Kada je u pitanju e-trgovina, ključno je naglasiti da su signali od velike važnosti. U svijetu e-trgovine, jedan od ključnih signala za uspjeh je SEO, odnosno optimizacija za pretraživače. SEO je esencijalan Googleov pokazatelj. Zato je od velike važnosti naučiti kako postići da svaka e trgovina šalje ispravne signale putem vlastitih web-mjesta, omogućavajući vlasnicima da dosegnu svoju ciljanu publiku bez potrebe za plaćenim oglasima. Ovo obično uključuje različite optimizacije poput pravilnih naslova, opisa proizvoda, meta opisa te dobro strukturiranih internih veza. Idealno, svaki pojedinačni proizvod trebao bi imati svoju vlastitu stranicu dizajniranu kako bi privukao pažnju pretraživača.

Neke od najboljih SEO praksi e-trgovine

Kada korisnici pristupe web stranici, ključno je osigurati da je sadržaj visoke kvalitete kako bi se potaknulo njihovo zadržavanje na stranici. Međutim, prije toga važno je postaviti osnovu za ovu mogućnost.

1. Koristite ispravne ključne riječi

Ključne riječi morate uključiti u tekst ravnomjerno tako da bude važno. Ne gomilajte naslove i opise proizvoda ključnim riječima. Dodajte po potrebi.

e trgovina postiže uspjeh uz primjenu ovih 9 koraka

Spominje ključne riječi u naslovima proizvoda, opisima, alternativnim atributima i podnaslovima. Dodajte ključne riječi koje se odnose na Vaše primarne ključne riječi kako biste pomogli Googleu da bolje razumije stranice u Vašem kontekstu. Posvetite vrijeme da shvatite i Vaše vrijednosti pretraživanja. Ovo pokazuje interes koji određene ključne riječi donose kod potrošača. Veliki obim pretrage ukazuje na veliku popularnost. To znači da Vaša web stranica agresivnije traži tu ključnu riječ.

Pazite na svoju namjeru jer objašnjava šta želite pronaći kada upišete određenu ključnu riječ u Googleovu traku za pretraživanje. Nakon toga, pratite napredak svih ovih radnji.

Osim toga, SEO se ne odnosi samo na ključne riječi. Tu su i tehničke stranice koje pokrivaju brzinu web stranice, jednostavnost korištenja, prilagođenost mobilnim uređajima, radne veze i još mnogo toga. SEO alati za reviziju kao što je RankWatch mogu Vam pomoći da izvršite SEO revizije e-trgovine i poboljšate svoj tehnički SEO.

2. Arhitektura stranice

Za najbolji SEO za e-trgovinu, arhitektura ili struktura web mjesta je način za postavljanje navigacije, stranica kategorija i stranica proizvoda za vašu web stranicu. Osnovna ideja je da svojim korisnicima učinite najbolji i najrelevantniji sadržaj i smanjite broj klikova da ga pronađu.

Učinite stranice jednostavnim i skalabilnim. Konkretno, Vašoj web stranici je potrebna jasna hijerarhija navigacije, od Vaše početne stranice do kategorija Vaših proizvoda do navedenih proizvoda. Kao pravilo za pretraživače i posjetitelje, ljudi mogu otići bilo gdje s tri klika.

Ispravna navigacija i interne veze, također, moraju biti zagarantovane. Botovi pretraživača otkrivaju stranice i proizvode na Vašoj web stranici na osnovu dobro definirane interne strukture linkova. Ovu strukturu je lako pratiti kako biste povećali svoje šanse da budete visoko rangirani u pretraživanju.

3. Uradite anketu konkurenata

Odaberite konkurente. Takmičari znače da su ispred igre, već istražuju i rade korake za bolji plasman. Pročitajte i analizirajte njihov rad jer će Vam to pomoći u radu na stranici.

Analizirajte upotrebu ključnih riječi, posebno na početnoj stranici i stranicama s najboljim proizvodima, te pretražite moguće ključne riječi na kategorijama i stranicama proizvoda. Međutim, nemojte slijepo koristiti samo ključne riječi.

4. Podaci o povratnim vezama

Idite na analizatore povratnih veza da vidite koje povratne veze primate sa drugih web stranica. Ovo Vam može pomoći da odredite tko je već obožavatelj i koje povezane stranice možete ciljati za dodatnu izgradnju linkova.

5. Optimizacija slike proizvoda

Vjerovatnost je veća da će kupci kupiti proizvode koji su detaljnije prikazani iz različitih kutova, nego kada su prikazani samo tekstualno na web stranicama bez vizualnih sadržaja. Iz tog razloga, ne može se previdjeti važnost slika kao ključnog dijela prezentacije proizvoda. Izbor kvalitetnih i uvjerljivih slika od suštinskog je značaja.

Slike također doprinose poboljšanju SEO (optimizacija za pretraživače). Pravilno nazvana slika, uz dodatak relevantnih ključnih riječi u imenu datoteke i u “alternativnom” tekstu, pruža dodatne prednosti. Ovaj “alternativni” tekst predstavlja opis koji se veže uz sliku te pruža pretraživačima dodatni kontekst. Kada tražilica indeksira web stranicu, sama slika nije razumljiva, ali alternativni tekst pruža potrebne informacije.

Stoga, nužno je odabrati jedinstvene slike visoke kvalitete koje su informativne i uvjerljive za posjetitelje. Integriranje ključnih riječi u nazive slika te pravilno definiranje alternativnog teksta pomaže u optimizaciji sadržaja web stranice za tražilice.

6. URL optimizacija

Optimizacija URL-a obično preskače početak ili vlasniku može izgledati nepotrebno. Međutim, to je za oko važan dio SEO-a. Optimizirani URL-ovi pomažu botovima pretraživača da pronađu i indeksiraju web stranice i saznaju što su.

Lako je staviti glavne ključne riječi u URL da biste ga lakše čitali i razumjeli, što će poboljšati Vaše rangiranje u pretraživanju. Ispravna URL struktura također olakšava indeksiranje web stranice.

Osim toga, URL-ovi mogu poboljšati korisničko iskustvo, a dobro korisničko iskustvo će duže zadržati publiku Vaše stranice. Nudi dodatne mogućnosti da ih pretvorite u kupce.

7. Dozvoli ocjene kupaca

Ocjena stvara kredibilno povjerenje među kupcima i jača kredibilitet kupaca. Kada pročitaju recenzije, osjećaju se kao da je drugi kupac odabrao proizvod kao i oni i podijelio svoje nefiltrirano iskustvo.

Pomaže u povećanju konverzija na stranicama proizvoda. Takođe, pomaže Vam da praktikujete SEO tako što nesvjesno koristite sinonime i duge ključne riječi koje Vam pomažu da rangirate svoju web stranicu.

8. Izbjegnite dupliranje sadržaja

Niko ne voli da kopira. Budite originalni, jasni i jedinstveni za sav sadržaj na Vašoj web stranici. U većini slučajeva, opis proizvoda je taj koji se kopira ili lako mijenja, kako to pružaju proizvođači koji prodaju na mnogim web stranicama.

Međutim, zbog promjena u algoritmima pretraživača, sve više web stranica se kažnjava zbog kopiranja kopija svojih proizvoda. Stoga pokušajte stvoriti novi i jedinstveni opis za svaku stavku na Vašoj web stranici.

9. Pratite rangiranje na pretraživačima

Sa platformama za praćenje ranga, možete vidjeti kako se rangirate na stranicama s rezultatima organskih pretraživača za Vaše ciljane ključne riječi. Moći ćete vidjeti koliko ste vremenom postali bolji na ovaj način.

Zaključak

S obzirom na sve veći intenzitet online konkurencije i brz rast broja online trgovina, vlasnici su sve više potaknuti da implementiraju SEO strategije za svoje e-trgovine kako bi zadržali visoku poziciju.