Kako kupiti bitcoin je proces koji je veoma jednostavan ukoliko pratite korake koji će biti navedeni u ovom tutorijalu. Kada govorimo o ulaganjima u kriptovalute, svima prvo na pamet padne Bitcoin. To je sasvim razumljivo pošto je u pitanju najpopularnija kriptovaluta i jedan od zamajaca otvaranja kripto tržišta prema velikom broju investitora.

Bitcoin je nastao sada već davne 2008. godine. Javno mnjenje je saglasno da je Bitcoin kreirao Satoši Nakamoto. Međutim, još niko sa sigurnošću ne može da potvrdi da li je u pitanju osoba ili više njih koji koriste taj pseudonim. Jedno je sigurno, Bitcoin je donio revoluciju koja je potpuno izmijenila ljudsku svijest i odnos prema monetarnom sistemu.

Kako kupiti Bitcoin u BiH na najlakši način?

Otvorenost kripto tržišta prema ulagačima je dovela do toga da kriptovalute možete da kupujete iz udobnosti svoga doma, bukvalno sa kauča. Sve što vam je potrebno je stabilna internet veza i elektronični uređaj putem kojeg ćete se povezati na internet.

Jedan od najlakših načina kako kupiti Bitcoin 2024. godine je preko kripto mjenjačnica. U konkretnom slučaju potražite Capital.com mjenjačnicu i pratite ova četiri jednostavna koraka:

  • Korak 1 – Registrirajte se na Capital.com: Izvršite registraciju klikom na riječ „registracija“ nakon čega će vam biti zatraženo da unesete svoj email i željenu lozinku. Nakon toga, na Vašu e-mail adresu će doći verifikacioni e-mail kojim ćete potvrditi svoju adresu. Takođe, biti će potrebno da pošaljete kopiju lične karte da bi sve bilo u skladu sa zakonom.
  • Korak 2 – Uplatite sredstva: Nakon što ste uspješno završili proces registracije, ulogirajte se na svoj nalog. Na zaslonu uređaja koji koristite vidjećete podatke o poslovanju. U gornjem desnom uglu vašeg ekrana se nalazi padajući meni. Kliknite na njega i izaberite opciju „fund my account“.Uplatu možete da izvršite debitnim karticama, kreditnim karticama ili direktnim (wire) transferom iz banke.
    Nakon što izvršite uplatu, ona će postati raspoloživ ulog za trgovanje na kripto berzi.
  • Korak 3 – Potražite Bitcoin: U gornjem lijevog uglu imate polje za pretragu, u njega možete da unesete kompletan naziv „Bitcoin“ ili međunarodnu kotacijsku skraćenicu BTC i u središtu ekrana će vam se prikazati trgovanje Bitcoin-om.
  • Korak 4 – Kupite Bitcoin: Kad ste je pronašli na listingu, kliknite na dugme buy (kupi), čime vam se otvara mogućnost da birate količinu koju želite da kupite (u zavisnosti od raspoložive količine sredstava koju imate na računu). Nakon što se odlučite za količinu i cijenu, transakciju još jednom potvrđujete klikom na isto dugme i kupljeni Bitcoin prelazi u vaš investicijski portfolio.

Gdje kupiti Bitcoin 2024 – najbolje platforme

Ako se pitate gdje ili kako kupiti Bitcoin 2024, sastavili smo vam listu od tri najbolje platforme za tu namjenu.

Svim investitorima preporučujemo da prilikom izbora kripto mjenjačnice obrate pažnju na provizije koje naplaćuju, kao i da li nad njima nadzor vrši neko od kredibilnih regulacijskih tijela.

Zato su naš izbor sljedeće tri platforme:

1. Capital.com – najbolje mjesto za kupovinu Bitcoina u 2024

Već smo objasnili proces registracije na Capital.com. Iz toga ste mogli da vidite koliko je jednostavno otvoriti nalog i započeti sa kupovinom Bitcoin-a ili bilo koje druge kriptovalute. Pored toga što vam riješava problem kako kupiti Bitcoin u Bosni i Hercegovini, ova mjenjačnica donosi još mnoge prednosti.

kako kupiti bitcoin

Između ostalog, tu su niže provizije, brzina transakcija, jednostavan interfejs i obilje podataka o trgovanju.

Ovo posljednje vam potencijalno može donijeti najveći profit, jer upoznavanjem sa tržišnim prilikama steći ćete vještine kada i kako kupiti Bitcoin online (ili neku drugu valutu, ukoliko smatrate da će vam ona donijeti veći prinos).

Pored tržišnih indikatora, ova berza ima i svoj blog sa najnovijim vijestima iz kripto svijeta. Tu možete naći sve najnovije vodiče za trgovinu na kripto berzama.

2. Crypto.com

Još jedna berza koja je problem kako kupiti Bitcoin online riješila na najjednostavniji, ali i najbolji mogući način, kreiranjem sigurnosnih protokola i ubrzavanjem transakcija.

kako kupiti bitcoin crypto

Crypto.com je jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih platformi u kripto svijetu, između ostalog i zbog visokog stepena likvidnosti, čime je otporna na volatilnost tržišta.

Takođe, ova berza izdaje i svoje DeFi tokene (decentralizirane finansije), koje možete da koristite kao redovne valute tako što ih pozajmljujete drugim učesnicima na tržištu i za to dobijate kamatu ili ih vi sami pozajmljujete od povjerilaca i koristite za investiranje.

Nedavno je ova kripto mjenjačnica dobila sertifikat SOC 2 Type II, nakon što je firma Deloitte odradila reviziju poslovanja. Na taj način Crypto.com je ušla u red kripto mjenjačnica sa najvećim stepenom pouzdanosti.

3. OKX

Naš Bitcoin tutorijal nastavljamo sa još jednom kripto mjenjačnicom koja je na nas ostavila izrazito pozitivan utisak zbog svoje pouzdanosti, jednostavnosti i brzine transakcija. U pitanju je OKX, čije usluge koriste ulagači iz preko 100 svjetskih zemalja, a među njima su i investitori iz Bosne i Hercegovine.

kako kupiti bitcoin okx

Kako kupiti Bitcoin iz BiH na OKX berzi onda? Veoma lako, jer je ova berza koncentrirana na transakcije Bitcoin tokena.

Dovoljno je da se registrirate na ovoj platformi i da sa padajuće liste izaberete način plaćanja. Bitcoin možete da kupite na otvorenom tržištu, ali i da probate da direktno iskomunicirate sa drugim investitorima povoljnije uslove.

Trebate li sada kupiti Bitcoin?

Nakon određenog perioda nestabilnosti tržišta uzrokovanih prvo pandemijom korona virusa, a onda i rusko-ukrajinskim sukobom, monetarna tržišta ponovo predstavljaju sigurno ulaganje za investitore.

Prednosti kriptovaluta u odnosu na regularne valute, koja se odnosi u njihovoj deregulaciji i tome što učesnici na kripto tržištu prihvataju da razmjenjuju određena dobra za njih, privlači sve više investitora. Na taj način su kriptovalute sve poželjniji vid investicije.

A najpoželjnija, a samim tim i najvrjednija je Bitcoin. I početnici u svijetu investicija, ali i ulagači sa dugogodišnjim iskustvom, smatraju Bitcoin kriptovalutom koju je obavezno da imate u svom portfoliju.

Zbog toga nikada nije prerano ili prekasno kupiti Bitcoin. Možda može biti problem kako kupiti Bitcoin online, ali i to se vrlo lako riješi pomoću uputstava dobijenih iz vodiča poput ovog.

Zapamtite da svaki pravilno diverzifikovan investicijski portfolio treba da sadrži Bitcoin.

Prednosti kupovine Bitcoin-a

Prednosti koje se ostvaruju kupovinom Bitcoin-a su mnogostruke. Već smo nekoliko puta naglasili da je Bitcoin praktično poistovjećen sa kriptovalutama, pa je zbog toga zanimljiv najširem krugu ulagača.

kako kupiti bitcoin prednosti kupovine

Stoga ćemo se u nastavku osvrnuti na još pet karakteristika koja Bitcoin čine toliko poželjnom investicijom, prije nego što damo detaljno objašnjenje kako kupiti bitcoin.

1. Ogroman rast od 2009. godine

Nakon što se prvi put pojavio na tržištu 2009, pa do danas, vrijednost Bitcoin-a je narasla nekoliko desetina hiljada puta. Da stavimo stvari u perspektivu, recimo da ste prilikom pojavljivanja Bitcoin-a na berzi uložili 1 KM u njega, danas biste prodajom te količine Bitcoin-a mogli da kupite solidan stan u bilo kom gradu u BiH.

kako kupiti bitcoin ogroman rast

Iako je tokom godina dolazilo i do pada vrijednosti Bitcoin-a, nepobitna je činjenica da je ogroman rast vrijednosti jedna od glavnih osobenosti ove kriptovalute.

2. Ograničena ponuda

Možda osnovna prednost kriptovaluta, bar iz ugla običnog posmatrača, jeste njihova otpornost na inflaciju.

Sve valute koje izdaju vlade država širom svijeta podliježu inflaciji, jer centralne banke u okviru svoje monetarne politike jednostavno doštampaju novac, ukoliko im nedostaje. Iako taj novac nema realnog pokrića.

Ponuda Bitcoin-a je zaključana na 21 milion tokena, ali se oni generišu toliko sporo, da će u opticaju biti tek negdje sredinom narednog stoljeća (neke procjene kažu oko 2140. godine).

Zbog svoje oskudnosti, neki investitori Bitcoin smatraju za modernu zamjenu za zlato.

3. Brze i decentralizirane transakcije

Iako su moderni blockchain algoritmi sve brži i brži, te Bitcoin više nije među najbržima, i dalje se brzina transakcija Bitcoina ne može mjeriti sa tradicionalnim načinima plaćanja.

Bez obzira gdje se nalaze učesnici u kupoprodajnoj transakciji Bitcoina, dok on pređe iz jednog novčanika u drugi, ne prolazi više od nekoliko minuta.

Takođe, pored brzine, te transakcije odlikuju i niski troškovi provizije, takođe mnogo niži nego prilikom transfera običnih valuta. Uglavnom su u pitanju fiksni troškovi, bez obzira na iznos koji biva poslan.

Kako je već napomenuto, Bitcoin mreža je u potpunosti decentralizirana i vaše transakcije neće kontrolisati nijedan vladin entitet, komercijalna ili državna banka.

4. Kupovina manjih količina

Već smo pomenuli analogiju sa zlatom. Jedna od osnovnih karakteristika zlata, zbog čega je ono dugo godina bilo sredstvo plaćanja (pored rijetkosti) je mogućnost jednostavnog dijeljenja na manje dijelove (ili ukrupnjavanje, čime su nastajale zlatne poluge ili šipke).

Isto tako, ako se pitate kako kupiti Bitcoin kad je njegova cijena nekoliko desetina hiljada dolara, jednostavno kupite samo dio.

Dakle, ako želite da uložite 1.000 KM na vrijednost od 50.000 KM, dobićete 0,02 Bitcoina. Nećete biti ograničeni na trgovanje količinama koje predstavljaju cijele brojeve, nego možete da trgujete bilo kojom vrijednošću.

5. Zaradite kamatom

Sve više i više kripto mjenjačnica pruža mogućnost pasivne zarade svojim ulagačima. Naime, ukoliko u svom digitalnom novčaniku posjedujete kriptovalutu koju ne namjeravate koristiti, možete je pozajmiti i za to zaraditi kamatu.

Sve tri platforme koje smo vam predstavili na početku teksta pružaju ovu uslugu, tako da možete da ponudite svoje Bitcoin-e ukoliko nemate namjeru da ih uskoro prodajete.

Metode kupovine Bitcoin-a u Bosni

Najveća bojazan svih domaćih investitora je kako kupiti Bitcoin u Bosni i Hercegovini. Činjenica je da to nikada nije bilo lakše, stoga strah od ulaganja više nije opravdan.

kako kupiti bitcoin metode kupovine bitcoin-a

Predstavićemo vam najpopularnije načine kako kupiti Bitcoin online, tako da će svako, u skladu sa svojim željama, moći da kupi ovu kriptovalutu.

Kako kupiti Bitcoin Paypal-om?

Većina kripto mjenjačnica je prije nekog vremena omogućila plaćanje Bitcoin-a putem PayPal-a jer su uvidjeli koliko ljudi koristi ovaj sistem za transfer novca. U međuvremenu je i sam PayPal ušao na kripto tržište. Zbog toga su određene kripto berze, kao što je već opisani Capital.com, integrisale PayPal unutar svoje platforme. Na taj način svi korisnici mogu da uplaćuju i povlače svoj novac na nalog otvoren na kripto berzi putem PayPal-a. Ulagačima je omogućeno polaganje depozita i kupovina kriptovaluta u američkim dolarima, evrima i britanskim funtama. Time je problem kako kupiti i prodati Bitcoin riješen na najjednostavniji mogući način za svakoga ko posjeduje PayPal nalog.

Kako kupiti Bitcoin u BiH kreditnom karticom ili debitnom karticom?

Skoro svi brokeri i kripto mjenjačnice omogućavaju kupovinu Bitcoin-a karticama koje izdaju komercijalne banke. Glavna prednost ovog načina kupovine je što se transakcije izvršavaju u realnom vremenu i što rijetko ko ne posjeduje ili kreditnu ili debitnu karticu. Međutim, iako u osnovi veoma jednostavan metod za kupovinu kriptovaluta, kada koristite kreditne ili debitne kartice treba biti oprezan zbog naplate provizija. Stoga dobro obratite pažnju na provizije koje naplaćuje mjenjačnica ili broker koga ste angažovali da vam cijena transakcije ne bi „pojela“ očekivanu zaradu.

Kako kupiti Bitcoin 2024. s Netellerom ili Skrillom?

Kada razmišljate kako kupiti Bitcoin iz BiH, jedna od opcija je kupovina pomoću kripto novčanika, kao što su Skrill ili Neteller. Kao i kod PayPala, većina najvećih mjenjačnica je omogućila deponovanje novčanih sredstava putem ovih servisa. Mjenjačnica Capital.com omogućava polaganje minimalnog depozita od 20 novčanih jedinica (evra, funte ili američkog dolara) preko ovih e-novčanika, a sigurnost cijele transakcije obezbjeđuje CySEC regulacija. U pitanju je regulatorno tijelo sa sjedištem na Kipru koje vrši superviziju investicija i osigurava depozite.

Koji je najbolji način za kupovinu Bitcoin-a u BiH?

Nakon što ste vidjeli kako kupiti Bitcoin u BiH, vrijeme je da objasnimo kako kupiti kriptovalute na najbolji način.

Već smo spomenuli kripto mjenjačnice i brokere. U nastavku ćemo vam objasniti zašto te dvije platforme nisu isto, kao što pojedinci često pogrešno misle.

Bitcoin Exchange – mjenjačnica

Kada se pitate kako kupiti Bitcoin online, najčešći odgovor je korišćenje usluga neke od kripto mjenjačnica. Mjenjačnice posluju kao posrednici u kupoprodajnoj transakciji između voljnog kupca i prodavca.

kako kupiti bitcoin exchange mjenjačnica

Da biste kupili Bitcoin, morate da kreirate nalog i položite sredstva na njega. Uplatu novca možete da izvršite na već opisane načine, a takođe, možete da je izvršite u nekoliko različitih valuta.

Proces kupovine i prodaje je veoma jednostavan, potrebno je samo izabrati kupca ili prodavca, utvrditi cijenu i željenu količinu i obaviti transakciju.

Izabrana Bitcoin mjenjačnica će za izvršenu transakciju naplatiti svoju proviziju, zbog obezbjeđenja sigurnih uslova poslovanja.

Dodatna prednost ovih mjenjačnica je što su uglavnom lokalizirane, te nećete gubiti vrijeme na prevođenje nepoznatih termina.

Iako na ovim mjenjačnicama ne možete da ostanete anonimni, prednosti koje dobijate zbog sigurnosti transakcija su dovoljne da vam to ne bude problem.

Bitcoin broker

Ako po prvi put čitate kako kupiti Bitcoin iz BiH, naša preporuka je da koristite usluge brokera.

Za razliku od mjenjačnica na kojima se okupljaju kupci i prodavci kriptovaluta, brokeri se pojavljuju između ulagača i kripto tržišta. Zbog toga možete Bitcoin da kupite preko brokera.

Ovaj metod kupovine kriptovaluta je najlakši, jer ne zahtijeva veliko poznavanje kripto tržišta sa vaše strane, niti da raspolažete sa svim najnovijim informacijama. Takođe, zbog toga je i najskuplji, jer brokeri naplaćuju svoju proviziju zbog usluga znanja i vještina koje nude.

Takođe, brokere regulišu tijela koja izdaju licence za ovlašćeno trgovanje kriptovalutama, dajući im na taj način legitimitet za trgovanje.

Još jedna razlika između kripto mjenjačnica i brokera je u tome što, prilikom kupovine Bitcoin-a, svoju imovinu obično povlačite u privatni online novčanik (u slučaju mjenjačnica). Međutim, prilikom korištenja brokera, tokene možete da ostavite unutar portfolija o kom se brine broker.

Decentralizirana razmjena (DEX)

Najveći obim kupoprodaje Bitcoina se obavlja na centraliziranim kripto mjenjačnicama ili preko licenciranih brokera.

Međutim, postoji i treća mogućnost kako kupiti Bitcoin online.

U pitanju su decentralizirane mjenjačnice koje eliminišu sve posrednike i gdje kupac komunicira i trguje direktno sa prodavcem. Ove platforme se vraćaju na osnovu nastanka kriptovaluta, a to je potpuna deregulacija novčanih tokova.

Koliko god se to nekad činilo kao prednost, danas predstavlja jednu od najvećih prepreka poslovanju na DEX mjenjačnicama.

Manjak investitora dovodi do problema sa likvidnošću, stoga neke od transakcije ne mogu ni da budu obavljene. Takođe, većina decentraliziranih mjenjačnica zahtijeva depozite u kriptovalutama, što znači da nećete moći da poslujete koristeći kreditnu ili debitnu karticu.

Bitcoin cijena – Koliko košta Bitcoin

Naš Bitcoin tutorijal “kako kupiti bitcoin” nastavljamo osvrtom na cijenu Bitcoin-a i koji to faktori mogu da utiču na nju. Kada govorimo o cijeni Bitcoin-a primijetićete da se ona uglavnom izražava u američkim dolarima. To je zato što je dolar još uvijek „svjetski novac“ i većina trgovanja zlatom, žitom, naftom ili nekom drugom imovinom se izražava u ovoj valuti, a i vama je mnogo lakše da se orijentišete u vezi cijene.

kako kupiti bitcoin koliko košta bitcoin

Kada se Bitcoin tek pojavio na tržištu kriptovaluta, njegova vrijednost je bila ispod jednog dolara, ali sa ekspanzijom tržišta i rastom broja investitora, njegova cijena je dostigla gotovo 70 hiljada dolara sredinom 2021. godine.

U trenutku pisanja ovog teksta na Capital.com mjenjačnici Bitcoin-om se trguje za nešto više od 21.600 američkih dolara po tokenu.

Za razliku od klasičnih berzi na kojima se cijena iste aktive konstantno usaglašava, na kripto tržištu može da dođe do određenih odstupanja u cijenama između različitih mjenjačnica.

U tom slučaju nastupa takozvana arbitraža koja omogućava investitorima da Bitcoin kupe na jednoj mjenjačnici, a prodaju na drugoj i zarade na razlici kursa. Zato je bitno da znate kako kupiti i prodati Bitcoin u Bosni online, da biste mogli da iskoristite taj kratki period tržišne neravnoteže i ostvarite zaradu.

Predviđanje cijene Bitcoina

Kao i kod bilo koje druge aktive kojom se trguje na berzi, tako i cijena Bitcoina zavisi od ponude i potražnje. Na rast ili pad ulaganja utiču nebrojeni faktori, stoga je ljudsko ponašanje poprilično nepredvidljivo. Dobra stvar je što je kripto tržište u većoj mjeri otporno na iznenadne krize ili čak potpun krah tržišta (kao što se desilo sa tržištem hipotekarnih kredita 2009. kada smo doživjeli svjetsku ekonomsku krizu) – što je bio i jedan od glavnih zamajaca nastanka kriptovaluta.

Da biste ostvarili zaradu, potrebno je da razvijete, kako dugoročnu, tako i kratkoročnu strategiju ulaganja. Ovo možete da uradite samostalno, ili da se konsultujete sa brokerima ili investicijskim savjetnicima.

Morate da znate koje signale sa tržišta da posmatrate i da ih usvajate. Recimo, bitno je da posmatrate trend rasta tržišta u cjelini i na osnovu toga kupite ili prodate kripto tokene. Osim toga, u našem članku možete saznati bitcoin vrijednost i predviđanje cijene 2022-2023, ukoliko želite detaljnjije informacije. Zatim, obratite pažnju na tehnološke inovacije. Bitcoin je popularan za ulaganje zbog najavljenih izmjena u njegovoj strukturi.

Ne zanemarujte vijesti sa kripto tržišta. U moru informacija koje se pojavljuju svaki dan, izdvojite one koje imaju najviše uticaja na kretanje cijena i prilagodite svoje poslovanje u skladu sa njima. Sve ovo, uz savjete kako kupiti Bitcoin u BiH, će vam omogućiti da ostvarite zaradu na kripto tržištu.

Kada kupiti Bitcoin u BiH?

Zbog činjenice da se sve više investitora okreće kripto tržištima, Bitcoin ponovo dolazi u fokus. Ovo bi trebalo da bude indikator rasta ove kriptovalute, stoga je ulaganje u Bitcoin poželjno u što kraćem roku.

Vidjeli ste kako kupiti Bitcoin, stoga znate da ne morate da kupite cijeli token, nego možete da uložite proizvoljan iznos u Bitcoin i za to dobijete udio. Možete da automatizirate ovaj proces i recimo date nalog da se svakog mjeseca (kada vam stigne priliv na osnovu ličnog dohotka) određeni iznos sa vašeg naloga uloži u Bitcoin.

Dalje, ukoliko je tržište u stanju mirovanja, bez velike volatilnosti, možete da posuđujete svoje Bitcoin-e i dobijete kamatu.

Kupovina BTC Dip

Jedna od najpopularnijih strategija kako kupiti Bitcoin 2024 je „kupovina u padu“.

Naime, implementiranjem ove strategije, investitori kupuju Bitcoin samo kada cijena Bitcoin-a pada.

Većina novih ulagača smatra pad cijene prijetećim signalom, stoga izbjegava ovu strategiju ili čak prodaje svoje tokene u tom trenutku. Oni koji se ipak odluče za ovu vrstu kupovine plaćaju nižu cijenu za kupovinu Bitcoin-a.

Bitno je imati povjerenja u tržište i strpljenja da se provede ova strategija.

Međutim, ovaj vid ulaganja donosi niži profit nego parcijalno ulaganje u kriptovalute koje smo već pomenuli, i to iz razloga što, vrlo često, tržišta prolaze kroz duža razdoblja rasta. Tada, pošto nema padova, „kupovina u padu“ ne donosi ništa, jer nema kupovine, nego investitor čeka i na taj način propušta svu potencijalnu zaradu.

U zavisnosti od vaših preferencija, možete da se odlučite ili za jednu ili za drugu vrstu strategije.

Kako kupiti Bitcoin online u BiH – Tutorijal

Nakon što smo prošli sve što vas može interesovati kada kupujete Bitcoin na kripto tržištu, još jednom ćemo se osvrnuti kako kupiti Bitcoin iz BiH.

Korak 1 – Napravite račun na Capital.com

Otvorite stranicu Capital.com (na prenosnom uređaju ili PC-u), kliknite na registraciju i pratite uputstva koja vidite na ekranu.

kako kupiti bitcoin napravite račun na capital

Korak 2 – Pošaljite ličnu kartu

Nakon što platforma od vas zatraži da potvrdite svoj identitet, uslikajte ličnu kartu i kliknite na „upload“.

Korak 3 – Uplatite sredstva

Nakon što napravite nalog, možete da uplatite sredstva putem kredite ili debitne kartice ili nekog servisa za slanje novca (koji podržava izabrana mjenjačnica). Dovoljno je samo da kliknete na dugme u gornjem desnom uglu ekrana.

kako kupiti bitcoin uplatite sredstva

Korak 4 – Pronađite Bitcoin na platformi

Najjednostavniji način da pronađete Bitcoin na Capital.com je da koristite integrisanu pretragu na ovoj platformi. Polje sa lupom možete da nađete na lijevoj strani ekrana.

kako kupiti bitcoin pronađite bitcoin na platformi

Korak 5 – Kupite Bitcoin

Bitcoin tutorijal se završava ovom fazom. Napravili ste nalog, uplatili novac, našli željenu kriptovalutu (u ovom slučaju Bitcoin), preostaje vam samo da kliknete na dugme “kupi” kada ste zadovoljni ponuđenom cijenom i prilikom transakcije izaberete količinu koju želite da kupite.

kako kupiti bitcoin 2

Time Bitcoin prelazi u vaš posjed i sa njim raspolažete kao sa bilo kom drugom imovinom. Možete da ga pozajmljujete ili prodate.

Kako kupiti Bitcoin 2024. na siguran način

Većinu investitora zanima kako kupiti bitcoin na siguran način. Velika prednost današnjih kripto tržišta je njihova uređenost, pošto se na polju sigurnosti najviše ulagalo prethodnih godina. Svaka velika kripto mjenjačnica obezbjeđuje enkripciju vaših podataka i vaših sredstava koje držite na nalogu ili digitalnom novčaniku, obezbjeđujući time i sigurno poslovanje.

kako kupiti bitcoin na siguran način

Takođe, ako niste vični poslovanju na kripto berzama, bar u početku možete da iskoristite usluge licenciranih brokera.

Sada ćemo vam objasniti kako kupiti i prodati Bitcoin preko licenciranih brokera.

Licencirani brokeri

Čim je neko licenciran, znate da je certificiran za obavljanje posla koji radi. Isto važi i za brokere.

Licencirani brokeri su ovlašteni i certificirani od strane regulatornih organa iz jedne ili više zemalja.

Zbog toga je kupovina Bitcoin-a na Capital.com platformi potpuno sigurna, jer svaki trgovac koji radi za vaš račun podliježe strogoj kontroli.

Zapamtite da kada koristite usluge licenciranih brokera, Bitcoin ne možete da kupite anonimno, zbog toga što brokeri moraju da ispunjavaju uslove koji su propisani da bi se spriječilo pranje novca. Stoga ćete morati da potvrdite svoj identitet prije angažovanja brokera ili početka kupoprodaje.

Taj proces je potpuno pojednostavljen, dovoljno je samo da postavite kopiju lične karte kada se to zatraži od vas.

Budite oprezni s naknadama

Kada se odlučujete kako kupiti Bitcoin iz BiH, često zanemarujete bitnu stvar koja direktno utiče na vaš profit, a to su naknade koje se naplaćuju prilikom trgovanja.

Zbog toga ćemo vam predstaviti najčešće naknade koje se javljaju prilikom kupovine i prodaje Bitcoin-a na kripto berzama:

■ Provizije. Ovu naknadu naplaćuju ili brokeri ili mjenjačnice i prilikom kupovine i prilikom prodaje Bitcoin-a. Uglavnom se izražava kao procenat od ukupne vrijednosti transakcije.

■ Spread (Širenje). Ovo je naknada koju vaša izabrana platforma naplaćuje za razliku između kupovne i prodajne cijene. Kao i u prethodnom slučaju, vodite računa koliko ona iznosi, prije nego što započnete proces kupoprodaje.

■ Kupovina debitnim/kreditnim karticama. Ako odlučite da Bitcoin kupite karticom koju vam je izdala banka, očekujte da ćete platiti između 3% i 5% provizije kod mjenjačnice koju ste izabrali. Zbog toga vam je isplatnije da novac prvo deponujete na svoj račun preko nekog sistema za slanje novca, pa da tek onda kupite kriptovalutu.

Skrećemo vam pažnju da kripto bankomati koji su sve popularniji širom svijeta, pa tako i u BiH naplaćuju još i veće provizije, koje idu i preko 10%.

Ako se pitate kako kupiti Bitcoin u BiH preko kripto bankomata, koje sve češće viđate po tržnim centrima, proces je veoma jednostavan i objašnjen sa strane svakog uređaja.

Skladištenje Bitcoina / Wallet

Nakon što kupite Bitcoin, morate da vidite šta ćete sa njim, dok čekate da se vaša investicijska očekivanja ostvare.

Većina kripto mjenjačnica, kao što je Capital.com, dopušta da svoje Bitcoin tokene ostavite na platformi na kojoj ste ih i kupili, čime se oni staraju o vašim sredstvima.

Obratite pažnju da neregulirane mjenjačnice mogu da imaju sigurnosnih problema ili čak i da svjesno oštete ulagača za određeni dio njegovog uloga (ili čak cijeli).

Zbog toga je većina centraliziranih mjenjačnica izmjestila povjerena sredstva mimo mreže, offline, gdje su zaštićeni od spoljnih napada.

Međutim, ukoliko želite da zadržite potpunu kontrolu nad svojim tokenima, omogućeno vam je da ih smjestite u privatni digitalni novčanik. Njemu možete da pristupite sa bilo kog uređaja (mobitel, tablet, laptop, personalni računar…).

Bitcoin digitalni novčanik je besplatni softver ili aplikaciju koja vam omogućava da sigurno skladištite svoje tokene.

Sigurnost Bitcoin novčanika

Nakon što ste saznali kako kupiti bitcoin, vjerovatno vas zanima sigurnost bitcoin novčanika. Sigurnost digitalnog novčanika, kao i običnog novčanika, najviše počiva na korisniku. Dakle, morate da ispoštujete sigurnosne procedure prilikom kreiranja šifre za pristup vašem novčaniku i da je ne dijelite nikome u koga nemate apsolutno povjerenje.

kako kupiti bitcoin sigurnost bitcoin novčanika

Preporučujemo i autentifikaciju u 2 koraka koja, iako iziskuje malo više vremena prilikom pristupanja vašem digitalnom novčaniku, osjetno povećava stepen zaštite.

Ako vas interesuje kako prodati i kupiti Bitcoin u Bosni i Hercegovini koji se čuva u digitalnom novčaniku, budite sigurni da svi digitalni novčanici potpuno funkcionišu unutar naše zemlje. Osim toga, vaši tokeni će bez problema moći da se prebacuju nazad na nalog i koriste za transakcije.

Možete li kupiti Bitcoin bez lične karte?

Već smo, objašnjavajući kako prodati i kupiti Bitcoin u Bosni i Hercegovini, rekli da se prilikom trgovine na centraliziranim mjenjačnicama i sa licenciranim brokerima, morate identifikovati da biste mogli da učestvujete na tržištu.

Međutim, postoje i određeni načini kako kupiti Bitcoin iz BiH bez uvida u podatke sa vaše lične karte.

To, recimo, možete da učinite preko kripto bankomata, ali vodite računa o visini provizije koju ćete tim putem da platite.

Takođe, možete da trgujete na decentraliziranim mjenjačnicama, ali i tu možete da se susretnete sa određenim problemima.

Najčešći su što te mjenjačnice primaju depozite samo u američkim dolarima ili drugim kriptovalutama. Iz tog razloga morate da plaćate proviziju već prilikom deponovanja sredstava, te tek onda kupite Bitcoin.

Takođe, decentralizirane mjenjačnice se susreću sa padom obima transakcija, pa se može desiti da morate duže da čekate na prodavca sa povoljnom cijenom.

Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj Bitcoin tutorijal riješio problem kako kupiti Bitcoin u Bosni i Hercegovini, gdje kupiti ovu kriptovalutu i pod kojim uslovima.

Kao što smo već nekoliko puta ponovili, tržište kriptovaluta, zbog svojih tehnoloških inovacija i povećanja stepena sigurnosti transakcija, se otvorilo prema širokom krugu investitora sa svih kontinenata.

Da biste ulagali na kripto tržištu, više vam nije potrebno veliko tehničko znanje i posjedovanje ogromne količine informacija, pošto je sve automatizirano i pojednostavljeno do krajnjih granica.

Ako i naiđete na određeni problem, uvijek se možete obratiti licenciranim brokerima ili čak zaposlenicima na platformi koju koristite, koji će vrlo rado da odgovore na vaša pitanja.

Na vama je samo da pažljivo isplanirate svoju strategiju ulaganja u Bitcoin i da započenete sa transakcijama na kripto tržištu.

Često postavljana pitanja

Kako kupiti Bitcoin u Bosni i Hercegovini?

Kako kupiti i prodati Bitcoin u BiH?

Kako kupiti Bitcoin u BiH sa PayPal?

Gdje je najbolje kupiti Bitcoin?

Kako sigurno kupiti i prodati Bitcoin u Bosni?

Reference:

  1. Bitcoin price history Apr 2013 – Aug 30, 2023 | Statista
  2. Bitcoin (BTC) | Statista
  3. Bitcoin blockchain size 2009-2023 | Statista
  4. How to buy bitcoin | Learn all about BTC | Get Started with Bitcoin.com