Zarada od Instagrama postala je popularna tema posljednjih godina s obzirom na milione članova koji se svakodnevno pridružuju ovoj popularnoj društvenoj mreži. Instagram nije samo platforma za lični brending, već i profitabilno mjesto za komercijalne svrhe. Mogućnosti za zarađivanje na Instagramu su brojne, uključujući promociju proizvoda, kampanja i usluga. Influenceri, uspostavljajući partnerstva, često ostvaruju značajne prihode putem svojih objava na ovoj platformi.

U ovom članku ćemo detaljno objasniti 10 različitih metoda za zaradu od Instagrama, omogućavajući vam da odaberete strategiju koja najbolje odgovara vašim ciljevima. Također, kombinacija više metoda istovremeno može povećati vašu zaradu.

Koliko pratilaca je potrebno da se aktivira zarada od Instagrama?

Broj pratilaca na društvenim medijima može uticati na vašu zaradu, a čak i mikro influenceri s manjim brojem pratilaca i jasnom nišom imaju priliku zarađivati. Različite značajke platforme postavljaju različite uvjete korištenja. Na primjer, ako želite prodavati bedževe putem live streama, morate imati najmanje 10000 pratilaca.

zarada od instagrama

Za promociju proizvoda, vaš račun mora ispunjavati određene uvjete kako biste ga mogli monetizirati. Ti uslovi uključuju:

 • Pružanje tačnih informacija
 • Stvaranje autentične interakcije
 • Poštivanje pravila zajednice
 • Boravak u zemlji koja koristi proizvod i njegove karakteristike
 • Imati pouzdanu online prisutnost
 • Osiguranje da dijeljeni sadržaj odgovara principima monetizacije
 • Izbjegavanje kršenja pravila
 • Poštivanje uslova plaćanja
 • Pridržavanje državnih zakona

Kako se aktivira zarada od Instagrama?

Da biste počeli zarađivati na Instagramu, prvi korak je da pretvorite svoj profil u poslovni račun. Na vrhu profila naći ćete profesionalni panel koji vam omogućava različite opcije. Instaliranje profesionalne table za primanje uplata i označavanje proizvoda je od suštinskog značaja za ostvarivanje prihoda.

Započnite otvaranjem kreatora sadržaja i prebacite svoj račun na poslovni. Zatim prilagodite postavke svog saradnika na profesionalnoj kontrolnoj tabli. Otvorite svoju profesionalnu kontrolnu tablu slijedeći jednostavne korake:

 • Idite na odjeljak “Podešavanje saradnika” na kontrolnoj tabli i pritisnite dugme “Start”.
 • Pročitajte i prihvatite uslove koji se pojavljuju.
 • Odaberite državu u kojoj živite i vrstu poslovanja.
 • Dodajte način plaćanja, imajući na umu da ga možete promijeniti kad god želite.
 • Pritisnite dugme “Gotovo”.

Sada ste uspješno instalirali svoju profesionalnu kontrolnu ploču i spremni ste za istraživanje trgovina i proizvoda affiliate marketinga. Ova opcija vam omogućava da zaradite novac kroz provizije kada vaši pratioci kupe proizvode koje ste označili. Pratite svoju zaradu kako se počnu pojavljivati na vašem računu.

Zarada od Instagram Reels-a

Instagram Reels je izuzetno korisna funkcija za korisnike koji žele da kreiraju različite video zapise i predstave ih svojoj publici. Ova funkcija pruža priliku da doprete do široke publike kroz kratke, ali zabavne video zapise. Reels vam omogućava da brzo povećate broj pratilaca, dajući vam platformu za kreativnost i promociju.

zarada od instagram reelsa

Ako vas zanima marketing na društvenim mrežama na raspolaganju vam je naš vodič. S obzirom na potrebu kompanija za video zapisima za promociju svojih brendova, Reels postaju ključni element njihove marketinške strategije. Studije pokazuju da postoji potencijal za generiranje prihoda putem reklama koje se pojavljuju u Reels video zapisima. Kroz ovu funkciju korisnici mogu postići veći doseg, privući pažnju potencijalnih kupaca i kreirati uspješne marketinške kampanje na Instagramu.

10 metoda zarade na Instagramu

Postoji mnogo različitih pristupa za ostvarivanje prihoda na Instagramu. Razmotrili smo deset najčešće korištenih metoda kako biste mogli zaraditi na ovoj platformi.

 1. Kreiranje različitog sadržaja
 2. Lansiranje trgovine na Instagramu
 3. Povezivanje s brendovima u partnerskim odnosima
 4. Razvijanje marketinške strategije
 5. Izrada profila za promociju
 6. Razvoj posebnih medijskih materijala
 7. Implementacija dropshipping modela
 8. Plasiranje digitalnih proizvoda na tržište
 9. Upravljanje tokom prometa prema web stranici
 10. Ekspanzija i transfer vlasništva naloga

1. Kreiranje različitog sadržaja

Kreatori sadržaja na Instagramu imaju priliku da zarade milione dolara kroz različite mehanizme, a bedževi uživo postaju ključni izvor prihoda. Značke, koje su poput virtuelnih savjeta, omogućavaju pratiocima da podrže svoje omiljene kreatore. Ova funkcija, koja je dostupna kada omogućite “Bedževe” na profesionalnoj kontrolnoj tabli, ima cijene u rasponu od 0,99 do 4,99 dolara.

kreiranje različitog sadržaja

Izgradnja snažnog odnosa sa svojim pratiocima ključna je za uspjeh na Instagramu. Osim znački, kreatori imaju priliku osvojiti bonus nagrade kada dostignu određeni broj prijenosa uživo ili dostignu važne prekretnice. Ako vas zanima kako savladati Instagram Creator Studio na raspolaganju vam je naš vodič za početnike. Osim toga, Instagram nudi dodatne nagrade, poznate kao bonusi, koji se pojavljuju kada postignete određeni broj prijenosa uživo. Opcije uključuju prijavu za IGTV oglase i dobijanje nagrada kada dostignete određeni broj video reelsa.

Iako su bonus programi trenutno dostupni po pozivu, čekanje dok ispunjavate potrebne uslove može vam dati prednost da učestvujete u budućnosti. Instagram je stvorio intrigantan ekosistem za kreatore sadržaja, pružajući im različite načine da unovče i nagrađuju svoj trud.

2. Lansiranje trgovine na Instagramu

Otvaranje vlastite e-trgovine je jedan od načina zarade od Instagrama. Pokrenut sa motom “Objavi, označi, prodaj”, Instagram Shopping pruža idealnu platformu za prodaju proizvoda na mreži. Za početak prodaje na Instagramu slijedite ove korake:

 • Otvorite poslovni nalog
 • Povežite se sa Facebook stranicom
 • Otpremite svoj katalog proizvoda
 • Pregled računa
 • Aktivirajte funkciju kupovine

3. Povezivanje s brendovima u partnerskim odnosima

Jedan od efikasnih pristupa za zaradu od Instagrama je zarada provizija kroz saradnju sa brendovima. Ako želite ostvariti prihod putem provizija, morate aktivno dijeliti kvalitetan sadržaj. Nakon nekog vremena postoji mogućnost da postanete influencer. Influenceri se obično dijele u tri glavne grupe: nano, mikro i makro influenceri. Ovisno o vašem dosegu, brendovi vam mogu ponuditi suradnju uz prateće provizije i poklone.

povezivanje s brendovima u partnerskim odnosima

 • Nano Influenceri: Stručnjaci u svojoj niši sa 1.000 do 10.000 pratilaca.
 • Mikro influenceri: Ljudi koji imaju između 10.000 i 50.000 pratilaca.
 • Makro Influenceri: Korisnici sa više od 50 hiljada pratilaca.

Iznosi koje možete zaraditi u saradnji sa brendovima zavise od broja pratilaca i pristupa uvažavanju brenda. Da biste postali influencer, ključno je postati stručnjak u određenoj niši. Potrebno je pronaći brendove koji odgovaraju vašoj ciljnoj publici i aktivno ih kontaktirati putem influencer marketing platformi. Predstavite im relevantne podatke o vašoj publici i stopama angažmana kako biste ih uvjerili u vrijednost saradnje.

4. Razvijanje marketinške strategije

Instagram također otvara mogućnosti za freelancere. Vaš profil, sadržaj i marketinški pristup trebaju biti usklađeni s vašim poslovnim ciljevima. Osim toga, pružanje konsultantskih usluga brendovima u vezi sa Instagram marketinškim strategijama odlična je prilika. Možete aktivno promovirati ove usluge na raznim freelance platformama.

5. Izrada profila za promociju

Moguće je ostvariti zaradu od Instagrama kreiranjem poslovnog profila usmjerenog na promociju. Kada napravite takav profil, imate priliku da koristite visokokvalitetne fotografije i video zapise. Važno je transparentno označiti izvore korištenog sadržaja.

Kada vaša zajednica dostigne značajan broj pratilaca, postaje moguća saradnja sa korisnicima koji žele da učestvuju u vašim Instagram objavama uz određenu naknadu. Kreiranjem inspirativnih postova o putovanjima i destinacijama osiguravate da privučete sljedbenike zainteresirane za to područje. Također otvara prostor za saradnju sa raznim partnerima, koji bi bili zainteresovani za učestvovanje u vašim objavama.

6. Razvoj posebnih medijskih materijala

Razvoj specijalizovanih kurseva predstavlja izuzetnu priliku za one koji pružaju usluge u ovoj oblasti, a kreiranje zanimljivih sadržaja je neophodno za postizanje uspeha. Ako planirate nuditi kurseve putem online platformi, iskoristite prednosti Instagrama kako biste dosegli svoju ciljnu publiku. Učinkovite marketinške strategije na ovoj platformi mogu značajno povećati broj vaših polaznika.

Osim prihoda od samih kurseva, razmislite o dodatnim izvorima prihoda. Elektronske knjige, izvještaji, i vodiči koje nudite mogu dodatno povećati vašu finansijsku zaradu. Kreiranje kvalitetnog digitalnog sadržaja može privući dodatnu pažnju i povećati prodaju vaših proizvoda.

7. Implementacija dropshipping modela

Ako želite ostvariti zaradu od Instagrama, razmislite o dropshippingu. U modelu dropshippinga, možete upravljati svojom trgovinom bez potrebe za održavanjem zaliha.

Započnite svoj dropshipping posao kreiranjem Instagram stranice i povećajte prodaju kroz ciljano oglašavanje proizvoda. Za ovu poslovnu ideju nema ograničenja. Možete prodavati razne proizvode, od majica i knjiga do slika i suđa. Važno je napomenuti da ne morate brinuti o skladištenju i isporuci proizvoda.

Personalizirajte svoj Instagram tekst kako biste privukli pažnju svojih pratilaca, omogućavajući vam da definišete jedinstveni stil vašeg brenda. Budite kreativni u preformulisanju teksta kako biste dodali vlastitu notu originalnosti i privukli širu publiku.

8. Plasiranje digitalnih proizvoda na tržište

Instagram se ističe po snažnom fokusu na vizuelni izraz, ključnoj osobini koja ga razlikuje od drugih platformi društvenih medija. Ova platforma pruža jedinstvenu priliku umjetnicima da plasiraju svoje fotografije, dizajne, digitalne isječke i crteže široj publici, uključujući različite brendove i korisnike. Instagram djeluje kao idealno mjesto za izlaganje vaših umjetničkih djela, privlačeći pažnju potencijalnih kupaca. Ova interaktivna platforma vam omogućava da prodajete svoje kreacije. Osim toga, potiče širenje vašeg umjetničkog utjecaja, pomažući vam da postanete prepoznatljivi umjetnik u digitalnom svijetu.

9. Upravljanje tokom prometa prema web stranici

Poznato je da je Instagram u vlasništvu kompanije Meta. Prema podacima Meta, čak 80% korisnika vjeruje proizvodima i uslugama koje vide na Instagramu, što značajno utiče na njihove kupovne navike. Prisutnošću vašeg brenda na Instagramu povećava se vjerovatnoća uspjeha u prodaji proizvoda.

Usmjeravanje prometa sa Instagrama na vašu web stranicu smatra se jednim od najefikasnijih načina za ostvarivanje prihoda. Instagram ne samo da potiče povećanje prodaje, već i gradi bazu lojalnih kupaca.

10. Ekspanzija i transfer vlasništva naloga

Ako želite da zaradite na Instagramu, jedna od opcija je da razvijete i prodate sopstveni profil. Vaše marketinške vještine mogu biti presudne u stvaranju profila u određenoj niši i njenom organskom rastu. Postoji mogućnost da profil koji ste izgradili prodate kompanijama ili korisnicima.

Proces sticanja pratilaca na Instagramu može biti izazovan i zahtijeva poznavanje algoritama društvenih medija, kao i marketinške vještine. Oni koji su stručnjaci u ovim oblastima mogu izgraditi vlastitu publiku primjenom različitih marketinških tehnika. Kreativno korištenje različitih emotikona može dodatno obogatiti vaš profil.

Započnite kreiranje sadržaja odabirom određene teme za svoju nišu od interesa. Pripremite svoj profil i uspostavite komunikaciju sa brendovima za moguću prodaju. Ovo je dinamičan proces koji zahtijeva posvećenost i kreativnost, ali uz pravi pristup možete postići uspjeh na Instagramu.

Zaključak

Ostvarivanje zarade od Instagrama zahtijeva različite pristupe. Ključno je stvoriti atraktivan sadržaj koji može poslužiti kao osnova za različite strategije zarade. Proširite svoju zajednicu kroz kreativne fotografije i video zapise i iskoristite prilike za zaradu putem bedževa za prijenos uživo.

Osim toga, možete promovirati prodaju vlastitih proizvoda putem Instagram Shoppinga, čime ćete lakše doći do svoje publike. Rad s brendovima omogućava vam da zaradite provizije, a pružanje marketinških savjeta i usluga kreiranja sadržaja je također mogućnost.

Fokusiranje na određenu nišu omogućava vam da kreirate promotivni nalog koji je namenjen vašoj ciljnoj publici. Alternativno, strategije kao što su dropshipping, usmjeravanje prometa na vlastitu web stranicu ili prodaja Instagram naloga pružaju dodatne mogućnosti za zaradu. Ključni elementi uspjeha ostaju dosljedno kreiranje kvalitetnog sadržaja i aktivna interakcija s publikom.

Često postavljana pitanja

Kako ostvariti zaradu na Instagramu?

Kako pokrenuti postupak zarade na Instagramu?

Koliko pratilaca na Instagramu je potrebno da bi profil bio monetizovan?

Na koji način Instagram influenceri zarađuju?