Hiperlokalni marketing na društvenim medijima stekao je značajnu privlačnost kao jedan od inovativnih načina na koje kompanije neprestano nastoje doseći i angažirati svoju ciljnu publiku u svijetu digitalnog marketinga koji se brzo razvija. U ovom članku ćemo istražiti prednosti i nedostatke hiperlokalnog marketinga na društvenim medijima, uključujući njegove prednosti, nedostatke i najbolje strategije za uspješne kampanje.

Ključne karakteristike

 • Hiperlokalni marketing društvenih medija cilja specifičnu lokalnu publiku.
 • Fizička preduzeća i usluge zasnovane na lokaciji imaju najviše koristi od ove strategije.
 • Precizno ciljanje dovodi do većeg angažmana i stopa konverzije.
 • Angažman sa lokalnom zajednicom gradi povjerenje i lojalnost.
 • Razmotrite svoju publiku i resurse prije nego što usvojite ovaj pristup.

Šta je hiperlokalni marketing na društvenim medijima?

Hiperlokalni marketing na društvenim mrežama je strategija digitalnog marketinga koja se fokusira na isporuku visoko ciljanog sadržaja specifičnoj publici unutar ograničenog geografskog područja. Koristi mogućnosti platformi društvenih medija da dopre do korisnika na osnovu njihove lokacije, interesa, ponašanja i drugih relevantnih faktora.

hiperlokalni marketing na društvenim medijima

Posljednjih godina hiperlokalna pretraživanja su doživjela značajan porast popularnosti. Prema Think With Google, značajnih 76% pojedinaca koji koriste svoje pametne telefone za traženje obližnjih artikala ili usluga na kraju posjete povezano preduzeće u roku od 24 sata. Nadalje, 28% ovih pretraga na kraju dovede do kupovine.

Hiperlokalna marketinška strategija na društvenim mrežama osmišljena je za angažiranje i povezivanje s lokalnim kupcima, preduzećima i zajednicama na osobnom nivou. To uključuje prilagođavanje sadržaja, reklama i promocija kako bi odgovarali interesima i potrebama ljudi u određenoj blizini. Čineći to, preduzeća mogu da se plasiraju na tržište potencijalnim kupcima sa visokim namerama, kao i da neguju jači osećaj zajednice, poverenja i lojalnosti među svojom ciljnom publikom.

Hiperlokalni marketing na društvenim medijima posebno je efikasan za kompanije koje imaju fizičke lokacije ili nude usluge zasnovane na lokaciji, kao što su lokalne prodavnice, restorani, pružaoci usluga ili organizatori događaja. Omogućava im da promoviraju posebne ponude, događaje i sadržaje direktno ljudima u njihovoj neposrednoj blizini, u konačnici podstičući promet, povećavajući vidljivost brenda i povećavajući prodaju.

Štaviše, ovaj pristup ponekad uključuje kompanije koje aktivno učestvuju u lokalnim događajima, dobrotvornim organizacijama ili društvenim akcijama putem društvenih medija, kako bi pokazali svoju posvećenost zajednici i izgradili pozitivan imidž brenda. Fokusirajući se na isporuku vrijednosti specifičnoj lokalnoj publici, preduzeća se mogu izdvojiti u prepunom digitalnom okruženju i steći konkurentsku prednost.

Hiperlokalni marketing na društvenim medijima je moćan alat koji omogućava preduzećima da povećaju svoj doseg do kupaca sa visokim namjerama i stvore personaliziraniju i relevantniju vezu sa svojim lokalnim kupcima, podstičući dugoročne odnose i održivi rast.

Prednosti hiperlokalnog marketinga na društvenim medijima

Hiperlokalni marketing na društvenim medijima ima mnoge prednosti koje mogu uvelike pomoći preduzećima, posebno onima s lokalnim fokusom ili uslugama zasnovanim na lokaciji. Pogledajmo prednosti ove strategije i vrste kompanija ili situacija koje mogu imati koristi od nje.

 • Precizno ciljanje: Jedna od najznačajnijih prednosti hiperlokalnog marketinga na društvenim mrežama je njegova sposobnost da cilja određenu publiku unutar ograničenog geografskog područja. Ovo precizno ciljanje osigurava da preduzeća dosegnu prave ljude za koje je najvjerojatnije da će biti zainteresirani za njihove proizvode ili usluge. Kompanije kao što su lokalni trgovci na malo, restorani, kafići i pružaoci usluga mogu imati velike koristi od ovog pristupa.
 • Povećani angažman: Isporukom lokaliziranog sadržaja i angažmanom s lokalnom zajednicom, poduzeća mogu potaknuti dublju vezu sa svojom publikom. Hiperlokalne strategije potiču veće stope angažmana na platformama društvenih medija, što dovodi do povećane vidljivosti brenda i interakcije s kupcima.
 • Veće stope konverzije: Kada preduzeća komuniciraju s klijentima na osobnijem nivou i pružaju relevantne ponude na osnovu njihove lokacije, to povećava šanse za konverziju. Ovo je posebno korisno za kompanije poput organizatora događaja, teretana, salona i kina koji se za svoj uspjeh oslanjaju na lokalne kupce.
 • Pojačavanje prometa: Obične kompanije mogu koristiti hiperlokalni marketing na društvenim mrežama kako bi usmjerile promet na svoje fizičke lokacije. Nuđenje promocija i poticaja specifičnih za lokaciju potiče lokalne kupce da posjete trgovine, što je idealno za maloprodajne trgovine, butike i restorane.
 • Izgradnja prisustva u zajednici: Hiperlokalne strategije omogućavaju preduzećima da aktivno učestvuju u lokalnim događajima i aktivnostima zajednice. Ovo uključivanje pomaže u stvaranju pozitivnog imidža brenda i podstiče osjećaj zajednice, od čega imaju koristi neprofitne organizacije, lokalne dobrotvorne organizacije i poduzeća koja vode zajednica.
 • Isplativost: U poređenju sa tradicionalnim masovnim oglašavanjem, hiperlokalni marketing na društvenim mrežama nudi isplativ pristup. Lokalna preduzeća sa ograničenim marketinškim budžetima mogu efikasnije alocirati svoje resurse i postići bolji povrat ulaganja.
 • Ažuriranja u realnom vremenu: Hiperlokalni marketing na društvenim mrežama omogućava kompanijama da lokalnoj publici pruže ažuriranja u realnom vremenu o svojim proizvodima, uslugama ili događajima. Ovo je korisno za preduzeća kao što su koncertna mesta, pozorišta i sportski klubovi koji često ugošćuju događaje.
 • Konkurencija sa većim brendovima: Hiperlokalne strategije izjednačavaju uslove za mala i srednja preduzeća. Fokusirajući se na svoju lokalnu zajednicu, ove kompanije mogu konkurirati većim brendovima koji možda neće moći da se povežu s kupcima na tako ličnom nivou.
 • Poboljšanje lokalnog SEO-a: hiperlokalni marketing na društvenim mrežama može upotpuniti napore za optimizaciju lokalnih pretraživača. Generiranjem sadržaja specifičnog za lokaciju i angažmana, poduzeća mogu poboljšati svoju vidljivost u lokalnim rezultatima pretraživanja, privlačeći više lokalnih kupaca na svoje web stranice.
 • Poticanje sadržaja koji generiraju korisnici: Angažiranje s lokalnom zajednicom na društvenim mrežama može potaknuti sadržaj koji generiraju korisnici, kao što su recenzije, fotografije i svjedočanstva. Ovaj sadržaj kreiran od strane korisnika može dodatno poboljšati kredibilitet i reputaciju preduzeća u njihovom lokalnom području.

Nedostaci hiperlokalnog marketinga na društvenim medijima

Iako hiperlokalni marketing na društvenim medijima nudi brojne prednosti, on također dolazi s određenim nedostacima kojih bi poduzeća trebala biti svjesna. Razumijevanje ovih nedostataka može pomoći kompanijama da donesu informirane odluke o tome da li je ova strategija prikladna za njihove specifične potrebe. Istražimo neke od nedostataka hiperlokalnog marketinga na društvenim medijima:

 • Ograničeni domet: Hiperlokalne strategije se fokusiraju na određeno geografsko područje, što znači da preduzeća mogu propustiti potencijalne klijente izvan tog područja. Za kompanije sa širom ciljnom publikom ili one koje žele da prošire svoj doseg, oslanjanje isključivo na hiperlokal marketing možda neće biti najefikasniji pristup.
 • Intenzivni resursi: Implementacija hiperlokalnog marketinga na društvenim medijima može zahtijevati značajno vrijeme, trud i resurse. Kreiranje sadržaja specifičnog za lokaciju, upravljanje lokaliziranim kampanjama i angažman s lokalnom zajednicom zahtijevaju posvećenu pažnju, posebno za tvrtke s više lokacija.
 • Manja potražnja: U nekim nišnim industrijama ili regijama sa malom upotrebom društvenih medija, hiperlokalni marketing možda neće dati značajne rezultate. Bitno je procijeniti da li ciljna publika aktivno koristi društvene medije i koristi li se lokaliziranim sadržajem prije nego što posveti resurse ovoj strategiji.
 • Zabrinutost u vezi s privatnošću: Prikupljanje podataka o lokaciji za ciljane marketinške svrhe može izazvati zabrinutost za privatnost među korisnicima, ovisno o korištenim metodama i strategijama. Kompanije moraju biti transparentne u vezi sa svojim praksama prikupljanja podataka i pridržavati se relevantnih zakona o zaštiti podataka kako bi izbjegle potencijalne negativne reakcije i štetu po svoju reputaciju.
 • Rizici od prekomjernog izlaganja: Hiperlokalni marketing na društvenim mrežama zahtijeva pažljivo upravljanje kako bi se izbjeglo pretjerano izlaganje lokalne publike sadržaju koji se ponavlja. Bombardiranje korisnika promocijama zasnovanim na lokaciji može dovesti do odvajanja i negativne percepcije brenda.
 • Lokalna konkurencija: Na visoko konkurentnim lokalnim tržištima kao što su veliki gradovi, izdvajanje hiperlokalnih strategija može biti izazov. Poduzeća moraju pomno pratiti i prilagođavati se akcijama konkurenata kako bi održala njihovu relevantnost i vidljivost u lokalnoj zajednici.
 • Složenost u obimu: Skaliranje hiperlokalnog marketinga društvenih medija na više lokacija ili regija može biti složeno i može zahtijevati dodatne alate i stručnost za efikasno upravljanje.
 • Mjerenje uspjeha: Mjerenje uspjeha hiperlokalnih kampanja može biti izazovnije od širih marketinških napora. Određivanje utjecaja na promet, konverzije i svijest o brendu može zahtijevati sofisticirane alate za praćenje i analitiku koje druge vrste marketinga nemaju.
 • Ograničeni uticaj samo na mreži: Za kompanije koje posluju isključivo na mreži ili ciljaju globalnu publiku, hiperlokalni marketing na društvenim mrežama verovatno nije najefikasnija strategija. U takvim slučajevima, širi marketinški pristupi mogu dati bolje rezultate.
 • Kontinuirano prilagođavanje: Hiperlokalni marketing može zahtijevati stalno prilagođavanje lokalnim trendovima, interesima i događajima. Preduzeća moraju biti spremna da ostanu u toku s razvojem lokalnih preferencija i u skladu s tim prilagođavaju svoje strategije.

Za preduzeća je od suštinskog značaja da odvagaju prednosti i nedostatke i razmotre svoju specifičnu ciljnu publiku, resurse i ciljeve pre nego što odluče da usvoje ovu strategiju. Pažljivo procjenjujući prikladnost hiperlokalnog marketinga za njihove jedinstvene okolnosti, kompanije mogu donijeti informirane odluke i osmisliti sveobuhvatne marketinške planove koji su u skladu s njihovim ciljevima.

Najbolje hiperlokalne marketinške strategije na društvenim medijima

Sada kada razumijemo prednosti i nedostatke hiperlokalnog marketinga na društvenim mrežama, istražimo pet učinkovitih strategija koje poduzeća mogu implementirati kako bi se povezali sa svojom lokalnom publikom i potaknuli značajan angažman.

1. Geo-ciljano oglašavanje

Geografsko ciljano oglašavanje uključuje isporuku oglasa specifičnih za lokaciju korisnicima unutar definiranog geografskog područja. Prednosti ove strategije uključuju:

 • Precizno ciljanje
 • Povećana vidljivost među lokalnim kupcima
 • Poboljšane stope konverzije.

Međutim, može imati ograničen doseg izvan ciljane lokacije, a poduzeća moraju osigurati da se njihovi oglasi ne percipiraju kao nametljivi. Ova strategija je vrlo korisna za lokalne trgovce na malo, restorane, pružatelje usluga i organizatore događaja koji žele privući kupce u blizini i povećati promet.

2. Saradnje sa lokalnim uticajnim osobama

Partnerstvo s utjecajnim ličnostima u lokalnoj zajednici može povećati doseg i kredibilitet brenda. Lokalni uticajni ljudi često imaju lojalne i angažovane pratioce, što njihovu podršku čini vrednom za preduzeća. Međutim, nedostaci uključuju:

 • Potreba za pažljivim odabirom influensera koji su usklađeni s vrijednostima brenda i imaju publiku od posebne vrijednosti za poslovanje.
 • Preduzeća moraju osigurati da saradnje dođu kao autentične, a ne pretjerano promotivne.
 • Ova strategija je važna za preduzeća koja žele da iskoriste povjerenje i uticaj dobro poznatih pojedinaca na ciljnoj lokaciji, kao što su lokalni butici, fitnes studiji ili kamioni s hranom.

3. Angažman zajednice

Aktivno učešće u lokalnim događajima, dobrotvornim organizacijama ili društvenim aktivnostima putem društvenih medija može ojačati prisustvo poslovne zajednice i potaknuti pozitivan imidž brenda. Ova strategija pomaže u izgradnji povjerenja i lojalnosti među lokalnim kupcima. Međutim, to zahtijeva stalnu posvećenost i možda neće dati trenutne opipljive rezultate. Angažman zajednice je posebno važan za neprofitne organizacije, lokalne pružaoce usluga i preduzeća koja daju prednost svojim zajednicama.

4. Sadržaj zasnovan na lokaciji

Kreiranje sadržaja koji se odnosi na lokalne interese, događaje ili znamenitosti pomaže preduzećima da se povežu s lokalnom publikom na dubljem nivou. Dijeljenje priča, fotografija ili video zapisa koji odjekuju u zajednici poboljšava povezanost brenda i potiče dijeljenje na društvenim mrežama. Međutim, održavanje stalnog toka zanimljivog sadržaja zasnovanog na lokaciji može zahtijevati posvećen trud i kreativnost. Ova strategija je važna za kompanije poput turističkih agencija, lokalnih atrakcija i kulturnih institucija koje žele pokazati jedinstvenost svoje lokacije i stvoriti emocionalnu vezu sa svojom publikom.

5. Ažuriranja i ponude u realnom vremenu

Pružanje ažuriranja u stvarnom vremenu, promocija i ekskluzivnih ponuda lokalnim pratiocima potiče ih da se uključe i poduzmu hitne mjere. Ova strategija može usmjeriti promet na fizičke lokacije i stvoriti osjećaj hitnosti kod kupaca. Međutim, kompanije moraju uspostaviti ravnotežu između promotivnog i informativnog sadržaja kako ne bi preplavile svoju publiku. Ažuriranja i ponude u realnom vremenu od ključne su važnosti za preduzeća poput restorana, kafića, maloprodajnih objekata i zabavnih objekata koji često imaju ponude i događaje osjetljive na vrijeme.

Ovih pet hiperlokalnih marketinških strategija na društvenim medijima mogu značajno uticati na sposobnost preduzeća da se poveže sa svojom lokalnom publikom i podstakne značajan angažman. Razumijevanjem prednosti, nedostataka i relevantnosti svake strategije, kompanije mogu odabrati najprikladniji pristup na osnovu njihove industrije, ciljne publike i marketinških ciljeva. Implementacija ovih strategija uz kreativnost, autentičnost i pristup usmjeren na kupca može dovesti do uspješnih Hyperlocal kampanja koje pokreću vidljivost brenda, lojalnost kupaca i dugoročni rast poslovanja.

Da li je hiperlokalni marketing na društvenim mrežama vrijedan toga?

Da li je hiperlokalni marketing na društvenim mrežama vrijedan toga zavisi od prirode Vašeg poslovanja, ciljnoj publici i cjelokupnoj marketinškoj strategiji. Hiperlokalni marketing na društvenim mrežama može biti vrlo efikasan za određene vrste poslovanja, ali možda neće biti neophodan ili koristan za sve.

Evo nekoliko tačaka koje treba uzeti u obzir prilikom procjene isplati li se hiperlokalni marketing na društvenim mrežama:

Ciljanje na specifičnu publiku: Hiperlokalni marketing se fokusira na vrlo usko geografsko područje, što vam omogućava da ciljate na vrlo specifičnu publiku. Ako se vaše poslovanje u velikoj mjeri oslanja na lokalne kupce i pješački promet, ovaj pristup može biti posebno vrijedan.

Angažman u zajednici: Hiperlokalni marketing na društvenim mrežama omogućava vam da se direktno bavite lokalnom zajednicom, izgradite odnose i uspostavite svoj brend kao lokalna vlast.

Ograničeni marketinški budžet: Za preduzeća sa ograničenim marketinškim budžetima, koncentrisanje napora na manje, definisano područje može maksimizirati uticaj i obezbijediti veći povrat ulaganja.

Geografski različita preduzeća: Za preduzeća sa više fizičkih lokacija, hiperlokalni marketing se može koristiti za prilagođavanje poruka i promocija prema jedinstvenim karakteristikama svakog područja.

Preduzeća zasnovana na uslugama: Preduzeća zasnovana na uslugama koja opslužuju određena naselja ili gradove, kao što su lokalni restorani, teretane, saloni ili medicinske ordinacije, mogu imati velike koristi od hiperlokalnog marketinga na društvenim mrežama.

Lokalni događaji i promocije: Ako Vaše preduzeće često ugošćuje ili učestvuje u lokalnim događajima i promocijama, hiperlokalni marketing može pomoći u stvaranju buke i privlačenju posjetitelja.

S druge strane, ne moraju se sva preduzeća fokusirati na hiperlokalni marketing društvenih medija. Na primjer:

Preduzeća na mreži: Preduzeća koja posluju isključivo na mreži ili imaju globalnu bazu kupaca mogu smatrati da je hiperlokalni marketing manje relevantan za njihovu cjelokupnu strategiju.

Velike korporacije: Neke velike korporacije s nacionalnim ili međunarodnim dosegom mogu otkriti da je širi pristup marketingu na društvenim mrežama bolje usklađen s njihovim brendom i ciljevima.

Niša ili specijalizovana preduzeća: Ako vaše preduzeće služi visoko specijalizovanoj niši ili ima vrlo specifičnu ciljnu publiku koja nije definisana geografskom lokacijom, hiperlokalni marketing možda nije najefikasnija strategija.

Hiperlokalni marketing na društvenim mrežama može biti moćan alat za kompanije koje žele da se povežu sa svojom lokalnom publikom i podstaknu značajan angažman. Omogućava precizno ciljanje, povećan angažman zajednice i veće stope konverzije. Preduzeća sa fizičkom lokacijom ili uslugama zasnovane na lokaciji imaju najviše koristi, dok oni sa globalnom publikom ili ograničenim budžetom mogu smatrati da je to manje potrebno. Odluka o ulaganju u hiperlokalni marketing društvenih medija trebala bi se temeljiti na pažljivoj procjeni.