, obratite pažnju na rane znakove sagorijevanja koji se pojavljuju na radnom mjestu, kao što su nedostatak angažmana, smanjena motivacija i povećane greške u radu.

Iako se izgaranje ne može riješiti samim odmorom, promicanje svjesnosti i jačanje wellness inicijativa u vezi s pismenošću o mentalnom zdravlju to mogu svesti na minimum. Podrška mentalnom zdravlju i dobrobiti na poslu ne samo da podiže zaposlene, već i destigmatizira razgovore o mentalnom zdravlju.

Iako ove prakse možda neće pokazati trenutne rezultate, HR profesionalci i lideri mogu pomoći u olakšavanju značajnih i uticajnih promjena.