U domenu modernog poslovanja, iskorištavanje moći podataka postalo je prije potreba nego luksuz. SAP Data Intelligence Cloud, sveobuhvatno rješenje za upravljanje podacima za B2B (business-to-business) kompanije, pojavljuje se kao ključno rješenje u ovom okruženju. Kroz ovaj članak ćemo dublje proći u razloge zašto je ova platforma toliko važna za B2B kompanije koje je koriste za provođenje i analizu neprocjenjive inteligencije kupaca.

Istražit ćemo njegovu ulogu u poboljšanju interakcije s kupcima, optimizaciji cjenovnih strategija, osiguravanju usklađenosti i pojednostavljivanju procesa pripreme podataka. Do kraja ovog sveobuhvatnog istraživanja, trebali biste imati temeljno razumijevanje o tome kako SAP Data Intelligence Cloud može poslužiti kao kamen temeljac za iskorištavanje moći podataka u području B2B operacija i da li je možda najbolje za vaš B2B (ili ostalo) poslovanje.

Ključne karakteristike

 • SAP Data Intelligence Cloud poboljšava inteligenciju B2B kupaca kroz integrisanu analizu podataka i uvide.
 • Prednosti uključuju bolje predviđanje kupaca, optimizaciju strategije cijena i pojednostavljenu saradnju u lancu nabavke.
 • Razmotrite skalabilnost, analitiku i upravljanje podacima u odnosu na B2B složenost.
 • Procijenite kompromise poput krivulje učenja, troškova i održavanja.
 • Odlučite se na osnovu usklađenosti s ciljevima, resursima i potencijalnim ROI.

SAP Data Intelligence Cloud za B2B ukratko

SAP Data Intelligence Cloud je vrhunska platforma zasnovana na oblaku dizajnirana da revolucionira način na koji preduzeća upravljaju, analiziraju i izvlače uvide iz svojih ogromnih baza podataka. Ovo sveobuhvatno rješenje je dizajnirano da se pozabavi složenošću upravljanja podacima, integracije i analize, omogućavajući organizacijama da izvuku aktivnu inteligenciju i podstiču procese donošenja odluka na osnovu informacija. Njegove višestruke mogućnosti čine ga neprocjenjivim bogatstvom za širok spektar industrija, uključujući konkurentno područje poslovanja između poduzeća (B2B).

sap data intelligence cloud

SAP Data Intelligence Cloud služi kao dinamičko središte za konsolidaciju podataka iz mnoštva izvora koji su sastavni dio svake B2B tvrtke. Bez napora integrira podatke iz interakcija s klijentima, aktivnosti opskrbnog lanca, prodajnih transakcija i više, pružajući holistički pogled na poslovni ekosustav. Ova sveobuhvatna perspektiva omogućuje B2B poduzećima da steknu uvid ne samo u ponašanje kupaca, već i u operativnu efektivnost, metriku učinka i tržišne trendove.

Platforma temeljena na oblaku nadilazi puko prikupljanje podataka; oprema B2B tvrtke alatima potrebnim za pretvaranje sirovih podataka u smislene uvide. Sa snagom napredne analitike, mašinskog učenja i algoritama vođenih umjetnom inteligencijom, ova platforma olakšava prediktivnu i preskriptivnu analitiku. B2B organizacije mogu otkriti obrasce, predvidjeti tržišne pomake, pa čak i identificirati prilike za optimizaciju procesa koje bi inače ostale zamagljene unutar ogromnih silosa podataka.

Ono što je ključno, SAP Data Intelligence Cloud bavi se jedinstvenim zahtjevima B2B interakcija, gdje se odnosi grade na složenim mrežama partnerstava, opskrbnih lanaca i saradnje. Platforma omogućuje kompanijama da prate i razumiju zamršena putovanja kupaca, prate fluktuacije u potražnji i prilagođavanju ponude kako bi zadovoljile različite potrebe B2B klijenata. Orkestriranjem tokova podataka i omogućavanjem uvida vođenih podacima, platforma pridonosi nastojanjima B2B kompanija da isporuče vrijednost, povećaju zadovoljstvo kupaca i stvore trajna partnerstva.

Zašto je Data Intelligence Cloud važan za B2B kompanije?

U području interakcija između komapnija (B2B), razumijevanje kupaca daleko nadilazi konvencionalnu analizu tržišta. Uspjeh u industriji uopšteno zahtijeva zamršene odnose, složeno ponašanje pri kupovini i evoluirajuću dinamiku dugoročnih partnerstava. Ovdje leži značaj podatkovne inteligencije i uloge koju platforme kao što je SAP Data Intelligence Cloud igraju u iskorištavanju i destiliranju uvida korisnika u unapređenje B2B operacija.

Skupljanje neprocjenjivih podataka o klijentima i industriji

B2B Customer Intelligence podrazumijeva dubinsko razumijevanje ne samo pojedinačnih kupaca, već i šire mreže entiteta koji čine B2B ekosistem. Ovo uključuje dobavljače, distributere, partnere i vlasnike udjela, odnosno dioničare. Složena, nijansirana priroda ovih odnosa zahtijeva robusno rješenje koje može agregirati, obraditi i interpretirati podatke iz različitih dodirnih tačaka. SAP Data Intelligence Cloud se pojavljuje kao ključni pokretač, pružajući jedinstvenu platformu za centralizaciju podataka iz različitih izvora i pretvarajući ih u aktivnu inteligenciju.

Destilacija ogromne količine podataka u uvide

Krajnji cilj B2B kompanija (kao i svakog posla) je profit, a isporuka neuporedive vrijednosti kupcima je ključna za povećanje prodaje. SAP Data Intelligence Cloud pomaže u postizanju ovog cilja destilacijom uvida koji osnažuju B2B kompanije da prilagode svoju ponudu i strategije.

Destilacija ogromne količine podataka u uvide

Analizom podataka o ponašanju pri kupovini, obnavljanju ugovora i obrascima angažmana, kompanije mogu identificirati trendove i preferencije specifične za pojedinačne kupce i tržišne segmente. Ovo znanje omogućava personalizirana iskustva, bolje usklađene portfelje proizvoda i strukture cijena koje odgovaraju jedinstvenim zahtjevima svakog kupca, podstičući veću prodaju.

Besprijekorna B2B integracija

Štaviše, platforma služi kao ključna prednost u uspješnoj B2B integraciji. B2B transakcije često uključuju zamršene mreže dobavljača, distributera i partnera. Efikasnost ove saradnje zavisi od transparentnosti podataka, komunikacije u realnom vremenu i zajedničkih uvida, između ostalih faktora. SAP Data Intelligence Cloud olakšava besprijekornu razmjenu podataka i saradnju nudeći centralizovano skladište informacija dostupnom svim relevantnim stranama. Ovaj nivo transparentnosti podstiče povjerenje, poboljšava donošenje odluka i osigurava da svi vlasnici djeluju na osnovu zajedničkog razumijevanja tržišnog okruženja.

Agilnost

U brzom poslovnom okruženju, agilnost je neophodna. SAP Data Intelligence Cloud analitičke mogućnosti i mogućnosti predviđanja u realnom vremenu osnažuju B2B kompanije da budu ispred tržišnih promjena. Pružajući uvid u promjenjive zahtjeve kupaca, nove trendove i konkurentsko okruženje, platforma pomaže u proaktivnom donošenju odluka. B2B organizacije mogu optimizirati zalihe, prilagoditi strategije određivanja cijena i poboljšati ponudu proizvoda kao odgovor na dinamične tržišne uslove.

Usklađenost i sigurnost podataka

Nadalje, uloga usklađenosti podataka i sigurnosti ne može se potcijeniti u B2B operacijama. Uz stroge propise koji regulišu privatnost i sigurnost podataka, rješenje za upravljanje podacima osigurava da B2B kompanije mogu upravljati i štititi podatke o klijentima uz poštovanje zakonskih zahtjeva. Ovo ne samo da spriječava zakonske kazne, već i uliva poverenje kod kupaca i partnera, jačajući temelje poverenja na kojima se grade B2B odnosi.

U suštini, interakcija između inteligencije kupaca i platforme kao što je SAP Data Intelligence Cloud pokreće ciklus kontinuiranog poboljšanja u B2B operacijama. Uvidi prikupljeni iz podataka utiru put za rafinirane strategije, poboljšano korisničko iskustvo i efikasniju saradnju. Olakšavanjem destilacije podataka u aktivnu inteligenciju, platforma zasnovana na oblaku pojavljuje se kao katalizator uspjeha u dinamičnom svijetu B2B interakcija.

Kako odabrati najbolji alat za pripremu podataka za svoju B2B kompaniju?

Odabir pravog alata za pripremu podataka ključni je korak u optimizaciji vašeg poslovanja između poduzeća (B2B) putem inteligencije podataka. Kako se tržište razvija i očekivanja kupaca se mijenjaju, najefikasnije korištenje podataka postaje najvažnije. Evo ključnih stvari koje trebate imati na umu kada odlučujete o platformi za pripremu podataka koja je u skladu s jedinstvenim potrebama i ciljevima vašeg B2B poslovanja:

Skalabilnost i fleksibilnost

Uvjerite se da alat za pripremu podataka koji odaberete može rasti s vašim poslovanjem. B2B operacije često uključuju širenje mreža i povećanje količine podataka. Platforma koju odaberete trebala bi biti u stanju podnijeti ovaj rast bez ugrožavanja performansi. Također bi trebao biti dovoljno fleksibilan za rukovanje formatima podataka, izvorima i tipovima budući da B2B operacije obično uključuju tokove podataka.

Opcije integracije

Besprekorna integracija je od suštinskog značaja u B2B kontekstu gdje podaci teku kroz sisteme i dodirne tačke. Odabrana platforma treba da ima mogućnost neprimetne integracije sa vašim postojećim softverom, bazama podataka i alatima. Ova integracija stvara međusobno povezano okruženje u kojem podaci mogu slobodno teći i efikasno se koristiti za uvid.

Pažljivo razmotrite ove aspekte kada donosite odluku o tome koja platforma za pripremu podataka najbolje odgovara vašim B2B poslovnim zahtjevima i ciljevima.

Jednostavnost upotrebe i korisnički interfejs

Jednostavnost upotrebe je ključna, posebno za kompanije koje nemaju posvećene analitičare podataka i IT osoblje sa stručnošću u rješenjima za upravljanje podacima. Jasan, intuitivan korisnički interfejs pojednostavljuje procese pripreme podataka, smanjujući krivulju učenja za korisnike u različitim ulogama u vašoj organizaciji. Platforma bi trebala omogućiti korisnicima da se kreću, manipuliraju i vizualiziraju podatke bez potrebe za obimnom tehničkom ekspertizom.

Kvalitet podataka i karakteristike

Za B2B donošenje odluka, tačnost podataka je ključna. Odaberite platformu sa efikasnom kvalitetom podataka i tehnologijama čišćenja. Nedosljednosti, greške i dupliranja u podacima se pronalaze i ispravljaju kao rezultat prije analize. Osnova za pouzdane uvide i dobro informisane izbore su čisti, precizni podaci.

Mogućnosti napredne analitike i umjetne inteligencije

Vaše B2B operacije mogu se razvijati ugrađivanjem mogućnosti koje pokreće napredna analitika, mašinsko učenje i AI. Potražite platformu koja može identificirati trendove, proizvesti prediktivne uvide i predložiti akcije na osnovu podataka. Ovi kvaliteti Vam omogućavaju da predvidite želje kupaca, poboljšate strategije određivanja cijena i donesete informisane odluke kako biste ostali ispred u okrutnom okruženju.

Saradnja i dijeljenje podataka

Saradnja sa više zainteresovanih strana je dio B2B poslovanja. Dijeljenje podataka, timski rad i pristup u realnom vremenu trebali bi biti omogućeni putem platforme po izboru. Osiguravanje da su uvidi dostupni donosiocima odluka u Vašoj organizaciji omogućava koordiniranu strategiju i efikasno izvršenje.

Sigurnost i usklađenost

Sigurnost podataka je od najveće važnosti, posebno kada se radi s osjetljivim B2B informacijama. Vaši podaci trebaju biti zaštićeni od kršenja i neovlaštenog pristupa pridržavanjem strogih sigurnosnih politika platforme i standarda usklađenosti. Kada radite s osjetljivim korporativnim i potrošačkim informacijama, ovo je posebno važno.

Podrška dobavljača i ažuriranja

Odaberite dobavljača koji nudi pravovremena ažuriranja i pouzdanu korisničku podršku. Sektor inteligencije podataka se brzo razvija, tako da je pristup pravovremenoj podršci i najnovijim funkcijama od suštinskog značaja ako želite da izvučete maksimum iz platforme koju ste odabrali.

Profitabilnost

Analizirajte ukupne troškove vlasništva, uzimajući u obzir naknade za licenciranje, instalaciju, održavanje i moguću skalabilnost. U smislu boljeg donošenja odluka, operativnih ušteda i zadovoljstva kupaca, razmotrite ROI koji platforma može pružiti.

Kako koristiti SAP Data Intelligence Cloud za B2B Customer Intelligence?

Prelazeći sa razumijevanja suštinskih razmatranja pripreme podataka, hajde da sada istražimo kako efikasno iskoristiti SAP Data Intelligence Cloud da poboljšate svoje napore u obavještavanju o klijentima B2B. Moćne mogućnosti platforme osnažuju B2B kompanije da izvuku praktične uvide, poboljšaju strategije i podstiču jače odnose s kupcima. Zaronimo u istaknute karakteristike koje izdvajaju rješenje za upravljanje podacima koje bi moglo koristiti vašem poslovanju.

kako koristiti sap data intelligence cloud

Objedinjena integracija i orkestracija podataka

U osnovi efikasne B2B inteligencije o kupcima leži sposobnost prikupljanja i konsolidacije podataka iz različitih izvora. SAP Data Intelligence Cloud se ističe u besprekornoj integraciji podataka iz različitih dodirnih tačaka, bez obzira na njihov format ili porijeklo. Ova jedinstvena sposobnost integracije podataka omogućava kompanijama da stvore sveobuhvatan pogled na interakcije kupaca, aktivnosti lanca nabavke i tržišne trendove. Ova funkcija je posebno korisna za B2B operacije sa složenim okruženjima podataka, omogućavajući im da otkriju skrivene obrasce i korelacije koje utiču na poslovanje.

Napredne mogućnosti mašinskog učenja

Jedan od vrhunaca platforme je njena inkorporacija naprednih mogućnosti mašinskog učenja. Ovo ne samo da pruža poboljšanu analitiku, već i osnažuje B2B kompanije da pređu izvan reaktivne analitike u područje prediktivnih uvida. Ovi algoritmi mašinskog učenja mogu uočiti obrasce u ponašanju kupaca, pružajući uvid u trendove kupovine, preferencije proizvoda, pa čak i buduće potrebe.

Analiza i vizualizacija podataka u realnom vremenu

U brzom svijetu B2B interakcija, pravovremeni uvidi su neprocjenjivi. SAP Data Intelligence Cloud nudi analizu i vizualizaciju podataka u realnom vremenu, omogućavajući B2B organizacijama da ostanu osjetljive na promjene na tržištu. Interaktivne vizualizacije platforme čine složene podatke razumljivim, olakšavajući brzo donošenje odluka u svim odjelima. B2B kompanije koje posluju u industrijama sa brzo promenljivim zahtevima kupaca i evoluirajućim tržišnim trendovima mogu iskoristiti ovu funkciju za efikasnije kretanje kroz dinamične pejzaže.

Upravljanje podacima i usklađenost

Za B2B kompanije koje se bave osjetljivim informacijama o klijentima i strogim propisima, upravljanje podacima je najvažnije. SAP Data Intelligence Cloud pruža robusne alate za osiguranje kvaliteta podataka, provođenje propisa o privatnosti i pridržavanje industrijskih standarda. Oni, također, pomažu u izgradnji povjerenja i kredibiliteta kod partnera i kupaca (sadašnjih i budućih) pokazujući predanost integritetu i sigurnosti podataka.

Besprijekorna integracija sa postojećim sistemima

U B2B oblasti, operacije su često složene i višestruke, uključujući više softverskih sistema. Mogućnosti besprijekorne integracije platforme ovdje blistaju. Eliminiše potrebu za ometajućim promjenama neprimjetnom integracijom sa postojećim sistemima. Ova funkcija je posebno korisna za kompanije koje žele da povećaju svoje sposobnosti inteligencije podataka bez preispitivanja čitave tehnološke oblasti.

Prednosti i nedostaci SAP Data Intelligence Cloud za B2B kompanije

Prednosti SAP Data Intelligence

 • Integracija podataka od kraja do kraja: Jedna od istaknutih prednosti SAP Data Intelligence Cloud-a je njegova sposobnost neprimjetne integracije podataka iz različitih izvora. Ova integracija pruža holistički pogled na interakcije kupaca, tržišne trendove i operativnu efikasnost, omogućavajući kompanijama da donose odluke na osnovu dobrog informisanja.
 • Napredne analitičke mogućnosti: Platforma uključuje naprednu analitiku, mašinsko učenje i algoritame vođene vještačkom inteligencijom omogućava B2B kompanijama da steknu prediktivne uvide, identifikuju obrasce i predvide ponašanje kupaca. Ova strateška prednost je ključna u poboljšanju ponude proizvoda, optimizaciji cjenovnih strategija i poboljšanju ukupnog korisničkog iskustva.
 • Prilagodljive kontrolne table i vizualizacije: SAP Data Intelligence Cloud nudi prilagodljive kontrolne ploče i intuitivne vizualizacije koje omogućavaju B2B kompanijama da transformišu složene podatke u uvide koji se mogu primijeniti. Ova funkcija je posebno korisna za donosioce odluka među odjelima koji trebaju brzo shvatiti informacije i donijeti informirane odluke.
 • Usklađenost i sigurnosne mjere: B2B operacije često uključuju osjetljive podatke o klijentima, što zahtijeva strogu usklađenost i mjere sigurnosti. Rješenje za upravljanje podacima nudi moćne alate za upravljanje podacima, osiguravajući da se podacima rukuje u skladu sa propisima o privatnosti i industrijskim standardima. Ova sposobnost povećava povjerenje i smanjuje rizike povezane s kršenjem podataka.
 • Skalabilnost i integracija: Skalabilnost i integracijske mogućnosti platforme su vrijedne pažnje. Besprekorno se integriše sa postojećim sistemima, smanjujući ometanje tekućih operacija. Osim toga, platforma može prihvatiti sve veće količine podataka kako se B2B operacije šire, osiguravajući stalnu podršku za donošenje odluka na temelju podataka.

Nedostaci SAP Data Intelligence

 • Kriva učenja: Iako SAP Data Intelligence Cloud nudi brojne sofisticirane karakteristike, postojaće krivulja učenja za korisnike koji nisu upoznati sa platformama za analizu podataka. Kompanije moraju alocirati resurse za obuku kako bi osigurale da korisnici mogu efikasno koristiti mogućnosti platforme. Većina, ako ne i sva, end-to-end rješenja za upravljanje podacima imat će strmu krivu učenja, ali to je još uvijek loša strana SAP-ovog proizvoda.
 • Unaprijed ulaganje: Implementacija platforme zasnovane na oblaku uključuje investiciju unaprijed, što može biti razmatranje za manje B2B kompanije s ograničenim budžetom. Iako platforma nudi značajne prednosti, potrebnu finansijsku posvećenost treba odmeriti u odnosu na potencijalni ROI i dugoročne koristi.
 • Stalno održavanje: Kao i svaka složena platforma, rješenje za upravljanje podacima zahtijeva stalno održavanje kako bi se osigurale optimalne performanse i držale korak s evolucijom inteligencije podataka. Ovaj napor održavanja može uključivati dodatne resurse i troškove koje je potrebno uzeti u obzir u procesu donošenja odluka.

Uvijek usporedite s alternativama

Kada razmatraju da li je SAP Data Intelligence Cloud najbolje rješenje za upravljanje podacima, B2B kompanije bi ga također trebale ocijeniti u odnosu na druge relevantne platforme dostupne na tržištu. Odmjerite njegove prednosti i nedostatke u odnosu na konkurentske platforme da vidite je li to najbolje rješenje za vaše poslovanje. Ovo poređenje može pomoći da se utvrdi da li karakteristike platforme dobro odgovaraju specifičnim potrebama Vašeg poslovanja i da li prednosti nadmašuju sve moguće nedostatke.

Da li je SAP Data Intelligence Cloud pravi izbor za moju B2B kompaniju?

U području modernih B2B operacija, korištenje inteligencije podataka je imperativ za rast i konkurentsku prednost. SAP Data Intelligence Cloud nudi sveobuhvatan skup funkcija skrojenih za podizanje inteligencije korisnika B2B, što ga čini posebno vrijednim za kompanije koje upravljaju složenim partnerstvima i uvidima u realnom vremenu. Njegova skalabilnost, mjere usklađenosti, analitičke mogućnosti i širok spektar drugih funkcija u skladu su sa B2B kompleksnošću, ali je procjena alokacije resursa, povrata ulaganja i posvećenosti obuci kritična. Uzimajući u obzir ove faktore, B2B kompanije mogu utvrditi da li je rješenje za upravljanje podacima pravo rješenje za osnaživanje uspjeha zasnovanog na podacima u njihov jedinstveni kontekst.